/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

05 iunie 2023, ora 23:03

Forțele ucrainene au lansat atacuri terestre și au obținut mici câștiguri tactice în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie, transmite Institutul pentru Studiul Războiului. Rusia însă afirmă că forțele sale au împiedicat o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului. Între timp, grupul de partizani pro-ucraineni care au înaintat 3,5 km în regiunea Belgorod, rămâne în localitate. Un discurs fals, atribuit lui Vladimir Putin, în care președintele rus declara legea marțială, a fost difuzat pe posturile de radio din regiunile ruse de la graniţa cu Ucraina.

Ucraina spune că „nu deține informații” despre „ofensiva de mare amploare” pe care rușii spun că au respins-o în regiunea Donețk, dar pe rețelele de socializare sunt confirmate lupte în zona respectivă, la granița dintre regiunile Zaporojie și Donețk. Analizând informațiile din spațiul informațional rus, ISW arată că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum spune Ministerul rus al Apărării, scrie Biziday. Totodată, mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse regulate, pe care îl acuză că, beat fiind, a tras într-o mașină aparținând PMC Wagner.

UPDATE Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut, relatează The Guardian.

UPDATE O presupusă alocuţiune radiofonică a preşedintelui rus Vladimir Putin, ascultată luni la posturile ruseşti din regiunile de la graniţa cu Ucraina, a fost falsă şi a fost rezultatul unui hacking, a declarat Kremlinul, relatează The Guardian, potrivit news.ro. „Toate aceste mesaje sunt un fals absolut. Într-adevăr, a existat un atac cibernetic în unele regiuni. În special, știu că a existat la radioul Mir și în alte rețele. Acum totul a fost eliminat, totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

UPDATE Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Sky News. Vehiculele aeriene fără echipaj de atac produse în Iran sunt „cele mai utilizate arme de către Rusia până în prezent", susţin ucrainenii. „Probabil că Rusia lansează atât de multe OWA-UAV-uri în încercarea de a forţa Ucraina să-şi epuizeze stocurile de rachete de apărare aeriană avansate şi valoroase", a declarat Ministerul Apărării. Totuşi, experţii susţin că este puţin probabil ca Rusia să reuşească să epuizeze armele ucrainene. Ucraina a neutralizat cel puţin 90% din rachetele ruseşti folosind arme de apărare aeriană vechi şi ieftine, dar şi bruiajul electronic, notează ZF.

UPDATE Liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a declarat luni că forţele ucrainene au recucerit o parte din aşezarea Berhivka, aflată la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând această pierdere teritorială rusă drept o "ruşine", relatează Reuters. "Acum, o parte din așezarea Berkhivka a fost deja pierdută, trupele fug în liniște. Rușine!" a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

UPDATE Ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat luni că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană, prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina până la data de 15 septembrie, transmit Reuters și Agerpres.

UPDATE Ucraina a format o rețea de agenți și simpatizanți proucraineni în interiorul Rusiei care sunt aprovizionați de Kiev cu drone și conduc acte de sabotaj și atacuri împotriva Kremlinului, potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de CNN.

UPDATE Ministrul chinez al Apărării spune că un război cu SUA ar fi un „dezastru incomensurabil” pentru omenire, în primul său discurs de la preluarea mandatului, potrivit BBC.

UPDATE „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters. Reacția a venit după ce ministerul rus al Apărării a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins duminică „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP.

UPDATE Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în weekend că este posibil ca forțele ucrainene să fi recâștigat poziții în sud-vestul Bahmutului, transmite Sky News. Potrivit informațiilor citate de acesta, trupele ucrainene au stabilit poziții de observare în oraș și a îndemnat forțele rusești să acționeze, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că, în timpul contraofensivei din această vară, Ucraina nu va folosi avioane de vânătoare F-16, însă va implica în lupte toate armele terestre, scrie Rador.

UPDATE În ultimul său raport despre situația din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului susține că în urma atacurilor la sol de ieri, Armata Ucraineană a obținut câștiguri mici, dar tactice pe frontul din vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie. Instituția citează bloggerii ruși care susțin că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare rusă și au avansat pe 4 iunie cu 500 de metri până la trei kilometri în zona respectivă. Pe de altă parte însă autoritățile de la Moscova susțin că pe 4 iunie, forțele militare ruse au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Donețk, din sudul Ucrainei, și au ucis sute de militari pro-Kiev.

UPDATE „Peste 60 de nave de război şi nave de sprijin, aproximativ 35 de aeronave din cadrul aviaţiei navale, trupe de coastă şi mai mult de 11.000 de cadre militare sunt implicate în exerciţiul forţelor Flotei din Pacific”, a anunțat, pe Telegram, Ministerul rus al Apărării, scrie B1.

UPDATE Cardinalul italian Matteo Zuppi, căruia Papa Francisc i-a încredințat o misiune de menținere a păcii în Ucraina, va vizita Kievul în perioada 5-6 iunie – potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Sfântului Scaun. Vaticanul transmite că scopul principal al vizitei cardinalului la Kiev este acela de a „asculta cu atenție autoritățile ucrainene cu privire la posibilele modalități de a obţine o pace justă și de a sprijini gesturile de umanitate, care vor ajuta la atenuarea tensiunilor”, notează Rador.

UPDATE Guvernatorul regiunii Kaluga, care se află la sud de Moscova, a declarat că două drone au căzut pe autostrada M3, în apropierea orașelor Jizdra și Duminichi. Nu a avut loc nicio explozie, iar zona a fost izolată de anchetatori.

UPDATE Statul Major al Ucrainei nu menționează în actualizarea sa zilnică nimic despre ofensiva anunţată ca respinsă de ruşi, dar spune că au avut loc 29 de ciocniri în regiunile Donețk și Lugansk. În toată țara, Ucraina a lansat 15 lovituri aeriene asupra trupelor inamice, a interceptat șase drone inamice, a atacat mai multe posturi de comandă, depozite de arme și sisteme antiaeriene, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că va veni vremea când copiii din lume vor fi protejaţi de “un asemenea rău precum răul rusesc” şi de agresiuni, scrie Știripesurse.

UPDATE Armata ucraineană ar fi efectuat această ofensivă cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri. Iar un video postat pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate. Imaginile nu au fost verificate.

UPDATE Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea de arme de fabricație belgiană de către luptătorii anti-Kremlin din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir, citat de serviciul rusesc al BBC.

UPDATE După ce a dat lovituri importante cu dronele pe câmpul de luptă, Ucraina a lansat un program special de înzestrare cu astfel de aparate. Producătorii autohtoni își testează dronele într-un concurs organizat de guvern, iar câștigătorii primesc contractele și livrează aparatele armatei, notează Spotmedia.

UPDATE Letonia a pus gratuit la dispoziția Ucrainei 66 de mașini confiscate de la șoferi în stare de ebrietate, au anunțat autoritățile letone, citate de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Din perspectiva Kremlinului, zona din jurul Bahmut este doar o parte din linia frontului pe care armata rusă trebuie să o țină. Soldații ucraineni mențin presiunea și continuă lupta de pe pozițiile de la periferia vestică a Bahmutului. „Lupta evoluează spre o nouă fază”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit AlephNews.

UPDATE Rusia a afirmat că forțele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea Donetsk, în sudul Ucrainei, și au ucis sute de soldați ucraineni, relatează SkyNews. La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat ministerul rus. O înregistrare video postată de minister pe Telegram arată ceea ce este prezentat ca fiind vehicule blindate ucrainene filmate din aer pe cale de a fi distruse de forţele ruseşti, notează Digi24. Totodată, oficialii ruși au raportat drone pe o autostradă la sud de Moscova.

UPDATE Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, a declarat un oficial de la Kiev, în ceea ce experții consideră a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul în care forțele sale armate se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Vladimir Putin, scrie G4media.

UPDATE Ucraina interzice exportul de zahăr pentru a-și asigura consumul. Iar România suferă cel mai mult din cauza acestei decizii. Din octombrie 2022 până în aprilie 2023, a importat aproape 85.000 de tone de zahăr din țara vecină, de 26 de ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, notează Cotidianul.

UPDATE Poliţia rusă a arestat, duminică, peste 100 de persoane care a au ieşit în stradă pentru a marca ziua de naştere a lui Alexei Navalnîi, a anunţat un grup care monitorizează protestele, potrivit Reuters, informează News.ro.

UPDATE Forțele ruse au vizat din nou Ucraina cu drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană pe 4 iunie, marcând a patra zi consecutivă de atacuri în toată Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat cinci drone Shahed-136/131 din regiunea Briansk și șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe șase bombardiere strategice Tu-95 care au zburat deasupra Mării Caspice în dimineața zilei de 4 iunie. Forțele ucrainene au doborât trei drone Shahed și patru rachete de croazieră. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că două rachete rusești au lovit un aerodrom activ ucrainean în apropiere de Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad. Ihnat a adăugat că două drone Shahed au lovit o infrastructură nespecificată din regiunea Sumy. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele și rachetele care au vizat Kievul, scrie Adevărul.

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
 Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

18 aprilie 2024, ora 23:47

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse. Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a „aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina”, în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

UPDATE Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor, arată o analiză Politico.eu, care realizează o analiză a rădăcinilor antipatiei miliardarului american față de Kiev, dar și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters. „Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

UPDATE Kremlinul a atacat conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial și acuză autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă. TV8 a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, însă reprezentanții din comunicare au menționat că vor veni ulterior cu un comentariu.

UPDATE Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent. Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

UPDATE Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE.

UPDATE Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters. Dombrovskis a spus că sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare. El a spus că speră ca Uniunea Europeană să aprobe o măsură separată a UE în următoarele luni pentru a folosi profiturile sau dobânda obținută din active pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE În Ucraina, pentru prima dată într-o lună, au fost fabricate 10 unități auto-propulsate de artilerie „Bogdan”. Despre acest lucru a informat Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram în raportul zilnic privind situația de securitate din Ucraina. În special, au fost prezentate rapoartele privind sosirea echipamentelor și munițiilor. S-au discutat distribuția pe brigăzi de luptă și completarea brigăzilor de rezervă. „Procentajul producției interne crește constant. Statul încheie contracte serioase și de lungă durată cu întreprinderile noastre, care asigură predictibilitatea, posibilitatea de a angaja oameni și de a atrage investiții. În acest lună, industria noastră pentru prima dată a produs 10 unități „Bogdan”, iar în mai și în continuare - și mai mult”, a subliniat Zelenski.

UPDATE Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul.

UPDATE Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, în regiunile Ivano-Frankovsk și Hmelnițîi, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. 

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, relatează AFP. „Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Geankoi, pe un aerodrom”, a spus Zelenski în remarcile care însoțesc discursul său video de noapte.

UPDATE Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, scrie Reuters.

UPDATE Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram