/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

investigații

/VIDEO ANCHETĂ/ Trolli din Moldova care susțin agresiunea Rusiei. Acțiuni concertate și conexiunile cu PSRM

29 martie 2022, ora 14:37

De o lună de zile, Ucraina este trecută prin foc și pară, fiind ținta unui atac armat al Federației Ruse. Și tot de o lună, în R. Moldova se desfășoară un altfel de război - unul informațional.  Serviciul de Informații și Securitate a blocat câteva portaluri de știri și site-uri care intoxicau spațiul informațional, dar situația rămâne foarte gravă pe rețelele sociale.

Armate de trolli și simpatizanți ai Kremlinului împușcă zilnic tone de mesaje care incită la ură, violență, război. Zeci de fake-uri create în laboratoare sunt distribuite pentru a manipula mulțimea. S-au alăturat campaniei și politicieni. Unii deputați ai Partidului Socialiștilor au devenit mesagerii Kremlinului. Ei critică acțiunile Ucrainei și promovează insistent ideea falsă a unei operațiuni speciale în țara vecină Ucraina, organizate cu scopul „de a institui pacea”.  

Reporterul Cutiei Negre, a analizat comportamentul și structura armatei de trolli ai Kremlinului din R. Moldova.  Profiluri false, grupuri pe facebook și canale de Telegram interconectate între ele, care acționează sincronizat. Sursele sunt gestionate de aceiași oameni ce par a avea un singur punct de comandă, iar conexiunile duc la Partidul Socialiștilor. „Operațiunea” propagandistică pare a fi condusă de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care are un propriu canal de Telegram, promovează alte câteva canale și administrează grupuri pe Facebook, care la pachet îi distribuie postările și alte sute de informații, zilnic, în favoarea Moscovei. 

Analiza noastră a scos în vileag și faptul că aceiași troli de pe Facebook  distribuie periodic și postările fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Activista PSRM care face deschis propagandă rusă

Facebook este cea mai populară rețea de socializare din R. Moldova. Ultimele sondaje de opinie arată că 90 la sută dintre cetățenii moldoveni au un cont pe această platformă de comunicare. Iar acolo unde e aglomerație este cel mai fertil sol pentru a semăna propagandă. Din momentul în care Rusia a pornit ofensiva militară asupra Ucrainei, o activizare vizibilă a simpatizanților și trollilor pro-ruși s-a observat și pe Facebook.

Unul dintre cele mai active profiluri ce face deschis propagandă în favoarea Moscovei, distribuie masiv fake-uri despre războiul din Ucraina și incită la ură față de refugiați, îi aparține unei simpatizante a Partidului Socialiștilor. Aceasta administrează și mai multe grupuri pe aceeași rețea de socializare, care au mii de membri.

Liubovi Calicișkova  are pe profilul său mai multe poze în care apare alături de socialiști, împărțind ziarele PSRM  în campanii electorale. Femeia distribuia mesaje în susținerea lui Vladimir Putin și de justificare a războiului, încă înainte ca soldații ruși să atace Ucraina.

Promovează ura față de refugiați

Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă pentru Ucraina adevărata decomunizare”, este mesajul liderului de la Kremlin pe care Liubovi Calicișkova l-a distribuit încă pe 22 februarie și l-a lăudat ca fiind „cel mai bun discurs din momentul căderii Uniunii Sovietice”

Ulterior, Calicișkova a distribuit și adresarea lui Vladimir Putin celor care vor să-i încurce planurile în Ucraina.

Vladimir Putin, președinte Federația Rusă: Oricine va încerca să ne încurce sau cu atât mai mult să creeze pericol pentru țara noastră și pentru poporul nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi neîntârziat și va provoca consecințe pe care voi niciodată nu le-ați întâlnit în istorie. Suntem gata pentru orice desfășurare a lucrurilor. Toate deciziile sunt luate. Sper că voi fi auzit”.

Când a început fluxul de refugiați ucraineni în R. Moldova, același profil publica videouri cu diferite persoane care acuzau ucrainenii refugiați de comportament urât, fără ca acuzațiile să fie în vreun fel probate.

Cine sunteți voi? Dacă ceva nu vă place, adunați-vă lucrurile și plecați înapoi în Ucraina…Îi prădați pe oamenii care vă primesc în apartamentele lor să locuiți câteva zile. Voi în general, ați pierdut frica? … Eu am așa propunere, dacă veți găsi ucraineni în Moldova, care vor striga „ Slavă Ucrainei”, atunci neapărat trebuie să-i dăm la Poliție și să-i deporteze în Ucraina”, erau mesajele distribuite intens de troli.

Și fostul președinte Igor Dodon, promovat pe rețelele sociale de aceleași profiluri, a venit cu o propunere similară.

„Dar cu ăștia care se poartă urât, sunt diferite cazuri, eu nu vreau să le spun ca să nu promovăm, autoritățile trebuie să reacționeze foarte dur, să-i prindă și  să-i trimită în România, să-i deporteze înapoi în Ucraina”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

Profiluri false cu conexiuni la PSRM  fac propagandă pro-Rusia

Am identificat rapid și un partener la dezinformare al simpatizantei PSRM - un profil fals,  cu numele sugestiv Anna Slavianca. Acesta distribuie la fel de agresiv declarațiile oficialilor de la Moscova, fake-uri despre războiul din Ucraina și critici la adresa acțiunilor Guvernului de la Chișinău.

Profilul conține imagini care fac  legătura cu PSRM. Unica imagine de profil este este însoțită de un mesaj de susținere pentru fostul președinte Igor Dodon și altul dedicat zilei de 9 mai.

În lista de prieteni, se regăsesc deputați socialiști, iar printre paginile apreciate sunt mai multe ale organizațiilor PSRM. La majoritatea distribuirilor realizate de profilul Anna  Slavianca,  sunt etichetate mai multe persoane, iar cap de listă adesea este deputatul socialist  Bogdan Țîrdea. Printre cei etichetați se numără de fiecare dată și Liubovi Calicișkova, despre care v-am vorbit mai sus.

Etichetările fac ca informațiile să fie distribuite simultan pe profilurile incluse în listă și astfel dezinformarea ia amploare. Pe 20 martie, Slavianca se plângea că Facebook îi blochează postările din cauza „spam”- ului pe care îl face.  „Înteresant, pe ce fapte se bazează administratorii Facebook-ului”, se întreba aceasta nedumerită.

Profiluri care acționează în tandem

Ne-au atras atenția câteva profiluri din lista celor etichetate de Slavianca, care distribuie conținut similar.  Profilul cu numele Elena Secrieru are o singură poză atașată, dar nu știm dacă aparține în realitate unei persoane cu acest nume. Alte informații lipsesc. Printre prieteni, regăsim din nou deputați socialiști, iar la aprecieri - diverse pagini PSRM și ale moldovenilor din Rusia.

Elena Secrieru distribuie adesea informații legate de activitatea lui Igor Dodon, critică guvernarea, iar în ultima lună a distribuit constant videourile aberante ale lui Iurie Roșca, în care fostul politician îndemna moldovenii „să se roage pentru victoria Rusiei în războiul din Ucraina”

Chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate a decis să blocheze resursele informaționale ale lui Roșca, postările anterioare ale acestuia rămân active pe rețelele sociale și sunt distribuite în continuare.

O altă femeie Valea Răilean, și aceasta fană a socialiștilor, distribuie masiv știri cu deputații PSRM, iar pe timp de război l-a îndemnat pe Dodon să negocieze pacea cu Putin.

 

„Igor Dodon și Vladimir Voronin să înceapă negocierile cu Vladimir Putin despre securitatea noastră. Doar voi puteți menține pacea pe pământul nostru moldovenesc”, sună un mesaj distribuit de Valea Răilean.

A promovat și filmulețe care induc ideea că trupele ruse nu sunt un pericol, ci naziștii din statul vecin, iar ucrainenii sunt cei care atacă civilii. Videourile au fost blocate fiind considerate violente.

Politicieni, implicați în campania de discreditare a refugiaților

Acest profil, în tandem cu diverse grupuri și numeroși troli, atenționau moldovenii că printre refugiați ar fi criminali, care vor săvârși ilegalități în Moldova.

La campanie s-a alăturat și primarul capitalei Ion Ceban: „Atestăm că în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar sunt oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă absolut inadecvat. Tot ce facem noi din bunul nostru simț și tot ce facem pentru cei care sunt necăjiți, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca și immagine și nu dă Doamne să fie pusă securitatea locuitorilor municipiului Chișinău în zonă de risc. Demersul să fie făcut pentru întărirea, fortificarea, capacităților atât pe linia de carabinieri, pe linia de patrulare, inclusiv Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Estimăm că în perioada imediat următoare ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, cîncepând de la furturi, tălhării, abuzuri, etc”

Această idee încerca să o inducă și deputatul Bogdan Țîrdea, încă pe 22 februarie, după ce președinta Maia Sandu a declarat că Moldova este gata să-i susțină pe cetățenii ucraineni, în caz de necesitate. Era înainte să înceapă conflictul militar și fluxul de refugiați în R. Moldova.

Dar cu ce să ajutăm? Este vorba despre refugiați? Ei vor fi zeci de mii, nu dă Doamne. De unde vom lua bani, mâncare, cazare, când nici noi nu prea avem? Cum vom asigura securitatea propriilor cetățeni? La ce poate duce asta? își arăta Țîrdea îngrijorarea într-o postare  pe canalul său de Telegram.

Ura față de refugiați este alimentată și astăzi prin diverse mesaje, menite să divizeze moldovenii care s-au mobilizat să ajute. Președintele Maia Sandu a avertizat anterior că anumite forțe depun efort concertat să divizeze societatea pe tema refugiaților.

MAIA SANDU, președintă R. Moldova: „Atestăm un efort concertat, organizat de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil ți trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri. În același timp atenținez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiațior să fie speculate de persoane cu funcții publice, demnitari și aleși ăn scopuri politice. Exploatarea și manipularea intenționată acu tensiunile dintre oameni în condițiile de război la hotarul țării va fi penalizată conform legii.

Atacuri agresive la adresa lui Zelenski

Un alt profil cu numele Valentina Burkovskaia,  etichetat de multe ori de aceeași troli, de asemenea are o listă lungă de prieteni deputați socialiști. Este focusat pe distribuirea știrilor despre activitatea PSRM, critici la adresa guvernării și prezentarea poziției Rusiei în războiul din țara vecină. Pe profil se regăsesc și atacuri agresive la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe care îl numește  narcoman și criminal.

Un critic dur al guvernării, promotor al mesajelor PSRM și în prezent apărător al poziției Moscovei în războiul din Ucraina este un alt profil fals cu numele NO Pasaran. Este conectat la același grup, etichetat în postările  Annei Slavianka și promovat de Liubovi Calicișkova. Pe profil nu sunt foarte multe postări proprii, dar NO Pasaran  este administrator la mai multe grupuri pe Facebook, care susțin politica Kremlinului. Anume acolo NO Pasaran își distribuie postările.

Aceiași troli, administratori de grupuri pe Facebook

Unul dintre ele este „Молдова в будушее с Росией ” în traducere, „Moldova în viitor cu Rusia”. Grupul a fost creat în aprilie 2020 și a adunat până astăzi 1600 de membri. Profillul NO Pasaran este printre administratori, alături de Anna Slavianca și Liubovi Calicișkova.Grupul abundă în mesaje propagandistice și știri dintr-o singură direcție - de la Moscova. No Pasaran publică și mesaje extremiste, promovând simbolul „Z”. De exemplu, însoțit de mesajul „Operațiunea specială a Rusiei. Să-i susținem pe ai noștri”.

În valul informațional au fost incluse și știrile Kremlinului despre existența unor biolaboratoare în Ucraina, finanțate de SUA, unde s-ar produce viruși. Ministerul Apărării de la Moscova a încercat să acrediteze ideea că Rusia apără acum întreg globul de un război cu arme biologice, descoperind laboratoarele secrete din Ucraina.

IGOR KONAȘENKOV, reprezentant Ministerul Apărării al Federației Ruse: „În biolaboratoarele create și finanțate în Ucraina, cum arată documentele, se făceau experimente cu mostre de Coronavirus ale liliecilor. Scopul acestor și altor cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina era crearea unui mecanism secret de răspândire a unor patogeni mortali”.

Președintele Ucrainei a negat acuzațiile Moscovei și faptul că în laboratoare s-ar produce viruși sau arme chimice.

VOLODIMIR ZELENSKI, președinte Ucraina: „Pe mine asta mă îngrijorează foarte mult. Noi ne-am convins nu o dată că, dacă vrei să afli planurile Rusiei, vezi de ce îi acuză Rusia pe alții. Ce fel de acuzații sunt astea de pregătire a atacurilor chimice? Voi ce, ați decis să treceţi la „dechimizarea” Ucrainei? Cu ce? Cu amoniac, cu fosfor?  Ce altceva ne-aţi mai pregătit? Unde veți lovi cu armele chimice, în laboratoare? Majoritatea au rămas din Uniunea Sovietică și se ocupă de cercetări obișnuite, dar nu de tehnologii militare. Noi suntem oameni adecvați. Eu sunt președintele unei țări adecvate, unui popor adecvat. Sunt tatăl a doi copii. Și nici un fel de arme chimice, sau altfel de arme de distrugere în masă pe pământul nostru nimeni nu produce”.

Aceleași profiluri Anna Slavianca, Liubovi Calicișkova, NO Pasaran, dar și un profil cu numele Igor Dodon sunt printre administratorii unui alt grup propagandistic de pe Facebook - „МНОГОНАЦИОНАЛЬНАЯ МАЛДОВА - în traducere „Moldova multinațională”. A fost creat încă în 2016 și este destul de numeros, cu 11 300 de membri. În ultima lună, în acest grup s-au făcut aproape 3500 de postări, aproape toate antiguvernamentale, pro-ruse și împotriva celor care luptă de partea Ucrainei.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, activ în grupurile propagandistice

Din același punct de control este ghidat și grupulMoldova-Plai Natal”. A fost creat în ianuarie 2021, inițial cu numele „ЭТО ДРУГОЕ, în traducere „Asta e altceva”. Dar a fost  redenumit în septembrie 2021. Grupul a reușit să adune 4600 de membri, iar deputatul socialist Bogdan Țîrdea este moderator al grupului, alte două profile fiind administratori.

 

În toate cele trei grupuri pe care le-am enumerat, Țîrdea își publică opiniile. În ultima perioadă au fost câteva postări. A criticat votul deputaților PAS de la APCE, fiind de părere că Moldova este atrasă într-un mare conflict. Iar în altă postare critică Guvernul că ar cheltui prea mult pentru ajutorul refugiaților ucraineni, neavând bani în buget și lansează  ideea că ar putea fi deturnați banii din donațiile partenerilor externi.

Bogdan Țîrdea neagă faptul că ar gestiona anumite grupuri pe Facebook și susține că nu cunoaște cine stă în spatele profilurilor false care promovează masiv PSRM-ul și politica Rusiei, și-l etichetează în zeci de postări.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Moldova- Plai Natal. La așa grup sunteți moderator. - Nu sunt. Eu personal nu moderez niciun grup. Dacă și sunt undeva sunt co-moderator alături fiind încă vreo 10-15 moderatori. Eu practic nu particip la moderări. ..Vă sunt cunoscute profilele Anna Slavianka, Liubovi Kalicișkova? - Nu cunosc profiluri de așa gen, fiindcă eu nu mă ocup de moderări. -Acest profil vă etichetează pe dvs practic în fiecare postare. De ce? - Și care e faza? Pe mine mă etichetează mii de oameni în fiecare zi… - Da Liubovi Kalicișkova vă este cunoscută? Este un membru activ PSRM, probabil. - PSRM are 20 de mii de membri. Care e problema?”

Un alt grup, care la fel este loial socialiștilor, având printre membri  mai mulți deputați PSRM poartă denumirea „Maia Sandu nu e președinta mea”. Grupul a fost creat în noiembrie 2020,  numără peste 3200 de membri, iar printre administratori figurează din nou Liubovi Calicișkova.În ultima lună, în acest grup au fost peste 1000 de postări, multe având ca temă războiul din Ucraina.

 Pentru informare sunt utilizate sursele guvernamentale rusești, fiind distribuite masiv știri ale agenției Ria Novosti și reportaje de la „Pervii Canal”. Se insistă pe ideea că operațiunea din Ucraina este una de eliberare.

Trolii PSRM, susținătorii fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon

Neașteptat, dar în  grupurile care par a fi gestionate de socialiști sunt distribuite masiv și postările fugarului Ilan Șor. Dar și cele ale raiderului fugar Veaceslav Platon și mesajele fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Distribuiri similare se fac și pe profilele analizate anterior de noi, cu numele Elena Secrieru, Valea Răilean și Valentina Burkovscaia. NO Pasaran  comentează la postările lui Platon, la fel și Lubovi Calicișkova. Iar ultima le distribuie activ și în grupuri. De exemplu, postarea lui Platon din 17 ianuarie a fost distribuită simultan în două grupuri. La fel și cea din 15 martie.

 

Odată ce dezinformarea a luat amploare, fiind promovate multe fake-uri în contextul războiului din Ucraina,  Facebook a început a bloca profilurile considerate periculoase. Dar propagandiștii s-au reorientat rapid spre alte platforme, mai permisive.

 

Și Liubovi Calicișkova și-a anunțat urmăritorii că în cazul în care va fi blocată pe Facebook, poate fi găsită pe Telegram, dar cu alt nume. Am încercat să luăm legătura cu LIUBOVI CALICIȘKOVA. I-am adresat mai multe întrebări într-un mesaj pe Facebook, dar aceasta nu a reacționat.

Țîrdea, cu ajutoare la gestionarea propriului canal de Telegram

Pe  canalul de Telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea se fac pe zi chiar și o sută de postări. Canalul are aproape 5 mii de abonați. Se pare că Țîrdea are ajutoare la gestionarea canalului de Telegram. Acesta abundă în postări, chiar și la minut, în zilele în care deputatul muncește la Parlament. De exemplu, pe 10 martie, de la ora 10:00, când a început ședința Legislativului, timp de 4 ore cât a durat aceasta , pe canalul lui Tîrdea au fost efectuate circa 50 de distribuiri de informații. O situație similară a fost și pe 17 martie.

Rugat să explice situația, deputatul a negat că ar fi ajutat la gestionarea canalului său de Telegram:

Canalul meu de Telegram eu îl gestionez singur. Toate articolele, toate cărțile, toate studiile științifice, toate declarațiile și tot ce fac eu, fac singur. Atât în limba de stat, cât și în limba rusă. - Am văzut că atâta timp cât vă aflați la ședința Parlamentului, patru-cinci ore, se fac vreo 40 de postări. Faceți asta în timp ce sunteți la ședință? - Eu fac asta non-stop. Și fac asta pentru că văd câte fake-uri postează o serie de televiziuni, inclusiv TV8, inclusiv Jurnal TV, inclusiv Ziar de Gardă”.

În afara interviului, când am vrut să-i arătăm direct în telefon că se fac multe postări pe canal în timpul ședinței Parlamentului, Țîrdea a recunoscut totuși că îl ajută cineva.  

Eu am și ajutor. - Păi v-am întrebat și ați zis că singur. - Eu am și ajutor”.

În ajunul inițierii războiului din Ucraina, Țîrdea a distribuit pe canal mai multe declarații ale oficialilor ruși în care se recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk și  promova mesajul Moscovei că începe o operațiune de eliberare.

„Începe operațiunea de eliberare a întreg teritoriului republicilor Donețk și Lugansk”, era una dintre distribuiri.  

Președintele Putin a început operațiunea pentru obligarea Ucrainei la pace”, răsuna un alt mesaj.

Armata rusă nu atacă orașele, iar civilii nu vor avea de suferit”, sunt alte declarații de la Moscova, citate pe canalul lui Tîrdea.

Ulterior, s-au regăsit și mesaje extremiste: „Ucraina trebuie curățită de naziști”.

 

Numeroase postări s-au referit la biolaboratoarele din Ucraina finanțate de americani, iar deputatul a distribuit și mesajul  „SUA întotdeauna a distrus popoare cu viruși”.

În încercarea de a crea un echilibru, deputatul publică pe canalul său și declarații ale unor oficiali ucraineni, în special adresările președintelui Zelenski și declarațiile altor state cu referire la războiul din Ucraina, dar astfel de postări sunt mult mai puține în comparație cu cele care favorizează Moscova. Totuși, Țîrdea insistă că este echidistant.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Eu ceea ce fac vede toată lumea. Mă laudă și mă susține pentru faptul că sunt unicul în această țară, probabil, care dau și poziția Ucrainei, și poziția Rusiei, și poziția SUA, și poziția Chinei, făcând reposturi. Eu poziția mea nu mi-o expun. Dați să trăim în pace și chiar dacă noi distribuim ceva, de exemplu cum o fac eu, să ne străduim să prezentăm ambele poziții, așa cum o fac eu, oferind și BBC-ul, și Ziarul de Gardă și TV8-ul la mine. - Proporțiile nu sunt similare. Cred că e 80% la 20, sau 90 la 10. - Daaaa. Eu numai azi am dat vreo 12 postări din 15 cu poziția Ucrainei”.

Declarația lui Țîrdea este total falsă. Întors la redacție, reporterul Cutiei Negre a analizat amănunțit toate postările făcute de deputat  pe canalul său de Telegram joi, 24 martie, până la ora 13.00, când ne-a acordat interviul. Au fost în total 38 de postări, dintre care 18 favorizau Rusia și numai 4 poziția Ucrainei. Două fiind adresările președintelui Zelenski. Patru postări s-au referit la Summitul NATO, iar 7 vizau alte teme și nu pot fi catalogate ca favorizând Moscova sau Kievul. Încă 3 postări erau critice la adresa Guvernului nostru, iar două vizau activitatea Ziarului de Gardă și postului TV8, pe care Țîrdea le etichetează permanent ca fiind „rețele SOROS”.

Canale de propagandă care se promovează reciproc

Periodic, pe canalul lui Țîrdea apar recomandări pentru urmăritori, fiind promovate alte canale de Telegram. Printre ele, canalele „Евразийская Молдова”, cu aproape 5500 de abonați și „Молдавский пистон” cu aproape 7700 de abonați. Nu știm cine stă în spatele acestora, dar se aseamănă foarte mult la conținut.

Distribuie concertat aceleași declarații ale oficialilor ruși și aceleași știri din presa de la Moscova, videouri identice care instigă la ură față de refugiații ucraineni și acuzațiile despre virușii creați de americani. Induc panica alimentară, distribuind poze cu rafturi goale în magazine.

Canalele enumerate se recomandă reciproc ca fiind surse de încredere pentru informarea abonaților și promovează în paralel paginile actualilor și foștilor deputați socialiști  și canalul ex-președintelui Igor Dodon.

SIS nu are competențe să cerceteze trolii de pe rețelele sociale

Săptămâna trecută, directorul Serviciului de Informații și Securitate a declarat în cadrul unui briefing de presă că în Republica Moldova sunt promovate masiv știri false la subiectul conflictului din Ucraina. Sunt distribuite orchestrat mesaje extremiste și de ură la adresa ucrainenilor.

ALEXANDR ESAULENCO, director SIS: „Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe, cât și interne îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a R. Moldova cu produse esențiale. După cum cunoașteți, ca urmare a acestui fenomen, SIS a blocat 11 site-uri care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență. De comun cu organele de ocrotire a normelor de drept, SIS investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

Serviciul exprimă gratitudine cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv utilizând bannerul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare. Atenționăm că SIS va interveni prompt, în cooperare cu organele de drept în prevenirea și contracararea oricăror activități de propagandă și incitare la ură, inclusiv prin sancționare în strictă conformitate cu legea a persoanelor implicate în astfel de ilegalități”.

Am trimis o solicitare de informații la SIS pentru a afla dacă întreprinde careva acțiuni pentru a-i identifica și pe cei care fac sincronizat propagandă pe rețelele sociale și gestionează grupuri de troli. SIS a precizat că nu are astfel de competențe.

Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legea privind activitatea specială de investigaţii nu prevăd temei legal pentru inițierea unor măsuri speciale de investigații sau de urmărire penală în raport cu o posibilă bănuială sau suspectare a unui cetățean pentru „propaganda rusă în Republica Moldova” în contextul războiului din Ucraina. Actualmente, Serviciul de Informații și Securitate nu este împuternicit legal prin decizia CSE să desfășoare măsuri speciale de investigații pentru a identifica și colecta date despre persoane care desfășoară activități de propagandă în rețele sociale”, ne-a răspuns SIS-ul.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Lilian Carp, afirmă că are informații că autoritățile urmăresc activitatea unor persoane pe rețelele sociale și vor lua măsuri.

LILIAN CARP, deputat PAS: Trebuie analizat foarte bine care este audiența lor. Audiența nu este foarte mare. Războiul în R. Moldova nu este susținut de către populație. Asta este un lucru cert. Dar totodată noi trebuie să luăm în considerație că nu poate fi admis un mesaj de incitare la ură  și susținere de război în R. Moldova. ..Da, SIS-ul se impune prin închiderea anumitor canale. Cu unii din cei care se manifestă agresiv știu că se duc și discuții, pentru a vedea care este starea lucrurilor. Sunt monitorizați. Din câte cunosc situația este ținută sub control, pentru a nu permite ca cineva să incite la ură sau să destabilizeze situația din R. Moldova.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram