/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

investigații

ANCHETĂ: Vilă de lux și clădiri în centrul Chișinăului! Averea și dosarele controversate ale unei candidate la CSM

04 iulie 2022, ora 13:06

28 de judecători din diferite instanțe din RM s-au înscris în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Integritatea acestor judecători urmează a fi evaluată de comisia specială de prevetting care și-a început deja activitatea. Cutia Neagră PLUS și-a propus de asemenea să scaneze activitatea și averile mai multor dintre candidați ca să ne convingem că merită să se regăsească în viitoarea componență a CSM. Vă spunem astăzi ce am descoperit despre una dintre candidate - Iana Talmaci, judecătoare la Strășeni. Despre deciziile controversate adoptate de magistrată și proprietățile de milioane deținute de familia sa, aflați în investigația ce urmează.  

Iana Talmaci este judecătoare de mai bine de 7 ani la Judecătoria Strășeni. Cu toate acestea, magistrata a activat cu adevărat în sistem doar 5 ani, restul 2 ani s-a aflat în concediu de maternitate. Din 2018, a revenit la serviciu.

De numele ei sunt legate mai multe procese de judecată care se referă la „Cariera Micăuți”. Despre această cariera atât presa, cât și mai mulți deputați au dezvăluit anterior că ar fi gestionată de foștii deputați democrați Vladimir Andronachi și Eugen Nichiforciuc. În perioada 2019-2021, Iana Talmaci a examinat 17 dosare civile care se referă la carieră, oferindu-i aproape de fiecare dată câștig de cauză. Doar în decembrie 2021, judecătoarea a dat câștig de cauză „Carierei Micăuți” în 15 dosare prin care compania urma să încaseze în total peste 40 de milioane de lei de la diferiți debitori. 

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni: „Cererile de validare a popririi în principiu sunt cereri de încasare a sumei. - Formale? Nu atât de formale, dar se examinează în principiu ca și oricare acțiune de încasare. Părțile au dreptul să-și formuleze și pretențiile și opoziția. Practic, pe acele dosare, niciunul din terții popriți (pârâți) nu au depus nicio referință, nici nu s-au prezentat măcar în ședință. Nu s-au opus nicidecum, nu au prezentat acte. În schimb, administratorul de insolvabilitate a prezentat acte de verificare, facturi fiscale”. 

Anterior, tot ea a respins pretențiile financiare ale unor agenți economici care solicitau recuperarea unor datorii de circa 17 milioane de lei de la Cariera Micăuți.  

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni: „Dosarul urma să fie examinat în continuare, deoarece mai existau patru cereri de alăturare. - Pe care dumneavoastră le-ați respins! - Le-am respins deoarece nu era creanța certă, lichidă și exigibilă. Am constatat că acolo sunt litigii de drept. Eu am constatat în hotărâre, la intima convingere, că creanțele nu sunt certe. Asta nu înseamnă că ușile sunt închise și ei nu mai au dreptul să-și valorifice drepturile. Curtea de Apel a pronunțat o hotărâre prin care o constatat că este o creanță certă. Mă rog! - Cumva va contrazis pe dumneavoastră. A dat o altă decizie. - Da! Eu nu pun sub semnul întrebării această hotărâre, dacă e dreaptă sau corectă. Instanța o decis.

„Încheiere dubioasă”, nepublicată pe site-ul instanței

În februarie 2021, Nicolae Ciubuc, deputatul PD și șeful comisiei parlamentare de anchetă privind ilegalitățile de la Cariera Micăuți a acuzat-o pe Iana Talmaci și Judecătoria Strășeni că a adoptat o încheiere dubioasă prin care a interzis efectuarea unor controale la cariera Micăuți, asta deși ancheta constatase că s-au comis ilegalități care ar fi păgubit statul cu 684 milioane de lei. Ciubuc considera atunci că decizia judecătoarei crează impedimente în recuperarea prejudiciilor pe care Cariera Micăuți le-a produs statului.

NICOLAE CIUBUC, ex-deputat PD, ex-președinte al Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la modul de valorificare  a substanțelor minerale (10 februarie 2021): „Compania s-a adresat în instanța de judecată și mă refer aici la Judecătoria Strășeni, care a emis o încheiere, la data de 26 ianuarie 2021, adică a doua zi după acel act al Inspectoratului pentru Protecția Mediului. O încheiere foarte dubioasă în viziunea mea. Din punct de vedere juridic este una abuzivă și ilegală, prin care dispune interzicerea tuturor instituțiilor, autorităților, organelor cu funcții de control și supraveghere din Republica Moldova să efectueze careva controale la întreprinderea respectivă, fără acordul instanței de insolvabilitate sau după caz - administratorului. Lucru care de altfel este imposibil de realizat, dacă e să vorbim despre situția în speță. Ce ar însemna acest lucru? Chiar dacă acolo cunoaștem cu toții, și din actele pe care le-am prezentat vedem că se perpetuează mai multe încălcări, au loc extrageri ilegale, confirmate prin documentele oficiale, practic instanța anulează toate actele de control, prejudicii cauzate, creând astfel impedimente pentru recuperarea acestui prejudiciu”.

Pe site-ul instanței de judecată, nu am găsit însă încheierea la care face referire deputatul Nicolae Ciubuc. 

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni: „Nu toate încheierile urmează a fi publicate. Este instrucțiune care spune că ele sunt în portal, sunt publicate, dar nu sunt publice.  La data emiterii respectivului act, eu nici nu am cunoscut că Inspectoratul Ecologic a finalizat controlul și a emis actul administrativ. Dar nu am anulat actul acesta administrativ, eu doar am interzis efectuarea controalelor. Motivarea cererii administratorului era anume de faptul că respectivul control a durat excesiv, fapt care a perturbat activitatea debitorului. Având atâtea datorii, ei nu aveau posibilitatea să-și continue activitatea economică, deoarece pe întreg teritoriul carierei în permanență se aflau angajații Inspectoratului Ecologic. Specificul “Carierei Micăuți” este de extragere a mineralelor prin detonare, persoanele trebuie să se afle la o anumită distanță. Faptul că erau persoane străine pe teritoriul carierei a blocat activitatea timp de șase luni. Asta și a fost motivarea. Ea (n.r. decizia) a fost contestată de Inspectoratul Ecologic de Stat și Curtea de Apel a respins și a menținut decizia mea. Trei judecători de la Curtea de Apel au examinat recursul și Curtea de Apel Chișinău s-a expus și a menținut decizia mea”.

În aprilie 2021, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a blocat drumul spre Cariera Micăuți, acuzând că acolo se comit mai multe ilegalități. Tot atunci, Slusari a spus că în spatele acestor ilegalități se află foștii deputați PD - Vladimir Andronachi și Eugen Nichiforciuc.

Averea familiei Talmaci

Iana Talmaci este una dintre magistrații care în septembrie 2019 a susținut organizarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru demiterea vechii componențe a CSM și chiar și-a înaintat candidatura pentru fotoliul de membră a unui nou CSM. Se întâmpla la un an de la revenirea sa din concediu de maternitate. Atunci, Adunarea generală a fost declarată ilegală si nu a fost recunoscută nici de CSM, nici de autorități. 

Iana Talmaci este soția cunoscutului executor judecătoresc Roman Talmaci, anterior președinte al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Cei doi soți sunt nașii de cununie ai lui Nicolae Posturusu, fost secretar general adjunct al Aparatului Președintelui R. Moldova Igor Dodon. În prezent, Posturusu este avocat al fostului șef de stat. 

Soții Talmaci dețin o avere impresionantă: un teren în centrul capitalei,  pe care se află  clădiri cu oficii, în valoare totală de peste 11 milioane de lei, o vilă în preajma Chișinăului, estimată la peste 3 milioane de lei, alte 8 terenuri agricole și extravilane în valoare totală de de peste 800 de mii de lei, 5 mașini de peste un milion de lei, pachete mici de acțiuni la cele mai importante instituții bancare din R. Moldova și România, dar și acțiuni în diferite întreprinderi de peste Prut. 

FamilIia Talmaci locuiește într-un sector nou de vile din preajma satului Trușeni, mun. Chișinău, într-o casă amplasată pe un teren de 10 ari în apropiere de șoseaua Chișinău-Strășeni. Casa-vilă a fost finisată în anul 2013, are două etaje, terasă spațioasă, o grădină cu gazon, trandafiri și brazi. În declarația de avere, soții Talmaci își evaluează terenul și casa la 3,26 milioane de lei.

Chiar dacă au trecut 9 ani de la finisarea lucrărilor de construcție, locuința nu apare încă în registrul ASP. Roman Talmaci spune că nu a putut înregistra casa la Cadastru din cauza unui credit ipotecar, pe care l-a luat în 2010 și l-a întors în 2015. În schimbul celor 35 mii de dolari el a gajat casa, dar persoana fizică de la care s-a împrumutat nu vrea să recunoască că a primit banii înapoi.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „Documentele la moment se procesează la Oficiul Teritorial Cadastral. Este blocat anume din cauza acestui contract de ipotecă care grevează pe bunul imobil. - L-ați achitat din 2015 și de atunci stă blocat? - E blocat deoarece nu există comunicare cu persoana de la care m-am împrumutat”.

Imobile de milioane în centrul Chișinăului

În 2018, soții Talmaci au intrat în posesia unui teren de 10 ari și a trei clădiri situate pe str.  Alexandru cel Bun, în preajma Parcului Catedralei. În imediata apropiere se află și un garaj de 65 de metri patrați, care, la fel ca și celelalte imobile, a intrat în posesia familiei Talmaci în anul 2018. 

Judecătoarea indică în declarația sa de avere din 2019 că terenul i-a costat 985 de mii de lei, adică nici 5 mii de euro pentru un ar, în condițiile în care prețul pentru pământ în această regiune este de cel puțin 35 de mii de euro per ar. În declarația de avere din 2021, Talmaci  indică deja o valoare de circa 8 ori mai mare pentru același teren  -  8 milioane de lei. 

La fel stau lucrurile și cu clădirile de la aceeași adresă. Soții Talmaci notează că au plătit pentru cele 3 construcții, cu o suprafață totală de peste 525 de metri patrați, 1,64 milioane de lei. La 3 ani distanță, imobilele sunt reevaluate la prețul de 3,2 milioane de lei. Iana Talmaci spune că motivul care a dus la o creștere atât de mare a valorii acestor bunuri imobile, într-o perioadă atât de scurtă, este capitalizarea.

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni: „Dumneavoastră menționați că el (n.r. terenul) astăzi valorează deja 8 milioane. - Da! Creștere de capital. - Timp de 3 ani a crescut atât de mult? - Dar din luna martie până acum de câte ori a crescut benzina? Asta-i creștere de capital”.

Iana si Roman Talmaci au cumpărat terenul și imobilele de la foștii proprietari, compania „Business Investiţii pentru Toţi”. Fondator al companiei este Vsevolod Iampolski, om de afaceri rus, președintele Clubului rus din Luxemburg. Iampolski a fondat la Chișinău mai multe companii cu activități imobiliare. Înainte de a intra în proprietatea familiei Talmaci, terenul și cele 4 construcții s-au aflat sub sechestrul executorilor judecătorești, ca măsură de asigurare într-un dosar civil în care un fost angajat al companiei lui Iampolski a solicitat recuperarea salariului.

Cutia Neagă Plus l-a contactat pe Vsevolod Iampolskii pentru a afla detalii despre tranzacția de vânzare a bunului la nici o lună după ce imobilele și terenul au fost scoase de sub sechestru. Omul de afaceri ne-a mărturisit că nu ține minte cu cât a vândut terenul și imobilul, dar că este mulțumit de suma pe care a obținut-o. Iampolskii spune că se află în relații amicale cu Roman Talmaci și chiar continuă să închirieze oficii de la Talmaci, în clădirile vândute.  

VSELOVOD IAMPOLSKI, om de afaceri rus: „Eu personal i-am propus lui Roman. Nu țin minte la ce preț am vândut, dar totul a fost oficial. Ce preț scrie în contract acela este. L-am vândut și gata. Eu nu locuiesc în Moldova. Poate prețul nu este atât de mare, dar pe mine m-a aranjat. Cel mai mult însă mă aranjează faptul că, la preț avantajos, firma mea Bussines investiție pentru toți arendează două încăperi mari. - Și la moment arendați? - Da, noi plătim o sumă modică, undeva 1000 de lei lunar, pe când prețul de piață este mult mai mare. - de la el arendați sau de la cine? – Da, de la el.”

Spații oferite în chirie fără a indica astfel de venituri

În clădirile deținute de soții Talmaci pe str. Alexandru cel Bun își au adresa juridică alte 6 companii, pe lângă cele deținute de omul de afaceri rus. Actualul proprietar spune că încă din 1994 experții au evaluat starea tehnică a imobilului ca una nesatisfăcătoare, iar pentru demolarea lui ar fi nevoie de un milion de lei. Totuși, dintr-un anunț postat pe un site de anunțuri, aflăm că la această adresă se dau în chirie oficii. Proprietarul cere pentru chirie 8 euro pentru metru pătrat. Despre faptul că în aceste clădiri se dau oficii în chirie ne-a confirmat și o angajată pe care am întâlnit-o pe teritoriu. În declarațiile de avere, soții Talmaci nu indică însă niciun venit din închirierea unor imobile. 

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni: „ - Nu știți la ce folosesc aceste imobile, le dă în chirie sau are firme? - Posibil, eu nu pot să vă spun. Posibil că au fost date în chirie careva din oficii, dar nu toată clădirea. Admit, dar eu nu am intrat în esență. Eu nu am timp să mă ocup cu asta. Dacă au fost careva venituri, eu nu le-am văzut. Au fost probabil pentru conservarea clădirii, dar eu vă asigur că detalii nu cunosc, poate acolo nici nu este”.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „- Efectiv eu nu am beneficiat de arendă din acest bun imobil, nici familia mea, nici sub o formă nu o fost beneficiară. - Domnul Iampolski ne-a spus că închiriază de la dumneavoastră două încăperi, are contract cu dumneavoastră, vă plătește direct dumneavoastră, iar dumneavoastră ne spuneți că el este cel care dă în chirie. - Domnul Iampolski este un bussinesman de amploare și nu cred că el ține în memorie toate chestiunile lui”. 

Dosar legat de cafeneaua „Guguță”, vândută lui Plahotniuc

Deși Iampolski spune că are o relație bună cu executorul judecătoresc Roman Talmaci, la 25 martie 2013, două dintre companiile omului de afaceri au acționat în judecată Ministerul Justiției și compania „Lemion-Cons Grup”, iar executorul judecătoresc Roman Talmaci a fost atras ca intervenient în proces. 

Procesul de judecată ne-a atras atenția pentru că se referă la mai multe tranzacții imobiliare care vizează și cafeneaua „Guguță” din Parcul Central. În anul 2008, cafeneaua a fost pusă sub sechestru într-un proces de recuperare a datoriilor pe care  „Lemion-Cons Grup” le avea față de companiile lui Iampolski. În 2009, în baza unei încheieri a Judecătoriei Economice, imobilul a fost scos de sub sechestru, iar a doua zi firma condusă de Ion Lambantu l-a vândut companiilor lui Vlad Plahotniuc. Lambantu este vizat în mai multe dosare penale, inclusiv legate de „furtul miliardului”.

VSELOVOD IAMPOLSKI, om de afaceri rus: „Dumneavoastră ați avut un proces de judecată cu firma lui Ion Lambantu, dacă țineți minte. - O, da! - Acolo a fost vorba și despre clădirea „Guguță?” - Dosarul este acum la Strassbourg. Lambantu mi-a propus pământ de un milion de dolari. Eu aveam o angajată, Ema Tabârță, fără să se consulte cu mine i-a achitat banii. După, am încercat să rupem contractul, deoarece erau multe neconcordanțe, dar nu am reușit. El nu a întors nimic (nr. bani). Pentru că totul a fost pefectat legal, i s-a pus sechestru pe cafeneau „Guguță”, pe care el a obținut-o la un concurs de privatizare. După asta, el a vândut această construcție lui Plahotniuc”.

În decizia de judecată a Curții Supreme de Justiție pe dosarul în care firmele lui Iampolski se judecă cu firma lui Lambantu se menționează că  „Business Investiţii pentru Toţi”  şi  „Lux Edem Consulting” ale omului de afaceri rus nu au putut executa mai multe titluri executorii, deoarece „instanţele de judecată naţionale, în mod abuziv, au anulat interdicţiile de înstrăinare aplicate asupra bunurilor ce erau menite să asigure executarea tranzacţiei de împăcare, iar executorii judecătoreşti, deşi au stabilit un termen de executare benevolă, la expirarea acestuia nu au recurs la executarea silită a hotărârilor judecătoreşti irevocabile”

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „Efectiv noi ne-am ocupat de el doar 2 luni. Ulterior, acest debitor a trecut sub auspiciul legii insolvențe și, administratorul autorizat a preluat toate activele. Atunci când instanța de judecată s-a expus asupra pasivității organelor statului de a întreprinde măsuri în vederea recuperării creanței s-a expus și asupra perioadei când dosarul s-a aflat și în gestiunea executorului judecătoresc. Nu cred eu că instanța a menționat că executorul judecătoresc Talmaci anume s-a făcut vinovat de neexecutare, deoarece în două luni de zile Talmaci nu putea întreprinde măsuri de recuperare a creanței”. 

Veniturile și împrumuturile soților Talmaci

Familia Talmaci a avut venituri de milioane din surse diferite: salariu, onorarii, dar și dividente de la diferite companii din R. Moldova și România. În ultimii cinci ani, soții Talmaci au declarat venituri de aproape 10 milioane de lei, cam câte 2 milioane de lei pe an.  Cheltuielile soților Talmaci au fost însă și ele pe măsură. În anul 2017, Roman Talmaci a intrat în posesia unui automobil de lux, de model Lexus, care a costat 500 mii de lei.

Conform declarației de avere în anul 2018, cheltuielile au depășit cu mult veniturile. Pentru cele 7 bunuri imobile cumpărate, familia Talmaci ar fi achitat în total 3,22 milioane de lei, iar veniturile au fost cu un milion de lei mai mici. Iana Talmaci spune că acest lucru a fost posibil datorită banilor adunați în anii precedenți, pe când soțul acesteia susține că suma achitată pentru teren și construcții este mai mică decât cea indicată în declarație.

IANA TALMACI, judecător la Judecătoria Strășeni. „Dar declarațiile anterioare, din 2016- 2015, le-ați verificat? - Am verificat. - Ori dumneavoastră considerați că tot ce câștigăm în luna aceasta, cheltuim în luna asta și nu trebuie de lăsat resurse pentru luna viitoare?

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „În declarația de avere, construcțiile sunt indicate conform prețului de la Oficiul Cadastral teritorial, iar deoarece declarația de avere a suferit modificări, de anul acesta se include și prețul de piață. Însă nu se face o evaluare, nu se invită un specialist, deci fiecare după intima și propria lui convingere determină care e prețul. Noi am reieșit la acel preț indicat în declarația de avere, reieșind de la ultimile tranzacții care s-au efectuat cu teren municipal.

Chiar dacă Iana Talmaci ne spune că o parte din banii cheltuiți în anul 2018 au fost economii din anii anteriori, observăm din declarațiile de avere că cei doi soți s-au împrumutat deseori. În 2010 au luat cu împrumut 35 mii de dolari de la o persoană fizică, bani pentru care au ipotecat terenul din Trușeni și pe care ar fi trebuit să-i întoarcă până în anul 2018. 

În 2017 au mai contractat un împrumut de 26 mii de euro de la BT Leasing, pentru a achiziționa o mașină și care, după cum spune Talmaci, se află în proprietatea Biroului Executorului Judecătoresc “Roman Talmaci”. În același timp, familia Talmaci declară că oferă în locațiune Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești un automobil, pentru care au primit în ultimii 4 ani 170 mii de lei pentru chirie.

În 2018 au contractat alte două împrumuturi în valoare de 500 mii de lei de la ”Lexcolect Consulting” SRL. Toate aceste datorii au fost însă achitate până în anul 2019, deoarece niciuna dintre datorii nu mai apare în declarația de avere pentru anul 2020.

Reporter TV8: - Dacă eu aș avea niște resurse, de ce în anul 2017 aș lua un credit de 26 de mii de euro cu o rată a dobânzii de 10%?. De ce aș achita o rată atât de mare, dacă aș avea bani puși deoparte?

 IANA TALMACI, judecătoare: - Noi suntem liberi în alegere, cum să ne cheltuim banii și cum să ne gestionăm finanțele. Dumneavoastră tot sunteți liber, nu credeți?

În anii 2019-2021, familia Talmaci a mai avut și alte achiziții importante. În 2020, soții au procurat 3 terenuri agricole cu o suprafață totală 2,3 ha și pentru care susțin că au achitat în total 53 de mii de lei, dar și două autoturisme - un „Lincoln” din 2017, pentru care au achitat 360 mii de lei și „Ford Fusion” din 2019, pentru care au achitat 260 mii de lei. În 2021, Roman Talmaci a cumpărat un nou teren agricol cu suprafața de 2,24 ha, pentru care a plătit 110 mii de lei.

Autori: Ștefan Bejan, Mariana Rață

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram