/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira

missing
30 ianuarie 2023, ora 18:51

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 341. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opțiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competițiile internaţionale. Totodată, Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-un apel telefonic extraordinar” în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, a declarat că Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia.

Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu, care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit experților militari, potrivit Bloomberg.  Tratatul între Rusia şi SUA cunoscut ca Noul START, privind controlul armamentului nuclear, ar putea expira după 2026, a afirmat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu difuzat luni de agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters.

UPDATE Discuţiile cu Kievul sau cu "păpuşării" săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, a declarat luni ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, calificând aceste noi livrări drept un "pas extrem de distructiv" care nu va face decât să escaladeze conflictul, potrivit agenţiilor EFE şi DPA, informează agenția Agerpres.

UPDATE Ucraina intenţionează să cheltuiască 545 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de drone, afirmă ministrul ucrainean al Apărării, notează Mediafax.

UPDATE Presa ucraineană a dezvăluit că alți doi înalți oficiali vor fi demiși din guvernul de la Kiev în viitorul apropiat. Este vorba despre ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzeit, și ministrul Industriilor Strategice, Pavlo Riabikin, scrie The Kyiv Independent, citând surse anonime menționate de Ukrainska Pravda.

UPDATE Întrebat de jurnaliștii polonezi dacă Varșovia este gata să transmită Ucrainei avioanele sale de luptă de tip F16, premierul polonez Mateusz Morawiecki a răspuns că țara sa va face acest lucru însă cu condiția că totul să fie coordonat cu Alianța Nord Atlantică. El a făcut aceste declarații în contextul în care, în ultimele zile, Ucraina a readus în discuție necesitatea livrărilor de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune pentru armata sa.

UPDATE Ucrainenii au fost îndemnaţi luni să îşi schimbe vechile becuri incandescente cu becuri LED mai eficiente din punct de vedere energetic, transmite Reuters.

UPDATE Noua ambasadoare a Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost primită cu huiduieli la Moscova de câțiva protestatari, printre care și minori, cu pancarte și sloganuri cu mesaje anti-SUA, relatează Reuters. Tracy s-a dus luni la Ministerul rus de externe pentru a-și prezenta acreditarea, notează Digi24.

UPDATE Brigada 299 de aviație tactică, numită după generalul locotenent Vasil Nikiforov, a anunțat pe 30 ianuarie că și-a pierdut unul dintre cei mai buni ofițeri, maiorul Danilo Murașko, în vârstă de 24 de ani.

UPDATE Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.

UPDATE Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal are un calendar strâns de doi ani pentru a obține aderarea la UE, temă care va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina din această săptămână, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean.

UPDATE În timp ce ţara sa este în război, pugilistul ucrainean Oleksandr Usik, campionul mondial WBA, IBF şi WBO la categoria grea, are în vedere susţinerea a două meciuri, unul pentru unificarea titlurilor la categoria regină, în urma unei victorii în faţa britanicului Tyson Fury - deţinătorul centurii WBC - şi un altul pentru a onora memoria unui prieten al său ucis de soldaţii ruşi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Negocieri rapide sunt în desfășurare cu aliații occidentali, pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune și avioane, pentru "distrugerea infrastructurii din spate", potrivit lui Mihailo Podoliak, consilierului preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a respins cererea guvernului german de a trimite muniție pentru tancuri de luptă în Ucraina.

UPDATE FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a reținut trei elevi de clasa a VIII-a pe care îi acuză de avarierea unor șine de cale ferată din regiunea Moscova „la instrucțiunile unor persoane” de pe Telegram, relatează TASS.

UPDATE Comitetul Internațional Olimpic, CIO, este un "promotor al războiului, crimelor și distrugerii", acuză un oficial din imediata apropiere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Kremlinul a oferit prima reacție după ce fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat" înainte de invadarea Ucrainei. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit, luni, afirmațiile fostului premier britanic Boris Johnson. Peskov, care a sugerat că ar putea fi vorba despre o neînţelegere, a adăugat că Vladimir Putin i-a explicat lui Boris Johnson cum, dacă Ucraina ar adera la NATO, rachetele SUA sau ale NATO plasate lângă frontierele Rusiei ar însemna că orice rachetă poate ajunge la Moscova în chestiune de minute. ''Dacă acest pasaj a fost înţeles în felul acesta, atunci este o situaţie foarte stânjenitoare'', a adăugat Dmitri Peskov. Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la un nivel minim în ultimele decenii chiar înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina în 24 februarie anul trecut, după cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury în 2018, notează Agerpres.

UPDATE Polonia crește anul acesta bugetul Apărării la 4% din PIB, dublu față de cerința minimă pentru statele NATO. Premierul polonez spune că decizia este influentață de războiul din Ucraina, notează Biziday.

UPDATE Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, relatează agenția DPA citată de Agerpres.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că un al Treilea Război Mondial nu va fi cu avioane de luptă sau tancuri și sugerează că totul se va desfășura cu bombele nucleare. „În primul rând, apărarea Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie în Europa, nu va salva lumea veche de represalii. În al doilea rând, dacă izbucnește cel de-al Treilea Război Mondial, din păcate, nu va fi cu tancuri sau chiar cu avioane de luptă. Totul va fi cu siguranță transformat în praf”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ucraina a dezminţit luni că trupele ruse avansează, după cum susţine Moscova, lângă oraşul Vuhledar, un nou punct fierbinte de pe frontul din estul Ucrainei, unde luptele se intensifică în ultimul timp, informează AFP. Afirmațiile autorităților pro-ruse din Donețk sunt contestate și de un fost comandat al separatiștilor din Donbas.

UPDATE Circa 300 de mercenari Wagner au fost aduși la un spital din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, pentru a li se trata rănile, dar medicii refuză să le ofere îngrijiri, afirmă Statul Major al armatei ucrainene.

UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că statul nord-coreean furnizează arme grupului de mercenari Wagner, care ajută Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, scrie BBC.

UPDATE Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters și Agerpres. Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk.

UPDATE Un general american spune că armata britanică nu mai este capabilă să protejeze Marea Britanie după reducerile de personal. Cu un efectiv de aproximativ 76.000 de oameni, armata britanică este la mai puțin de jumătate față de cât era în urmă cu 30 de ani. Nivelul unu – un statut dorit de oficialii britanici – reprezintă o putere de nivel înalt, precum Rusia, Statele Unite, China și Franța. Un purtător de cuvânt al guvernului a insistat asupra faptului că Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din Europa, notează AlephNews.

UPDATE O companie rusă care produce materiale pentru industria energetică a anunțat că oferă bani cash militarilor ruși care „capturează sau distrug" tancurile Leopard 2, de fabricație germană, sau Abrams, de fabricație americană. Moscova a susținut, prin vocea lui Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena la Forumul OSCE, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu. Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble, adică 72.000 de dolari, primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri și 500.000 de ruble, echivalentul a 7.200 de dolari, pentru toate atacurile ulterioare, notează HotNews.

UPDATE Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a vândut fabrica din Rusia în octombrie 2022 și a început construcția noii sale uzine de cauciucuri de 626 mil. € de la Oradea, după ce Guvernul le-a aprobat finlandezilor un grant de 99 mil. €, notează NewsWeek.

UPDATE Olesia Krivţova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară de monitorizare pe cealaltă. Tânăra de 19 ani din regiunea Arhangelsk, din Rusia, trebuie să poarte dispozitivul, în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată de stat, notează NewsWeek.

UPDATE Kremlinul se pregătește de o ofensivă în primăvară. În acest context, toți elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării, în buletinul său informativ postat pe Twitter.

UPDATE NATO este pregătită pentru un conflict direct cu Rusia, dar statele membre trebuie să-și îndrepte producția industrială către obiectivele militare, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

UPDATE Experții militari chinezi au avertizat că implicarea NATO în conflictul din Ucraina crește riscul declanșării unui nou război mondial în Europa, susținând că Kievul are interesul să provoace o confruntare directă NATO – Rusia, notează Spotmedia.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică ar putea capăt războiului din Ucraina foarte repede, însă, într-o astfel de situaţie, riscul unui război nuclear ar crește în mod semnificativ - consideră Mikola Malomuj, șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010. Într-un interviu acordat portalului Obozrevateli, generalul ucrainean menţionează că este puţin probabil un scenariu care să prevadă o confruntare directă între Rusia și NATO pe teritoriul Ucrainei, notează Știripesurse.

UPDATE Valeri Gherasimov, noul comandat al armatei ruse pentru războiul din Ucraina, i-a luat la țintă pe bloggerii din armata sa, care îi contestă tacticile folosite pe frontul din țara vecină.

UPDATE AvtoVAZ, cel mai mare producător de mașini din Rusia, se confruntă cu un deficit de vopsea, potrivit revistei Vedomosti, citată de The Moscow Times, potrivit HotNews.

UPDATE Decizia SUA și a aliaților săi din NATO de a trimite tancuri Ucrainei a făcut „inutilă” o eventuală angajare a Moscovei în discuții cu Kievul, susține adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, conform interviului publicat luni de agenția de presă RIA Novosti, transmite CNN, potrivit B1.

UPDATE O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Întârzierile în livrarea de arme occidentale precum rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene avansate sau tancuri au limitat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa și a putea lansa o contraofensivă pe un front larg și să profite astfel de eșecurile și greșelile făcute până acum de armata rusă, se arată în cea mai nouă analiză a războiului din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa. "2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agerpres.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit în cadrul vizitei sale din Buenos Aires, Argentina, despre necesitatea evitării unui conflict armat NATO-Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova. „Am făcut totul pentru a preveni o escaladare a tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe fondul înarmării ucrainenilor pentru a se apăra. Situaţia este fragilă şi ar putea genera un conflict între Rusia şi statele NATO. Însă, vom face totul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Scholz, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.

UPDATE Boris Johnson afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat că va lansa rachete după ce a avertizat că războiul va fi o „catastraofă totală” în timpul unui apel „foarte lung” din februarie 2022. Johnson a spus că l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei va „aduce sancţiuni şi mai multe trupe NATO la graniţele Rusiei”, potrivit Mediafax.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale. „Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat liderul ucrainean, în discursul de duminică seară.

UPDATE Intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata lui Putin sunt numeroase. Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

„Situaţia este foarte dificilă. Bahmut, Vuhledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt atacate constant de Rusia. Există încercări constante de forţare a apărării noastre. Inamicul nu îşi numără oamenii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor. În unele dintre războaiele sale, Rusia a pierdut în total mai puţini oameni decât pierde acolo, în special în apropiere de Bahmut. Şi acest lucru poate fi contracarat doar printr-o rezistenţă extraordinară şi o înţelegere deplină a faptului că, apărând regiunea Doneţk, războinicii noştri apără întreaga Ucraină. Pentru că fiecare pas pe care inamicul este împiedicat să-l facă înseamnă zeci de paşi pe care ocupanţii nu îi pot face în alte direcţii”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 340: Orașul Herson, sub atacuri masive rusești. Sunt morți și răniți
Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 196: Israel a lansat un atac asupra Iranului. SUA au blocat prin veto aderarea deplină a Palestinei la ONU

19 aprilie 2024, ora 10:28

Război în Israel, ziua 195. O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american. De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

UPDATE Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, transmite agenția Reuters. Cu toate acestea, amploarea evoluţiilor de pe pieţele bursiere a fost oarecum limitată după ce au apărut detalii că atacul Israelului a fost unul limitat iar oficialii iranieni au dezminţit că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării. Indicele MSCI care regrupează acţiunile din Asia-Pacific a scăzut cu 2%, după ce anterior a coborât cu până la 2,6%, iar cotaţiile futures pentru acţiunile americane erau în scădere cu 1%. Indicele Nikkei al bursei japoneze era în scădere cu 2,4%, în timp ce bursa din Taiwan a scăzut cu 3,5% iar indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 1,2%.

UPDATE Statele Unite au pus capăt, joi, speranței firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, printr-un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel, transmite vineri AFP. De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”, precum şi ţările arabe, au cerut insistent Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite. 

UPDATE O rachetă israeliană a lovit Iranul, au declarat doi oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC. Presa de stat iraniană relatează că zborurile au fost suspendate deasupra mai multor orașe, potrivit Associated Press. O explozie a fost auzită la nord-vest de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, potrivit agenției iraniene de presă Fars. Fars a precizat că aceasta s-a produs în apropierea aeroportului internațional al orașului. Dar nu a oferit nicio explicație cu privire la posibila cauză. Provincia Isfahan găzduiește o mare bază aeriană, un important complex de producție de rachete și mai multe situri nucleare.

UPDATE Orașul iranian Isfahan, care se află la aproximativ 350 de km sud de capitala Iranului, găzduiește situri nucleare și o bază aeriană militară, Shahid Salami. IRIB citează „surse de încredere” care afirmă că instalațiile nucleare de la Isfahan sunt „complet sigure”.

UPDATE Fostul secretar de stat adjunct al SUA, Mark Kimmitt, a vorbit pentru BBC News despre semnificația orașului Isfahan și despre motivul pentru care Israelul l-ar fi putut alege ca loc de atac. „Isfahan este într-adevăr, într-o mare măsură, centrul programului nuclear iranian în ceea ce privește pregătirea, cercetarea și, ceea ce unii ar spune, dezvoltarea capacității nucleare iraniene”.

UPDATE  Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

UPDATE Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul „dacă este sigur să facă acest lucru”, în urma informațiilor privind un atac israelian asupra Iranului. „Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid”, a declarat departamentul pentru afaceri externe și comerț pe contul său Smartraveller pe X.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram