/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

social

/VIDEO/ Moldova, țară de refugiu: Povestea unei bătrâne din Odesa care locuiește de aproape un an în cort, la frontieră cu Ucraina

04 februarie 2023, ora 23:00

Războiul sângeros din Ucraina a forțat milioane de oameni să-și părăsească locuințele și să ia calea pribegiei, neștiind ce-i așteaptă în față. Din cele opt milioane de ucraineni care au plecat în căutarea unui cer mai sigur, circa un milion au venit în Republica Moldova. Pentru majoritatea refugiaților, țara noastră a fost mai mult pentru tranzit, ca o poartă spre Uniunea Europeană ori alte țări. Însă, o sută de mii de ucraineni s-au oprit aici la noi, pentru că sunt mai aproape de casă, iar atunci când luptele se vor încheia, vor putea reveni mai repede în țara lor. 

De aproape un an, corturile amenajate în satul Palanca, acolo unde există vama cu Ucraina, au devenit casă pentru Vera Derevenko, o bătrânică de 73 de ani. Se află aici din luna martie și nu vrea să plece în altă parte. Împarte tabăra cu un bărbat, dar se întâmplă să fie, câteodată, singura locuitoare. Chiar și așa, are cu cine schimba o vorbă, pentru că, prin preajmă, se află tot timpul angajații structurilor de forță.

Primii refugiați ucraineni au început să vină din noaptea de 23 februarie, cu doar câteva ore înainte ca războiul să izbucnească. Însă, cele mai mari fluxuri s-au înregistrat după ce Rusia a atacat oficial țara vecină. Mii de oameni, în mare parte copii, femei și bătrâni, speriați și dezorientați, au pășit pe pământul unei țări, neștiind ce îi așteaptă. Dar erau convinși că cel puțin nu vor exploda bombe alături.

Debusolată era și Vera Derevenko, o pensionară în vârstă de 73 de ani, pe care începutul războiului a prins-o la fiul ei, în Odesa. De mică se temea de tunete, așa își explică ea decizia de a se evacua din oraș.

„Îmi amintesc vag, erau niște emoții foarte mari. Aveam îndoieli, mergem nu știu unde. Cum era să fie aici, nimeni nu știa. Va fi mai rău, va fi mai bine că fug. Nu știa nimeni. Dar, m-am bazat pe intuiție când am luat această decizie. 

Eram în lacrimi, eram distrusă, eram dezorientată. Primii băieți care m-au întâmpinat, mi-au șters lacrimile, mi-au dat bani, erau foarte grijulii, m-au servit cu cafea, mi-au arătat autobuzul în care să urc. După prima oprire, am ajuns aici, probabil. Fetele-voluntare, la fel, foarte bine m-au întâmpinat”, ne-a povestit refugiata din Odesa, Vera Derevenko.

„- Erau mulți oameni? - Da, în acea vreme, erau mulți oameni. O coloană mare de oameni se deplasa”. 

Ca toți cetățenii care veneau în acea perioadă din Ucraina, și doamna Vera a ajuns în gara improvizată din satul Palanca. Nu avea unde să se ducă, așa că voluntarii i-au povestit despre posibilitatea de a sta în tabăra de alături. 

„Fetele îmi spun că aici este o tabără, unde se poate de stat trei zile. Mă întrebau unde merg. Le-am zis că nicăieri, că vreau acasă. Aveam de gând să stau puțin și să plec acasă. Și acest „puțin” s-a întins și este aproape un an deja. S-a întins, dar azi mi-am dat seama că... Mă întreb iarăși: ce va fi mai departe? Ce e de făcut? 

- Și nu știți ce va fi mai departe... Dar veți fi aici până la... - Cu siguranță! Nu vreau să merg în nicio altă țară. Îmi doresc acasă. - Sunteți aproape de casă? - Da, sunt vreo 60 de kilometri de aici și până la casa mea”.

Pe 6 martie, se va împlini exact un an de când femeia locuiește în tabără. Acum, e doar ea și încă un bărbat. I s-a propus să plece în altă parte, dar s-a opus. E bătrână și greu se adaptează cu noile condiții. 

„Moldova m-a primit bine. Nici nu credeam că așa va fi. Totul este foarte amenajat, oamenii sunt grijulii, volunatrii noștri au grijă de noi. Haine nu prea am luat cu mine. Mi-au dat. Tot de ce am avut nevoie - Când aveți nevoie de ajutor medical? - Merg acolo (în gara improvizată), m-a adresat de două ori. 

Dar, cât de bine nu ar fi aici, vreau acasă. Acasă vreau. Dar acest lucru nu e posibil. Cei care traversează frontiera, suferă din cauza locuințelor. Eu însă am avut noroc. Odesa este bine apărată. Erau oameni din Nikolaev, nu aveau efectiv unde să se întoarcă, pentru că le erau distruse casele din temelie. 

Mă simt foarte confortabil aici, foarte. Și condițiile s-au îmbunătățit. Este duș, este spălătorie. De ce să caut condiții mai bune în Chișinău ori în altă parte?”.

Are cinci copii, care i-au dăruit nepoți, iar aceștia, la rândul lor, au făcut-o străbunică. Un fiu e plecat în Polonia. Ceilalți locuiesc în regiunea Cernihov, din nordul Ucrainei. 

„Trupele au plecat din acea regiune, acolo nu mai este tensiune. - Comunicați? - Desigur. - V-ați văzut și la față? - Da, acum sunt atâtea tehnologii”.

Pentru că locuiește practic de una singură în tabără, își poate alege orice cort își dorește. Nu mai știe câți pași a făcut pe aceste cărări. Dar le-a dat denumiri. Cea mai importantă alee e strada Chișinău: „Orășelul este mare, apartamente sunt multe, dar eu m-am acomodat într-o odăiță și nu o mai schimb. Am schimbat una, pentru că se încălzea pe bază de motorină. Acum am aparat electric, e foarte confortabil. Sunt mulțumită”.

Mai croșetează, ca să scurteze din timp. Covorașele le dăruiește celor din jur. S-a bucurat și de omăt, mai ales că a reușit să lipească un om de zăpadă.

„De dimineață, zăpada era lipicioasă. Bună de tot! Se numește „prosteală”. Trebuie cu ceva să mă iau. - E opera dumneavoastră. - Un fel de antidepresant. - Ia-ți dat un nume? - Nu, e omulețul de zăpadă”.

Când ne-a întâmpinat prima dată, doamna Vera era abătută și cu ochii în lacrimi: „Astăzi, am conștientizat că finalul acestei situații este departe. - Vreți acasă? - Desigur!”.

Dar, la final a avut un mesaj încurajator: „Succes tuturor și toate bune! Pace și iubire! Să avem parte dovadă de respect și iubire. Nici războaiele nu ar mai fi atât de strașnice. Nu va fi răul, nu vor fi războaie”. 

„Ne aflăm în gara provizorie, acest loc a fost creat și activează din 5 martie 2022, o decizie a autorităților locale și naționale pentru a gestiona fluxul de refugiați. Activează 12 organizații internaționale aici. Plus noi, ca reprezentanți ai IGSU, care coordonăm gestionarea fluxului si conlucrarea cu organizațiile”, ne-a spus șeful adjunct de direcție IGSU Căușeni, Igor Calancea. 

Și dacă Vera Derevenko locuiește de 11 luni în tabără, pentru Igor Calancea, gara improvizată alături a devenit a doua casă. Fiind adjunctul direcției regionale pentru situații excepționale Căușeni, începând cu prima zi de război a fost implicat în coordonarea gestionării fluxului de refugiați: „Zilnic contabilizăm numărul de persoane care vin pe teritoriul acestei gări. Avem 40 de mii de persoane, fluxul total. Mulți au plecat în România, alții au rămas în țară”. 

În perioada în care am filmat acest interviu, pe teritoriul gării nu era niciun cetățean ucrainean. Însă, chiar dacă fluxul a scăzut, gara-și desfășoară activitatea, doar într-un format mai restrâns. Din spusele lui, pe data de 8 martie a fost cel mai mare val de oameni. Erau două mii de oameni în același timp. Iar pentru a-i prelua, alături așteptau peste 50 de autocare. 

„Nu vedeai omul, trebuia să-l cauți, nu-l vedeai cu ochiul liber, era un flux enorm de persoane. Oamenii din sate aduceau mâncare pe gratis, te întrebau cum pot să ajute. Primari, oameni de rând. Aceștia sunt adevărații voluntari, ei nu știau că vor fi ajutați mai apoi”, ne-a povestit Igor Calancea.

În cele 11 luni, bărbatul a fost martor la o mulțime de situații. Una l-a marcat în mod special. Doi copii, dintre care cel mai mic avea doar 7 ani, au intrat în Republica Moldova singuri. Mama lor era în Cehia, iar tatăl nu avea dreptul să părăsească Ucraina: „Au fost ghidați de tatăl lor până la frontieră, el nu a putut părăsi țara și s-a întors înapoi. Nu erau organizațiile internaționale, trebuia să iei decizii rapid, să discuți cu direcția socială, ca copiii să nu stea mult în frig”. 

Frații au fost cazați temporar într-o familie, iar mai apoi au fost preluați de mama lor. L-a sensibilizat și un alt caz, în care a înțeles ce înseamnă solidaritate și implicare: „O situație când erau 40 de oameni cu nevoi speciale într-un autobuz. Urmau să se ducă temporar în România. S-au oferit scaune speciale, colegii de la orășelul de corturi și i-am îmbarcat repede dintr-un autocar în altul”.

Pe teritoriul gării, bărbatul se simte ca acasă, chiar dacă acum nu vine atât de des ca în primele luni de război: „Aici s-a amenajat un spațiu de joacă pentru copii. În primele zile, îmi părea în plus, dar mai apoi, când am văzut cum copiii se distrează, am înțeles că este un lucru util. Este o cameră pentru mama și copilul, în care să-l schimbe, să-l îngrijească. Toate încăperile sunt încălzite. Aici se jucau. Sunt și desenele lor. O parte din ele au fost expuse la o expoziție internațională”. 

Iar în aceste două corturi imense, puse la dispoziție de donatori, refugiații puteau lua masa ori puteau aștepta până se clarifică situația lor: „Sunt ghidați să nu stea în frig, dar și vara e un spațiu comod, răcoros”. 

Gara provizorie din Palanca este deseori vizitată de oaspeți străini: fie că sunt jurnaliști, ambasadori ori reprezentanți ai agențiilor internaționale. 

„- Este managerul taberei? - Da, da. - Încântată să vă cunosc. - Ne vedem în curând”. 

Cele mai recente date, prezentate de Poliția de Frontieră, din data de 24 februarie, în Republica Moldova au intrat circa 910 mii de cetățeni ai Ucrainei, aproape 700 de mii prin sectorul moldo-ucrainean. Din totalul de cetățeni ucraineni intrați în țara noastră, peste 800 de mii au ieșit din Republica Moldova. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
Pensionari norvegieni, voluntari în Moldova! Cum ajută o organizație norvegiană bătrânii și persoanele cu dizabilități din Selemet
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024

/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

missing
25 aprilie 2024, ora 20:29

Curtea Supremă de Justiția i-a dat liber lui Igor Dodon până la alegerile prezidențiale. Magistrații CSJ au dat curs cererii avocaților de a-l scuti de participarea la ședințele de judecată în dosarul în care este acuzat că a luat punga cu bani de Plahotniuc. Aceștia s-au lăsat convinși de argumentul că liderul socialiștilor trebuie să se dedice pregătirilor pentru electorală. Asta deși Igor Dodon nu și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale.

Audierea martorilor la ședința de astăzi, în dosarul „Kuliok, a avut loc în lipsa inculpatului Igor Dodon. Se întâmplă după ce fostul președinte a înaintat o cerere instanței, prin care a solicitat ca ședințele de la CSJ să se petreacă în lipsa sa. În același timp, procurorii spun că solicitarea lui Dodon este neargumentată. 

În cadrul ședinței de astăzi urma să fie audiat în calitate de martor în dosar, fostul consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Adrian Radu. Procurorii au cerut ca acesta să fie audiat prin video-conferință întrucât nu se află în țară, însă demersul a fost respins de judecători.

Solicitarea nu a fost susținută nici de inculpatul Igor Dodon. Acesta spune că audierea ar putea fi trucată. 

Totodată, în cadrul ședinței de astăzi, a fost finalizată audierea martorului Alexandr Slusari care a rămas să răspundă la întrebările apărătorilor. În același timp, în fața instanței a depus mărturie și Mark Tkaciuk, fost deputat comunist. Atât Tkaciuk cât și apărătorii lui Dodon spun că nu știu cât de relevantă este audierea sa în acest dosar.

În acest dosar, Igor Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia cu demnitari de la Moscova, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Toți cei vizați pledează nevinovați.

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram