/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Controalele averilor lui Dodon și Șor s-au împotmolit. ANI - între loialitate și vendetă

missing
21 martie 2022, ora 14:14

Timp de aproape 4 ani de activitate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI), instituția care trebuie să vegheze asupra averilor și cheltuielilor funcționarilor și demnitarilor de stat, nu a reușit să prindă și să sancționeze niciun înalt demnitar despre care presa a scris din abundență că și-a ascuns averile sau a cheltuit mult peste veniturile obținute. Controalele inițiate în privința acestora se întind cu anii, iar unele se încheie cu constatarea unor erori mecanice în declarațiile de avere depuse de cei verificați. În schimb, alte controale în privința unor demnitari sau funcționari aflați în relații ostile cu ANI se desfășoară cu o mare rapiditate.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat la sfârșitul anului 2017 decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, pe un termen de cinci ani, mandat care expiră la sfârșitul anului curent.

Sper că Doamna Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție…, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, la numirea Rodicăi Antoci.

În ultimii zece ani, Igor Dodon a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice legate de averea și vacanțele de lux. Jurnaliștii au scris de nenumărate ori despre afacerile familiei sale și banii proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniilor electorale, dar și despre dosarele pornite și retrase de procurori.

Control tărăgănat în privința lui Dodon

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al capitalei, Igor Dodon a donat Partidului Socialiștilor 226 000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135 000 de lei.

În 2014, într-o altă anchetă de presă, Centrul de Investigații Jurnalistice scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și implicarea în anumite privatizări dubioase pe când era ministru al Economiei. 

În 2020, tocmai când rămăsese încă puțin timp până la expirarea mandatului de președinte al Republicii Moldova, ANI a inițiat un control al averii și intereselor personale pe numele lui Igor Dodon. Asta după ce autoritatea s-a autosesizat în baza investigațiilor jurnalistice și a mai multor sesizări. Până acum, autoritatea responsabilă încă nu a emis un act de constatare în privința lui Dodon.

RODICA ANTOCI, președinta ANI în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” (21.02.2021):

-         Când a fost pornit controlul în privința lui Dodon?

-         În 2020, la începutul anului trecut. E un an de zile deja și toate  sesizările care au parvenit ulterior pe alte aspect ele toate s-au comasat și sunt în procedură de examinare la inspectorul de integritate. Credeți-mă că inspectorul a făcut solicitările la toate companiile de turism din RM pentru a furniza informații vizavi de subiectul dat. Toate aceste solicitări inspectorul le face. Chiar și pentru modul cum el plătește serviciile comunale, la fel, sau dacă iubește să meargă la sală sau alte activități.

La un an de zile de la aceste explicații ale președintei ANI, am revenit cu aceeași întrebare către instituție.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: La ce etapă se află acuma acest dosar? Cu siguranță deja sunt doi ani de zile. Suntem în așteptarea finalizării deja a acestui dosar”.

La patru zile după ce Maia Sandu a depus jurământul de șefă a statului, pe 28 decembrie 2020, ANI a înregistrat încă o sesizare din oficiu pe numele lui Igor Dodon și a pornit un control în privința încălcării regimului juridic al incompatibilității. Dodon era bănuit de exercitarea simultană a funcției de Președinte al RM și a funcției de președinte al Asociației Obștești „Federația de Șah din Republica Moldova”.  După 11 luni de control, ANI a constatat însă că Igor Dodon nu a încălcat regimul juridic al incompatibilității, deoarece nu a primit nicio remunerare de la funcția de președinte al asociației.

„Greșeli mecanice” în declarațiile lui Plahotniuc

La fel de sensibil este ANI și în cazul controalelor privind averea altor figuri politice controversate de la Chișinău. Un control al averii și intereselor personale ale lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al PD, a fost pornit de ANI abia la 1 iulie 2019, la aproape o lună după ce acesta a fugit din țară, iar regimul democrat a pierdut puterea. Anterior, o sesizare primită de ANI în privința averilor lui Plahotniuc a fost respinsă.

Procedura de control din iulie 2019 a fost efectuată pentru lunile martie-iunie 2019, însă inspectorului de integritate i-a luat tocmai doi ani ca să emită actul. ANI a depistat la sfârșit câteva greșeli mecanice în modul în care oligarhul Plahotniuc și-a îndeplinit declarația de avere, în calitate de deputat. Vladimir Plahotniuc a primit 30 de zile la dispoziție ca să depună declarațiile rectificate. Una din greșelile mecanice depistate de ANI este lipsa unui zero. Astfel, la capitalul off-shorului lui Plahotniuc VANGUARD INTERNATIONAL GROUP LIMITED  de un milion de dolari, în declarație au figurat doar 100 de mii de dolari.

ANI a sesizat atunci Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura Generală în privința unor tranzacții cu caracter dubios la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat.      

Rezultatele controlului vin însă în disonanță cu mai multe  anchete de presă care au scos la lumină proprietăți ale lui Plahotniuc de peste hotare, afaceri și interese nedeclarate. Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean numără mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere.

În 2018, RISE Moldova a identificat patru dintre ele. Înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI : „Atunci inspectorul de integritate a depus toată silința prin acest act de constatare și depistând deja acele bănuieli rezonabile ce țin deja de organele de urmărire penală el a făcut denunțurile necesare către organele de urmărire penală”. 

Fără penalizare la ANI, dar cu dosar penal la Procuratură

Și dacă ANI nu a depistat averi ascunse ale lui Plahotniuc, în septembrie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit pe numele oligarhului două dosare penale, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Procurorii au depus atunci șase demersuri dispunând aplicarea sechestrului pe 6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Republica Moldova deținute de Plahotniuc și estimate la circa 33 milioane de lei. Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a admis atunci doar unul din cele șase demersuri depuse de procurori. Au fost respinse și celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă înregistrate în Elveția, precum și 4 autoturisme înregistrate în Republica Moldova, în valoare de 7,7 milioane de Euro.

Ilan Șor a primit de la ANI certificat de integritate

Și mai tristă este situația controlului inițiat de ANI în privința lui Ilan Șor.

RODICA ANTOCI  la Cutia „Neagră” (7 noiembrie 2019)

-În privința lui Ilan Șor a inițiat vreodată ANI  vreun control?

-De când sunt conducător la această instituție, de când este în funcționalitate, nu avem.

- Dumneavoastră nu știți despre Ilan Șor?

- În calitatea mea chiar și de conducător am depus și depun până în prezent sesizări din oficiu.

- Păi de ce nu ați depus pe Ilan Șor?

- Păi noi am depus, dar am primit și noi refuz cum primește orice cetățean.

- Dumneavoastră ați depus și v-au refuzat inspectorii? Pe Ilan Șor? Și ce justificare au dat inspectorii?

- Pentru că nu conțin materiale probante de inițiere și atât.

Mai mult de atât, la sfârșitul anului 2018, Ilan Șor a primit de la ANI și un  Certificat de integritate  în care se constata că Șor nu ar avea averi nejustificate,  conflicte de interese, incompatibilități sau restricții pentru a candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Averea lui Șor se verifcă timp de 2 ani

Un control privind averea lui Șor a fost pornit abia în 2020. Luna aceasta se împlinesc doi ani de atunci, iar actul de constatare întârzie să apară. De mai bine de un an de zile, conducerea ANI tot promite că rezultatul controlului va apărea foarte curând.

RODICA ANTOCI  la „Cutia neagră” ( 21.02.2021):

„În privința dlui Șor, personal în calitate de conducător, sesizându-mă la acele informații pe care le-a analizat și mass-media, am depus sesizare. Este o sesizare din oficiu. Este în procedură de control, aștept și eu să am acest rezultat.

RODICA ANTOCI la „Cutia neagră” (05.12.2021):

-De ce atât de mult durează acest control?

-Haideți să explicăm, să fie o claritate. Faptul că subiectul supus controlului are dreptul să vină să-și depună probele sale, punctul său de vedere, bineînțeles mai apar alte bănuieli și din partea inspectorului pentru a face alte interpelări.

- Cam cât timp o să mai dureze?

- Sper și eu ca și în toate celelalte dosare cu nume de rezonanță pe care le are autoritatea și le vedem și așteptăm să le dăm publicului larg să avem cât mai recent, mai aproape, fie chiar și un  cadou de Crăciun, de Revelion, pentru că cetățenii așteaptă rezultate din partea ANI-ului în primul rând.

De Crăciun, actul de constatare în privința lui Ilan Șor nu a fost gata. Și nu a mai fost emis nici până în prezent.

Iată cum explică acum purtătoarea de cuvânt a instituției întârzierea.

MARIA DASTIC: „În privința lui Ilan Șor controlul averii a fost pornit în anul 2020. Nu dețin acum  informația în bază la ce, fie că sesizare din oficiu sau o petiției, dar cert este că a fost inițiată procedura de control și este încă în derulare. Ca și în cazul lui Igor Dodon, suntem în așteptarea unui act de constatare”. 

Ilan Șor este fugar din R. Moldova de aproape 3 ani. În toată această perioadă de timp, el deține mandat de deputat. În 2017, Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului Miliardului.

Judecătorul lui Șor, scos basma curată

Judecătorul care i-a aplicat această sentință, recalificând pedeapsa pentru a o face mai blândă, Andrei Niculcea, de asemenea s-a aflat sub lupa ANI. 

Controlul a fost pornit după ce reporterii de la RISE Moldova au arătat că Andrei Niculcea locuia într-un imobil de lux înregistrat pe numele concubinei sale, iar după decizia luată în dosarul Şor situaţia lui materială s-a îmbunătăţit considerabil.

Spre deosebire de jurnaliști, inspectorii ANI nu au văzut nimic deosebit și l-au scos basma curată pe judecător. Eliminând imobilul de lux al judecătorului din lista cheltuielilor, inspectorul de integritate Victor Rența a demonstrat că veniturile magistratului au acoperit cheltuielile. Acest control a durat doar șapte luni.

Judecători incomozi, sub lupa ANI?

Și dacă controalele împotriva politicienilor influenți durează cu anii, iar în unele cazuri - fără finalitate, alta e situația când e vorba despre judecători la care ANI pierde dosare pe bandă rulantă.  

Pe 3 februarie 2020, Ziarul de Gardă a publicat o investigație care a scos la iveală că judecătoarea Tatiana Avasiloaie deține un apartament cu cinci odăi în orașul Chișinău, pe care nu l-a inclus în declarațiile sale de avere.

În aceeași zi, 3 februarie 2020, în cancelaria Autorității Naționale de Integritate a fost înregistrată o sesizare în privința Tatianei Avasiloaie, pe motiv că ar fi depus cu întârziere declarația de avere și interese personale de trei ani în urmă, pentru anul 2017. Iar pe 28 februarie 2020 a fost înregistrată o altă sesizare, deja cu referire la articolul de presă apărut în Ziarul de Gardă. La 9 martie 2020, ANI a inițiat controlul averii și intereselor personale pe numele judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.  Controlul a durat 16 luni, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă  a constatat că există o diferență substanțială de circa 1,33 de milioane de lei între averea și veniturile judecătoarei, manifestată prin deținerea apartamentului apărut în presă.

MARIA DASTIC, purtător de cuvânt al ANI: „Pe numele Tatianei Avasiloaie a fost o investigație jurnalistică. Noi ne-am autosesizat. Știu că inspectorul prin intermediul serviciului nostru de presă a solicitat să colaboreze cu acel jurnalist care a făcut investitgația, pentru că avea nevoie de anumite informații. Jurnalistul a colaborat cu inspectorul, a oferit alte detalii suplimentare care erau necesare și iată că ne-am ales cu acest act de constatare care este în instanța de judecată.  

 

În timp ce averea Tatianei Avasiloaie era verificată de Autoritatea Națională de Integritate, judecătoarea examina mai multe dosare care vizau acte de constatare ale ANI, contestate în instanță. Reporterul Cutia neagră a analizat fiecare dosar și a depistat că judecătoarea Avasiloaie a luat de fiecare dată aceeași decizie, anulând 10 acte de constatare ale inspectorilor de integritate din cadrul Autorității.

TATIANA AVASILOAIE, magistrată Judecătoria Chișinău:

„Ceea ce invocă ANI în cererea de recuzare, că eu îmi creez, prin hotărârile pronunțate, un precedent, o practică favorabilă mie, nu este logic, nici legal. La fel, putem să întrebăm ANI dacă nu au considerat că pot apărea dubii la imparțialitatea ANI atunci când au emis actul de constatare faptul că eu sunt judecătorul care am anulat actele ANI și un judecător incomod, pentru că am scos în evidență mai multe carențe în activitatea managerială a ANI, referitor la nepublicarea metodologiei și lipsa repartizării aleatorie”.

Act de constatre emis în 3 luni

Aceleași obiecții față de conducerea ANI le-a formulat într-o cerere către Consiliul de integritate și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață. La 25 mai 2020 ANI a inițiat un control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților în privința magistratului, din motiv că ar fi cumulat funcțiile de membru al CSM și membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

La doar trei luni de la inițierea controlului, inspectorul de integritate Andrian Fotescu a emis un act prin care a constatat că Dorel Musteață a  încălcat regimul juridic al incompatibilității și l-a decăzut din dreptul de a deține o funcție publică pe un termen de trei ani. Musteață a contestat actul ANI în judecată și a scris mai multe sesizări către Consiliul de integritate și alte instituții despre presupuse abuzuri în activitatea ANI. Totodată, Dorel Musteață a pus la îndoială modalitatea de repartizare aleatorie a sesizărilor de către inspectorii ANI. 

La 10 ianuarie, anul curent, Musteață a aflat din presă că ANI a mai pornit un control pe numele său. De această dată, motivul este că acesta a votat în cadrul unei ședințe recente a CSM pentru ca să-i fie atribuit un grad de calificare în calitate de judecător. Musteață nu s-a abținut de la vot și nici nu a declarat conflictul de interese.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „Pe numele lui Dorel Musteață este un act de constatare pe incompatibilitate de funcție. Din câte cunosc el a contestat acest act de constatare, a strămutat dosarul de la Chișinău la Hîncești. Suntem în instanța de judecată la etapa de examinare a cererei lui de contestare a actului. Acum dumnealui figurează în altă procedură de control la fel ne-am autosesizat în baza a niște imagini apărute în presă, chiar în cadrul unei emisiuni unde a participat și conducerea autorității pe regimul juridic al conflictului de interese. Abia a fost pornit controlul.    

Procuror cercetat pentru îmbogățire ilicită, cu „mici erori” în declarațiile de avere

 Ruslan Popov este fost procuror general adjunct. Pe 9 octombrie 2021, a fost suspendat din funcție și reținut în cadrul unui dosar penal privind îmbogățirea ilicită. Dosarul vine la o săptămână după ce ANI a emis un act de constatare pe numele lui Ruslan Popov, căruia i-a verificat averea și veniturile timp de un an și jumătate. Rezultatul controlului - mici erori în completarea declarației de avere și un termen de 30 de zile pentru rectificarea lor.

Inspectorul de integritate Andrian Fetescu a remis și un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru demararea unui control pe numele părinților lui Ruslan Popov, dar și un control fiscal asupra gospodăriei țărănești administrată de către tatăl său.

Actul de constatare al ANI se bate cap în cap cu o investigație anterioară a jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Jurnalistice care au depistat la începutul anului 2020  că procurorul deține mai multe afaceri înscrise pe părinții pensionari, o casă cu trei niveluri, cu suprafața de 211 metri pătrați, evaluată de el la 111 mii de lei și înregistrată pe numele socrilor pensionari, originari din Ucraina.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „În cadrul controlului pe avere, inspectorul de integritate a stabilit anumite neconcordanțe ce ține de legislația fiscală. El, în semnul acestor nereguli a făcut un denunț către Serviciul Fiscal de Stat și din ultimele informații pe care le dețin FISC-ul a inițiat o anchetă fiscală pe întreprinderea tatălui acestui subiect”.

Fostul procuror Igor Popa a fost implicat în mai multe scandaluri în perioada celor 14 ani de carieră. Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat abia în septembrie 2020 în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice. Investigația  arăta că șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului, care nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Omul legii este divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Jurnaliștii de investigații au constatat totuși că cei doi locuiesc împreună.

În noiembrie 2021, în privința procurorului a fost pornit un dosar penal pentru fals în declarații de avere. Între timp, ANI mai continuă controlul în privința procurorului.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „Iarăși, dosarul este în derulare, așteptăm ca inspectorul de integritate să ia o decizie deja în baza materialelor pe care le acumulează. 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram