/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale

social

/VIDEO/ Fundațiile de caritate ale politicienilor, pe linie moartă! Unele, ca Edelweiss, s-au închis, altele și-au rărit donațiile

04 martie 2023, ora 21:40

Binefacerea lor a fost direct proporțională cu aspirațiile politice. În ultimii ani, fundațiile de caritate, create de lideri politici sau de persoane apropiate lor, au intrat în con de umbră, deși cândva se întreceau în acțiuni de binefacere. Unele și-au sistat activitatea, altele și-au redus din evenimente și din bugete, după ce fondatorii lor au fugit din țară sau nu mai sunt la putere. Avem destule exemple care să susțină concluzia de mai sus. 

Vă amintiți, probabil, de celebra fundație „Edelweiss”, a lui Vladimir Plahotniuc, care a donat zeci de milioane de lei pentru activități de binefacere. Ultima acțiune de caritate a fost în luna iunie, 2019, exact în luna în care Plahotniuc a fugit din Republica Moldova. Nu este singurul, constată experții de la Promo-LEX, care se întreabă de ce politicienii nu continuă actele de binefacere, după încheierea carierelor politice? „Este mai greu financiar”, a explicat, de pildă, Renato Usatîi, care tot deține o fundație. A negat că s-a folosit de fundație pentru a atrage simpatia electoratului. Pe de altă parte, fundațiile de caritate sunt folosite și pentru spălarea banilor, consideră fostul deputat Iurie Reniță, care a încercat să modifice Legea Fundațiilor. 

Una dintre cele mai cunoscute fundații, fondate de politicieni, este cea a lui Vladimir Plahotniuc, „Edelweiss”. Organizația a fost înființată în anul 2010, cu puțin timp înainte de a se lansa în politică, atunci când a ajuns deputat pe listele Partidului Democrat. Prin această fundație, echipa și-a propus să susțină familiile sărace și persoanele talentate. Rapoartele financiare au arătat că cel mai generos donator a fost, în toată această perioadă, Plahotniuc, care a pompat în activitatea asociației zeci de milioane de lei.

„Ceea ce am realizat acum este doar o mică parte din ceea ce ne-am propus să facem. Îndemnăm și alți oameni de afaceri să ni se alăture”, spunea Plahotniuc, în 2019.

Potrivit jurnaliștilor de la Moldstreet, în anul 2017, Vladimir Plahotniuc a contribuit cu 27 de milioane de lei pentru activitatea fundației, iar un an mai devreme - cu 35 de milioane de lei. În primii șase ani de activitate, fundația a avut la dispoziție un buget de circa 60 de milioane și peste 700 de mii de beneficiari. 

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale fundației a fost „O nouă viață”, intens mediatizat la televiziunile din trustul media al democraților. Proiectul a presupus oferirea de cutii cu lucruri necesare în primele luni de viață pentru nou-născuți. În cele din urmă, campania a devenit un proiect guvernamental, preluat și implementat de Guvernul Filip, fiecare cutie valorând circa 2 mii de lei. 

Este 9 iunie 2019, ziua în care democrații au mobilizat mii de oameni pentru a protesta față de discutata alianță dintre socialiști și Blocul ACUM. Acțiunea îl va costa pe Plahotniuc funcția deținută în cadrul partidului, pentru că peste două săptămâni a renunțat la șefie și a fugit din țară. Dispariția liderului a însemnat, pentru fundația „Edelweiss”, sfârșitul acțiunilor de caritate. 

Dacă ne uităm pe site-ul fundației, vedem că ultimul eveniment este din 17 iunie 2019, fiind vorba de o donare de sânge. Am încercat să aflăm răspunsuri de la Lilia Cucoș, care, potrivit datelor oferite de autorități, încă mai figurează ca fiind directoarea executivă a asociației. Am telefonat-o pe un număr de telefon, pe care ni l-au oferit oamenii din anturajul democraților, dar era închis. 

Deși pe site-ul fundației, dar și conform informațiilor autorităților, adresa juridică încă mai este în fostul sediu de lux al Partidului Democrat, aici la fel nu am găsit pe cineva, de la care să aflăm răspunsuri. 

Anterior, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au reușit să discute la telefon cu Lilia Cucoș, despre sistarea activității fundației. Aceasta a declarat că asociația este într-o perioadă de restructurare, refuzând să ofere alte detalii. 

În condițiile în care Vlad Plahotniuc este din 2019 fugar, iar ultimele informații disponibile arătau că se află în Ciprul de Nord, a fost imposibil să-l contactăm la acest subiect. Am vrut să aflăm opinia lui Dumitru Diacov, cel care a deținut funcția de președinte de onoare al democraților, dacă fundația și-a sistat activitatea din cauza plecării lui Plahotniuc, dar nici el nu ne-a răspuns la apeluri.

De numele familiei Dodon sunt legate două fundații care au făcut acte de caritate. Prima - „Soluția” a fost lansată în 2011, pe când Igor Dodon aspira la funcția de primar general al Capitalei din partea comuniștilor. La primul raport, acesta a fost întrebat despre banii și donatorii asociației. 

„La un an de zile, ne-a reușit să adunăm de la sponsori circa 500 de mii de lei, sunt donații benevole din partea celor care au vrut să ne ajute să facem lucruri bune”, menționa pe atunci, Igor Dodon.

Cu timpul, fundația de binefacere „Soluția” și-a mai rărit din activități și a trecut într-un con de umbră. Am găsit fundația doar pe o pagină de Facebook, unde era indicată o singură adresă de e-mail. Deși am expediat un mesaj, prin care am cerut să ni se prezinte rapoartele financiare, răspunsul încă se lasă așteptat. 

La două luni după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, soția sa decide să înființeze, în februarie 2017, o altă fundație de caritate „Din suflet”.

Am luat legătura cu Rita Manole, care figurează în calitate de conducător al fundației. Ne-a cerut întrebările în scris, dar, chiar dacă i le-am expediat, nu am primit vreun răspuns la ele. Printre altele, am vrut să aflăm cine sunt donatorii fundației și ce sume au donat în ultimii șase ani, unde sunt publicate rapoartele financiare și de ce nu continuă acțiunile de caritate, la fel ca pe timpul când Igor Dodon deținea funcția de șef de stat. 

Fundația-și are sediul într-un bloc de locuit de pe strada Onisifor Ghibu, din sectorul Buiucani al Capitalei, chiar lângă casa familiei Dodon. Accesul în bloc se face doar cu permisiune specială. Deși am sunat îndelung, nu ne-a răspuns nimeni.

În cei câțiva ani de activitate, Fundația de binefacere „Din suflet” a organizat mai multe campanii pentru persoanele aflate în dificultate. Iar pentru a le duce la bun sfârșit a fost nevoie de sume mari de bani. Fie că donau case, fie că procurau mobilă ori aparate medicale, aceste acțiuni aveau nevoie de milioane de lei pentru a fi duse la bun sfârșit.

„Toate proiectele implică anumite emoții și te bucuri când ajuți. Unul dintre cele mai sufletiste proiecte a fost 'Salvăm copiii din lumea tăcerii'”, spunea fondatoarea fundației, Galina Dodon.

Deși fundația era patronată de prima doamnă, la cele mai emoționante evenimente de caritate, Igor Dodon era practic nelipsit. 

Legea obligă structurile de acest fel să publice rapoartele financiare, însă fundația fostei prime doamne a evitat, de fiecare dată, să le prezinte, deși jurnaliștii, cu diferite ocazii, au insistat să le obțină.

„Atunci când se vor finaliza lucrările, vom face totalurile și vom oferi informațiile, conform legii”, declarat Igor Dodon. 

Anterior, Președinția, când încă era condusă de Igor Dodon, negase probleme în finanțarea fundației. Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, instituția prezidențială menționa că „toate sursele de finanțare atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă donatorii nu doresc ca datele lor să fie făcute publice. Din proiectele fundației, peste 200 de mii de cetățeni au fost ajutați”. 

Din decembrie 2022, fundația de binefacere „Din suflet” s-a pomenit într-o listă de interdicții, elaborată de SIS, din cauza unui transfer de pe contul bancar al lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a scris că, în 2017, acesta ar fi donat 70 de mii de dolari fundației. 

Ilan Șor este un alt politician care deține o fundație de caritate. În 2011, acesta a înființat fundația „Miron Șor”, pentru a continua acțiunile tatălui său, care a încetat din viață pe când el avea 18 ani.

Fundația de caritate „Miron Șor” a participat în mai multe proiecte de susținere a persoanelor cu posibilități modeste. În 2020, de pildă, a donat un milion de lei administrației din Orhei în lupta cu pandemia de coronavirus. Și tot în 2020, când fundația a făcut totalurile pentru 9 ani de activitate, s-a lăudat că a ajutat 150 de mii de familii din toată țara. 

Fundația are o pagină de Facebook, iar ultima postare este din septembrie 2022, din care aflăm că au fost oferite ghiozdane pentru mai mulți copii. Am încercat să luăm legătura cu administratorii paginii, lăsând un mesaj pe chat, dar am fost ghidați la pagina oficială a lui Ilan Șor. Am retrimis mesajul despre ce vrem să discutăm, însă nu am primit vreun răspuns deocamdată. 

De numele lui Ilan Șor este conectată și asociația obștească Pentru Orhei. Înființată la scurt timp după ce Șor a fost ales primar de Orhei, asociația a sponsorizat mai multe proiecte de infrastructură costisitoare, dar care-l puneau în lumină bună pe edil. Asociația a refuzat să prezinte, de-a lungul timpului, jurnaliștilor interesați rapoartele financiare, menționând că nu are statut de entitate publică și nici obligația de a raporta sursele financiare. 

Renato Usatîi este un alt politician care deține o fundație de caritate. Aceasta și-a început activitatea în 2015, după ce a fost ales primar de Bălți. Săptămâna aceasta, într-o discuție la telefon, Usatîi ne-a declarat că, de la fondare și până în prezent, el era principalul sponsor al fundației. 

Rapoartele financiare, disponibile pe site-ul fundației, sunt din anul 2018. Dar, accesul la ele este restricționat, fiind nevoie de un accept special pentru a le putea vizualiza. 

A doua zi de la această discuție, președinta fundației, Elena Grițco, ne-a pus la dispoziție rapoartele financiare pentru anii 2020 și 2021. Din acestea, aflăm că în cei doi ani, Renato Usatîi a oferit circa 8 milioane de lei, care au fost investiți, în mare parte, pentru proiecte de infrastructură. 

În anul 2020, după modificarea legii privind organizațiile neguvernamentale, fundațiile sunt obligate să scoată din denumiri nume de politicieni ori de persoane de demnitate publică. Pentru aceasta, organizațiile au avut la dispoziție 2 ani. L-am întrebat acest lucru pe Usatîi, care afirmă că noua conducere a fundației a depus actele la Agenția Servicii Publice și așteaptă permisiunea pentru modificarea denumirii. 

Potrivit legislației, un partid politic este obligat să declare toți banii pe care îl cheltuie, dar și toate sursele de finanțare. Legea nu este atât de dură în cazul fundațiilor de caritate, care poate fi finanțată și din afara țării, obligația de bază fiind să publice rapoarte financiare. 

Conform directorului de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil, legislația mai poate fi schimbată și îmbunătățită prin obligarea fundațiilor de a raporta atunci când prestează servicii pentru un anumit politician. 

De altfel, în 2019, un grup de deputați, printre care și Iurie Reniță a propus modificarea Legii Fundațiilor, pentru a descuraja politicienii să le folosească în scopuri electorale și din surse de finanțare netransparente. 

Pe lângă transferul de imagine dintre acțiunile fundațiilor de caritate și activitatea politicienilor, aceste structuri, deseori, sunt folosite și pentru spălărea banilor, în condițiile în care organizațiile pot fi finanțate de oricine și de oriunde. 

A fost contra acestor fundații de caritate, fondate de politicieni, și Partidul Comuniștilor. În 2018, formațiunea a înregistrat un proiect de lege care să modifice modul de finanțare a partidelor. La cinci ani distanță, Vladimir Voronin nu a părut atât de convins de solicitările de cândva. 

Am făcut și o solicitare de informație la Agenția Servicii Publice, de la care am vrut să aflăm ce informații deține despre fundațiile descrise mai sus, inclusiv dacă există rapoartele financiare ale acestora. Printre altele, entitatea ne-a comunicat că: „organizația necomercială face public raportul anual de activitate în cel mult 6 luni de la sfârșitul anului pentru care este întocmit. Dacă organizația necomercială nu publică raportul anual de activitate, aceasta va transmite, în termen de cel mult o lună, o copie a raportului oricărui solicitant. 

Raportul de activitate nu este un act ce se regăseşte în dosarul de evidenţă al persoanei juridice şi actualmente organizaţia necomerciale nu are obligaţia de a prezenta Raportul său de activitate organului înregistrării de stat”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”

/FOTO/ Noi reguli la examenul auto? Blocajele în trafic, mai mari de 2 minute, vor fi excluse din durata testării

missing
21 mai 2024, ora 15:59

În curând am putea avea noi reguli la susținerea examenului auto. De exemplu, perioada blocajelor de trafic, mai mare de două minute, nu va fi inclusă în timpul alocat pentru examen. Aceasta, dar și alte prevederi sunt incluse într-un proiect al Ministerului Educației, supus consultărilor publice până pe 30 mai 2024.

„Dacă pe durata desfășurării probei practice vehiculul de examinare este oprit fortuit, traficul este totalmente blocat, indiferent de motiv, cedarea trecerii coloanelor oficiale, cedarea trecerii trenului sau altui vehicul feroviar, etc., pe o durată mai mare de 2 minute, atunci acest timp nu se include în timpul minim rezervat pentru desfășurarea probei practice”, se arată în punctul 25 al Proiectului de modificare. 

De asemenea, devine obligatorie traversarea a minim două intersecții, cu efectuarea manevrei de virare la stânga, unde este necesară cedarea trecerii vehiculelor care vin din sens opus și se deplasează înainte sau la dreapta.

„Traseele folosite la proba practică urmează să fie selectate, astfel încât să permită examinatorului aprecierea dexterității şi aptitudinilor necesare conducerii în siguranţă a unui vehicul în condiţiile traficului rutier, astfel, candidații urmează să execute”, se mai arată în propunerile din proiect.

De asemenea, circulația la trecerea la nivel cu calea ferată devine facultativă, adică la discreția examinatorului auto.

propunere by on Scribd

Reamintim că recent, Ministerul Educației a publicat o analiză ce arată că „nicio școală auto din țară nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B”.

Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto. Potrivit normelor legale în vigoare din data de 2 februarie 2024, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% - la proba practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.

„Calitatea studiilor în școlile auto trebuie să fie corespunzătoare astfel încât absolvenții să susțină ulterior probele practice și teoretice și să poată obține permisul de conducere. Bineînțeles că, atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire. Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a menționat atunci ministrul Educației, Dan Perciun. 

„Nicio școală auto nu întrunește standardele de acreditare pentru categoria B”. Concluziile alarmante ale unei analize a MEC

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram