Tot mai mulți viticultori din țara noastră se orientează pe înființarea plantațiilor de struguri apireni, adică fără semințe.Aceștia sunt la mare căutare pe piața europeană, iar exporturile cresc de la an la an. În prezent, peste 60 la sută din strugurii de masă vânduți pe piața UE sunt soiuri apirene, astfel și prețurile oferite sunt mai bune. Chiar dacă aceste soiuri sunt mai puțin rezistente la temperaturile joase din țara noastră, agricultorii le testează permanent. Unele s-au adaptat însă foarte bine, iar agricultorii intenționează să mărească suprafețele cultivate.
Mihai Leșan a înființat în anul 2015 o plantație de viță-de-vie cu suprafața de șase hectare prin sistemul Pergola. Pe două hectare agricultorul a plantat și un soi de struguri apireni denumit Jupiter, care rezistă la temperaturile mai scăzute din țara noastră. Acesta a fost adus din Statele Unite și este foarte apreciat pentru gustul său deosebit. În acest an, agricultorul a obținut o roadă de 20 de tone la hectar, pe care a exportat-o deja în România.
"Asta e un soi nou în Republica Moldova, a apărut de vreo trei ani, se numește Jupiter, e fără sâmbure și are un gust de muscat, strugurele este de la 250 până la 350 de grame. Ele sunt foarte solicitate acum în Uniunea Europeană, asta dă un plus foarte mare pentru noi ca producători și pe viitor noi tindem spre aceea ca să plantăm numai soiuri fără semințe".
Iar, Petru Mihov este un agricultor din satul Burlacu, raionul Cahul, care cultivă pe 40 de hectare cele mai multe soiuri de struguri din țară, peste 150, aduse din toată lumea. Șapte dintre ele le vinde în cantități mari de câteva sute de tone anual. După ce a văzut o perspectivă pe piața europeană, viticultorul a experimentat tot mai mult creșterea strugurilor apireni, iar în prezent, are în jur de 20 de soiuri de acest gen.
"Chiș miș belîi ovalnîi sau Sultanina i se mai spune. Este unul dintre cele mai vechi soiuri de pe glob care se folosește în toată lumea la prepararea stafidelor. Un soi foarte frumos, interesant, se încarcă foarte bine, cu o fertilitate foarte bună, încă trebuie să se mai coacă, e de coacere târzie, se numește aperen roz. Este absolut rezistent la ger, mai mult de minus 25 de grade este din America de Nord se numește Jupiter. Poate bobița și strugurele nu e așa mășcat, dar ca gust e de neîntrecut".
În acest an agricultorul a exportat în Polonia trei tone de struguri fără semințe. Pe piața UE, aceste soiuri se vând la prețuri duble față de cele cu semințe și pot ajunge la doi sau chiar trei euro per kilogram, față de un euro pentru cei cu semințe. Astfel că, Petru Mihov planifică să extindă suprafețele cu viță-de-vie în următorii ani.
"Dacă vrem să ne lărgim exporturile, să nimerim pe o nișă cu un preț mai înalt, statul cred că trebuie să se implice în lucrul acesta destul de activ ca cât mai degrabă să cercetăm soiurile date. Evident s-ar lărgi sortimentul, s-ar lărgi geografia exporturilor".
Specialiștii susțin că iernile din țara noastră devin din ce în ce mai blânde ceea ce va favoriza pe viitor creșterea strugurilor apireni de diferite soiuri.
"Dacă câțiva ani în urmă, cota parte a acestor struguri vânduți pe piață erau în jur de 15-20 la sută, acum avem o tendință de 70-80 la sută din toți strugurii care sunt vânduți în supermarketurile din UE. În țară avem mai multe soiuri care le-a dezvoltat Institutul de Viticultură și Vinificație. Câteva din ele sunt soiuri cu perspectivă, unul chiar a fost luat de către italieni și dezvoltat la ei, vorbim de soiul Chiș-miș-lucistîi, care a fost preluat de italieni și redenumit ca SuperNova".
„Este o tendință, lumea fuge de soiurile cu semințe, mai ales că există soiuri la care semințele se maturizează foarte bine, înlemnesc și creează probleme în timpul consumului.Ei sunt și căutați, dar și plătiți mai bine. De aceea avem o dilemă, ori producem struguri cu semințe și nu avem cui să îi vindem și câștigăm bani mai puțini, ori încercăm să ne adaptăm la cerințele pieții de consum”, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi.
Potrivit datelor statistice, anul trecut, țara noastră a exportat peste 65 de mii de tone de struguri de masă, dintre care 100 de tone au fost struguri apireni. În prezent, din cele 17 mii de hectare de viță de vie cu struguri de masă, în jur de 500 de hectare sunt plantate cu struguri apireni.