Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

07 februarie 2023, ora 13:38

Cutremurul de magnitudine 7,7 care a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei a fost urmat de 243 de replici până marți dimineață, inclusiv unul de 5,4.

Cele 72 de ore critice pentru găsirea supraviețuitorilor cutremurelor din Turcia aproape că s-au scurs. Bilanţul morţilor din Turcia şi Siria a depăşit pragul de 8.000 şi creşte de la o oră la alta.

UPDATE Guvernul Germaniei a cerut, marţi, permiterea accesului umanitar în zonele din nord-vestul Siriei afectate de cutremurele majore produse luni în Turcia, îndemnând Rusia să exercite influenţă asupra Administraţiei Bashar Al-Assad, deşi unele zone sunt sub control insurgent.

UPDATE Uniunea Europeană a mobilizat peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă, pentru a-i ajuta pe agenții de intervenție de pe teren mobilizați în urma cutremurelor.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dispus trimiterea de ajutoare umanitare în Turcia, ţară lovită de cutremure devastatoare - potrivit unui decret prezidenţial.

UPDATE Poliţia turcă a anunţat marţi că a arestat patru persoane după mesaje "provocatoare" postate pe reţelele de socializare legate de seismul de luni, cu o magnitudine de 7,8, care a lovit sud-estul Turciei, potrivit AFP.

UPDATE 23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectate de seismele din Turcia şi Siria, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

UPDATE Două sute patruzeci şi trei de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.

UPDATE Nader Joukhadar, fost internațional sirian, a fost găsit mort în ruine alături de fiul lui, Taj, ca urmare a cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter produs luni dimineață, în Turcia, în provincia Gaziantep. Peste 5.000 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma seismului, scrie ziarul Libertatea.

UPDATE Ambasadorul turc la Sofia, Aylin Sekizkök, a declarat că Turcia se confruntă cu un dezastru fără precedent în istoria ţării. În ceea ce priveşte amploarea cutremurului – 350 de km este lungimea liniilor de falie, 30.000 de metri pătraţi este zona afectată, 13,5 milioane de persoane şi zece regiuni au fost afectate, potrivit Rador.

UPDATE În urma celor două seisme care au avut loc în data de 6 februarie în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, Ministerul de Externe de la Chișinău prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

UPDATE MAEIE de la Chișinău reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă. Informații suplimentare: Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia. Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice). Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)).

UPDATE Potrivit ultimului bilanț oficial (care este foarte probabil să crească) erau declarate decedate peste 4.983 de persoane, dintre care 3.381 în Turcia, potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad) și peste 1.600 în Siria, notează HotNews.

UPDATE După cutremurele devastatoare, Siria se confruntă cu probleme serioase, iar coordonatorul umanitar al ONU, El-Mostafa Benlamlih, a declarat, pentru CNN, că stocul de medicamente şi echipamente medicale este foarte redus. În plus, oamenii nu au acces la apă potabilă, fiind nevoie, pentru repararea rezervoarelor de apă, de instrumente speciale. Salvatorii din Siria spun că nu reuşesc să gestioneze singuri dezastrul şi le solicită echipelor internaţionale să le vină în ajutor.

UPDATE Un fotbalist se numără printre victimele cutremurului din Turcia și Siria. Goalkeeperul Ahmet Eyüp Türkaslan a fost găsit fără suflare sub dărâmături, după ce blocul în care locuia s-a prăbușit. El evolua din 2021 la Yeni Malatyaspor, după ce a mai jucat pentru Bugsasspor, Osmanlispor și Umraniyespor.

UPDATE Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmați după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, a anunțat Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia. Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane. În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara, potrivit CNN, notează Spotmedia.

UPDATE Echipa de salvatori care a plecat spre Turcia, pentru a da o mână de ajutor la salvarea victimelor cutremurului devastator produs luni, 6 februarie, au traversat marți dimineață frontiera de stat. Cele 12 autospeciale, cei 55 de salvatori și doi câini de căutare au trecut hotarul în jurul orei 04.45 prin punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați.

UPDATE Autorităţile turce au suspendat competiţiile sportive interne "până la noi ordine”, a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului din Turcia, citat de AFP.

UPDATE Ambasada Turciei la București a transmis un mesaj de mulțumire României, pentru ajutorul dat în gestionarea situației catastrofei produse de cutremurele de luni.

UPDATE Mai mulți pacienți au fost lăsați să moară într-un spital guvernamental turc părăsit de personalul medical, informează Sky News, citat de 

UPDATE Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay. El arată că elicopterele nu au putut decola astăzi din cauza condiţiilor meteorologice. Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgenţă au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătăţii, potrivit CNN, notează Ziare.com.

UPDATE Salvatorii ruși vor zbura în Siria și Turcia după ce două cutremure uriașe au ucis aproximativ 3000 de persoane și au rănit alte cel puțin 15.000, a anunțat Kremlinul, citat de Reuters. Președintele rus Vladimir Putin a vorbit telefonic cu liderul sirian Bashar al-Assad și cu Tayyip Erdogan din Turcia și s-a oferit să trimită echipe rusești de salvare, potrivit Digi24.

UPDATE Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime, notează Adevărul.

UPDATE Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor, unul câte unul. Ambasadorul sirian a părut să respingă luni ideea redeschiderii granițelor. "Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei”, transmite AFP, notează Digi24.

UPDATE Țipetele oamenilor încă prinşi sub dărâmături au umplut noaptea de marţi dimineaţă, iar rudele îşi plângeau apropiații, în timp ce bilanțul victimelor din Turcia şi din nord-vestul vecin al Siriei a crescut la peste 3.700 de morţi, transmite Reuters.

UPDATE Orașul Alep din Siria, distrus de război, se numără printre zonele care au fost lovite din plin de cutremurul mortal, care a devastat și părți din sudul Turciei. Peste 1.500 de persoane au decedat în nordul Siriei în urma cutremurului. Echipele de salvare au spus că multe clădiri sunt avariate sau distruse, și că oamenii sunt prinși sub dărâmături, potrivit Digi24.

UPDATE Au avut loc cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite, transmite CNN. Pe măsură ce timpul de la cutremurul iniţial se prelungeşte, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 – 6,0 sunt încă susceptibile de a se produce şi aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori. Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya, notează Spotmedia.

UPDATE Mikdat Kadioglu, un specialist în managementul dezastrelor, a declarat presei turce că regula generală spune că supraviețuitorii au o fereastră de salvare de 72 de ore, după care șansele de a mai fi găsiți în viață scad. Din cauza vremii severe, a completat el, “de această dată este posibil să aibă doar 24 de ore”.

UPDATE Autoritățile turce au confirmat până marți dimineața 2.921 de decese, la care se mai adaugă 1.444, în Siria. Replicile puternice continuă, la intervale de câteva ore, un cutremur de 5,5 Richter fiind înregistrat luni seara, și încă unul marți dimineața. Acestea îi pun în pericol pe salvatori și îngreunează operațiunile de salvare, în condițiile în care temperaturile au coborât sub zero grade, punând în pericol viața celor care au supraviețuit dar sunt prinși sub dărâmături. Numai din Istanbul au plecat 13 mii de salvatori spre zona afectată de cutremure din sud-estul Turciei, la care se adaugă echipe de salvare venite din mai multe țări, inclusiv din România.

UPDATE Autoritățile turce spun că numai în țara lor s-au prăbușit peste 5.600 de clădiri, sub care pot fi oameni îngropați. Purtătorul de cuvânt al ONU a declarat că 224 de clădiri din nord-vestul Siriei au fost distruse și cel puțin 325 au fost avariate. Organizația Mondială a Sănătății estimează acum riscul deceselor la 20 de mii, după ce ieri USGS, autoritatea seismologică americană, spusese că este posibil ca numărul deceselor să atingă 10 mii de oameni, notează Biziday.

/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei

Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

01 aprilie 2023, ora 07:45

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 402 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE Armata rusă a bombardat 4 localităţi din regiunea Sumi, rănind un civil. Ruşii au atacat localităţile Znov-Novhorodske, Bilopillia, Khotin şi Esman, potrivit raportului administraţiei militare regionale, notează Mediafax.

UPDATE Diana Șoșoacă a depus la Parlament un proiect de lege pentru unirea României cu Republica Moldova. În urmă cu câteva zile, senatoarea care a intrat în Parlament pe listele AUR, acum președinte al formațiunii S.O.S România, a cerut anexarea unor teritorii ucrainene. În proiectul depus de Șoșoacă se menționează că după adoptarea legii „vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E”, notează Digi24.

UPDATE Planul declarat al Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus este o dovadă că discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping de la începutul acestei luni au eșuat, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

UPDATE Vasily Nebenzya, trimisul Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat că Rusia predat rachete Iskander Belarusului și construiește deja spații de depozitare pentru arme nucleare tactice pe teritoriul statului vecin, scrie Obozrevatel. 

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va avertiza pe omologul său chinez Xi Jinping săptămâna viitoare, cu ocazia vizitei sale în China, împotriva consecinţelor unei eventuale "decizii funeste" de a susţine din punct de vedere militar Rusia contra Ucrainei, a declarat vineri Palatul Elysee, citat de AFP.

 

UPDATE NATO a interzis, vineri dimineață, 31 martie, aplicația TikTok pe telefoanele personalului. Nota a oficializat interdicția, dar TikTok nu a fost oricum utilizabil pe dispozitivele Alianței nici înainte, din cauza restricțiilor tehnologice interne, potrivit B1. Securitatea cibernetică este o prioritate de vârf pentru NATO. Alianța are cerințe stricte cu privire la utilizarea aplicațiilor de către angajați. TikTok nu este accesibil pe dispozitivele NATO”, a declarat un oficial al alianței pentru CNN.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a "permis, a încurajat chiar" crimele de război ale armatei ruse în Ucraina, la un an de la retragerea Rusiei din oraşul Bucea, devenit simbol al acestor crime, informează AFP, citat de Agerpres. "Agresiunea Rusiei a dus la o sistematizare a crimelor de război împotriva Ucrainei şi împotriva poporului acesteia", a spus el într-un mesaj video prezentat în cadrul unui summit de la Kiev pe tema crimelor de la Bucea, cu ocazia marcării unui an de la recucerirea acestei localităţi de către forţele de la Kiev.

UPDATE Europol a analizat 7.000 de videoclipuri și imagini și a adunat mărturiile a 550 de martori din Ucraina pentru a elabora o listă cu 150 de suspecți de crime de război, relatează Kyiv Independent.
Catherine de Bolle, directorul executiv al Europol, a declarat pe 31 martie că agenția lucrează îndeaproape cu Curtea Penală Internațională (CPI), a informat Ukrinform. Lista va servi drept sprijin pentru procurorul general al Ucrainei, ofițerii de aplicare a legii din Ucraina și CPI să investigheze crimele de război ale rușilor în Ucraina, a spus de Bolle.

UPDATE După invazia lui Putin din Ucraina și mobilizarea rezerviștilor în Rusia a început un exod al locuitorilor, care au fugit peste graniță. Aproximativ 1 milion de persoane au fugit, iar printre destinații s-a aflat orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite, unde traficul aerian de la Moscova a crescut cu 228% în 2022. Acum, această țară a anulat licența băncii ruse MTS din Abu Dhabi din cauza riscurilor de sancțiuni occidentale asociate creditorului.

UPDATE Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari semnat pe 21 martie cu guvernul ucrainean, deschizând calea pentru plata unei prime tranşe de 2,7 miliarde de dolari, informează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat vineri că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA, potrivit Kyiv Independent. Din punct de vedere tehnic, JDAM este un kit care se montează pe o bombă de uz general – inițial pe bombele Mark-80 ale armatei americane- pentru a o transforma într-o armă ghidată prin GPS. Practic, niște „aripi” care transformă bombele simple cu cădere liberă în muniție ghidată, îmbunătățind precizia datorită unui GPS care ajută bomba să își ajusteze cursul în timp ce se apropie de țintă.

UPDATE Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că Rusia, care a decis deja să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă va fi necesar, să amplaseze şi rachete nucleare intercontinentale, invocând perspectiva unui atac occidental asupra ţării sale dinspre Polonia, relatează Reuters, citat de news.ro.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, potrivit unei surse diplomatice citate de The Sun, preluat de Reuters și Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei - un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse. „Cuvântul principal astăzi este dreptate. Dreptate - pentru statul nostru, pentru tot poporul nostru care şi-a pierdut rudele, cei dragi, şi-a pierdut sănătatea, casa, viaţa normală din cauza agresiunii ruseşti, din cauza terorii ocupantului”, a spus liderul ucrainean, citat de News.ro. Zelenski s-a arătat „sută la sută” încrezător că toate aceste demersuri se vor materializa şi a promis că se va asigura de acest lucru, iar Kievul va găsi formatele şi instrumentele necesare. El le-a mulţumit pentru participare celor patru lideri care au venit vineri la Kiev şi au mers şi la Bucea, între care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. „Le sunt recunoscător liderilor din Slovenia, Slovacia, Croaţia şi Moldova, care au vizitat astăzi Ucraina şi au susţinut personal Bucea, onorând memoria tuturor celor care au murit în oraş în timpul ocupaţiei ruseşti”, a menţionat preşedintele Zelenski. „Şi, bineînţeles, le mulţumesc soldaţilor noştri. Tuturor celor care luptă astăzi pentru Ucraina. Tuturor celor care luptă pentru Ucraina de la vârsta de 14 ani. Tuturor celor ale căror vieţi dau literalmente viaţă Ucrainei”, a spus Zelenski înainte de a-şi transmite mesajul zilnic menit să le dea compatrioţilor încredere şi speranţă. „Ucrainenii vor supravieţui acestui război. Ne vom elibera pământul şi tot poporul nostru din captivitatea rusă. Şi va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nurnberg pentru nazişti”, şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea.

Război în Ucraina, ziua 401: Sandu e la Kiev, iar Ungaria și Belarus cer armistițiu. Lukașenko: Risc de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 400: Stare de urgență prelungită în Moldova și scandal cu preoți la Kiev! Rusia alertează puterile atomice
Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram