/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

social

/VIDEO/ Energia verde, energia viitorului: Problemele și câștigurile celor care fac bani din vânt și soare în Moldova

24 octombrie 2022, ora 10:05

Când toată lumea încearcă să obțină cât mai multă energie verde, Republica Moldova nu poate sta deoparte, mai ales că riscăm în orice moment să rămânem fără curent electric din cauza situației din regiune. Cu pași modești și stângaci, observăm că și în țara noastră acest sector prinde contur. 

Pe dealuri și coline vedem zeci de turbine eoliene, care transformă vântul în curent electric. Și panourile solare fac parte din acest peisaj, unul care, în viitor, ar trebui să fie o normalitate. Unii își instalează panouri pentru propriul consum, alții creează adevărate parcuri fotovoltaice și livrează energie în rețelele publice. Și-ar dori ca prețul kilowattului să coste mai mult, ca să-și scoată mai repede banii investiți. 

Interesul pentru energia solară este în creștere, în ultima perioadă. Doar în acest an, avem peste 150 de producători noi, dar oricum suntem cu mult în urma obiectivului stabilit de Guvern. Am atins abia 3 la sută, de trei ori mai puțin decât fusese prognozat. Afacerile din soare și din vânt sunt profitabile în Republica Moldova? Echipa proiectului Moldova Gândește de la TV8 a discutat cu mai multă lume care este implicată în acest proces.

„Este cel mai mare parc fotovoltaic. Cadou sută la sută, nu trebuie să întoarcem nimic”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

Parcul cu cele aproape 7500 de panouri solare a costat în jur de 4 milioane de euro și este parte a unui grant obținut de Republica Moldova încă acum 10 ani.

Ziua în care am filmat era una excelentă, cu mult soare și aer curat. La amiază, panourile produseseră vreo 7 800 de kW oră, care, vânduți în rețea, aduc companiei un venit de circa 9 mii de lei.

„Astăzi avem o zi foarte bună. Mergem în paralel cu ziua de ieri. Ieri am produs 16 mii de kW. Cu acești kw - o familie cheltuie pe zi 1,5 - 2 kw. Cam la zece mii de gospodării sunt aprovizionate. Dacă să facem comparație, Criuleni are 3 mii de familii, atunci aprovizionăm Criuleniul și încă vreo două”, a menționat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

În prezent, parcul fotovoltaic vinde energie la două companii, cu prețuri diferite, care sunt negociate.

„Dacă am început în luna aprilie activitatea cu 88 de bani fără TVA, acum vindem a 2 companii - cu 99 de bani si deja la 1 oct cu 1 leu fără TVA și la Premier Energy tot cam așa”, a mai adăugat Vasile Frunză.

Cea mai bună zi din istoria parcului a fost atunci când a produs 22 de mii de kW. A fost o zi de mai. În schimb, iarna puterea scade:

„- Ziua noi folosim energia noastră. Dar noaptea noi procurăm de la Premier Energy.
 - De ce nu folosiți a voastră?
 - Noaptea nu producem.
 - Dar nu puteți să stocați?
 - Sunt acumulatoare, dar...”.

Niciun kilowatt nu se pierde. Evidența lor este strict monitorizată în această încăpere, toată plină de camere de supraveghere.

„Total avem 3 milioane, 541 de mii din decembrie. Dar până în decembrie, mai avem două luni”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

„Când privesc în urmă, prin ce am trecut, a fost o decizie curajoasă”, a vorbit proprietarul unei case „solare”, Dinu Bubulici.

Aventura lui Dinu Bubulici de a-și instala panouri solare pe casă a început cu vreo 3 ani în urmă. Pe atunci, era în proces de construcție a locuinței. 

Tot discutând cu tatăl său, au decis să investească în sistemul alternativ de aprovizionare cu energie electrică, pentru a mai reduce ulterior din costuri:

„Amortizarea și răscumpărarea este direct proporțională cu prețul de achiziție a energiei electrice. Respectiv, cu cât energia este mai scumpă, cu atât timpul de răscumpărare este mai mic. Dacă ne uităm la prețul de pe piață, este foarte mare. Respectiv, timpul de răscumpărare a scăzut. Orice investiție care se răscumpără în 5-7 ani este o investiție profitabilă. Cam în asta și intră panourile fotovoltaice. Acum, la prețul actual 10 ani este timpul de răscumpărare a investiției. Durata lor de viață este chiar și 25 de ani. Deci, o perioadă de care putem să profităm”.

Datorită panourilor solare, practic nu achită deloc pentru energie. Vara, când volumul este mai mare, oferă surplusul în rețeaua publică, iar iarna își cere energia înapoi:

„Cu livratul în rețea, stăm în felul următor. Noi, cât afară este soare, durata zilei e mare, producem o cantitate mai mare de energie. 80 la sută o livrăm în rețea. Pe perioada rece a anului, producem o cantitate mai mică. Și dacă avem pompe de căldură, condiționere, noi o folosim cantitatea din vară în perioada rece”.

Acum, panourile solare îi asigură circa 5 kilowatt, ceea ce înseamnă în jur de 70 la sută din consumul zilnic.

Vântul este o altă sursă de energie verde. În Republica Moldova, sunt zeci de astfel de turbine. Două eoliene am găsit la hotarul dintre satele Drăgușenii Noi și Ciuciuleni, din raionul Hâncețști. Însă, doar una lucra atunci când filmam reportajul.

Conform regulilor, turbinele trebuie instalate la cel puțin 300 de metri distanță de cea mai apropiată localitate. Nu că reprezintă vreun pericol, ci pentru a proteja sătenii de zgomotul pe care îl produc. M-am dat puțin mai departe această eoliană și voi încerca să demonstrez cum se aude la momentul de față.

„- Vrem să vă întrebăm de eoliene acestea, le auziți din sat?
 - Dar ce înseamnă asta?
 - Eoliene ce înseamnă?
 - Da.
 - Iată instalațiile acestea. Moriștile. Le auziți din sat?
 - Cum să nu le auzim? Huiesc și noaptea.
 - Le auziți, da? Eu acum nu le aud. Ori noaptea e mai liniște...
 - Noaptea, da, huiesc. Noi suntem taman aici de la vale. Se aud noaptea cum huiesc”.

„- Iaca huiesc, nu le auziți cum huiesc?
 - E de la ele, da?
 - Da. Huiala asta este de la dânsele.
 - V-ați obișnuit deja cu zgomotul? Cam de un an sunt aici, în sat....
 - Da.
 - La început cred că oricum ați avut o strângere de inimă, când le instalează...
 - Păi, dacă nimeni nu știe ce înseamnă ele.
 - Dar la un an distanță, ați aflat răspunsuri?
 - Nu știu, nu cunoaștem nimic”.

„- Nu știm, poate ceva radiații produc ele.
 - Vă este frică puțin de ele?
 - Lumea este îngrijorată, care au poamă pe aici”.

Nu produc radiații, ne asigură lectorul Octavian Magos, de la Universitatea Tehnică din Moldova. Ne-a prezentat, în cel mai simplu mod, cum funcționează o turbină eoliană. Dar, pentru că nu suntem pe deal, ci în laborator, palele au fost puse în funcțiune nu de vânt, ci de curentul electric.

„Aici in laborator, noi avem o instalație pentru studiul energiei eoliene. Nu emite radiații”, a declarat lectorul universitar, UTM, Octavian Mangos.

Banii aduși de vânt se duc tot pe vânt? Cel mai bine știu răspuns la această întrebare oamenii care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Iurie este unul dintre ei. Aflat de opt ani în Statele Unite, cu frați stabiliți în Franța, au decis să investească acasă, în energia eoliană. Era anul 2019, dar ideea a devenit realitate abia anul trecut, în luna septembrie.

„Noi le-am dat drumul în septembrie, am avut noiembrie, decembrie, ianuarie. Am produs foarte bine, avem vânt bun. Am cumpărat pământ, am autorizație, ca să punem încă două. Deja cu banca avem credit, istorie bună, ne-am onorat. Cu legea aceasta a echilibrării, ne-am oprit, ea nu este în folosul nostru făcută”, a vorbit angajatul unei companii de energetică din Statele Unite, Iurie.

Așa numita lege a echilibrării înseamnă că fiecare producător de energie alternativă trebuie să anticipeze cât va produce timp de o lună. Estimarea trebuie să fie comunicată distribuitorului de energie, cu care are încheiat un contract.

„Au făcut o lege, care se zice că este europeană. Noi trebuie să spunem cu o lună înainte cât o să producem pe o lună înainte. După care trebuie să spunem cu trei zile înainte, ca să putem ajusta. Noi suntem creștini, din Biblie știm că numai Dumnezeu știe încotro se duce și cum vine. Nu pot să spun eu acum ce va fi în luna noiembrie. Chiar dacă la meteo ne arată. Poți face niște calcule, dar dacă nu este vânt deloc, nu poți produce. Și atunci am făcut teste ca să nimerim. În luna mai, legea a intrat în vigoare”, a declarat angajatul unei companii de energetică din Statele Unite.

Dacă vântul a bătut bine și a obținut timp de o lună mai multă energie electrică, atunci surplusul ajunge la Moldelectrica, o companie a statului. Însă, spune bărbatul, prețul pe care-l primește pentru volumul în plus este aproape în jumătate cât cel pe care-l livrează în rețea. Iar, dacă produce mai puțină energie decât a estimat, atunci Moldelectrica achită pentru el, la un preț mult mai mare - de circa 3 lei:

„Când statul s-ar implica să ajute la luarea creditelor, ar fi un plus. Și încă: să se dea un preț fix mai mare. Atunci s-ar umplea Moldova de moriști. Ei au făcut așa ceva: dacă aduci una nouă în Moldova, îți dă ceva subvenții - 30%. Republica Moldova, eoliene mari cu capacitate de 1000-1500 noi nu este nicio morișcă. Am sunat la companii mari, ne-au spus că Moldova nu este în UE și nu aduc să instaleze noi. Adică, au făcut facilități la imposibil. Asta nu cred că PAS-ul a făcut, dar este dinainte. Să facă facilități la adusul mărfii. E transport, care vine, descarcă și s-a dus. Dar noi pentru asta am plătit 60 de mii de dolari în plus, al două moriști”.

Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că oamenii de afaceri specializați în producerea energiei verzi, ar trebui să investească și în echipamente de măsurare.

„Interesul nostru este consumatorul final, pe el să-l protejăm. Doi. Noi ne dorim să avem mai multă energie verde. Dar și asta implică niște responsabilități. Nu este doar un business care investești și scoți bani. Am comunicat asta. Cei care instalează și produc energie verde trebuie să aibă sisteme de echilibrare. Să măsoare câtă cantitate produce. Când ei își asumă să producă o anumită cantitate, dar nu o livrează, Moldelectrica trebuie să ia de undeva energia la prețuri mai mari. Fiecare producător trebuie să facă calcule, sa investească in echipamente și să facă graficul”, a declarat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Nu există niciun serviciu meteorologic din lume care v-ar oferi niște prognoze cu siguranță sută la sută”, a vorbit șeful, secția Cercetări aplicative în climă, Gherman  Bejenaru.

Din spusele specialistului de la Hidrometeo, Republica Moldova nu este o țară cu vânturi prielnice pentru afacerile cu turbinele eoliene:

„Cei care investesc in serviciul eolian, trebuie să se documenteze bine. Nu este cea mai bună țară, din punct de vedere al vânturilor stabile”.

Cel mai bine, vânturile bat primăvară și parțial toamna. Pe lângă energia eoliană și cea solară, mai sunt încă două tipuri de energie regenerabilă: cea pe bază de biogaz, dar și centralele hidroelectrice.

„Sunt peste 100 de producători de energie din surse regenerabile, cei ce beneficiază de contorizată netă sunt peste 500”.

„Avem și 75 de producători de peleți și bricheți”, a menționat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Agenția de Eficiență Energetică este structura care are misiunea de a valorifica sursele de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea surselor financiare pentru astfel de proiecte. La întrebarea cum susțin autoritățile publice centrale pe cei care vor să producă energie verde, Irina Țerigrădean nea spus că sunt câteva mecanisme de suport, cum ar fi aplicarea tarifului fix pentru producătorii mari de energie sau contorizarea netă pentru persoanele fizice, care-și instalează sistemele acasă doar pentru propriul consum. Sau sau nu suficiente aceste măsuri pentru a încuraja un număr și mai mare de persoane să dezvolte acest tip de energie, va fi clar, în timp.

„Ponderea surselor regenerabile in producerea energiei electrice este de doar 3 la sută, mai avem de lucru. Dar tendințele Republicii Moldova sunt ca în 2030 să fie de peste 20%, iar în 2050 - de 50%”, a declarat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Potrivit datelor oferite de Universitatea Tehnică din Moldova, anul trecut energia solară și eoliană a reprezentat circa 2,8 procente din volumul total de energie electrică, consumat în Republica Moldova.

/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Imaginile cu Igor Dodon și renumitul „kuliok”, la expertiză abia peste un an: Cât vor costa verificările
Imaginile cu Igor Dodon și renumitul „kuliok”, la expertiză abia peste un an: Cât vor costa verificările

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul

29 martie 2024, ora 00:15

Un interviu oferit de ministrul Infrastructurii televiziunii publice din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia - GRT, a fost întrerupt de președintele Adunării Populare de la Comrat. Dmitri Constantinov a dat buzna în studioul unde era înregistrat interviul cu Andrei Spînu. 

Imagini cu momentul au fost publicate pe Facebook de jurnalistul Nokta Mihail Sirkeli. Jurnalistul a catalogat situația drept o provocare ieftină și primitivă.

„Dacă nu era programat ca dânsul să participe la emisiune, de ce dă buzna și o întrerupe? Cum rămâne cu independența televiziunii publice?”, a scris Mihail Sirkeli în postare.

Sirkeli critică lipsa de atitudine a jurnalistei care modera interviul care în loc să îi reproșeze lui Constantinov că a intrat neanunțat în studiou, pare să îi „facă un raport”.

„Domnul Spînu refuză”, se aude spunând prezentatoarea. 

Și Andrei Spînu se aude spunându-i lui Dmitri Constantinov că refuză o discuție. 

Ministrul Infrastructurii a menționat în treacăt, într-o postare pe facebook, despre incidentul de la GRT.

Mă întorc din or. Comrat, UTAG. Am fost invitatul unei emisiuni la GRT. Din păcate, emisiunea a fost întreruptă de un personaj afiliat grupului criminal organizat. Am decis să ies din studiou și să nu stau la masă cu ei. În schimb, când am ieșit din clădire, am avut o discuție bună cu oamenii care au fost aduși acolo, la intrare”, a menționat Andrei Spînu. 

Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram