Lupii nu pot fi vânați, chiar dacă nu sunt incluși în Cartea Roșie. Animalele sunt protejate la nivel european de o convenție la care și Republica Moldova este parte. În anul 2013, pe teritoriul țării, erau aproximativ 100 de lupi, dar pentru că aceștia au fost vânați și uciși de oameni, numărul lor a scăzut simțitor.
În momentul de față, avem 26 de lupi, împărțiți în mai multe raioane ale țării, de la nord la sud. Cei mai mulți se află în Cimișlia, pe când cei mai puțini - în Chișinău. Vânarea și uciderea unui lup se pedepsește cu amendă de până la 50 de mii de lei.
Conform Agenției Moldsilva, anul trecut, în Republica Moldova, locuiau 26 de lupi, împărțiți în mai multe raioane. Tot de la Moldsilva am aflat că, după suprafața pe care o avem, numărul maxim de lupi care poate cutreiera pădurile este de aproximativ 40-50 de exemplare.
Populația este modestă, dacă e să comparăm cu alte specii de animale sălbatice. Chiar și așa, apar tot mai des cazuri în care lupii atacă animalele de la marginea satelor, fiind un pericol și pentru oameni.

Conform Convenției de la Berna, din 1979, cu privire la protejarea florei și faunei, și a habitatelor lor naturale, la care și Republica Moldova este parte semnatară, lupul este o specie protejată. Prin urmare, vânarea acestora este strict interzisă și nimeni nu o poate face. Totuși, în condițiile în care aceștia devin un pericol pentru oameni și gospodăriile lor, anumite măsuri pot fi luate. Dar, în cele mai multe cazuri, întreprinderile silvice nu pot interveni.
Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova este de părere că lupii, chiar dacă sunt puțini la număr, încep să reprezinte o problemă și ar trebui cumva clarificată și reglementată situația acestora cu atât mai mult cu cât aceștia ajung din ce în ce mai des în apropierea oamenilor.
Am cerut o părere despre situația acestor prădători, de la conducerea Rezervației „Plaiul Fagului”, care este amplasată în imediata apropiere a satului Cornești, unde zilele trecute a avut loc un atac al lupilor.
„Nu e dovedit că ceata asta de lupi este de la noi din rezervație. Noi nu ne putem permite să facem o micșorare a numărului de lupi. Nu putem noi de unii singuri, să decidem ce facem”, ne-a spus directorul interimar al Rezervației Științifice „Plaiul Fagului”, Alexandru Chirică.

Potrivit specialiștilor, oamenii își pot proteja locuințele și turmele de oi cu ajutorul câinilor ciobănești, o practică des întâlnită în România. Dacă lupii nu vor avea ce mânca, acest lucru îi va determina să plece din acele zone și să caute regiuni unde au mai multe șanse de a găsi mâncare.
Curios este și faptul că, în Republica Moldova, lupii au dispărut prin anii `60, atunci când au început colectivizările, spunea doctorul în științe biologice, Anatol Savin, într-un articol realizat de Moldova.org. Însă, animalele au reapărut în țară abia în 2005. Potrivit lui, comportamentul lupilor de la noi este mai blajin, de obicei, aceștia având în memoria genetică faptul că au trăit cândva pe lângă oameni.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae