Dacă tot am vorbit despre monumentele sovietice, prin unele localități din țară găsim o altă categorie de exponate ale acelor vremuri. Tancurile sovietice, instalate pe post de monument. Sunt șapte la număr, iar în lista celor mai cunoscute opiniei publice este cel amplasat în preajma orașului Cornești.
Când la conducerea Ministerului Apărării se aflau liberalii, a existat o încercare de a-l demola. Socialiștii însă s-au opus, astfel că tancul și acum stă pe loc, tot cu țeava îndreptată spre România. Ba mai mult. Vandalizat de câteva ori în trecut, monumentul este bine îngrijit acum, deși, așa cum ne-a spus primarul localității, este al nimănui.
Atunci când s-a încercat demontarea acestui tanc sovietic, un grup de deputați socialiști, s-au prezentat la fața locului și, în compania unor săteni, au decis să apere monumentul.
În cele din urmă, tancul a rămas pe loc, nu a fost demontat.
„Cazul de la Cornești este un caz special, pentru că el nu era la balanța nimănui. Noi am vrut să-l scoatem, pentru că nu era al nimănui. Dar nu exista posibilitate tehnică, pentru că are 40 de tone. Între timp, socialiștii când au aflat chestia asta s-au dus la primărița de atunci. Ea a zis că vrea să-l ia la primărie, în registrele lor. Eu, ce a fost în gestiunea Ministerului Apărării, am scos, dar restul trebuia cu acordul autorităților publice locale, pe care nu au vrut să ni-l dea”, ne-a spus fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

În schimb, de-a lungul anilor, tancul a fost de câteva ori vandalizat. Acest lucru a stârnit indignare în tabăra politicienilor de la Tiraspol. Pretinsul președinte al regiunii separatiste îi ceruse lui Igor Dodon să-i dea lui tancul, ca să fie expus la loc de cinste.
„E vopsit în diferite culori, a fost dezmembrat, parte de sus, se află într-o stare nesatisfăcătoare. Informațiile de care dispunem arată că el nu figurează ca obiect de valoare istorică pentru Moldova și nu se află la balanța vreunei autorități. Și este un obiect de batjocură. De aceea, mă adresez lui Igor Dodon că dacă nu puteți să apărați memoria soldatului sovietic, dați-ne nouă tancul. În „Transnistria” îl vom aduce în ordine, îl vom pune pe un postament”, a menționat pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Pe de altă parte, primarul localității Cornești, Vera Buga, susține că tancul este al nimănui:„El nu este la bilanț, noi am ridicat întrebarea. - E al nimănui? - E-al nimănui. Al nimănui. - Am văzut că este îngrijit, am fost prin zonă recent. - Sunt niște persoane care îl îngrijesc. Alții îl devastează, au desenat drapelul Ucrainei”.
Am întrebat-o pe doamna primar cine are grijă de acest memorial, în condițiile în care tancul și postamentul arătau destul de îngrijite.
„Sunt angajați ai primăriei? Nu, nu, oameni din sat. - Cineva mi-a spus că bunelul meu a luptat la război. El a murit apărând localitatea noastră și adică eu sunt dator cumva. Eu și atunci am spus și acum vă spun: eu aș pune în discuție la o adunare generală a localității. Jumătate de locuitori sunt pentru, alții sunt contra”.
La intrare în satul Cinișeuți, raionul Rezina, se înalță falnic un alt tanc sovietic. Acesta se află în gestiunea primăriei din localitate. Despre el se spune că a fost instalat la inițiativa sătenilor, care au pus mână de la mână ca să procure tancul.

Primarul satului, Vasile Corovai, ne-a spus că „el de mai multe ori de la consiliul raional la primărie și invers. La moment e la primărie. - În sat se atribuie, da? - Da, la gestiune. - Aduce plus valoare localității? Istoria monumentului are legătură cu cetățenii satului, care au fost implicați în adunarea banilor, o coloană de tancuri, poate cunoașteți așa momente. Timpurile se schimbă, dar se mândresc că este un așa monument. - E o mândrie pentru sat? - Da”.
Un alt tanc-monument se află în centrul orașului Bălți, fiind instalat în 1969, în cinstea tanchiştilor care au luptat împotriva trupelor naziste de pe teritoriu, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial.
Un monument similar găsim și în satul Leușeni, de la frontieră cu România. În 2018, un partid politic a desenat harta României întregite pe el.
Potrivit datelor Ministerului Apărării, pe teritoriul Republicii Moldova sunt șapte tancuri-monumente.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan