/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî, alertă în Europa și plan NATO pentru Moldova! Rusia amenință Marea Britanie

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

26 aprilie 2024, ora 19:15

Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului. ISW mai scrie că Rusia s-a adaptat tehnologic la războiul electronic pe care îl duce Ucraina, iar dronele operate de forțele Moscovei pe linia frontului au devenit mai dificil de contracarat de trupele Kievului. În context, armata ucraineană a retras temporar tancurile de luptă Abrams M1A1, primite de la SUA anul trecut, potrivit unor oficiali militari americani.

Între timp, SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, la câteva zile după ce Congresul american a ieșit din blocajul care a durat jumătate de an şi a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează Reuters, informează News.ro. Totuși, analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cu ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider. Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Dar trupele NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale, a adăugat oficialul. Între timp, Pentagonul a confirmat că America a trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. 

UPDATE Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS, notează NewsWeek. Statele Unite sunt gata să anunțe unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar sub formă de contracte de armament, în special de rachete Patriot și NASAMS pentru Ucraina. Costul acestui pachet va fi de aproximativ șase miliarde de dolari, el va fi oferit în cadrul programului USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), în cadrul căruia guvernul american comandă noi arme de la producători. Potrivit publicației americane Politico, furnizarea acestui ajutor va fi anunțată oficial vineri, 26 aprilie, în cadrul unei reuniuni în format Ramstein. Pachetul va fi finanțat din legea recent adoptată privind asistența acordată Ucrainei de către Statele Unite.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras vineri un semnal de alarmă împotriva riscului unui incident nuclear din cauza ocupaţiei ruse a Centralei Nucleare Zaporojie, un avertisment cu ocazia marcării a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, transmite News.ro.

UPDATE Primăria Kievului a anunţat vineri evacuarea de urgenţă a două spitale din capitala ucraineană, între care şi o unitate pediatrică, de teama unor lovituri ale forţelor ruse asupra acestor unităţi, după ce mai multe canale de Telegram ruseşti au difuzat o înregistrare video în care se afirmă că aici s-ar adăposti militari ucraineni, relatează AFP şi Unian.

UPDATE Aproximativ 500 de ucraineni vor primi în perioada imediat următoare primele despăgubiri plătite de stat pentru trauma suferită în timpul războiului, după ce au fost victimele violenței sexuale din partea invadatorilor ruși.  

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a criticat vineri rezoluția PE prin care se cere refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a „paraliza” aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, după o serie de atacuri ruseşti asupra căilor ferate ucrainene, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie au fost calificate vineri, 26 aprilie, drept inacceptabile de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia împotriva acţiunilor ostile şi a subliniat că Moscova nu va împiedica Alianţa Nord-Atlantică să sprijine Ucraina, relatează EFE şi AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, plasat vineri în arest preventiv pentru acuzaţii de corupţie, a fost eliberat mai târziu în cursul zilei după ce a plătit o cauţiune de 75,7 milioane de grivne, echivalentul a circa 1,78 milioane de euro, a anunţat ministerul său, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE Primele arme oferite de Statele Unite în cadrul noului pachet de ajutor vor ajunge în Ucraina în câteva zile, a declarat într-o conferință de presă John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. El a notat că Statele Unite au stocuri mari în Polonia. „Sunt unele lucruri pe listă care pot ajunge în foarte scurt timp, în câteva zile… altele vor lua mai mult timp”, a declarat oficialul. Kirby a mai spus că pachetul anunțat include echipament esențial, scrie Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse înaintează spre Ceasiv Iar, însă nu vor reuși să cucerească localitatea foarte curând, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Căderea acestui punct important de pe front le-ar permite rușilor să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva localităților care formează o centură defensivă importantă a Ucrainei în regiunea Donețk. Chiar dacă succesele tactice determină forțele ucrainene să se retragă spre vest, înaintarea curentă a rușilor la nord-vest de Avdiivka nu pare să aibă importanță operațională pe termen scurt. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE Poliția britanică a anunțat vineri că cinci bărbați, printre care un cetățean britanic, au fost inculpați în legătură cu presupuse activități ostile statului, menite să aducă beneficii Rusiei, notează RFI.

UPDATE Cadavrele a 140 de soldaţi ucişi în timp ce încercau să apere regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Sumi de atacurile ruseşti au fost returnate Ucrainei, a anunţat autoritatea pentru schimbul de prizonieri de război de la Kiev, pe Telegram. Cinci cadavre au venit din zona Sumi, în nordul ţării. Rusia nu are sub controlul său un teritoriu ucrainean în acea zonă, dar la începutul lunii martie, unităţile de voluntari ruşi care luptau alături de Ucraina au făcut incursiuni pe teritoriul rus de acolo. Autoritatea a precizat că odată ce identităţile victimelor au fost stabilite, cadavrele vor fi predate familiilor acestora, scrie Mediafax.

UPDATE Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU) a raportat distrugerea unui elicopter militar rusesc Ka-32 pe aerodromul Ostafyevo din Moscova, notează NewsWeek. Serviciul de informații a raportat că aerodromul este deținut de Ministerul Apărării al Rusiei și este operat în comun cu compania Gazpromavia, care face parte din structura Gazprom PJSC.

UPDATE SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, săptămâna trecută, dintre care unele au fost desfășurate imediat și utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, a relatat New York Times.

UPDATE Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a încercat să transmită un mesaj de „business as usual” de când adjunctul său Timur Ivanov a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, dar scandalul, care se extinde, arată rău pentru el şi este văzut ca un efort al unui clan rival de a-i dilua puterea în contextul unei așteptate remanieri guvernamentale, comentează agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

UPDATE Trupele ruse presează pe toate fronturile, iar în ultimele 24 de ore au lansat patru rachete și 75 de lovituri aeriene asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate. 114 lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 110 localități din Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, scrie Spotmedia.

UPDATE  Armata rusă a afirmat vineri că a lovit un tren în regiunea ucraineană Doneţk (est) care transporta armament occidental livrat Kievului, un anunţ care a venit după o serie de lovituri asupra căilor ferate ucrainene, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației militare din Lugansk, Artem Lysohor.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai. Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un tribunal ucrainean a dispus vineri ca ministrul agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat. Acesta a fost acuzat cu privire la implicarea sa în achiziţionarea ilegală de teren aflat în proprietatea statului, în valoare de 7 milioane de dolari.

UPDATE Pemierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

UPDATE Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism, spre amuzamentul fostului campion mondial la șah, scrie Mirror.

UPDATE Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord, relatează TASS, citat de HotNews.

UPDATE După ce a fost amânat timp de jumătate de an din cauza luptelor interne între cele două partide din Congresul SUA, pachetul în valoare de 61 de miliarde de dolari de ajutor militar extrem de necesar a fost în sfârșit promulgat de președintele american Joe Biden, ceea ce arată că aliatul vital al Kievului va continua să sprijine Ucrainei împotriva invaziei ruse, cel puțin pentru moment. Dar întârzierea de șase luni a permis forțelor Moscovei să exploateze sistemul de apărare antiaeriană slăbit al Ucrainei, cu un efect devastator, scrie, într-o analiză, publicația rusă independentă The Moscow Times. Chiar dacă ajutorul promis din partea SUA și a Europei este trimis rapid, este posibil ca acesta să nu ajungă pe linia frontului decât peste câteva săptămâni, oferind Rusiei o fereastră de oportunitate de care ar putea profita.

UPDATE Dacă la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majoritatea covârșitoare a statelor a sprijinit condamnarea agresiunii de către Adunarea Generală a ONU și cererile de încetare imediată a operațiunilor militare și de retragere a trupelor rusești din Ucraina, situația este acum foarte diferită, notează Adevărul. Acest lucru nu a fost facilitat atât de mult de eforturile diplomaților ruși, cât de lipsa unei strategii clare din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite. Aceștia au dat dovadă de o politică extrem de prudentă și, sincer, slabă în ceea ce privește limitarea Rusiei și stoparea agresiunii sale, scrie în Moscow Times Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a înfruntat pe Vladimir Putin și a condamnat invadarea Ucrainei.

UPDATE Rusia ar avea dificultăți în a-și susține invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, relatează Sky News. Antony Blinken – vorbind la Beijing în urma discuțiilor cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi – a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri într-un discurs ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară.O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe fundalul arestării adjunctului său Timur Ivanov, după cum scrie publicația pro-rusă „Kremlin Snuff Box” pe Telegram. Pregătirea unei ofensive de către Forțele Armate Ruse nu este un mare secret. Trupele lui Putin vor încerca să împingă frontul în direcția Sumi și Harkov.Potrivit canalului de Telegram, și armata ucraineană se pregătește pentru astfel de acțiuni, iar succesele invadatorilor vor depinde de cantitatea de resurse pe care o alocă. Surse apropiate șefului Ministerului rus al Apărării spun că este necesar să se efectueze mobilizarea, recrutând încă cel puțin două sute de mii de oameni, iar cu cât acest lucru se va face mai repede, cu atât mai bine pentru invadatori, scrie Ziare.com.

UPDATE Germania asigură că bărbații ucraineni nu vor fi privați de statutul de refugiat în țară, în ciuda deciziei Ucrainei de a suspenda temporar serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani aflați în străinătate. Decizia Germaniei vine în contextul în care Ucraina încearcă să îi aducă în țară pe acei ucraineni din străinătate și să îi trimită pe front, totul după ce armata de la Kiev a rămas fără forțe de luptă. Polonia, în schimb, a anunțat că este pregătită să ajute Ucraina să-și „recupereze” cetățenii de sex masculin de vârstă militară, a declarat miercuri ministrul Apărării, Władysław Kosinyak-Kamyș, potrivit Știripesurse.

UPDATE Serghei Mingazov, un jurnalist al redacției Forbes din Rusia, a fost reținut sub suspiciunea de răspândire de „informații false” despre armata rusă, a anunțat vineri revista, potrivit Reuters.

UPDATE A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie Politico, citat de News.ro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina. Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El Pais. Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, notează publicaţia spaniolă.

UPDATE NATO s-a antrenat în dislocarea rapidă a trupelor pe teritoriul României, notează Mediafax. Corpul de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfăşurat, în perioada 15-24 aprilie, exerciţiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria şi România, precum şi de a verifica sistemele de comunicaţii şi informatică, anunţă MApN.

UPDATE 80% din ajutorul american pentru Ucraina și Israel va fi cheltuit în SUA sau pentru armata SUA. Din cele 95 de miliarde de dolari pe care congresul american le-a aprobat pentru Ucraina, Israel și zona Pacificului, în special Taiwan, 57 de miliarde nici nu vor părăsi teritoriul SUA, arată o analiză Washington Post.

UPDATE Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum, a declarat joi un oficial american, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Dronele de spionaj americane și-au împărțit responsabilitățile între Marea Neagră și Mediterană, notează Adevărul. Conform itamilradar.com, evoluțiile înregistrate în ultimele săptămâni arată faptul că dronele americane de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și-au împărțit zonele de responsabilitate. Astfel, în timp ce dronele RQ-4B ale Forțelor Aeriene zboară preponderent în zona Mării Negre, cele de tip MQ-4C operează în Marea Mediterană.

UPDATE Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime, transmite Reuters. Potrivit publicaţiei spaniole, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete, dar îi va furniza proiectile Kievului.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat vineri arestarea a două persoane suspectate că s-au deghizat în mecanici pentru a se deplasa în nord-estul Ucrainei, a repera poziţii militare şi a transmite apoi informaţiile respective Rusiei în vederea bombardării, relatează AFP. Potrivit sursei citate, forţele ruse ar fi însărcinat aceste persoane să identifice poziţiile liniilor defensive ale armatei ucrainene din apropiere de Harkov, al doilea mare oraş ucrainean, care a devenit în ultimele săptămâni o ţintă predilectă pentru forţele ruse. Potrivit SBU, „ocupanţii contau pe utilizarea bombelor aeriene ghidate foarte puternice” contra acestor „fortificaţii”. Cei doi suspecţi „au călătorit singuri în regiune şi s-au dat drept mecanici privaţi, înregistrând în secret amplasarea trupelor ucrainene şi a liniilor de apărare”, a indicat SBU. Ulterior, ei ar fi transmis aceste informaţii unui prieten în zona ocupată şi s-au alăturat „forţelor speciale ruse”. SBU a precizat că a aflat de acest proiect şi a reuşit oprirea lui în „stadiul său iniţial”, fără a indica perioada în care s-au produs faptele. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de înaltă trădare, infracţiune pentru care pot primi închisoare pe viaţă.

UPDATE Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka urmăresc să exploateze oportunitățile de câștiguri tactice, în timp ce operațiunea ofensivă rusă de cucerire a Ceasiv Iar oferă forțelor rusești perspective imediate de progrese semnificative din punct de vedere operațional. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina în prezent, dar Kievul depune eforturi pentru a răspunde altor cerințe de luptă - în primul rând provocările legate de forța de muncă și extinderea bazei sale industriale de apărare. ISW precizează că forțele rusești aduc în teren drone adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic în sectoare critice ale liniei frontului, probabil în încercarea de a valorifica noile capacități tehnologice pentru a exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

UPDATE În noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Marii Britanii vor fi incluse bombe aviatice cu ghidaj laser, modelul Paveway IV, o armă de ultimă generație. Aceste informații sunt prezentate de Business Insider, cu referire la Ministerul Apărării al țării. Fondatorul Centrului de Inițiativă Europeană pentru Reziliență, Serghei Sumlenîi, afirmă că principalul scop al acestor arme va fi sistemele antiaeriene rusești, radarele, depozitele și centrele de comunicații. De asemenea, bombele aviatice pot concura cu bombele planificate de Rusia, cu ajutorul cărora invadatorii străpung apărarea armatei ucrainene. El este convins că în operațiunile similare împotriva ocupanților, bombele Paveway vor fi deosebit de eficiente în combinație cu alte arme de mare precizie.

UPDATE Ucraina a retras deocamdată tancurile de luptă Abrams furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, din cauza amenințărilor cu drone rusești care a făcut prea dificilă operarea acestora fără a fi detectate sau fără a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press. SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

UPDATE Numărul dronelor folosite de forțele rusești pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, a relatat joi publicația Ukrainska Pravda, citând surse militare confidențiale. Sursele din cadrul Statului major general al Armatei ucrainene citate de publicație au declarat că eforturile trupelor ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice au devenit tot mai puțin eficiente pe măsură ce forțele Moscovei s-au adaptat la schimbările tehnologice.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî, alertă în Europa și plan NATO pentru Moldova! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî, alertă în Europa și plan NATO pentru Moldova! Rusia amenință Marea Britanie
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Gheorghe. De ce în această zi se caută comori: Tradiții și obiceiuri
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Gheorghe. De ce în această zi se caută comori: Tradiții și obiceiuri
/VIDEO/ Incendiu masiv la Dănceni: 20 de hectare, distruse de flăcări. Ce spun oamenii
/VIDEO/ Incendiu masiv la Dănceni: 20 de hectare, distruse de flăcări. Ce spun oamenii

/VIDEO/ Cea mai lungă baghetă din lume: depășește de 235 de ori mărimea uneia tradiționale. Recordul, înregistrat de brutari francezi

missing
06 mai 2024, ora 21:14

Brutarii francezi au bătut recordul Guinness pentru cea mai lungă baghetă din lume. Pâinea cu o lungime de peste 140 de metri, a depășit mărimea tradițională a baghetei de aproximativ 235 de ori. Aceasta a fost coaptă într-o suburbie a Parisului, la un eveniment organizat de confederația franceză a brutarilor și patiserilor. După stabilirea recordului, o parte din pâine a fost împărțită celor prezenți, iar alta urma să fie distribuită persoanelor fără adăpost.

„Aș dori să vă felicit pentru stabilirea acestui record mondial Guinness pentru cea mai lungă baghetă la 140,53 metri”.

„Trebuie respectate mai multe reguli decât doar măsurarea. Normele de igienă trebuie respectate, ingredientele trebuie să fie ingrediente tradiționale utilizate, precum și metoda tradițională de gătit pentru prepararea baghetei. În cele din urmă, trebuie să fie o bucată continuă, fără ruperi”.

Brutarii s-au împărțit în patru echipe și și-au început munca la ora 3 dimineața, când au frământat aluatul. Ulterior, bagheta a fost introdusă într-un cuptor cu roți, construit special.

„Am avut emoții în anumite momente. A trebuit să ținem bagheta sub supraveghere tot timpul, ceea ce nu a fost ușor. Fie la urcarea în cuptor, fie la coborâre, gătitul în cuptor, chiar și frământarea și formându-se pentru echipe, totul a fost inevitabil tensionat”.

„Suntem în Franța, noi suntem cei care deținem acreditările de patrimoniu mondial UNESCO pentru baghetă, așa că gata, este o mândrie că am realizat-o și că am realizat-o acasă”.

Până acum titlul pentru cea mai lungă baghetă din lume îl deținea Italia, recordul fiind stabilit în iunie 2019 în orașul Como. Atunci brutarii italieni au copt o pâine lungă de peste 132 de metri. Bagheta tradițională franceză trebuie să aibă aproximativ 60 de centimetri lungime, să fie făcută numai din făină de grâu, apă, sare și drojdie și să cântărească aproximativ 250 de grame.

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram