/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

politic

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale

04 decembrie 2022, ora 21:27

Mai bine de un an de zile, Comisia pentru Situații Excepționale a fost cea care a luat cele mai importante decizii în Republica Moldova. Hotărârile au vizat în principal asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică ieftină din Transnistria. Pentru realizarea acestui obiectiv, autoritățile constituționale au făcut o serie amplă de  concesii Tiraspolului. 

Cedările Guvernului față de regimul nerecunoscut  de la Tiraspol nu au rezolvat însă definitiv problema. Ele au fost niște paliative care au încurajat regimul secesionist să își umfle pretențiile față de Chișinău. Cutia Neagră și-a propus să analizeze cele mai importante decizii ale CSE și impactul acestora pe termen lung.

Pe 1 decembrie 2022, Parlamentul a prelungit Starea de Urgență cu încă 60 de zile. Pentru prima dată, starea de urgență în energetică a fost instituită la 22 octombrie 2021, la aproape trei luni după instaurarea Guvernului Gavrilița. De atunci, starea de urgență a fost prelungită la fiecare două luni. Comisia pentru Situații Excepționale a emis până în prezent 50 de dispoziții. Cele mai importante hotărâri sunt legate de situația energetică a statului.   

În toată această perioadă, Republica Moldova a preferat să cumpere energia electrică produsă de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, proprietate a gigantului rusesc RAO UES, în schimbul concesiilor făcute față de Tiraspol.  

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi. Agenția de Mediu a fost obligată să emită pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița autorizațiile de mediu valabile până la 31 mai 2022. 

Problemele combinatului metalurgic din Transnistria au început în toamna lui 2021, când Comisia Europeană a modificat legislația cu privire la exporturile de deșeuri. Uniunea Europeană a obligat atunci firmele care importă deșeuri de pe piața europeană să respecte mai normele de mediu. Uzina transnistreană nu le respecta și continuă să le ignore și în prezent. 

Combinatul metalurgic este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist. Această întreprindere primește gaze naturale de la Tiraspoltransgaz la prețul de 1.500 de ruble transnistrene pentru o mie de metri cubi, echivalentul a 75 de euro. 

Ulterior, combinatul oferă gazul primit de la operatorul transnistrean Centralei de la Cuciurgan și plătește doar pentru conversia gazelor în energie electrică. Totodată, întreprinderea este și cea care asigură influxul de valută al regiunii transnistrene. 

De exemplu, la sfârșitul anului 2021, Uzina Metalurgică exporta produse în valoare de peste 400 de milioane de dolari, care însemnau la acel moment aproape jumătate din exporturile regiunii. Această valută introdusă în regiune asigură funcționarea economiei și stabilitatea rublei transnistrene.

În perioada 10 noiembrie 2021 și 31 martie 2022, combinatul metalurgic din stânga Nistrului a avut interdicția să importe fier vechi din UE. Uzina a continuat să funcționeze la capacitate redusă doar cu materie primă colectată de pe cele două maluri ale Nistrului.  

În răstimpul interdicției de import de deșeuri metalice din UE, o firmă din România, MMS Minerals Minerals & Metals SRL, conectată la BPM, companie care colectează fier vechi din Moldova, a livrat mii de tone de fontă Uzinei Metalurgice Moldovenești.

Mai exact, la începutul lui martie curent, firma din România a încercat să transporte la Râbnița 13 camioane cu fontă. În urma analizei de laborator, s-a stabilit că în camioanele respective nu era fontă, ci deșeuri de fontă. Camioanele au fost arestate, iar la începutul lui mai au dispărut misterios.

Pe 13 mai, Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au demarat investigațiile în acest caz.

Actualmente, potrivit procurorilor, investigațiile în cadrul cauzei penale continuă. 

Pe 31 martie 2022, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Comisia Europeană a permis reluarea exportului de deșeuri în Transnistria. Însă pentru a putea să facă importuri de fier vechi din UE, întreprinderea transnistreană a avut nevoie autorizațiile de mediu eliberate de Agenția de Mediu de la Chișinău. 

După un control efectuat la Uzina Metalurgică, Agenția de Mediu a depistat mai multe nereguli și a refuzat să elibereze autorizațiile. Un document al Agenției de Mediu, ajuns în posesia Cutiei Negre, arată că datele prezentate de Uzina Metalurgică nu au fost colectate de un laborator acreditat. 

Agenția de Mediu a mai menționat că raportul prezentat de conducerea uzinei a fost elaborat în 2020, iar datele inventarierii surselor de poluare erau din 2017. Prin urmare, agenția și-a motivat refuzul prin faptul că datele prezentate nu arată situația poluării atmosferice la zi.

La două săptămâni după refuz, peste capul Agenției de Mediu, Comisia pentru Situații Excepționale a acordat temporar întreprinderii transnistrene autorizațiile necesare. Această decizie a permis uzinei să importe materie primă din UE. 

Ministra Mediului de atunci, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că decizia a fost una politică și, chiar dacă nu se respectau condițiile de mediu, s-a decis să se ofere autorizațiile în schimbul energiei electrice ieftine. „Ceea ce vizează nemijlocit autorizația asta pe o lună de zile care a fost dată, ea a fost obiectul tranzacției. Pe deoparte, noi aveam nevoie de curent electric la un preț avantajos, mai bun decât îl oferea oricine. Și pe de altă parte, uzina voia să funcționeze. - Deci, această uzină a obținut autorizația pentru încă o lună, doar pentru ca Republica Moldova să poată să primească curent electric la un preț avantajos? - Da! Pentru ca cetățenii să poată să beneficieze de curent electric la un preț mic - Dacă nu ar fi fost această componentă a tranzacției, curentul electric și prețul mic, ea ar fi primit autorizație de mediu? - Nu!“, a menționat Iuliana Cantaragiu.

Din aprilie și până în octombrie, Comisiei pentru Situații Excepționale a prelungit de patru ori autorizația temporară, chiar dacă uzina a ignorat în continuare legislația de mediu. 

În septembrie, la trei zile după ce CSE a emis penultima autorizație de mediu, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, Natalia Gavrilița a recunoscut că problema ecologică este subiectul unor negocieri mai largi pe care Guvernul Republicii Moldova le duce cu autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului. 

Prim-ministra a spus atunci că CSE este obligată să acorde autorizațiile de mediu în schimbul energiei electrice ieftine: „La moment, continuăm să încheiem și să negociem în fiecare lună cu centrala de la Cuciurgan, pentru că aceasta ne permite să ținem controlul asupra prețului la energie electrică. - Pentru că ați pomenit faptul că încheiem în fiecare lună și de fiecare dată asta coincide cu faptul că prelungim autorizațiile de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Puteți să ne spuneți, asta este piesa noastră de schimb în negocieri? - Este un pachet mai larg de negocieri, se discută pe mai multe subiecte care țin de relația noastră cu regiunea transnistreană, dar da, asta face parte, evident, din pachetul de negocieri. Există un proces în derulare, un proces legal, conform normelor obișnuite. Recent, a mai fost o verificare și au fost depistate anumite neconcordanțe sau nereguli care trebuie înlăturate. Și de aceea în procesul obișnuit de acordare a autorizației a fost un refuz, dar prin decizia Comisiei pentru situații excepționale, atunci când avem un rezultat al negocierilor și menținem acest preț de 59 și 9 pentru megawatt ora, prelungim temporar și autorizația. - Asta arată foarte ciudat doamna prim-ministru. Noi recunoaștem că ei nu tocmai respectă normele de mediu, dar noi închidem ochii la faptul că cu respectă normele de mediu, pentru că noi avem nevoie de energie electrică - Noi avem nevoie de prețuri rezonabile pentru cetățeni. Da!“. 

În perioada 1 martie - 1 septembrie 2022, cât a avut autorizație de mediu, în Transnistria au fost importate peste 34 de mii de tone de fier vechi.

De la începutul lui octombrie, Gazprom a început să livreze numai 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi Republicii Moldova. Volumul livrat a reprezentat doar 70% din necesarul de gaze pentru ambele maluri ale Nistrului. Tiraspolul a informat Chișinăul că urmează să micșoreze cantitatea de energie electrică furnizată pentru partea dreaptă, de la 70% la doar 27% din necesar. 

Pe 31 octombrie, Andrei Spînu a declarat că Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra de loc energie electrică pe malul drept. Acesta a fost momentul în care a expirat și ultima autorizație de mediu emisă pentru combinatul metalurgic. 

Astăzi, Republica Moldova cumpără întreaga cantitate de energie electrică de pe piața europeană. Chiar dacă Tiraspolul acuză Chișinăul că a redus la jumătate gazele livrate în Transnistria, Uzina Metalurgică Moldovenească continuă să funcționeze. Tiraspolul a explicat că  uzina lucreze în weekenduri, în timp de noapte, pentru stabilizarea sistemului energetic.

Concesiile făcute Tiraspolului în schimbul electricității ieftine nu s-au limitat doar la oferirea autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița. În iunie 2022, aceeași comisiei a propus elaborarea unui mecanism pentru conectarea agenților economici transnistreni la sistemul bancar al Republicii Moldova.  

O decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale din 28 iunie 2022 a stabilit un mecanism provizoriu pentru reglementarea activității economice a agenţilor economici din regiunea transnistreană în perioada stării de urgenţă.

Leii acumulați de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din plăţile pentru energia electrică furnizată pe malul drept al Nistrului, 200 de milioane de lei lunar, urmau să fie virați unei companii desemnate de către operatorul energetic.

Mai mult, intermediarul urma să transfere banii respectivi în conturile bancare de la Chișinău ale altor companii din Transnistria care urmau să folosească banii pentru achiziționarea bunurilor de consum pentru populaţia din regiunea transnistreană.

Și acest mecanism a reprezentat o concesie în schimbul energiei electrice ieftine. Problema agenților economici din Transnistria este că nu au dreptul să își deschidă conturi în dolari sau euro în băncile comerciale de la Chișinău.

Centrala de la Cuciurgan susține că acumulează anual peste 2 miliarde de lei pe care în stânga Nistrului nu-i poate converti în valută.     

ALEXANDRU FLENCHEA, fost viceprim-ministru pentru reintegrare: 

„Ei mereu au prea mulți lei și nu au ce face cu ei și vor dolari. Respectiv, dacă nu vreți să ne achitați în dolari, fiți buni și găsiți o modalitate de a converti acești lei în dolari. Deci, e clar de unde în general a apărut problema. Dânșii au discutat diferite modalități cum ar putea să fie depășită această situație despre un pretins surplus de lei în stânga Nistrului. Inclusiv, lor li s-a propus să accepte circulația leului. Lucrul ăsta scoate problema, lucru pe care nu l-au acceptat din considerente politice. Pe moment, constatăm că contract de livrare energie nu avem, energie electrică din stânga Nistrului nu avem. Autorizații de mediu Uzina de la Râbnița nu are.”  

Mecanismul prevăzut în decizia CSE nu a fost folosit niciodată, chiar dacă a fost elaborat până „pe ultima sută de metri”, potrivit chiar unei surse a Cutiei Negre. Dacă ar fi fost implementat, acest mecanism ar fi funcționat pe o perioadă de circa patru luni și ar fi oferit posibilitatea Tiraspolului să obțină echivalentul a circa 40 de milioane de dolari.  

În contextul în care Occidentul aplică sancțiuni sistemului bancar rusesc și celui transnistrean prin deconectarea de la SWIFT, Republica Moldova urma să asigure cu valută forte Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan proprietate a gigantului rusesc RAO UES.

O altă decizie care a provocat discuții aprinse a fost luată de CSE la mijlocul lunii octombrie. Comisia a hotărât să acorde un împrumut de peste un miliard de lei companiei Moldovagaz, pentru ca aceasta să își poată onora obligațiile contractuale față de Gazprom.

Într-o dispoziție din 19 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să aloce Energocomului 1 miliard 50 de milioane de lei. Ulterior, banii au fost împrumutați de Energocom către Moldovagaz, care ducea lipsă de lichidități pentru a plăti integral consumul pentru luna septembrie și avansul pentru luna octombrie. În calitate de garanție a acestui împrumut, Moldovagaz a gajat întreaga rețea de transportare a gazelor naturale. 

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale:

„Noi, Guvernul, am acționat corect și nu pretinde la nimic. Moldovagaz are o problemă, guvernul a oferit un împrumut, în schimb a cerut gaj. Dacă Moldovagaz întoarce acest împrumut, atunci contractul este realizat, nu e este nevoie de acest sistem de transport.“

Potrivit unor experți, decizia ridică semne de întrebare și comportă riscul ca Guvernul de la Chișinău să nu își mai poată recupera banii. Asta deoarece gajarea patrimoniului Moldovagaz a fost făcută fără acordul prealabil al acționarilor companiei moldo-ruse. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră că decizia CSE ar putea să nu fie recunoscută de Gazprom.

Tofilat a menționat că, chiar dacă CSE poate aproba tranzacția prin derogare de la legea societăţilor pe acţiuni şi a statutului Moldovagaz, tratatele bilaterale moldo-ruse de protecţie a investiţiilor sunt mai presus decât legile naționale. Prin urmare, Gazprom poate contesta decizia CSE la un arbitraj internațional, iar gajarea să nu fie recunoscută.

SERGIU Tofilat, expert în energetică:

„Acest împrumut este asigurat cu acțiunile Transgaz și rețelele de transport a gazelor. Acest patrimoniu aparține Gazpromului, dar decizia de a-l gaja a fost luată cu derogare de la legislație. Comisia pentru Situații Excepționale a obligat Moldovagaz să transmită în gaj acest patrimoniu. Noi ne putem trezi cu un isc în arbitraj de la Gazprom, care va spune că: știți, asta e proprietatea privată și autoritățile Republicii Moldova au încălcat drepturile Gazpromului.“

Până în acest moment, acționarii Moldovagaz nu au venit cu o reacție la acest subiect și se pare că au acceptat tacit decizia CSE. Și Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a spus, în cadrul emisiunii “Novaya Nedelya” de la TV8, că la acel moment acest împrumut a fost singura soluție corectă. 

 VADIM CEBAN, Director Moldovagaz:

„Decizia a fost luată. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale este obligatorie pentru executare. Ce ține de însuși înțelegerea, dacă noi ne-am fi adresat la orice bancă, cum banca pe noi nu ne creditează, ne-a creditat Energocom, statul. Eu consider că la această etapă era singura soluție.“

Activitatea Comisiei nu s-a limitat doar la adoptarea unor decizii cu privire la depășirea crizei energetice. Una dintre deciziile din 17 noiembrie menționează că actele administrative prin care o persoană a fost numită sau eliberată din funcție nu pot fi suspendate. Decizia vine la o săptămână după ce Eduard Harunjen, fostul procuror general în perioada regimului Plahotniuc, a depus o cerere la Procuratura Generală prin care a solicitat anularea decretului de demisie din iulie 2019 și restabilirea sa în funcție.   

În cadrul unei conferințe de presă de pe 10 noiembrie, Eduard Harunjen, fostul procuror general, a anunțat că a trimis o cerere Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, prin care solicită să fie repus în funcție. Harunjen spune că demisia sa din iulie 2019 a fost una ilegală.„Am înaintat o cerere prealabilă către președintele R. Moldova, prin care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, din 11 iulie 2019, prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut președintei să anuleze acest decret, dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt“, a ținut să precizeze Harunjen.

La o săptămână după ieșirea în public a lui Harunjen, CSE a emis o hotărâre prin care interzice suspendarea actelor administrative prin care o persoană a fost numită sau eliberată din funcție. Și această decizie a fost criticată în spațiul public. Dinu Plîngău, liderul Platformei DA, consideră că decizia este una cu dedicație și o consideră ilegală. Plîngău spune că momentul când a fost luată această hotărâre nu este întâmplător. În opinia sa, acesta este un răspuns la solicitările lui Harunjen, dar și altor funcționari demiși, care vor să-și recapete funcțiile în instanță.

 DINU Plîngău, președinte Platforma DA:

„- Dumneavoastră cum considerați, are această hotărâre a CSE-ului vreo legătură cu acea cerere a domnului Harunjen? - Da! Absolut! Și nu doar. Sunt mai multe situații în care persoane nedorite de actuala guvernare vor să fie repuse în funcție. Trebuie să înțelegeți că am avut o situație extrem de haotică, în special în urma mai multor reformatări, atât în cadrul guvernului, au fost lichidate anumite funcții, au fost concediate anumite persoane. Foarte mulți oameni au considerat că au fost nedreptățiți, au mers în instanță și cer să fie restabiliți în funcție Comisia pentru Situații de Urgență nu are funcții nelimitate. Conform Constituției noi avem trei puteri în stat. Nu poate o oarecare instituției, inclusiv pe perioade de criză sau pe perioada situației de excepție, să își atribuie mai multe atribuții decât cele delegate de anumite instituții, în cazul de față de către Parlament.“    

Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, nu vede o problemă în adoptarea acestei decizii și spune că ea se încadrează în limite normelor legale. Potrivit lui, în perioada Stării de Urgență, Comisia pentru Situații Excepționale are împuterniciri majore.

NICOLAE OSMOCHESCU, fost membru al Curții Constituționale:

„Comisia pentru Situații de Urgență sau pentru Situații Excepționale (și așa și așa e corect) are împuterniciri foarte mari și ea poate lua așa decizii. În perioada stării de urgență, stării excepționale, în care ne aflăm noi acum, iar noi ne aflăm și în una și în alta. În așa caz, Comisia pentru Situații de Urgență are împuterniciri speciale, inclusiv pot fi luate unele măsuri prin care pot limita unele drepturi și libertăți ale cetățenilor și pot limita competențele unor instituții.“ 

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune și el că decizia este legală, dar că nu are legătură cu obiectivele CSE. În același timp, Arseni menționează că o astfel de hotârăre nu rezolvă problema, dar doar o agravează. 

ALEXANDRU ARSENI, Expert în drept constituțional:

„Comisia pentru Situații Excepționale poate lua o astfel de măsură? - Poate, dar autoritatea acestei măsuri, legitimitatea și legalitatea ei și e pasibilă să fie atacată. Adică în loc noi să soluționăm problema, noi o agravăm. Guvernarea trebuie să ia măsuri pentru realizarea scopului pentru care a fost introdusă (nr. Situația de Urgență). Altminteri la interpretări și eschivări și acțiuni prin judecată vor fi interminabile, iar problema nu va fi soluționată.“

Sinteză Cutia Neagră PLUS, protagonist - Andronachi: Scheme de milioane, afaceri ascunse și oamenii de încredere ai fugarului
Cutia Neagră PLUS: Milioane de lei pentru plata salariilor magistraților care așteaptă să fie reconfirmați în funcții
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”

missing
25 aprilie 2024, ora 23:20

Oamenii lui Ilan Șor, care au participat duminica trecută, 21 aprilie, la evenimentul de la Moscova, de creare a unui bloc politic al partidelor afiliate fugarului penal, ar trebui să fie interogați de procurori. Aceștia ar trebui să le spună oamenilor legii clar ce au făcut în capitala Federației Ruse dar și ce obligații au față de Ilan Șor. Opinia a fost exprimată de președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, la „Cutia Neagră” de la TV8. 

„Toată lumea care și-a asumat într-un fel responsabilitatea de a se expune pe scenă alături de Șor, acum, în următoarele săptămâni, trebuie să plătească pentru această obrăznicie. Să plătească prin faptul că ei trebuie să fie întrebați la procuror ce au căutat, ce au făcut și care sunt obligațiile lor față de Șor. Următoarea etapă, după ce îi punem sub anchetă pe oamenii care au ieșit pe scenă, toți executanții la nivelul companiilor care pot coopera cu firmele afiliate lui Șir trebuie sancționați pentru complicitate”, a declarat Igor Munteanu. 

Dacă aceste măsuri nu vor fi luate, în următoarele luni ne-am putea confrunta cu unul din cele mai proaste scenarii, este de părere președintele CUB. 

„Dacă nu trecem la acțiuni mai dure, cele mai proaste scenarii se vor întâmpla în următoarele două luni, fiindcă acțiunile de destabilizare sunt sincronizate cu strategii mai largi pe plan regional”, a adăugat Igor Munteanu în cadrul emisiunii. 

Fugarul Ilan Șor a reunit în capitala rusă toți liderii partidelor clonă, pentru a crea blocul politic de opoziție Victoria, care urmează să participe la alegerile prezidențiale din octombrie. Evghenia Guțul,  Marina Tauber și Ilan Șor vor prelua funcțiile de conducere ale noii formațiuni. 

Ilan Șor va fi președintele comitetului executiv al blocului, Marina Tauber - secretara executivului, iar Evghenia Guțul - secretara executivă a consiliului politic național, scrie gagauznews. 

Noua formațiune urmează să participe la alegerile prezidențiale și referendumul din luna octombrie.

Amintim că, la  sfârșitul anului 2023, formațiunea „Victorie” a completat lista partidelor politice din Republica Moldova. Noul proiect politic fiind condus de o persoană necunoscută, care anterior nu a fost implicată în activități politice.

Menționăm că Ilan Șor, a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, imediat ce Partidul Democrat a pierdut guvernarea. Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram