Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

/VIDEO/ Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară. Cea de-a treia cerere a procurorului general interimar, aprobată

26 mai 2023, ora 14:50

UPDATE Proiectul privind cea de-a treia cerere a procurorului general interimar a fost aprobată. 

Proiectul a fost susținut de 60 de deputați.

UPDATE Procurorul pe caz, Ghennadi Epure, a precizat că președinții și vicepreședinții oficiilor teritoriale ale Partidului Șor practic majoritatea au statut de învinuit în cauza penală de finanțare ilicită.

UPDATE Procurorul general interimar dă citire celei de-a treia cereri privind ridicarea imunității. 

„Începând cu anul 2021 până-n prezent grupul s-a ocupat de schema de finanțare a PP „Șor” din surse interzise de lege prin introducerea mijloacelor bănești în R. Moldova preponderent din Federația Rusă prin intermediul curselor regulate tur-retur în timp de 24 de ore prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și punctele de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița dar și Palanca-Maiaki-Udobnoe. Ulterior, la indicația lui Ilan Șor erau selectate prealabil persoane care activau în companii afiliate precum și persoane din departamentul monitorizare și control al partidului care erau remunerate cu sume de 50 de euro de efectua periodic zboruri tur-retur în Federația Rusă și la întoarcere de a introduce 8000 de dolari SUA destinați pentru finanțarea partidului.

Marina Tauber a acceptat în perioada 1 ianuarie 2022 - 1 mai 2023 de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor bani în sumă de 195 518 013 lei pe care i-a folosit în finanțarea activității PP „Șor” și promovarea intereselor liderului grupului Ilan Șor. În acest sens a efectuat prin intermediul membrilor de partid acțiuni de ordin organizațional, logistic și politic cum ar fi racolarea, transportarea remunerarea persoanelor participante la protestele organizate în fața diferitor entități publice din municipiul Chișinău”.

UPDATE Proiectul privind cea de-a doua cerere a procurorului general interimar a fost aprobată. 

UPDATE Procurorul general interimar dă citire celei de-a doua cereri privind ridicarea imunității. 

Procurorul general interimar, Ion Munteanu: „Deputata Marina Tauber a acceptat cu bună știință finanțarea campaniei electorale a unei sume de peste 9 milioane din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor, având în calitate de membri mai multe persoane care s-au reunit în prealabil în componența respectivă în perioada anului 2019 cu scopul de săvârși mai multe infracțiuni, inclusiv finanțarea ilegală a PP „Șor”. 

Grupul criminal condus de Ilan Șor a început activitatea în 2012. În 2021, la acest grup s-a alăturat un fost șef al Serviciului Vamal, un ex deputat, un fost ofițer al CNA, dar și alte persoane s-au unit cu intenția de a finanța inclusiv campania electorală pentru alegerile primarului municipiul Bălți din 2021. Banii au ajuns la întreg efectivul Partidului Politic Șor pentru agitație electorală și a atrage cât mai mulți alegători de partea lor. Au achitat remunerări necontabilizate sub formă de salarii în plic”.

UPDATE Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. Proiectul privind prima cerere procurorului general interimar, Ion Munteanu, a fost susținut de 59 de deputați.

UPDATE Procurorul general interimar, Ion Munteanu: „În conformitate cu ordonanța punerii sub învinuire din data de 20 mai 2023, Marina Tauber este învinuită pentru faptul comiterii infracțiunii cuprins în Articolul 181, indicele 2, Aliniatul I din Codul Penal, referitor la falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți”.

„CEC a admis, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile primarului municipiul Bălți din 2021, un plafon de 759 mii lei. În total, Partidul Șor a investit în două luni suma de peste 9 milioane de lei”, afirmat procurorul pe caz, Ghennadi Epure.

UPDATE Parlamentul a început examinarea proiectului privind ridicarea imunității Marinei Tauber. De la tribuna Parlamentului, procurorul general interimar cere ridicarea imunității deputatei.

Parlamentul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 26 mai, proiectul privind ridicarea imunității deputatei Partidului Șor, Marina Tauber.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a cerut Parlamentului ridicarea imunității deputatei Partidului Șor, Marina Tauber, pentru arestarea și trimiterea acesteia în judecată.

Deputata este cercetată pe trei capete de acuzare, inclusiv în dosarului pentru finanțarea ilegală a candidatului la funcția de primar al mun. Bălți. 

Cele trei cereri au fost transmise ieri Comisiei juridice numiri și imunități pentru a le analiza.

TV8.md amintește că Marina Tauber se află în arest la domiciliu. Aceasta este vizată în cauze penale, pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor”. 

Potrivit procurorilor, s-a constatat că formațiunea ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. 

Banii ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco. 

/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

/VIDEO/ Critici dure în Parlament, la adresa deputaților adunați la Ambasada Rusiei: „Să vedem unde se află sjujile poporului”

09 iunie 2023, ora 14:06

Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, a condamnat participarea unor deputați moldoveni la evenimentul organizat de Ambasada Rusiei de la Chișinău, cu ocazia zilei naționale.

„Scurtă intervenție unde se află unii robi ai popoului? Să profităm de ocazie să aflăm unde se află slujile poporului”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputatul Adrian Cheptonar s-a arătat nemulțumit că deputații din opoziție participă în timpul ședinței Legislativului la un eveniment dedicat statului rus.

 „Cu ocazia zilei naționale a Federației teroriste Ruse, un număr de deputați ai Republicii Moldova, aflați în slugărnicia Kremlinului, au mers și au vizitat în timpul ședinței Parlamentului, au mers la sărbătorirea Zilei Rusiei: Eduard Smernov, Fiodor Găgăuz, Bogdan Țîrdea, Grigore Novac, Vlad Batrîncea, Vladimir Voronin și alții. Cumva mie îmi pare extraordinar ca deputații, în timpul ședinței Parlamentului, să meargă la recepție la Ambasada statului agresor. Trebuie să condamnăm asta”, a spus deputatul.

„Asta ei pot, de asta sunt capabili”, a intervenit Igor Grosu.

TV8.md amintește că o reuniune are loc la Ambasada Rusiei de la Chișinău, cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse, marcată pe 12 iunie. Instituția a chemat la un eveniment mai mulți politicieni moldoveni. 

Reporterul TV8 i-a surprins la poarta Ambasadei pe deputatul PCRM, Vladimir Voronin, deputatul Vasile Bolea și ex-deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Voronin și Bolea au recuzat să ofere comentarii, în schimb Tkaciuk a spus care e scopul evenimentului. 

„În contextul zilei naționale a Rusiei, colegii de la Ambasadă au decis să ne cheme. Asta nu schimbă poziția noastră în raport cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. (...) Ucraina trebuie să-și păstreze integritatea teritorială. Trupe străine pe teritoriul Ucrainei nu trebuie să fie. Suntem împotriva războiului. Ce va fi la eveniment nu știm”, a spus în context Mark Tkaciuk.

/VIDEO/ Voronin, Bolea și Tkaciuk, surprinși la Ambasada Rusiei de la Chișinău: Motivul reuniunii
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram