/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

Cutia Neagră PLUS: Directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin, la cuțite pe Hotelul Național

missing
08 iunie 2023, ora 09:33

Cazul Hotelului Național este, în opinia directorului Centrului Național Anticorupție, CNA, Iulian Rusu, „o rușine” pentru justiția moldovenească. 

În cadrul ședinței Parlamentului de pe 12 mai, Rusu a precizat că agenția anticorupție deține mai multe probe și are suspiciuni întemeiate că au fost comise infracțiuni încă din 2006 - anul în care a fost privatizată SA Moldova-Tur, proprietarul Hotelului Național, de către Alfa Engineering. 

„Noi am prezentat aceste informații colegilor procurori. Din păcate, propunerea noastră de ordonanță pentru a porni cauze penale pe mai multe articole a fost parțial abrogată”, a spus șeful CNA. „Eu consider absolut esențial ca să se revină la textul inițial al ordonanței de repornire a urmării penale unde sunt vizate mai multe articole din Codul Penal, iar această cauză să fie examinată cu celeritate.”

Iulian Rusu a calificat relațiile dintre CNA și Procuratura Anticorupție ca fiind foarte proaste din cauza că procurorii nu dau curs ordonanțelor de deschidere a dosarelor penale.

Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție, condusă de Veronica Dragalin, și Centrul Național Anticorupție, condus de Iulian Rusu.

Mai exact, șeful CNA, Iulian Rusu, este acuzat de presiuni la adresa șefului adjunct din Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, fapt ce creează o situație fără precedent în contextul în care Republica Moldova așteaptă în octombrie 2023 un raport favorabil din partea Comisiei Europene pe lupta anticorupție.

„Acesta nu este primul act de intimidare a mea, sunt mai multe acte de presiune asupra mea în virtutea funcției pe care o am. Nu în zadar au venit și declarațiile făcute publice de cineva în Parlament”, a spus adjunctul procurorului-șef Anticorupție, Vasile Plevan. 

În replică, directorul CNA a respins acestei acuzații în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. „Nu am avut astfel de intenții și nu cred că prin acțiunile pe care le-am întreprins am exercitat anumite presiuni”, a spus Rusu. „Dimpotrivă, ceea ce au făcut colegii noștri din cadrul Direcției de urmărire penală a fost să colecteze, într-un exercițiu mai riguros, probatoriu suplimentar. Sunt informații importante și sunt posibilități să revenim la acest subiect [Hotelul Național] și ulterior să luăm o decizie echilibrată.”

Directorul CNA a mai admis că aceste disensiuni „nu se văd bine” la Bruxelles și că situația poate fi remediată prin revenirea la masa discuțiilor și o analiză la rece. 

Contre între CNA și Procuratura Anticorupție

Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.

„Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal complex și de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului Național, fără implicarea CNA”, se menționează într-un comunicat al acestei procuraturi. „Acest fapt presupune că imobilul nu poate să fie înstrăinat. În cazul unei sentințe de condamnare în cauza penală, Hotelul Național va fi confiscat în interesul statului”.

Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție consideră „complet nefondată insinuarea CNA că instituția nu aprobă investigarea cazurilor de spălare a sute de milioane de lei. „Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a reacționat la declarațiile directorului CNA și, pentru moment, nu are reacții suplimentare de adăugat.” 

Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur. 

Sechestrul a fost aplicat pe imobil în dosarul „Metalferos” în care Andronachi este acuzat de conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Inițial, această cauză penală a fost în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, PCCOCS. Ulterior, dosarul a fost transferat Procuraturii Anticorupție.

Hotelul Național a ajuns în mâinile lui Vladimir Andronachi printr-o schemă alambicată de inginerii și vehicule financiare, offshore-uri și interpuși. Toate aceste manevre au fost puse în scenă de trei oligarhi în prezent fugari - Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.   

În noiembrie 2017, în perioada în care Hotelul Național se afla în proprietatea lui Ilan Șor, premierul de atunci Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, a cerut public rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național pe motiv că investitorul Alfa Engineering nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate în 2006.

La 31 ianuarie 2018, Agenția Proprietății Publice chiar a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Alfa Engineering pentru rezilierea contractului de privatizare a pachetului de acțiuni ale statului în SA Moldova-Tur.

În contextul acestui litigiu demarat la solicitarea Guvernului Filip, în octombrie 2018, Vladimir Plahotniuc a intermediat tranzacția de vânzare a Alfa Engineering dintre Ilan Șor și Vladimir Andronachi prin două vehicule financiare - EFA Holding Limited și De Bron Administratie BV.

Firma din grupul de companii a lui Șor, Ismida Alliance LTD, implicată în furtul miliardului, a vândut Alfa Engineering mai întâi către EFA Holding Limited din Gibraltar, al cărei beneficiar este Gheorghe-Cezar Chiriac, un personaj apropiat lui Plahotniuc. Chiriac a mai figurat ca director al unei firme din Hong Kong folosită de oligarhul fugar ca vehicul pentru banii obținuți din contractele cu statul ale Bass Systems și cu Agenția Servicii Publice.  

Pe 16 octombrie 2018, EFA Holding Limited a vândut Alfa Engineering companiei De Bron Administratie BV. În aceeași zi, De Bron Administratie BV a vândut Alfa Engineering lui Anik Imobil, companie deținută prin interpuși de Vladimir Andronachi.

Pe 26 august 2021, conducerea Partidului Schimbării - Ştefan Gligor şi Sergiu Tofilat - au depus un denunț la CNA pentru a investiga presupusele ilegalități în cazul Hotelului Național. CNA a propus începerea urmăririi penale, însă Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de refuz.

Cei doi au denunțat funcționarii Primăriei Chișinău că au ignorat o încheiere a Curții Supreme de Justiție care a calificat drept ilegală acordarea către SA Moldova-Tur a 1,2 hectare de teren adiacente Hotelului Naţional aflate în proprietatea statului pentru construcția unui complex multifuncţional de 128.000 de metri pătrați în locul Hotelului Naţional.

De asemenea, membrii formațiunii politice au acuzat o tentativă de demolare ilegală a Hotelului Naţional de către beneficiarii Alfa Engineering în complicitate cu funcţionarii Primăriei Chișinău, ofiţeri de urmărire penală şi procurori. 

„Ei [procurorii] au motivat în acel refuz că au audiat mai multă lume din Primăria Chișinău și că nu au găsit nimic suspect și totul este bine și frumos”, a spus Sergiu Tofilat. „Apoi ne-am întâlnit cu doamna Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a zis că tot ce spunem noi nu este adevărat și că ei se ocupă cu chestiuni mai serioase. Ne-a spus că în acest caz noi nu putem demonstra nimic și că nu există prejudiciu.”

Tofilat a mai subliniat că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor în 2014 cu banii din furtul miliardului și apoi a fost vândut lui Vladimir Andronachi în 2018. 

„Acum situația se prezintă cu Andronachi ca și cumpărător de bună credință”, a adăugat vicepreședintele Partidului Schimbării. „Din ce cunosc eu, a fost pus sechestru pe hotel, dar nu ca proprietate a lui Andronachi, ci în alte dosare, inclusiv Metalferos. Acum, Hotelul Național se află sub arest. El nu trebuie nicidecum răscumpărat [de către stat], deoarece este un bun furat. Iar răscumpărarea bunurilor furate reprezintă definiția pentru spălare de bani.”

„Soluția salvatoare” a lui Ceban 

Două personaje au avansat ideea despre răscumpărarea Hotelul Național de către stat potrivit lui Sergiu Tofilat  – fostul șef al Direcției urmărire penală din CNA, Eugeniu Rurac, și primarul Chișinăului, Ion Ceban. 

„Acest lucru [răscumpărea Hotelului Național de către stat] nu poate să fie decât în interesul lui Vladimir Andronachi. Rurac era șeful Direcției urmărire penală în CNA. El putea să-l influențeze pe directorul CNA, Iulian Rusu, care nu înțelege speța ca, mai departe, Rusu să meargă la Guvern sau la Președinție, la Ministerul Justiției și să prezinte acest lucru ca variantă salvatoare”, a acuzat Tofilat. 

Eugeniu Rurac a respins acuzațiile lui Tofilat. „Eu nu puteam să dau astfel de sfaturi [despre naționalizare]. Noi am dezbătut aspecte strict juridice ale componentei de infracțiune: este sau nu este”, a spus Rurac. „Eu argumentam faptul că este complicat să deschizi un dosar penal pentru abuz în serviciu prin faptul că nu există un prejudiciu. Ca soluție, eu am propus să fie aplicat un sechestru pe altă cauză penală unde figurează beneficiarul deplin al acestui hotel [Vladimir Andronachi].”

În ceea ce-l privește pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, a evocat public în mai 2022 posibilitatea naționalizării hotelului. 

„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican”, a spus Ion Ceban. „Să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. [...] Sunt sigur că dacă s-a putut cu Stadionul Republican să aplicați norme speciale, se poate și aici.” 

Edilul Chișinăului nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterilor pe acest subiect, iar Primăria Chișinău nu a răspuns nici ea la solicitarea reporterilor pentru lămurirea acestei poziții publice a edilului. 

„Hotelul este în proprietate privată. Deci, gata”

Procurorul responsabil de caz, Vasile Plevan, a spus reporterilor că după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că contractul de privatizare a Moldova-Tur a fost efectuat cu anumite încălcări. 

Procurorul consideră că condițiile în care a fost făcută privatizare au fost destul de bune - două milioane de dolari și alte 33 de milioane trebuiau investite în reconstrucție. Numai că statul, a adăugat el, trebuia să urmărească să fie executate condițiile. „Iar dacă aceste condiții nu sunt executate, nu înseamnă escrocherie, asta înseamnă raport juridic civil.”

„Hotelul Național a trecut în proprietate privată, nu mai este al statului. Deci, e gata”, a spus el. „În 2007, cei care au procurat hotelul au solicitat de la Comisia de Privatizare acordul de demolare, iar aceasta a emis un document în care scrie: a fost acceptată demolarea imobilelor hotelului și restaurantului.”

Anume acest document, precizează procurorul Plevan, este temeiul autorizației emise de Primăria municipiului Chişinău în 2021 pentru demolarea Hotelului Național.

În ce privește acuzațiile că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor cu banii din furtul miliardului, procurorul Plevan a spus că acest fapt a avut loc după privatizarea SA Moldova-Tur. 

„Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie delimitate. Privatizarea este legală, faptul că beneficiarul s-a schimbat sau au devenit anumiți actori din țara noastră este rezultatul acțiunii procuraturii de a pune sechestru pe acest hotel”, a spus procurorul.

„Dar asta vizează un dosar ce se află în exercitare, în furtul miliardului sau alt dosar. Până la urmă, este aplicat sechestru pe acest hotel.”

După spusele procurorului, toate acțiunile membrilor Consiliului Municipal Chișinău întreprinse după încheierea Curții Supreme de Justiție în cazul terenului adiacent Hotelului Național aflat în proprietatea Agenției Proprietății Publice nu pot să fie sancționate. 

„Nu poți să tragi la răspundere tot Consiliul. Membrii Consiliului au ridicat mâinile și au considerat că trebuie dat în arendă sau trebuie să fie făcută comasarea terenurilor. Exact așa cum nu poți să tragi la răspundere un parlament sau un guvern.”

Despre soluția propusă de Ion Ceban, naționalizarea hotelului, procurorul Plevan a spus că instituția indicată să decidă este Agenția Proprietății Publice. 

O nouă cauză anchetată de CNA

Consilierul pe comunicare publică și purtătorul de cuvânt al premier, Dorin Recean, a declarat reporterilor că Agenția Proprietății Publice nu are niciun plan de răscumpărare sau naționalizare a Hotelului Național.

Șefa Direcției privatizare și postprivatizare a Agenției Proprietății Publice, Alina Boțoc, nu a pus la dispoziția reporterilor actele solicitate și nici a răspuns la întrebările solicitate.

Centrul Național Anticorupție a răspuns reporterilor că, în prezent, instituția investighează o cauză penală privind Hotelul Național, dar nu a putut da mai multe amănunte. Agenția anticorupție a invocat confidențialitatea demersului său.

„În cadrul Direcției generale urmărire penală a CNA se efectuează urmărirea penală în cadrul unei cauze penale recent inițiate, unde sunt examinate aspecte având tangență cu Hotelul Național și care actualmente este în curs de desfășurare.” 

Vladimir Andronachi a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor. Avocatul său, Oleg Mâța, a spus că clientul său nu vrea să răspundă la întrebările adresate.

Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Această investigație jurnalistică a fost realizată în cadrul proiectului "Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie in Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi pot să nu corespundă opiniei donatorului și a Transparency International – Moldova.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Cutia Neagră Plus: TOP 10 mașini cumpărate în 2022 de deputați. Cine a plătit 40 de mii de euro pentru un autoturism

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

missing
02 mai 2024, ora 23:29

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie din partea subalternilor săi. Veronica Dragalin spune că a refuzat să le semneze și a preferat să discute cu procurorii care aveau intenția să plece, pentru a-i convinge să rămână în sistem. Toți încă se regăsesc în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Aveam la sfârșitul anului trecut vreo 5-6 care voiau să plece și i-am rugat să rămână și ei încă mai sunt la PA și sper să nu plece”, a declarat Dragalin în ediția de joi, 2 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Veronica Dragalin a mai punctat că ar încredere că oamenii pe care a insistat să îi păstreze la PA sunt procurori dedicați și că s-ar simți responsabilă dacă ar pica Vetting-ul. 

„Sunt persoane în care eu, din experiența pe care am avut-o acum mai bine de un an și jumătate, îi consider pregătiți, care fac treabă bună pe dosare și cred că ar fi un minus mare pentru țara noastră să îi pierdem”, a explicat șefa PA. 

Veronica Dragalin nu a oferit însă niciun nume atunci când a vorbit despre acest subiect. 

  • Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale - https://bit.ly/3JkDiPf

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram