Război în Ucraina, ziua 467: Atac la Belgorod! Rusia susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

social

/VIDEO/ Moldova, țară de refugiu: Povestea unei bătrâne din Odesa care locuiește de aproape un an în cort, la frontieră cu Ucraina

04 februarie 2023, ora 23:00

Războiul sângeros din Ucraina a forțat milioane de oameni să-și părăsească locuințele și să ia calea pribegiei, neștiind ce-i așteaptă în față. Din cele opt milioane de ucraineni care au plecat în căutarea unui cer mai sigur, circa un milion au venit în Republica Moldova. Pentru majoritatea refugiaților, țara noastră a fost mai mult pentru tranzit, ca o poartă spre Uniunea Europeană ori alte țări. Însă, o sută de mii de ucraineni s-au oprit aici la noi, pentru că sunt mai aproape de casă, iar atunci când luptele se vor încheia, vor putea reveni mai repede în țara lor. 

De aproape un an, corturile amenajate în satul Palanca, acolo unde există vama cu Ucraina, au devenit casă pentru Vera Derevenko, o bătrânică de 73 de ani. Se află aici din luna martie și nu vrea să plece în altă parte. Împarte tabăra cu un bărbat, dar se întâmplă să fie, câteodată, singura locuitoare. Chiar și așa, are cu cine schimba o vorbă, pentru că, prin preajmă, se află tot timpul angajații structurilor de forță.

Primii refugiați ucraineni au început să vină din noaptea de 23 februarie, cu doar câteva ore înainte ca războiul să izbucnească. Însă, cele mai mari fluxuri s-au înregistrat după ce Rusia a atacat oficial țara vecină. Mii de oameni, în mare parte copii, femei și bătrâni, speriați și dezorientați, au pășit pe pământul unei țări, neștiind ce îi așteaptă. Dar erau convinși că cel puțin nu vor exploda bombe alături.

Debusolată era și Vera Derevenko, o pensionară în vârstă de 73 de ani, pe care începutul războiului a prins-o la fiul ei, în Odesa. De mică se temea de tunete, așa își explică ea decizia de a se evacua din oraș.

„Îmi amintesc vag, erau niște emoții foarte mari. Aveam îndoieli, mergem nu știu unde. Cum era să fie aici, nimeni nu știa. Va fi mai rău, va fi mai bine că fug. Nu știa nimeni. Dar, m-am bazat pe intuiție când am luat această decizie. 

Eram în lacrimi, eram distrusă, eram dezorientată. Primii băieți care m-au întâmpinat, mi-au șters lacrimile, mi-au dat bani, erau foarte grijulii, m-au servit cu cafea, mi-au arătat autobuzul în care să urc. După prima oprire, am ajuns aici, probabil. Fetele-voluntare, la fel, foarte bine m-au întâmpinat”, ne-a povestit refugiata din Odesa, Vera Derevenko.

„- Erau mulți oameni? - Da, în acea vreme, erau mulți oameni. O coloană mare de oameni se deplasa”. 

Ca toți cetățenii care veneau în acea perioadă din Ucraina, și doamna Vera a ajuns în gara improvizată din satul Palanca. Nu avea unde să se ducă, așa că voluntarii i-au povestit despre posibilitatea de a sta în tabăra de alături. 

„Fetele îmi spun că aici este o tabără, unde se poate de stat trei zile. Mă întrebau unde merg. Le-am zis că nicăieri, că vreau acasă. Aveam de gând să stau puțin și să plec acasă. Și acest „puțin” s-a întins și este aproape un an deja. S-a întins, dar azi mi-am dat seama că... Mă întreb iarăși: ce va fi mai departe? Ce e de făcut? 

- Și nu știți ce va fi mai departe... Dar veți fi aici până la... - Cu siguranță! Nu vreau să merg în nicio altă țară. Îmi doresc acasă. - Sunteți aproape de casă? - Da, sunt vreo 60 de kilometri de aici și până la casa mea”.

Pe 6 martie, se va împlini exact un an de când femeia locuiește în tabără. Acum, e doar ea și încă un bărbat. I s-a propus să plece în altă parte, dar s-a opus. E bătrână și greu se adaptează cu noile condiții. 

„Moldova m-a primit bine. Nici nu credeam că așa va fi. Totul este foarte amenajat, oamenii sunt grijulii, volunatrii noștri au grijă de noi. Haine nu prea am luat cu mine. Mi-au dat. Tot de ce am avut nevoie - Când aveți nevoie de ajutor medical? - Merg acolo (în gara improvizată), m-a adresat de două ori. 

Dar, cât de bine nu ar fi aici, vreau acasă. Acasă vreau. Dar acest lucru nu e posibil. Cei care traversează frontiera, suferă din cauza locuințelor. Eu însă am avut noroc. Odesa este bine apărată. Erau oameni din Nikolaev, nu aveau efectiv unde să se întoarcă, pentru că le erau distruse casele din temelie. 

Mă simt foarte confortabil aici, foarte. Și condițiile s-au îmbunătățit. Este duș, este spălătorie. De ce să caut condiții mai bune în Chișinău ori în altă parte?”.

Are cinci copii, care i-au dăruit nepoți, iar aceștia, la rândul lor, au făcut-o străbunică. Un fiu e plecat în Polonia. Ceilalți locuiesc în regiunea Cernihov, din nordul Ucrainei. 

„Trupele au plecat din acea regiune, acolo nu mai este tensiune. - Comunicați? - Desigur. - V-ați văzut și la față? - Da, acum sunt atâtea tehnologii”.

Pentru că locuiește practic de una singură în tabără, își poate alege orice cort își dorește. Nu mai știe câți pași a făcut pe aceste cărări. Dar le-a dat denumiri. Cea mai importantă alee e strada Chișinău: „Orășelul este mare, apartamente sunt multe, dar eu m-am acomodat într-o odăiță și nu o mai schimb. Am schimbat una, pentru că se încălzea pe bază de motorină. Acum am aparat electric, e foarte confortabil. Sunt mulțumită”.

Mai croșetează, ca să scurteze din timp. Covorașele le dăruiește celor din jur. S-a bucurat și de omăt, mai ales că a reușit să lipească un om de zăpadă.

„De dimineață, zăpada era lipicioasă. Bună de tot! Se numește „prosteală”. Trebuie cu ceva să mă iau. - E opera dumneavoastră. - Un fel de antidepresant. - Ia-ți dat un nume? - Nu, e omulețul de zăpadă”.

Când ne-a întâmpinat prima dată, doamna Vera era abătută și cu ochii în lacrimi: „Astăzi, am conștientizat că finalul acestei situații este departe. - Vreți acasă? - Desigur!”.

Dar, la final a avut un mesaj încurajator: „Succes tuturor și toate bune! Pace și iubire! Să avem parte dovadă de respect și iubire. Nici războaiele nu ar mai fi atât de strașnice. Nu va fi răul, nu vor fi războaie”. 

„Ne aflăm în gara provizorie, acest loc a fost creat și activează din 5 martie 2022, o decizie a autorităților locale și naționale pentru a gestiona fluxul de refugiați. Activează 12 organizații internaționale aici. Plus noi, ca reprezentanți ai IGSU, care coordonăm gestionarea fluxului si conlucrarea cu organizațiile”, ne-a spus șeful adjunct de direcție IGSU Căușeni, Igor Calancea. 

Și dacă Vera Derevenko locuiește de 11 luni în tabără, pentru Igor Calancea, gara improvizată alături a devenit a doua casă. Fiind adjunctul direcției regionale pentru situații excepționale Căușeni, începând cu prima zi de război a fost implicat în coordonarea gestionării fluxului de refugiați: „Zilnic contabilizăm numărul de persoane care vin pe teritoriul acestei gări. Avem 40 de mii de persoane, fluxul total. Mulți au plecat în România, alții au rămas în țară”. 

În perioada în care am filmat acest interviu, pe teritoriul gării nu era niciun cetățean ucrainean. Însă, chiar dacă fluxul a scăzut, gara-și desfășoară activitatea, doar într-un format mai restrâns. Din spusele lui, pe data de 8 martie a fost cel mai mare val de oameni. Erau două mii de oameni în același timp. Iar pentru a-i prelua, alături așteptau peste 50 de autocare. 

„Nu vedeai omul, trebuia să-l cauți, nu-l vedeai cu ochiul liber, era un flux enorm de persoane. Oamenii din sate aduceau mâncare pe gratis, te întrebau cum pot să ajute. Primari, oameni de rând. Aceștia sunt adevărații voluntari, ei nu știau că vor fi ajutați mai apoi”, ne-a povestit Igor Calancea.

În cele 11 luni, bărbatul a fost martor la o mulțime de situații. Una l-a marcat în mod special. Doi copii, dintre care cel mai mic avea doar 7 ani, au intrat în Republica Moldova singuri. Mama lor era în Cehia, iar tatăl nu avea dreptul să părăsească Ucraina: „Au fost ghidați de tatăl lor până la frontieră, el nu a putut părăsi țara și s-a întors înapoi. Nu erau organizațiile internaționale, trebuia să iei decizii rapid, să discuți cu direcția socială, ca copiii să nu stea mult în frig”. 

Frații au fost cazați temporar într-o familie, iar mai apoi au fost preluați de mama lor. L-a sensibilizat și un alt caz, în care a înțeles ce înseamnă solidaritate și implicare: „O situație când erau 40 de oameni cu nevoi speciale într-un autobuz. Urmau să se ducă temporar în România. S-au oferit scaune speciale, colegii de la orășelul de corturi și i-am îmbarcat repede dintr-un autocar în altul”.

Pe teritoriul gării, bărbatul se simte ca acasă, chiar dacă acum nu vine atât de des ca în primele luni de război: „Aici s-a amenajat un spațiu de joacă pentru copii. În primele zile, îmi părea în plus, dar mai apoi, când am văzut cum copiii se distrează, am înțeles că este un lucru util. Este o cameră pentru mama și copilul, în care să-l schimbe, să-l îngrijească. Toate încăperile sunt încălzite. Aici se jucau. Sunt și desenele lor. O parte din ele au fost expuse la o expoziție internațională”. 

Iar în aceste două corturi imense, puse la dispoziție de donatori, refugiații puteau lua masa ori puteau aștepta până se clarifică situația lor: „Sunt ghidați să nu stea în frig, dar și vara e un spațiu comod, răcoros”. 

Gara provizorie din Palanca este deseori vizitată de oaspeți străini: fie că sunt jurnaliști, ambasadori ori reprezentanți ai agențiilor internaționale. 

„- Este managerul taberei? - Da, da. - Încântată să vă cunosc. - Ne vedem în curând”. 

Cele mai recente date, prezentate de Poliția de Frontieră, din data de 24 februarie, în Republica Moldova au intrat circa 910 mii de cetățeni ai Ucrainei, aproape 700 de mii prin sectorul moldo-ucrainean. Din totalul de cetățeni ucraineni intrați în țara noastră, peste 800 de mii au ieșit din Republica Moldova. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
Pensionari norvegieni, voluntari în Moldova! Cum ajută o organizație norvegiană bătrânii și persoanele cu dizabilități din Selemet
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

Grosu, întâlnire cu un grup de moldoveni stabiliți în Milano și Padova: „Diaspora din Italia mereu a fost activă și implicată”

05 iunie 2023, ora 09:18

Aflat într-o vizită oficială în Italia, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu un grup de moldoveni stabiliți cu traiul în Milano și Padova. Discuțiile s-au axat pe subiecte de actualitate, printre care problemele generate de războiul din Ucraina sau reformele inițiate de autoritățile de la Chișinău, informează un comunicat emis de Legislativ.

„Suntem conștienți că unele procese durează mai mult și că ne dorim ca totul să se întâmple cu pași mai rapizi, dar lucrurile se mișcă deja. Zilele trecute, Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a unor cetățeni moldoveni care au amenințat stabilitatea și securitatea țării noastre. Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. Toți cei care au sărăcit și au trădat interesul național de-a lungul anilor, vor răspunde în fața legii. 

Și la 1 iunie, o lume întreagă a văzut că Republica Moldova nu este singură, se poate bucura de parteneri puternici în parcursul nostru european”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit comunicatului, la întâlnirea cu diaspora.

Șeful legislativului a remarcat interesul manifestat de cetățenii moldoveni, care s-au stabilit cu traiul în peste hotare. „Diaspora din Italia mereu a fost activă și implicată în cele mai decisive momente pentru soarta Republicii Moldova. Și acum, la 21 mai, sute de moldoveni din diferite orașe ale Italiei, au spus răspicat că Moldova este europeană și că locul țării noastre este în rândul țărilor libere din Uniunea Europeană”, a adăugat Președintele Parlamentului.

În perioada 4 – 7 iunie, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită oficială în Italia. Din componența delegației parlamentare care îl însoțește pe șeful legislativului în vizita în Italia fac parte deputații Galina Sajin și Mihai Druță. 

Agenda vizitei oficiale include întrevederi cu conducerea Parlamentului Italiei – Președintele Senatului, Ignazio La Russa, și Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana. De asemenea, delegația Parlamentului Republicii Moldova va discuta cu parlamentarii din comisiile pentru politică externă din Senat și Camera Deputaților, precum și cu viceministrul Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va mai participa la inaugurarea Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, care a fost constituit recent în Parlamentul Italiei. La Roma, șeful legislativului va discuta despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova cu reprezentanții mai multor companii italiene.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram