/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

investigații

Vile de lux în Parcul Nistrean și un dosar cu 7 învinuiți. Cum s-a construit în timpul anchetei penale și cine a cumpărat casele

11 decembrie 2022, ora 23:06

Renumita zonă de odihnă Vadul lui Vodă de pe malul râului Nistru, oficial înregistrată ca Parcul Nistrean, a ajuns în ultimii ani ținta afaceriștilor imobiliari. Hectare de teren luate în arendă de la Primărie s-au transformat în ogrăzi private. Au fost tăiați copaci și au fost construite complexe turistice, restaurante, iar mai nou un cartier rezidențial cu 23 de vile de lux. 

Exact un an în urmă, construcțiile inițiate în această zonă au ajuns în vizorul procurorilor, fiind calculate prejudicii de milioane de lei aduse mediului. În timp ce aveau loc acțiuni de urmărire penală, proprietarul a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectul imobiliar. Iar recent, complexul de vile a fost inaugurat cu mare fast. La petrecere au fost invitați noii locatari, în mare parte oameni de afaceri prosperi. Prețul unei vile din acest complex pornește de la 3 milioane și jumătate de lei.

20 de kilometri de la Chișinău. Jumătate de oră de mers cu mașina și ajungi pe malul Nistrului. O locație perfectă pentru o casă exclusivistă în sânul naturii. Prețul pentru o vilă într-o asemenea ambianță se poate ridica ușor la câteva milioane de lei. Din acest motiv, terenul din Parcul Nistrean este tot mai râvnit de investitorii din domeniul imobiliar. Două hectare de teren public din această zonă au fost ocupate recent de un complex exclusivist de vile. Pământul a fost luat în arendă de la Primăria orașului Vadul lui Vodă, bucată cu bucată, în diferite perioade de timp, iar apoi loturile au fost comasate, fiind pregătit teritoriul pentru complexul locativ. Documentele sunt ținute în mare secret. Primăria localității a refuzat să ni le ofere. Iar decizia Consiliului local cu privire la formarea bunului imobil prin comasare lipsește din Registrul de stat al actelor locale.

Un lot de peste un hectar a fost luat în arendă încă în anul 2004 de către Uzina Metacon, care gestiona fosta bază de odihnă „Patria” aflată acolo. Contractul a fost semnat, pentru o perioadă de 25 de ani, de către Iurie Onofriiciuc, aflat până astăzi în funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Doi ani mai târziu, uzina Metacon a transmis ruinele bazei „Patria”, evaluate la un milion de lei, firmei Scandis Grup, fondată de Victor Ciumac și Serghei Ivanov. De atunci, proprietarii companiei s-au schimbat de mai multe ori, iar imobilele au fost obiectul unor litigii, fiind de câteva ori gajate.

Extinderea suprafeței de teren public oferit în arendă

În 2013, Primăria Vadul lui Vodă s-a judecat cu SRL-ul Scandis Grup, care acumulase datorii de aproape 100 de mii de lei pentru plata arendei terenului. Dar în loc să evite rău-platnicii, în noiembrie 2016, Primăria îi oferă firmei în arendă un teren alăturat, de 16 ari. În aceeași perioadă, un alt lot de 81 de ari, autoritatea locală l-a dat în chirie lui Vladimir Dușnîi, noul proprietar al firmei Scandis Grup.

Primarul afirmă că terenul a fost oferit în arendă în urma unor licitații și nu avea niciun drept să refuze înscrierea Scandis Grup la concurs.

Iurie Inofriiciuc, primar or.Vadul lui Vodă: - În urma exploatării bazei de odihnă, a fost solicitarea de a extinde și a fost format sectorul alături de baza de odihnă, care conform planului urbanistic, aprobat în 2007, este inclus în dezvoltarea zonei de agrement, adică a bazei de odihnă. Au fost primite toate avizele de la instituțiile de mai sus - Mediu, Sănătate Publică, care au permis extinderea. A fost încheiat contractul de arendă funciară în baza licitației aprobate, au trecut toate controalele legalității la toate nivelurile. Dar când se petrece licitația, acolo nu poate să fie selectat cine participă. Licitația este publică, participă orice cetățean, orice persoană fizică sau juridică care solicită să organizeze odihna acolo.

Reporter TV8: - Cum vedeți dvs ca primar dezvoltarea acestei zone? Ar trebui să rămână o zonă de agrement pentru oameni sau iată un complex privat care va fi locativ?

Iurie Onofriiciuc:  - Eu nu știu de unde ați luat dvs că el este locativ. La noi toată zona de odihnă, practic 80% este proprietate privată. Aș au fost timpurile și a devenit privată toată și fiecare agent economic are dreptul să se dezvolte.

Vladimir Dușnîi, cel care a arendat terenurile, deține mai multe afaceri, într-un domeniu cu totul diferit de cel imobiliar sau de agrement. Una dintre companiile sale se prezintă drept cel mai mare importator de pneuri şi baterii auto de pe piaţa R. Moldova. Contactat de reporterul Cutiei Negre, businessmanul a explicat cum a ajuns să facă investiții imobiliare la Vadul lui Vodă.

Reporter TV8: - Eu m-am uitat că dvs aveți afaceri în altă direcție, de ce ați decis în 2016 să vă ocupați de așa proiect și ați cumpărat?

Vladimir Dușnîi, om de afaceri: – Acolo era gunoiște. Acolo aruncau gunoiul de 50 de ani, pe acest teritoriu. Eu am vrut să fac ceva frumos, să amenajez teritoriul. După ce am făcut asta, deja a interesat pe cineva. Când am cumpărat eu această bază, acolo erau datorii de 5-7 ani, erau sechestre, erau executori judecătorești și eu am achitat totul din cont propriu.

Reporter TV8: - Dar cât plăteați dvs arenda Primăriei pentru acest teren?

Vladimir Dușnîi: - Mai mult ca toți ceilalți, pentru că atunci a ieșit o lege nouă și la mine arenda era cea mai scumpă la Vadul lui Vodă. Atunci s-au schimbat tarifele.

Retporter TV8: – Mai mult, asta cât plăteați, dacă ne puteți spune?

Vladimir Dușnîi: - Eu nu-mi amintesc. Acest teritoriu moare. Dacă nimeni nu se va ocupa de el, va muri. Acolo deja nu este sens să mergi la odihnă.

Pe cele două hectare de teren obținute în arendă, Vladimir Dușnîi a inițiat construcția unei baze cu „căsuțe de odihnă”. Proiectul a primit avizele de la Agenția Supraveghere Tehnică. Iar în septembrie 2018, Agenția de Mediu a eliberat avizul Expertizei Ecologice de Stat, dând astfel undă verde construcției.

Planurile inițiale ale agentului economic

Potrivit unei copii a documentului, proiectul prevedea construcția a 23 de complexe locative cu „căsuțe de odihnă, garaj, șopron, saună, terasă și zonă barbecue”. În proiect se mai regăseau un teren de sport, un teren de joacă pentru copii și 3 parcări, iar teritoriul bazei de odihnă urma să fie pavat cu dale de beton pe toate căile de acces auto și trotuare. Complexul urma să fie conectat la apeductul și canalizarea orășenească și racordat la gazoduct, fiind emis un aviz în acest sens de către Chișinău-Gaz.

Chiar dacă în proiect scria negru pe alb că terenul de 2,16 ha este public, proprietate a Primăriei Vadul lui Vodă, și este amplasat în zona de protecție a râului Nistru, pe teritoriul Parcului Nistrean, iar legea interzice categoric construcțiile capitale în spațiile verzi, funcționarii Agenției de Mediu au aprobat proiectul. Iar Primăria orașului Vadul lui Vodă a eliberat, în aprilie 2019, autorizația de construcție.

Prejudicii de 2,6 mil lei, potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului

După demararea lucrărilor, inspectorii de mediu au făcut o vizită la șantierul din Parcul Nistrean. Atunci au fost înregistrate mai multe încălcări grave și calculate prejudicii pentru mediu de 2,6 milioane de lei.

Ion Bulmaga, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Către Inspectorat a parvenit o sesizare. Ulterior, inspectorii deplasându-se la fața locului au constatat o serie de ilegalități și o să le enumăr. Pe lângă faptul că realitatea nu corespundea condițiilor tehnice din proiect, agentul economic și-a permis să vătămeze 8 arbori, totodată împrăștiind pe teren diferite deșeuri din construcție. Pentru încălcările depistate i s-a întocmit proces contravențional, stabilindu-se o amendă de 15 mii de lei. Suplimentar, li s-a calculat un prejudiciu care este peste 14 mii de lei și li s-a înaintat pentru achitare benevolă. Construcțiile care sunt pe terenul dat nu sunt compatibile cu destinația spațiilor verzi. Legea permite construcții ușor demontabile, dar din cele depistate la fața locului sunt construcții capitale înregistrate deja la Cadastru care deja au fost scoase în vânzare. Iar Art. 35 interzice total reducerea spațiilor verzi cum avem în cazul de față prin amplasarea acelor construcții capitale pe teren cu statut de spații verzi. A fost calculat un prejudiciu de 2,6 milioane lei. În conformitate cu atribuțiile Inspectoratului de Mediu a fost emis și transmis către Procuratura Generală un denunț penal în vederea atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în aceste încălcări foarte grave, după părerea mea”.

Trei cauze penale conexate într-un dosar

Pe 3 decembrie anul trecut, procurorii Secției investigarea fraudelor contra mediului din cadrul Procuraturii Generale au pornit o cauză penală în privința factorilor de decizie ai Agenției de Mediu, care au eliberat aviz pozitiv pentru vilele de lux din Parcul Nistrean.

Peste două săptămâni, procurorii au pornit o altă cauză penală pe factorii de decizie ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, pentru transmiterea în arendă a terenului și emiterea autorizației de construcție pentru aceleași vile.

În vara anului curent, oamenii legii au inițiat al treilea dosar penal pe funcționari din cadrul Centrului de Investigații Ecologice, bănuiți că, în mai 2018, ar fi falsificat, în interesul agentului economic, un Raport de încercări al probelor de sol. Actul arăta că pe terenurile vizate din Parcul Nistrean, grosimea stratului de sol fertil lipsește. Anume acel raport a stat la baza eliberării Avizului pozitiv al Expertizei Ecologice pentru proiectul Scandis Grup.

Ulterior, cele trei dosare au fost conexate într-o singură cauză penală.

„Pe terenurile nominalizate au fost efectuate lucrări de edificare a unor construcții incompatibile cu destinația spațiilor verzi, fiind ilegal redusă suprafața acestora. Deoarece a fost stabilit că între infracțiunile cercetate există elemente de legătură, iar prin acțiunile comune ale factorilor de decizie a survenit un prejudiciu mediului în proporții deosebit de mari, la 10 iunie 2022, a fost dispusă conexarea cauzelor penale. A fost efectuat un volum impunător de acțiuni de urmărire penală, pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului în scopul stabilirii adevărului... În prezent, în cauza penală au fost puse sub învinuire 7 persoane, printre care factori de decizie ai Agenției de Mediu, Primăriei Vadul lui Vodă și administratorul agentului economic. Alte 3 persoane sunt recunoscute în calitate de bănuiți”, a detaliat Procuratura la solicitarea Cutiei Negre.

Funcționarii sunt învinuiți de abuz de serviciu. O astfel de infracțiune se pedepseşte cu amendă de până la 141 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.  

Primarul orașului Vadul lui Vodă neagă acuzațiile procurorilor și susține că Parcul Nistrean nu este o zonă verde, iar construcțiile au fost ridicate în baza avizelor eliberate de autoritățile centrale.

Iurie Onofriiciuc: - Parcul Nistrean este denumirea. Asta cum la Chișinău este sectorul Botanica, sectorul Râșcani, așa și aici a rămas denumirea. Dar în documentele care sunt acum ele figurează ca terenuri amenajate. Terenul cela a fost prevăzut în planul urbanistic pentru dezvoltarea zonei de agrement.

Reporter TV8: - Cum comentați atunci acuzațiile procurorilor care fac trimitere anume la Legea privind spațiile verzi din localități?

Iurie Onofriiciuc: - Dreptul lor este de a se autosesiza și a verifica legalitatea, cu ce se ocupă ei acum.

Reporter TV8:  - Dvs sunteți vizat în dosarul penal sau numai arhitectul orașului?

Iurie Onogriiciuc:  - Vizate sunt toate persoanele care au eliberat autorizațiile de construcție și actele respective până atunci. Dar ele au fost bazate pe avizele de la toate instituțiile și verdictul de la instituții a fost pozitiv. Actele emise de către Primărie au trecut controalele la toate nivelurile. Nu au fost obiecții și agentul economic a construit ceea ce a solicitat. 

Omul de afaceri care a inițiat construcția complexului de vile în zona de protecție a râului Nistru, respinge și el acuzațiile Procuraturii și afirmă că a obținut toate actele legal.

Vladimir Dușnîi: -Toți caută ceva. Nu este aici niciun gând rău, nicio minciună, nimic nu este. Faptul că eu am perfectat toate documentele, eu am făcut acest proiect pe parcursul a 3 ani, l-am coordonat. Dvs știți că pe cale ilegală așa nu e posibil. Trei ani toate aceste coordonări, achitarea datoriilor, replanificări. Eu deja regret de 100 de ori că m-am implicat în asta, am vrut cum mai bine, dar statut nostru... Pe ei (n.r. procurorii) nu-i interesează că alături este construit totul. Pe ei nu-i interesează nimeni. Îi interesează doar acest loc. Încă o dată vă spun, acest teritoriu nu are statut de parc. Acolo se permite să construiești.

Reporter TV8: – În Cadastru scrie că acolo e Parcul Nistrean.

Vladimir Dușnîi: - Parcul Nistrean este o denumire, dar statut de parc nu are acest teritoriu. Acolo e pentru construcții. Ceilalți primesc autorizații, dar anume acest loc pe cineva a interesat.

Reporter TV8:  - Dar cum comentați ceea ce spune Procuratura?

Vladimir Dușnîi: - Voi întrebați dacă ei au temei sau măcar o dovadă. Ei nu au nimic. Ei așa interpretează, ei așa spun, dar nu au temei pentru asta. Toate documentele au fost obținute legal.

Referitor la prejudiciile aduse mediului, Dușnîi neagă faptul că firma sa ar fi făcut defrișări neautorizate de arbori pe teren. Potrivit proiectului de execuție, prezentat Agenției de Mediu în 2018, urmau să fie tăiați doar 6 copaci. Însă oameni din zonă ne-au declarat în afara camerei video că ar fi fost tăiați mai mulți arbori de pe cele două hectare de pământ din Parcul Nistrean.

Reporter TV8: - Dar copaci dvs ați tăiat când ați început această construcție?

Vladimir Dușnîi:  – Noi nu am tăiat nimic. Dacă vă amintiți, a fost un uragan mare și a doborât copaci. Și la bazele vecine erau doborâți. Noi am curățat totul. Dar pentru ceea ce s-a tăiat, am plătit în buget și nu sunt sume mici.

Reporter TV8: – Cât ați tăiat?

Vladimir Dușnîi: – Eu nu țin minte. 

Vânzarea afacerii imobiliare

În mai 2021, după ce construise parțial casele din complexul de la Vadul Vodă, Vladimir Dușnîi a vândut afacerea. Noii propriet ari au continuat nestingherit construcțiile în baza unei alte autorizații emise de Primărie. Ba mai mult, au reușit să dea în exploatare complexul de vile și să vândă jumătate dintre case, în pofida faptului că există o anchetă penală.

Potrivit actelor din dosarul companiei Scandis Grup, consultat de reporterul Cutiei Negre la Agenția Servicii Publice, Vladimir Dușnîi a vândut firma cu un milion de lei. Adică a cedat drepturile pentru două hectare de teren pe malul Nistrului și toate construcțiile inițiate acolo pentru 50 de mii de euro.

Vladimir Dușnîi: „Eu în realitate nici nu am reușit să construiesc nimic. Am avut câteva construcții. Nu mi-au ajuns bani, criza, pandemia. Eu nu am avut bani, dar să împrumut nu am planificat și am fost nevoit să propun ca cineva să cumpere totul”.

sursa foto: Facebook.com/Romeo Zacarean

Cel care a cumpărat firma este Romeo Zacarean, cunoscut opiniei publice ca fiind patronul restaurantului „La Sarkis” din Chișinău. De gestionarea complexului de vile se ocupă însă Robert Arutiunean, administratorul „Scandis Grup”. Echipa Cutiei Negre s-a întâlnit cu acesta pentru a discuta la subiect, dar bărbatul a refuzat să fie filmat, acceptând doar înregistrarea audio a discuției.

Robert Arutiunean: - Noi am cumpărat compania în luna  mai 2021. Compania era în pierdere, cu datorii. Până în prezent suntem cu minus în bilanț. Compania a fost cumpărată cu toate drepturile, cu toate actele, cu dreptul de arendă asupra terenurilor, care sunt de stat. Așa și au rămas. Nimic nu s-a schimbat. Am cumpărat proiectul care deja era coordonat în totalitate, pentru construcția pe acest teren a unor obiective economice. Acestea sunt „case de oaspeți”, așa sunt și în prezent. Pentru arenda pământului, când noi am cumpărat, erau datorii pe care noi le-am achitat. Chiar am plătit în avans pentru anul 2023 pentru arenda terenului.

Reporter TV8:- Ne puteți spune cât costă arenda, cât plătiți anual?

Robert Arutiunean: - Nu pot spune pentru că acesta este un secret comercial între noi și stat. Eu nu țin minte acele cifre. Chiar dacă aș ține minte nu aș oferi această informație.

Într-un an de zile, Scandis Grup a reușit să finiseze construcția complexului de vile din Vadul lui Vodă pe care l-a botezat „La Sarkis Village”. Iată cum își prezintă dezvoltatorii proiectul pe site-ul complexului rezidențial.

 „Un concept absolut nou pentru Moldova la baza căruia stă ideea unei vieți frumoase, ce combină confortul urban și armonia naturii. Proprietarii beneficiază de o serie de avantaje exclusive pe care niciun complex rezidențial nu le poate oferi - nici în Moldova, nici în țările vecine. Un minut până la Nistru. Plimbarea pe un iaht confortabil va deveni cu siguranță una dintre cele mai preferate distracții. Iar cei care iubesc viteza vor putea merge cu scuterele pe apă sau cu ATV-urile prin pădure oricând își vor dori”.

Construcția a fost finisată în timpul anchetei penale

În septembrie curent, au fost semnate actele de recepție a complexului. A fost și o petrecere cu șampanie și frigărui pentru clienții selecți care au cumpărat case. „Visul La Sarkis Village s-a realizat! Pe 9 octombrie am marcat la propriu ziua ușilor deschise”, se lăuda compania pe rețelele sociale, distribuind și un video de la eveniment.

Întrebat de ce au continuat construcția în timp ce există pe rol o anchetă penală și au scos la vânzare toate casele, administratorul Scandis Grup ne-a declarat că firma nu este vizată în dosarul penal și nu are interdicții în activitate.

Robert Arutiunean: - Scandis Grup nu a primit nicio înștiințare, nicio scrisoare de la Procuratură. O singură dată a fost rugămintea personală a procurorilor care au venit la obiect spontan și au rugat să intre să vadă ce se întâmplă. Noi cu plăcere le-am permis să intre, nu i-am împiedicat, le-am arătat ce facem, le-am arătat proiectul. Totul este după proiect.  Pe Scandis Grup nu este inițiat niciun dosar penal. Pentru dvs asta ceva înseamnă? Iată dvs sunteți agent economic, dacă pe compania dvs nu este nicio cauză penală, nu aveți nicio încălcare, de ce trebuie să încetați să lucrați?

Reporter TV8:  - Pentru că există riscuri ca acest lucru va fi mai târziu în judecată.

Robert Arutiunean: - Eu nu văd riscuri. Noi tot avem juriști cu care comunicăm permanent. Vedem în actele noastre că am cumpărat compania legal. Actele pe care le-am primit au fost obținute pe cale legală. Unde sunt riscurile?

Reporter TV8: - Deci nu vedeți niciun risc pentru dvs și pentru clienții dvs care au cumpărat casele?

Robert Arutiunean:  - Eu văd riscuri pentru că în țara vecină este război. Eu în fiecare zi văd riscuri, credeți-mă.

La Cadastru au fost făcute deja înregistrările finale pentru vilele construite la Vadul lui Vodă. Agenția Servicii Publice ne-a declarat că agentul economic a prezentat tot setul necesar de acte și nu exista temei legal să fie refuzată înregistrarea.

„În acest caz a fost efectuat un control și nu a fost stabilită vreo încălcare  comisă de registrator. Acesta a efectuat înregistrarea în baza setului de acte eliberat de autorități. Organul cadastral nu verifică legalitatea actelor emise de acestea. Prin demersul Procuraturii din 10 decembrie 2021 s-a solicitat doar informarea procurorului în cazul parvenirii unor cereri privind modificarea înregistrărilor referitoare la un șir de bunuri imobile, inclusiv cele vizate supra”, a explicat ASP.

Sechestru pe bunurile învinuiților, da ru pe vile

Pe de altă parte, procurorii declară că au aplicat sechestru pe bunurile figuranților în dosar în valoarea necesară acoperirii prejudiciului calculat de Inspectoratul de Mediu, dar nu pot pune interdicții pe complexul de vile construit. 

Ghenadii Pîrlii, procuror pentru misiuni speciale al PG: „De stoparea construcțiilor se ocupă Agenția Supraveghere Tehnică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Asta este atribuția lor.  Noi am solicitat când am pornit dosarul. Procuratura a făcut demersuri ca să stopeze și să anuleze toate avizele care au fost date de către autoritățile respective. Cât este un document legal, procurorul nu poate cere stoparea. Procurorul nu putea să aplice interdicții la etapa deja respectivă, care era. Vă dați seama că noi ne pomenim într-un litigiu de judecată. Noi avem condamnări la CEDO pe cazuri analogice, unde Procuratura a solicitat să fie pusă interdicție, un caz anterior. După care a fost condamnare la CEDO până la urmă și trebuie procurorii să plătească pentru că au intervenit. Procuratura nu are așa atribuții.

Agenția de Mediu a prezentat la solicitarea Cutiei Negre un document care confirmă că a retras, în februarie 2022, Avizul Expertizei Ecologice de Stat eliberat companiei  Scandis Grup, pentru proiectul din Vadul lui Vodă. Instituția se află astăzi în litigiu cu agentul economic care a contestat în judecată anularea actului.

 

Companii cunoscute și avocatul lui Andronachi, printre cumpărătorii vilelor

În timp ce procurorii adună probe pentru a putea trimite în judecată dosarul penal ce vizează construcția complexului de vile în zona Parcului Nistrean, agentul economic înstrăinează casele. Reporterul Cutiei Negre a identificat printre proprietari mai mulți oameni de afaceri și companii cunoscute în spațiul public. Iar o vilă a fost cumpărată de un avocat, care apără interesele unui fost demnitar în dosare de rezonanță. Noii proprietari se consideră cumpărători de bună credință. Astfel, în cazul în care dosarul va avea finalitate, cu greu va fi posibilă deposedarea de bunuri și demolarea vilelor, așa cum prevede legea în cazul construcțiilor edificate ilegal în spațiile verzi.

În ultimul an, pe site-urile specializate, au fost plasate mai multe anunțuri în care potențialii cumpărători sunt îndemnați să-și cumpere o vilă în complexul exclusivist de pe malul Nistrului. Prețurile se schimbă. De la 170 de mii de euro, cum titrau anunțurile în toamna anului trecut, la 140 de mii de euro în cele mai proaspete anunțuri pe care le-am găsit.

Pe site-ul Sarkis Village este indicat că prețul unei case pornește de la 174 de mii de euro, iar administratorul firmei susține că nu știe cine vinde casele mai ieftin. Până acum, 12 dintre cele 23 de vile din complex au fost vândute.

Printre primii investitori, care au cumpărat 5 vile încă la faza inițială a proiectului, se numără compania Rapid Link, specializată în servicii IT și vânzare de echipamente electronice. Tranzacțiile au fost încheiate în perioada în care Scandis Grup se afla încă în proprietatea lui Vladimir Dușnîi. Ulterior, două vile au fost revândute dezvoltatorului imobiliar.

Compania Rapid Link a ajuns în vizorul jurnaliștilor în anul 2018, după ce a fost selectată de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a livra așa-numitele cutii pentru nou-născuți în maternităţile din R. Moldova. Cu acest proiect s-a lăudat foarte mult Vlad Plahotniuc. Contractele au fost în valoare de 23 de milioane de lei. Ziarul de Gardă scria atunci că angajații Rapid Link au finanțat campaniile electorale pentru Partidul Democrat. Tot în anul 2018, firma a câștigat un alt contract de stat, de aproape 12 milioane de lei, pentru a instala sistemul de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Compania este abonată și în prezent la banii publici. Chiar în această toamnă a semnat un contract de 22 de milioane de lei cu Ministerul de Interne, pentru extinderea sistemului de supraveghere video a circulației rutiere. Firma a fost singura care s-a înscris la licitație. Și anul trecut, MAI a încheiat un  contract similar cu Rapid Link în valoare de peste 20 de milioane de lei. Datele consultate pe portalul Agenției Achiziții Publice arată că, în ultimii 5 ani, Rapid Link a câștigat licitații de stat în valoare de aproape 150 de milioane de lei.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, pentru a afla detalii despre banii investiți în vilele din Vadul lui Vodă, proprietarul companiei Rapid Link, Victor Baciu, a refuzat să vorbească la telefon și a cerut întrebările în scris, pe email.

„Informația solicitată de dvs ce vizează proprietățile, afacerile și mișcările fluxurilor

financiare, în mare parte reprezintă secret comercial și nu poate fi divulgată. Toate tranzacțiile efectuate de către Rapid Link sunt perfect legale. Despre careva abateri grave de la legislație, ce vizează acest proiect imobiliar, nu am fost informați”, ne-a răspuns mai apoi compania pe email.

Un alt agent economic care a cumpărat 3 vile în primăvara anului 2021 și mai târziu le-a revândut este SRL Liudin- Prim. Firma este fondată de Liudmila Budac, acționară și la altă companie Lumea Imobilului, ce administrează din 2005 o agenție imobiliară cu același nume.

La un număr de telefon al agenției am găsit-o pe Liudmila Budac, dar nu a vrut să vorbească despre vilele cumpărate la Vadul lui Vodă, motivând că o altă persoană s-a ocupat de asta. Femeia a promis că persoana responsabilă ne va contacta, dar nimeni nu a mai revenit pentru a oferi comentarii la subiect din partea companiei.

În luna martie curent, una dintre vile a fost cumpărată de avocatul Oleg Mîța, cunoscut drept apărător al fostului deputat democrat Vladimir Andronachi în dosarele de rezonanță în care este vizat. Contactat de reporterul Cutiei Negre, Oleg Mîța a refuzat să ofere detalii despre tranzacția imobiliară pe care a făcut-o.

Dosarul penal se află la etapa finală

După un an de la pornirea dosarelor penale  în cazul vilelor din Vadului Vodă, șeful Inspectoratului de Mediu afirmă că monitorizează atent situația și va insista ca cei care aduc prejudicii mediului să fie pedepsiți.

Ion Bulmaga: „În conformitate cu Art 116 din Codul Contravențional, dar și alte norme de drept ce vizează protecția mediului înconjurător, orice construcție care este incompatibilă cu destinația terenului pe care este amplasată urmează a fi demolată, fie din contul celor care au încălcat flagrant legea, fie din contul autorității publice locale. Inspectorul de Mediu o să monitorizeze ca această situație să aibă finalitate, ca terenurile care au fost devalizate din interiorul spațiilor verzi să fie reintroduse, iar cei care au încălcat legislația de mediu să-și primească pedeapsa după cum scrie legea”.

Procurorul Ghenadie Pîrlii dă asigurări că dosarul penal se află la etapa finală, dar procesul este tărăgănat de avocații funcționarilor învinuiți de abuz de putere. 

Ghenadie Pîrlii: „Noi suntem în etapa finală. Vă dați seama că sunt 9 persoane învinuite și lucrează doi procurori pe dosar. Sunt acțiuni de urmărire penală foarte multe pe dosar și plus la asta avocații contestă toate hârtiile. Eu personal am fost de vreo 20 de ori la judecată cu contestările avocaților”.

În ultimii ani, auditorii Curții de Conturi au identificat mai multe construcții ridicate cu abateri de la lege pe terenuri publice cu statut de spațiu verde și au sesizat organele de drept. Prejudiciul adus statului este de zeci de milioane de lei.

Ce spune Legea cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor la care fac trimitere procurorii în cadrul dosarului ce vizează complexul de case din Vadul lui Vodă:

Art 6 aliniatul (1): Spaţiile verzi folosite în interes public constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi nu pot fi privatizate sau arendate.

Art.20 aliniatul (2) Construcţiile incompatibile cu destinaţia spaţiilor verzi (obiective industriale, locative, staţii de alimentare cu combustibil etc.) sunt interzise.

Art.20 aliniatul (3) Efectuarea construcţiilor fără acordul populaţiei din zonele limitrofe se interzice.

Art. 35 aliniatul (1) Reducerea suprafeţelor spaţiilor verzi este interzisă. Răspunderea deplină o poartă autorităţile administraţiei publice locale şi autoritatea centrală pentru mediu.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/FOTO/ Caz cutremurător la Grigoriopol: O mamă și 5 copii au murit. S-au intoxicat cu fum în timpul somnului
/FOTO/ Caz cutremurător la Grigoriopol: O mamă și 5 copii au murit. S-au intoxicat cu fum în timpul somnului

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram