/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

social

/VIDEO/ Dorm pe jos, lângă gunoi, în frig și în murdărie. Oamenii străzii își arată „adăposturile” și își deschid sufletele

03 decembrie 2022, ora 21:30

În fiecare iarnă se accentuează problema oamenilor fără adăpost. Refuzul acestora de a merge în centrele de plasament specializate, îi face să caute adăpost temporar prin tot felul de locuri insalubre și reci. Deseori, pe cei care reușesc să treacă peste frig, primăvara îi găsește cu probleme grave de sănătate, degerați, slăbiți și înfometați, iar celor mai vulnerabili, iarna grea le aduce moartea. Cei mai mulți oameni ai străzii sunt în capitală, pentru că aici vin și cei din raioane, cu gândul că e mai ușor de găsit mâncare. Autoritățile municipale spun că fac tot ce pot pentru a-i ajuta. Dar, chiar și așa, îi vedem peste tot prin oraș. Unii incapabili să muncească pentru a-și câștiga o bucată de pâine, cerșesc, iar cei care pot să presteze munci o fac pentru câțiva lei, care abia le ajung de pâine, ce să mai vorbim de haine curate sau baie. Am încercat să îi căutăm și să le aflăm problemele și poveștile de viață. Am descoperit oameni cu studii superioare, ingineri, foști carabinieri, mecanici auto sau oameni simpli. Fiecare cu povestea lui tristă și cu nevoile sale. Am petrecut două zile printre ei și încercăm în reportajul următor, să vă arătăm o zi din viața oamenilor care își duc traiul pe sub conducte, prin scările de bloc, lângă ghenele de gunoi sau clădiri părăsite. Vă atenționăm că unele scene ar putea să poarte un caracter violent.  

Din universitate, în stradă

Andrei este unul dintre oamenii care dorm pe străzile din Chișinău. Am ajuns la el, după ce l-am urmărit pe amicul său, Nicolai, în timp ce căra o pungă plină cu sticle. Prima conversație am avut-o în fața punctului de colectare a sticlei, unde lucrează și Andrei. „De 15 ani locuiesc în stradă. Lucrez măturător, mai ajut și aici, la punctul de colectare a sticlei, sunt și voluntar, la un centru de zi.”

Andrei, fost student la Universitatea de Stat din Tiraspol, unde a învățat istorie, ne-a povestit că s-a născut în Chișinău, dar a fost abandonat de părinți.  „Tatăl a părăsit-o pe mama când încă era însărcinată. Noi suntem trei frați. Ne-au împrăștiat prin internate. Toată copilăria, chiar de la naștere, am trăit prin case de copii, prin orfelinate. Am fost și în închisoare, cam o jumătate de an, dar sunt fleacuri. Înțelegeți, am și uitat ce înseamnă să ai încredere în oameni. -Dumneavoastră comunicați acum cu mine. Aveți încredere în mine? - Nu. - De ce? - Pentru că nu am încredere în nimeni.

De la el am aflat că oamenii străzii trăiesc după un principiu: „nu crede, nu te teme și nu cere”, dar să te bazezi doar pe forțele proprii. Acei oameni care au rămas în stradă nu au încredere în nimeni. „- Nici dumneavoastră nu aveți încredere? - Nimănui. Absolut. Nu mai vreau să fiu trădat încă odată.

Cel mai bun lucru, care i s-a întâmplat în viață, este munca în construcție: „Când lucrezi... anume cu betonul. Îmi place munca grea. Beton, beton, beton, beton și încă o dată beton.” 

Andrei vorbește deschis despre dependența sa față de alcool: „Eu am o dependență alcoolică. Da, eu beau. Da, eu sunt bolnav, dar beau nu pentru că sunt bolnav, dar pentru că știu că... mai devreme ori mai târziu, oricum voi muri.”  

Primul popas l-am făcut la un prieten de-al său. Dosit lângă ghenă, acesta stătea ghemuit pe jos, sub o plapumă murdară. „Salut, Sașa. Nu te teme. Sunt oameni de-ai noștri. - Nu filma spre ochi. - Acesta este Alexandr Sergheevici. Omul suferă de o boală de picioare. La momentul de față, nu poate merge de unul singur. -Vă e frig? - Normal. Suportabil. De ce să ne plângem?  De ce nu vă duceți la centru? - La care centru? De pe Haltei? O, nu. Despre Haltei sunt gata să vă dau un interviu aparte. E o bătaie de joc.”

Locul unde trăiește Andrei arată la fel. Tot lângă tomberon și tot întins pe jos. „Poftim, intrați în ospeție. - Putem și acum? - Desigur. Nu vă jenați. Intrați. Aici am... containerul îl mișc, am aici salteaua, plapuma. Dorm aici, am și cărți. E cald pe aici? - Da, avem căldură. Ne încălzește, cât de cât.

L-am întrebat despre regrete. „Regrete? Că mi-am pierdut familia, că m-am pierdut pe mine, că mi-am pierdut casa, că mi-am pierdut apropiații, dar nu mi-am pierdut încrederea în mine.”

Alți oameni ai străzii am găsit lângă Memorialul de pe strada Pantelimon Halippa, acolo unde un ONG le oferă mâncare gratuită și uneori haine. Am întâlnit aici un cuplu. Femeia ne-a spus că a fugit de acasă, după ce a fost bătută crunt de soț. Are acasă copii, cel mai mic fiind de doar 6 ani. „De când nu v-ați văzut copiii? -De jumătate de an. - Câți aveți? -3. Le e dor de mamă.” 

Concubinul ei, aparent în stare de ebrietate, ne-a povestit și el o istorie pe care nu am putut să o probăm încă. Spune că este fost angajat în trupele de carabinieri, iar în 7 aprilie 2009 a fost implicat într-o bătaie, iar din cauza incidentului a ajuns la pușcărie pentru un an și jumătate. Din păcate, aceasta este starea majorității celor care locuiesc în stradă. Dependenți de alcool sau alte substanțe, deseori agresivi și fără prea multă speranță de la ziua de mâine. În căutarea unui refugiu, mulți se adăpostesc prin clădiri părăsite. Am găsit una pe strada Testemițanu, în care  am găsit urme a celor ce locuiesc aici, dar nici o persoană prezentă. În Chișinău există un centru unde aceștia se pot caza, au un pat curat, primesc consiliere psihologică, mâncare caldă, asistență medicală și juridică. După spusele directorului, acest centru este de ajuns, raportat la numărul persoanelor fără adăpost depistate pe teritoriul orașului Chișinău. Cheltuielile sunt destul de mari, suma fiind diferită de la beneficiar la beneficiar, în funcție de necesitățile fiecăruia, dar se învârte în jurul a 5000 de lei pe lună pentru un beneficiar. Deși la prima vedere, condițiile de aici sunt bune, mulți oamenii ai străzii refuză categoric să vină aici. Directorul, colonel în rezervă, spune că e din cauza unei reguli stricte: în centru nu este permis consumul de alcool. Printre beneficiarii centrului, era și această bătrână. Nu a putut să ne spună câți ani are, dar a început să plângă când am întrebat-o de ce se află aici: „Plâng că nu sunt în apartamentul meu. Mi-e trist. - Unde vă sunt rudele? - Toate rudele au murit, dacă erau în viață, era să mă duc la ele acum.

 Oamenii străzii, invizibili pentru autorități

De la Direcția Generală Asistență Medicală și Socială am aflat că nu se cunoaște un număr exact al oamenilor străzii. La ultimul control în teren, au fost identificate peste 100 de persoane fără un adăpost stabil. Unii dintre ei sunt veniți din raioane. Am încercat să aflăm și de poliția capitalei, daca deține un număr aproximativ al oamenilor străzii. Ni s-a comunicat că acest lucru este imposibil. Poliția, prin razii, îi identifică, sesizează autoritățile publice locale și le propune să meargă în centrul de pe strada Haltei.

 Dar să duci o evidență este ireal, în condițiile în care numărul lor oscilează de la o zi la alta, ne-a declarat poliția. De cele mai dese ori, anume această categorie de persoane este cea mia vulnerabilă mai ales în timpul iernii, atunci când temperaturile scad dramatic, iar ei nu au unde se ascunde de ger. Astfel, cad pradă frigului și îngheață. Unii se aleg cu degerături grave, alții însă chiar îți pierd viața și devin cifre neînsemnate în statistica morților. Sunt cazuri când, din lipsa actelor de identitate, nimeni nu știe cine au fost și dacă sunt rude care-i caută. Situația este într-adevăr tristă și ar necesita mai multă implicare din partea autorităților, fie ele centrale sau locale. În stradă găsim oameni tineri, în putere, care și-ar putea găsi un loc de muncă, și pe care statul îi poate ajuta să se integreze, ținând cont de faptul că, unii au meserii destul de căutate fiind mecanici auto, ingineri, profesori sau chiar artiști.


Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan/ Viorica Tătaru; Montaj de Constantin Niculae

 

/VIDEO/ Explozia rachetei lângă inima Nistrului: Mărturiile localnicilor și explicațiile oficialilor, la „Moldova gândește”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”

missing
19 aprilie 2024, ora 23:59

Oameni legii vor continua și sâmbătă, 20 aprilie, căutările Anei-Maria, tânăra de 19 ani, dispărută în seara de 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, pe o stradă de la Orhei. Mâine, polițiștii se vor mobiliza masiv la Chițcanii Vechii și îi îndeamnă pe cetățeni să se implice la căutări. 

„Mizăm pe suportul fiecăruia, mâine, să ne fiți sprijin la continuarea căutării fetei de 19 ani care a dispărut de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Poliția se va mobiliza masiv dimineață la ora 10:00, în adiacentul Primăriei din localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suportul dumneavoastră”, se arată într-un mesaj al IGP.

Tânăra de 19 ani, însărcinată în șase luni a fost văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din oraș după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. După ce au căutat timp de aproape o săptămână, pentru a da de urma Anei-Maria, oamenii legii au extins căutările și la Telenești, de unde este șoferul

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei. 

În context, oamenii legii fac un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat. 

Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani în seara de 12 aprilie, iar de atunci, nu se mai știe nimic despre ea, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini. 

Astfel, dacă ați avut parte de vreo experiență neplăcută cu bărbatul, și vreți să anunțați poliția, l-ați putea recunoaște în una dintre imaginile din video de mai jos.

Tânăra are 1.65 m înălțime, păr castaniu și ochi căprui și este însărcinată în luna a șasea. Ultima dată când a fost văzută, ea purta pantaloni negri, tricou alb și o bluză neagră. Persoanele care dețin orice informații tânără, sunt rugate să contacteze imediat serviciul unic de urgență 112.

 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram