/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

10 mai 2024, ora 23:00

Un atac cu dronă din Ucraina a provocat un incendiu de scurtă durată la o întreprindere din regiunea rusă Kaluga, a declarat guvernatorul regiunii, conform Reuters. Incendiul a fost acum stins și nu există victime. Ținta a fost o rafinărie, potrivit unor surse citate de RIA Novosti. De cealaltă parte, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopți. Forțele aeriene au precizat că Rusia a lansat, de asemenea, două rachete antiaeriene ghidate. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că avansul trupelor ruse în estul țării ar putea fi oprit dacă țările aliate ar furniza mai mult armament.

Forțele rusești au încercat vineri să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, și au bombardat puternic zona, a declarat Kievul, cel mai puternic semnal de până acum că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul declanșat în urmă cu mai bine de doi ani, informează Reuters. Schimbarea retoricii Kremlinului, care acum se declară îngrijorat de “persecutarea” vorbitorilor de limbă moldovenească din Republica Moldova, și nu doar de cea a vorbitorilor de limbă rusă, ar putea avea ca scop justificarea unei “viitoare agresiuni ruse în toată Moldova”, se arată în analiza prestigiosului Institut pentru Studiul Războiului (ISW) dedicată evenimentelor din ziua de 9 mai.

UPDATE Acum singura cale către pace în Ucraina este prin câmpul de luptă. Această declarație a fost făcută de președintele Finlandei, Alexander Stubb. „Trebuie să începi de undeva pe drumul spre pace. După ce am vorbit cu Zelenski, am avut sentimentul că există o dorință sinceră de pace”, a subliniat el într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE SUA pregătesc un nou ajutor militar, în valoare de 400 de milioane de dolari, pentru Ucraina. Acesta va cuprinde muniție pentru apărarea antiaeriană, muniție antitanc și vehicule blindate.

UPDATE Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a propus construirea unei linii de buncăre defensive, tranșee și șanțuri pe granița cu Kaliningrad și Belarus, informează ABC News.

UPDATE Parlamentul ucrainean a acceptat vineri demisia ministrului agriculturii, Mikola Solski, acuzat de corupţie pentru că şi-ar fi însuşit terenuri aparţinând statului înainte de a face parte din guvern, a anunţat vineri ministerul său, scrie Digi24.

UPDATE O parte dintre piloții Kievului termină pregătirea pentru a pilota avioane F-16 Fighting Falcon, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

UPDATE Ucraina se aşteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 din partea aliaţilor săi occidentali în iunie sau iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.Ucraina speră că aceste avioane de luptă fabricate în SUA să o ajute să contracareze superioritatea forţelor aeriene ale Rusiei în războiul la scară largă declanşat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de doi ani.

UPDATE Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni, a asigurat vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

 

UPDATE Diplomatul american Katherine Brucker, însărcinatul cu afaceri al SUA la OSCE, a declarat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Permanent al acestei organizații de la Viena, că Rusia poate și trebuie să-și oprească războiul declanşat împotriva Ucrainei, dar nu arată că este dispusă să facă acest lucru, informează Ukrinform, relatează Rador Radio România.

 

UPDATE “ISW continuă să evalueze că Kremlinul este implicat în eforturi de destabilizare a întregii Moldove și de împiedicare a aderării Moldovei la UE și probabil că încearcă să exploateze legăturile Găgăuziei și Transnistriei cu Kremlinul și opoziția față de autoritățile federale moldovenești ca parte a acestor eforturi mai ample”, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE Ministerul Apărării din Moscova a declarat că forţele ruse au eliminat 6.460 de soldaţi ucraineni în ultima săptămână, notează Mediafax. În buletinul său săptămânal, ministerul adaugă că mai multe vehicule militare ucrainene au fost distruse în lupte, inclusiv trei tancuri Abrams de fabricaţie americană şi trei Leopards germani. Au fost confirmate şi ştirile din zilele precedente conform cărora două sate din regiunea Harkov şi unul din regiunea Doneţk au fost cucerite. „Ca răspuns la încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalaţiile energetice şi industriale ruseşti, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au lansat 27 de atacuri” cu drone şi rachete din mijloace aeriene şi maritime, inclusiv rachete hipersonice Kinjal, se mai arată în buletin.

UPDATE Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a sosit, vineri, la Kiev, într-o vizită de rămas bun, la final de mandat. Din motive de securitate, programul acesteia nu a fost făcut public – potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintei, Martin Strižinec. Acesta a amintit că mandatul prezidențial al Zuzanei Čaputová se apropie de sfârșit, scrie Rador.

UPDATE Duma de Stat a Rusiei s-a reunit într-o ședință plenară vineri, 10 mai, în cadrul căreia examinează chestiunea aprobării candidaturii lui Mihail Mișustin la funcția de prim-ministru al Federației Ruse. Înainte de această şedinţă, Mihail Mişustin s-a întâlnit cu deputaţii tuturor celor cinci grupuri parlamentare din cadrul Dumei, scrie Rador.

UPDATE Rusia, care tocmai a lansat o ofensivă terestră în regiunea de frontieră Harkov, caută să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care este vizată în mod regulat, a declarat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean, potrivit AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean al Justiției, Denis Maliuska, crede că între 10.000 și 20.000 de condamnați pot fi mobilizați din sistemul penitenciar, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o penurie de soldaţi şi armament în faţa unei armate ruse mult mai numeroase şi mai bine echipate, scrie B1.

UPDATE Trupele ruse au mărit ritmul atacurilor terestre în estul Ucrainei în ultima lună și ar putea să avanseze mai mult înainte de sosirea ajutorului militar occidental pe linia de contact a frontului, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani estimează că rușii vor menține un ritm ridicat al atacurilor în această parte a Ucrainei, pentru a cuceri cât mai mult teren înainte să primească ajutorul occidental.

UPDATE Agenția rusă de presă TASS relatează că prim-ministrul polonez Donald Tusk ar fi recunoscut că un mic număr de soldați NATO se află deja în Ucraina. Nu există însă nicio sursă occidentală de presă care să confirme, notează Spotmedia.

UPDATE O femeie de 72 de ani și un copil de 11 ani au fost răniți într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, declanșat la ora locală 3:20, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare a regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov. Trei case au luat foc, iar în total 12 clădiri au fost avariate, a mai spus oficialul citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Grupuri de sabotaj rusești au încercat să pătrundă în regiunea Harkov, potrivit guvernatorului local ucrainean, în timp ce Moscova își intensifică bombardamentele asupra regiunii, notează Sky News. Oleh Synehubov a declarat că încercările au fost respinse de forțele armate ucrainene, care „își mențin cu încredere pozițiile” și nu au pierdut „nici măcar un metru”, scrie G4media. 

UPDATE Armata Ucraineană trimite întăriri în regiunea Harkov, după ce a respins o încercare a rușilor de a sparge linia de apărare, în această dimineață. Totuși, o sursă militară de rang înalt susține că militarii ruși au înaintat un kilometru.

UPDATE O femeie a fost rănită aseară, la Moscova, după ce câteva dintre focurile de artificii lansate de Ziua Victoriei au explodat la sol, scrie Spotmedia. 

UPDATE Ucraina ar putea recruta între 10.000 şi 20.000 de deţinuţi pentru a-şi întări armata, a declarat vineri ministrul justiţiei, Denis Maliuska, după ce  Parlamentul a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnaţi să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează, informează EFE.

UPDATE Cehia susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat joi ministrul de externe Jan Lipavsky într-un interviu acordat ziarului Blesk. Rutte e în competiție cu președintele român Klaus Iohannis, care nu are sprijin public din partea nici unui stat membru, scrie G4media.

UPDATE Pentagonul afirmă că a luat măsuri pentru a împiedica armata rusă să folosească terminale de internet Starlink, operate de compania SpaceX a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit Bloomberg, preluat de European Pravda.

UPDATE SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române. ”Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA", a declarat, potrivit News.ro, ministrul Apărării Angel Tîlvăr.

UPDATE Armata ucraineană raportează că rușii pregătesc un atac în raionul Vovceansk din regiunea Harkiv, notează Korespondent, potrivit Rador radio România.

UPDATE Statele Unite au donat Ucrainei șapte transformatoare pentru a-și susține sistemul energetic, a anunțat șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Samantha Power. „Ucraina are nevoie de asistență critică pentru a face ca energia electrică să ajungă către milioane de ucraineni din întreaga țară. USAID a finalizat recent livrarea a șapte autotransformatoare, un pas către extinderea capacității lor de putere”, a scris ea pe X (fostul Twitter).

UPDATE Un atac rusesc asupra oraşului Harkov a avariat case dintr-o zonă rezidenţială şi a provocat un incendiu, a anunţat primarul oraşului Harkov, Ihor Terejov, pe Telegram. O persoană a fost rănită, scrie Mediafax.

UPDATE La jumătatea lunii aprilie, în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, Volodimir Zelenski le-a spus membrilor alianței că țara sa ar avea nevoie de cel puțin șapte sisteme de artilerie Patriot pentru a proteja Ucraina de atacurile cu rachete ale Kremlinului, potrivit Spotmedia. „Vladimir Putin trebuie adus cu picioarele pe pământ, iar cerul țării noastre trebuie să redevină sigur… Și asta depinde în totalitate de deciziile dumneavoastră… dacă suntem cu adevărat aliați”, a spus Zelenski, în conferința respectivă. Până în acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale între două și patru sisteme de acest tip, conform analizării datelor oficiale.

UPDATE Războiul electronic rusesc a creat probleme pentru unele arme de precizie de fabricație americană în Ucraina. SUA trebuie să fie pregătită pentru potențiale lupte viitoare, scrie businessinsider.com.

UPDATE BAE Systems este pe cale să îndeplinească previziunile pentru profituri mai mari şi prognozează ”un nou impuls pozitiv” datorat angajamentului recent al guvernului britanic de a creşte cheltuielile pentru apărare, transmite Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Experți europeni de frunte din domeniul militar și al apărării sunt foarte îngrijorați și avertizează că Vladimir Putin plănuiește un atac asupra teritoriului NATO, scrie Bild, care a realizat o analiză legată de această amenințare. Pericolul a devenit deosebit de clar săptămâna aceasta, la târgul de apărare „Defence 24 Days” din Polonia: „S-a decis deja că Țările Baltice vor fi atacate de îndată ce Ucraina va fi înfrântă”, spune istoricul militar Philipp Petersen, de la Centrul pentru Studiile unei lumi noi Generation of Warfare, din Washington, DC (SUA).

UPDATE În ultima lună, armata rusă a crescut considerabil numărul de atacuri la sol în estul Ucrainei. Aceasta indică intenția comandamentului militar rus de a consolida succesele armatei sale înainte ca asistența militară occidentală să sosească pe front. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), care citează purtătorul de cuvânt al Khortitsa, Nazar Voloshin, numărul ciocnirilor militare din est a crescut semnificativ de la 84 la 8 mai la 146 la 9 mai. Cele mai multe lupte au avut loc pe teritoriul din regiunea Harkov până în zona de graniță a regiunilor Donețk și Zaporojie.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul Serviciului de protecţie şi pază), la două zile după ce doi dintre membrii acesteia au fost acuzaţi de complot în vederea asasinării preşedintelui şi a şefilor serviciilor de securitate ucrainene.

UPDATE ​Primul lot de obuze achiziționat de țările aliate în cadrul inițiativei conduse de Cehia ar trebui să ajungă în Ucraina în luna iunie, a declarat președintele ceh Petr Pavel pentru postul german de televiziune ARD.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a înaintat candidatura lui Mihail Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a anunțat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de agenția de stat rusă TASS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită cu alertă și demisie la Kiev! Rusia o acuză pe Maia Sandu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
Horoscop de la ChatGPT pentru 20 mai 2024: Berbecii sunt plini de energie, iar Fecioarele au provocări la muncă
Horoscop de la ChatGPT pentru 20 mai 2024: Berbecii sunt plini de energie, iar Fecioarele au provocări la muncă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

20 mai 2024, ora 23:56

Rusia a efectuat duminică un atac asupra unei stațiuni de pe malul unui lac din apropierea orașului Harkov și a bombardat satele din împrejurimi, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind pe altele. Echipele de salvare au raportat că prima lovitură a fost urmată de o a doua în aproximativ 20 de minute, vizând echipele de urgență de la fața locului într-o „dublă lovitură”. În săptămânile recente, Moscova a lansat atacuri cu rachete în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde trupele ruse au declanșat o ofensivă. Luni dimineața, Moscova a efectuat un nou atac cu drone kamikaze asupra Ucrainei, toate fiind interceptate și distruse, conform declarațiilor din Kiev. 

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie astăzi, 20 mai, după ce în urmă cu cinci ani câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina cu 73%, însă legea marţială instituită după declanşarea războiului de către Rusia nu permite convocarea alegerilor, scrie BBC. "Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri", a recunoscut Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate. Declarația a fost făcută chiar dacă Volodimir Zelenski a insistat, inclusiv acum câteva luni, că el nu crede că negocierile cu Vladimir Putin ar putea aduce pacea în Ucraina. Între timp, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un obișnuit al declarațiilor belicoase, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”, relatează Kyiv Independent.

 

UPDATE Ţările G7 analizează un plan al Washingtonului de a urgenta o finanţare de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de potenţiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Mediafax. Planul Washingtonului ar urma să strângă aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru Kiev.

UPDATE Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite afirmă că națiunea sa are foarte mare nevoie ca armamentul promis de administrația Biden și aprobat, după o lungă amânare în Congres, să ajungă cât mai repede posibil pe câmpul de luptă, scrie Politico.

UPDATE În timp ce necesităţile cresc, după doi ani ani de război, ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri, şi-a exprimat dezolarea Karolina Lindholm Billing, reprezentanta Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) în această ţară.

UPDATE Armata rusă a declarat luni că a preluat controlul total asupra aşezării Bilohorivka din regiunea ucraineană estică Luhansk şi susţine că a ocupat poziţii mai bune în zonă, relatează Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP.

UPDATE Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev. El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi”.

UPDATE Rusia a lansat o campanie de propagandă care vizează vorbitorii de limbă germană pentru a-i atrage de partea armatei sale și pentru a se înrola în forța mercenară Wagner, în cel mai recent caz în care Rusia se află în căutare de minorități etnice pentru a-i servi drept carne de tun, scrie Adevărul.

UPDATE „Ucraina este clar conștientă că războiul se va încheia prin negocieri. De aceea a fost pregătită și este promovată Formula de pace a președintelui Zelenski. Poziția noastră este foarte simplă și sunt convins că ea va fi susținută de participanții la Summitul pentru pace din Elveția din iunie 2024. Aceasta este o cale diplomatică reală care are toate șansele să contribuie la o pace dreaptă", a declarat Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, la Forumul regiunii Mării Baltice.

UPDATE Rusia bombardează puternic regiunea Harkov, deși Vladimir Putin declara în timpul vizitei din China că armata sa nu este interesată de acest oraș. Inițiativa pe teren, în acest moment, aparține Rusiei, spune la RFI, analistul militar Cătălin Degeratu. Ucraina are arme și muniție, dar nu dispune de trupe odihnite. Aliații vor discuta probabil la summitul din iulie despre posibilitatea trimiterii de personal militar în Ucraina pentru a antrena soldații lui Volodimir Zelensky. Va fi vorba de misiuni stricte de instruire, noncombat, adaugă analistul.

UPDATE Forțele ucrainene au lansat „atacuri coordonate” împotriva unei baze aeriene din sudul Rusiei, care este folosită pentru a efectua atacuri devastatoare cu bombe cu planare asupra pozițiilor ucrainene, a declarat o sursă militară pentru Sky News.

 

UPDATE Kremlinul a declarat că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice vor avea loc ,,în intervalele de timp relevante". Aceste exerciţii au fost ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin la începutul lunii mai, ca răspuns la ameninţările reprezentate de Franţa, Marea Britanie şi SUA, potrivit Mediafax.

UPDATE După capitularea Kievului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui fie arestat și judecat, fie lichidat ca terorist, a declarat agenţiei TASS vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, notează Rador.

UPDATE Șeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut autorităților să permită Ucrainei să lanseze lovituri cu arme franceze pe teritoriul rusesc, scrie Newsweek.

UPDATE Baschetbalistul ucrainean Vadim Zaplotnițchi, în vârstă de 26 de ani, a fost prins săptămâna trecută în regiunea Cernăuți, în timp ce încerca să treacă ilegal frontiera în România pentru a evita încorporarea și trimiterea pe front. Conform publicației Obiectiv de Suceava, care citează presa ucraineană, Zaplotnițchi era parte a unui grup mai mare care încerca să fugă din țară.

UPDATE Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat aliaţii europeni să acţioneze în comun cu SUA pentru a găsi o cale prin care să fie deblocată valoarea activelor ruseşti îngheţate, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului, în timp ce Moscova şi-a exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul, în pofida morţii subite a preşedintelui Ebrahim Raisi, pe care l-a elogiat ca pe un "prieten adevărat".

UPDATE Ucraina controlează în continuarea circa 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești, a declarat luni guvernatorul adjunct Roman Semenukha la televiziunea națională, conform Reuters. „Inamicul continuă să încerce, în special în interiorul Vovchansk, să împingă forțele armate ucrainene din oraș”, a spus el. „Aproximativ 60% din oraș este controlat de forțele armate ucrainene, ceea ce înseamnă că atacurile nu se opresc”.

UPDATE Cel puțin 12 civili au murit și alți 55 au fost răniți în ultima zi în atacurile rusești, potrivit oficialilor ucraineni, relatează The Kyiv Indepedent. Majoritatea victimelor civilor au fost raportate în regiunea Harkov, unde 12 persoane au murit și 40 au fost rănite, conform guvernatorului Oleh Syniehubov.

UPDATE Un tânăr din Moscova, care avea părul vopsit în mai multe culori, printre care galben şi albastru - culorile drapelului ucrainean - a fost amendat de un tribunal local cu 50.000 de ruble (553 de dolari) pentru "discreditarea" armatei ruse, a relatat luni publicaţia independentă Mediazona, potrivit Reuters.

UPDATE Armata rusă a preluat controlul satului Bilohorivka din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării, conform unui nou decret, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei.

UPDATE Marea Britanie și Finlanda vor semna luni un parteneriat strategic pentru a consolida legăturile și a contracara amenințarea agresiunii rusești, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, potrivit The Guardian. Cele două țări vor declara Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și stabilității europene”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.

UPDATE Ucraina ar fi scufundat o altă navă în Crimeea. Unian scrie că în timpul atacului asupra orașului Sevastopol ocupat, ar fi putut fi scufundată nava rusă de rachete mici „Ciclon”. Aceasta este informația furnizată de canalul rusesc Telegram „Dosarul spionului”. Conform datelor sale, în noaptea de 19 mai, nava proiectului 22800 „Karakurt” se afla în port. Armata ucraineană a lovit-o cu două rachete balistice ATACMS. În urma atacului, au murit șase militari ai Flotei Mării Negre a Federației Ruse, iar alți 11 au fost răniți. Nava în sine s-a scufundat.

UPDATE Încercările Forțelor Armate Ucrainene de a respinge ofensiva masivă a Federației Ruse în regiunea Harkovului au evidențiat o problemă pe care Kievul încearcă de mult să o rezolve - revocarea interdicției asupra loviturilor cu arme americane pe teritoriul rusesc. Ocupanții au început ofensiva asupra Harkovului din regiunea vecină Belgorod, iar unele figuri oficiale ucrainene susțin că atacul ar fi putut fi atenuat dacă Forțele Armate Ucrainene ar fi permis lovirea țintelor în această regiune a Federației Ruse, relatează The Hill. Publicația a remarcat că în zilele următoare, o delegație formată din cinci membri ai parlamentului ucrainean, sub conducerea lui David Arakhamiya, s-a deplasat la Washington pentru a se întâlni cu reprezentanții administrației președintelui Joe Biden și cu legislatorii din Congres, în încercarea de a convinge SUA să revină asupra interdicției. Dar în timpul unei întâlniri cu presa la Washington, legislatorii ucraineni au arătat o dezamăgire evidentă față de faptul că SUA continuă să se opună acestei politici. Șeful grupului parlamentar ucrainean pentru relațiile cu SUA, David Arakhamiya, a declarat: „Militarii, generalii, nu înțeleg. De aceea ne împing pe noi, politicienii, să oprim această nebunie”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram