/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 18:05

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa de la Kiev. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie, în timp ce un oficial occidental susţine că armata Rusiei rămâne ineficientă și nu va „copleși" Ucraina, arată o analiză Financial Times.

UPDATE Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă un ”atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi, anunţă armata ucraineană şi autorităţile. Patru centrale termice au fost ”grav avariate”, potrivit operatorului privat DTEK, relatează AFP.

UPDATE Ministrul adjunct rus al Apărării, Timur Ivanov, care a fost arestat pentru luare de mită, și fosta sa soție Svetlana Zaharova locuiau în conacul de pe moșia Prințesei Sofia Volkonskaia din Moscova. Cei doi au o avere uriașă, multe detalii despre aceasta fiind dezvăluite de Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, scrie Digi24.

UPDATE Avioane de luptă rusești cu 6 tone de armament s eaflă deasupra Mării Negre. Ele oferă protecție navelor comerciale rusești, dar și navelor care se află ancorate în porturile Rusiei, scrie Newsweek.

UPDATE Preşedintele Zelenski şi-a reînnoit apelul către aliaţi de a furniza ţării sale mai multe sisteme de apărare antiaeriană, după ce un bombardament rusesc susţinut noaptea trecută a provocat daune considerabile infrastructurii energetice. Liderul de la Kiev a cerut aliaţilor să întreprindă „acţiuni decisive”, spunând că lumea poate doborî orice rachetă şi dronă lansate de „teroriştii ruşi”, notează Rador.

UPDATE Administraţia de la Moscova poate răspunde oricărei confiscări de către autorităţile americane a rezervelor valutare ruseşti înghețate din Occident prin confiscarea activelor, inclusiv a proprietăților și numerarului cetățenilor și investitorilor americani din Rusia, a declarat sâmbătă Dmitri Medvedev, scrie Rador.

UPDATE Într-un discurs ținut joi la Sorbona, Președintele francez Emmanuel Macron a spus că umbrela de securitate americană este un lucru al trecutului și că Europa trebuie să-și construiască propria strategie de apărare credibilă dacă vrea să supraviețuiască, relatează Bloomberg.

UPDATE Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters, informează Mediafax.

UPDATE Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a inspectat liniile de apărare fortificate din apropierea graniței de stat, în regiunea Volin. „Astăzi (sâmbătă, n .r.), lucrăm în regiunea Volin. M-am familiarizat cu procesul de construcție a fortificaţiilor în apropierea graniței de stat” – a scris premierul pe Facebook, potrivit Rador.

UPDATE Drone ucrainene au lovit două rafinării de petrol ruseşti şi un aerodrom militar, într-un atac nocturn de mare anvergură, a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă din apărarea ucraineană, potrivit News.ro. Ucraina a lovit ”instalaţii tehnologice-cheie” în două rafinării în regiunea Krasnodar (sud). Autorităţile ruse au anunţat anterior un incendiu la o rafinărie în oraşul Slaviansk-pe-Kuban, scrie G4media.

UPDATE Rusia depune toate eforturile pentru a-și reface și reface rapid armata, astfel agresiunea împotriva Ucrainei este o problemă internațională, iar partenerii Kievului trebuie să acționeze imediat. Generalul Charles Brown, șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat acest lucru după reuniunea de la Ramstein din 26 aprilie.  „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și lupta Ucrainei pentru suveranitate este o problemă de importanță internațională, o provocare directă la adresa securității globale, precum și a securității NATO și a Statelor Unite”, a accentuat Brown, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut vineri, 26 aprilie, schimbări în conducerea armatei ucrainene. Oleksandr Yakovets a condus Forțele de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Zelenski a semnat un decret privind demiterea sa din acest post, scrie Știripesurse.

UPDATE SUA vor furniza Ucrainei rachete Patriot suplimentare pentru sistemele sale de apărare aeriană, ca parte a unui pachet masiv de ajutor suplimentar de 6 miliarde de dolari, a anunțat vineri secretarul Apărării, Lloyd Austin, informează Associated Press (AP). Șeful Pentagonului însă lansează un avertisment ferm pentru țările aliate Ucrainei: „Ne-aș avertiza pe toți în ceea ce privește transformarea Patriot în glonțul de argint.” Avertismentul acestuia apare în contextul în care forțele armate ucrainene au fost nevoite să-și retragă de pe front tancurile ABRAMS livrate de SUA, totul din cauza dronelor rusești, notează Știripesurse. 

UPDATE Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 din cele 34 de rachete rusești lansate în timpul unui atac desfășurat în cursul nopții, a declarat sâmbătă comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, transmite Reuters. Mykola Oleșciuk a declarat că avioanele de luptă ucrainene, unitățile de rachete de apărare aeriană, grupurile mobile de foc și mijloacele de război radioelectronic au fost implicate în respingerea atacurilor cu rachete rusești.

UPDATE În noaptea de 27 aprilie, Rusia a atacat patru centrale termice ale DTEK, cel mai mare investitor privat din industria energetică a țării, relatează Ukrainska Pravda. „Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice din Ucraina. În această noapte, în urma atacului, patru centrale termice ale DTEK au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, din păcate, există victime. Noi oferim toată asistența necesară”, a transmis compania, adăugând că echipamentele au suferit avarii grave, notează Libertatea.

UPDATE Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. Ministerul precizează că 66 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, iar celelalte două deasupra Peninsulei Crimeea. Aautoritățile ruse au mai anunțat că la rafinăria de petrol din Slaviansk a izbucnit un incendiu.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa dacă China nu încetează să furnizeze Rusiei articole folosite în atacul său asupra Ucrainei, scrie BBC. Vorbind pentru BBC la Beijing, înaltul diplomat american a declarat că le-a spus clar omologilor săi că aceștia „ajută la alimentarea celei mai mari amenințări” la adresa securității europene de la Războiul Rece încoace. El nu a spus ce măsuri sunt pregătite să ia SUA. Dar Blinken a ținut să sublinieze că s-au făcut progrese în anumite domenii. El a lăudat Beijingul pentru eforturile depuse în vederea opririi livrărilor de fentanil în SUA.

UPDATE Rusia și aliații săi din Asia ar trebui să extindă exercițiile militare comune, deoarece se confruntă cu o amenințare directă din cauza încercărilor Statelor Unite de a-și extinde influența de securitate în regiune, a declarat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit Digi24.

UPDATE CIA, Biroul Directorului de Informații Naționale din SUA și divizia de informații a Departamentului de Stat au ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin nu a dat ordin de ucidere a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, scrie The Wall Street Journal. Evaluarea agențiilor de informații americane, potrivit surselor WSJ, se bazează atât pe informații clasificate, cât și pe o analiză a faptelor cunoscute public, inclusiv momentul morții lui Navalnîi și consecințele pentru campania electorală a lui Vladimir Putin.

UPDATE Aprobarea ajutorului SUA pentru Ucraina – așteptată de mult timp și inutil controversată – este o etapă majoră în contextul actual, consideră Eugene Rumer, fost ofițer de informații pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații al SUA, membru senior și director al Programului Carnegie Rusia și Eurasia.

UPDATE Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu.@Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

UPDATE Ultimele vești de pe frontul ucrainean au fost mai degrabă sumbre, vorbind despre dezavantajul Kievului în materie de arme și forță de luptă și despre așteptatul asalt al Rusiei. Experții și oficialii citați de Financial Times cred însă că, deocamdată, Rusia nu are un avantaj major la niciun capitol și că ofensiva ce ar putea începe în mai sau iunie nu va oferi Moscovei un progres serios pe câmpul de luptă.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta sa împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone ieftine pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate de către Statele Unite. Experții consideră că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce utilizarea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat, scrie G4media.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE Franța se confruntă cu o pierdere a credibilității și a influenței în cadrul Uniunii Europene, situație care conduce la o anumită izolare a Parisului, ceea ce îl forțează pe președintele Emmanuel Macron, constrâns de factori politici și economici, să caute soluții pentru a menține spațiul de manevră într-un context internațional mai dur, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 23:01

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico. Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.

UPDATE Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt "încă modeste", dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Este un „paradox istoric”, a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) continuă să sancţioneze Rusia la peste doi ani după ce a invadat Ucraina, iar ambasadorii Celor 27 se reunesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni, al 14-lea de la începutul războiului, relatează RFI, comform News.ro.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

UPDATE Armenia încetează finanțarea activităților Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a declarat, miercuri, secretarul de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Erevan, Ani Badalian, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Ucraina anchetează cu privire la aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene găsite pe teritoriul ucrainean, în contextul în care axa Phenian-Moscova se consolidează neîncetat.

UPDATE Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, numind planul o „misiune nebunească”. Aliații din cadrul NATO au convenit în luna aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei ruseşti, prin înființarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro. Conform planurilor, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, scrie Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram