/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

investigații

Cutia Neagră PLUS: Podul propagandei rusești peste Prut

25 iulie 2023, ora 11:20

Oligarhii fugari Ilan Șor și Sebastian Ghiță au devenit arhitecții schemelor de destabilizare și de subminare a statului în Moldova și România   

Propaganda rusă pătrunde tot mai intens în spațiul informațional al UE via Moldova. Invazia rusă din Ucraina a determinat mutații atât în discursul exponenților pro-Kremlin, cât și în modul de operare al acestora. Oligarhii, personajele politice și liderii de opinie de pe cele două maluri ale Prutului și-au coagulat forțele pentru a desfășura acțiuni psihologice cu scopul de a modela percepția publică despre războiul din Ucraina și pentru a compromite procesele democratice și instituțiile statului de drept.  

Până la războiul din Ucraina, Sputnik Moldova era principalul vehicul media care răspândea sistematic dezinformări rusești în România. Interzicerea sa în Moldova în 2022 a obligat Kremlinul să își diversifice canalele de propagare a știrilor false și să mobilizeze grupuri de influență dirijate de oligarhii din cele două state.

Punctul de inflexiune a fost suspendarea licențelor de emisie a celor șase posturi asociate Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidului Șor, pe 16 decembrie 2022 - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Acesta a fost momentul în care propaganda prorusă din Republica Moldova și România s-a develalat, iar actorii și mijloacele lor de dezinformare au acționat la unison.  

Pe 28 februarie 2023, deputata Marina Tauber a intrat în direct la emisiunea de prime-time „Punctul culminant” a postului România TV (RTV) de la București. Vicepreședinta Partidul Șor a vociferat tezele specifice propagandei ruse pe fondul protestelor de destabilizare pe care le conducea la Chișinău împotriva guvernării proeuropene. 

RTV este un post de televiziune din România patronat de un controversat om de afaceri și politician fugar, Sebastian Ghiță. În octombrie 2022, el a fost trimis în judecată în absență pentru trafic de influență și instigare la fals într-un dosar penal. Patronul RTV se ascunde din 2016 la Belgrad, la fel cum și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit în Israel în 2019. 

Din 2016, România TV este unul dintre cele mai sancţionate posturi de televiziune din statul vecin din cauza abaterilor de la respectarea standardelor etice şi prevederile Codului Audiovizualului. 

În ultimii ani, România TV a promovat narațiuni ale teoriei conspirației care se presupune că dezvăluie „statul paralel”, ingerința filantropului american George Soros și a corporațiilor în sistemele politice, civile românești.

România TV a fost înființată în 2011 de către omul de afaceri și deputatul Partidului Social-Democrat, Sebastian Ghiță. Postul s-a tabloidizat rapid și în 2016 a devenit lider de audiență pe nișa televiziunilor de știri, situându-se în topul primelor televiziuni din România. 

Facturile, ca armă anti-guvernamentală

Marina Tauber a spus la România TV în interviul din februarie 2023 că Guvernul Republicii Moldova are datoria să plătească facturile cetățenilor la gaze și electricitate, fără să menționeze cauza acestor scumpiri și legătura directă cu invazia militară rusă în Ucraina.

Partidul Șor a încercat la acea vreme să exploateze nemulțumirile cetățenilor după șantajul energetic aplicat de Rusia împotriva Republicii Moldova. Formațiunea evită în mod premeditat să vorbească despre invazia rusă în Ucraina, care a declanșat scumpirea gazelor la nivel mondial.

„Facturile și serviciile comunale au devenit o adevărată povară pentru toți moldovenii de când brusc și radical s-a scumpit gazul pentru țara noastră. În această situație ne-au adus cei care sunt astăzi la guvernare”, a declarat Tauber.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, Marina Tauber s-a numărat printre principalii organizatori ai protestelor Partidului Șor cu scopul de a răsturna prin acțiuni de stradă guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

În cadrul aceleiași apariții TV, Tauber a invocat falsul conform căruia guvernarea proeuropeană de la Chișinău este împinsă de Occident să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina.

„Având în vedere agresivitatea cu care președinta Maia Sandu și partidul ei care este la guvernare tratează problema războiului, noi am venit să transmitem [mesajul] din partea tuturor cetățenilor că nu vrem război. Să spunem nu războiului în Moldova! Și în România i s-a spus [Maiei Sandu] că noi nu trebuie să ajungem la un astfel de scenariu! [...] Ei [proeuropenii] au sărăcit țara noastră și vor să o implice în război”, a spus Tauber.

Vicepreședinta Partidului Șor a adăugat că Moldova trebuie să „rămână independentă, suverană și neimplicată într-o alianță cu NATO [...], care poate să ne aducă război și schimbări geopolitice” și că orice „astfel de opțiune trebuie supusă unui referendum”. 

Moscova invocă constant referendumul ca soluție pentru determinarea cursului de politică externă a Republicii Moldova.

Tema suveranității, alături de cea a ruperii oricăror legături cu UE și NATO, sunt narațiunile centrale ale propagandei ruse în Moldova, împachetate în funcție de context. Pretinsul „colonialism” practicat într-un „spirit imperialist” de către SUA și UE asupra țărilor care vor să adere la UE și NATO sunt teme ventilate frecvent de către propaganda rusă atât în Republica Moldova, cât și în România sau alte țări europene. 

Cătălin Gomboș, redactorul-șef al portalului Veridica din România, o media specializată pe demontarea dezinformărilor, a explicat asocierea dintre exponenții propagandei ruse din Moldova și promotorii discursului anti-occidental din România. El a precizat că atât interesele Marinei Tauber și ale Partidului Șor, cât și ale postului România TV, au coincis în privința demonizării Occidentului.

„Personajele toxice sunt promovate în general de presa toxică, în condițiile în care aceasta difuzează de ani de zile aceleași tipuri de narațiuni - de exemplusuveraniste sau de contestare a valorilor care stau la baza democrațiilor liberale”, a spus el. 

„Există tematici comune și sunt promovate agende similare. Probabil că în unele cazuri este vorba și de un anumit grad de responsabilitate – de dragul obținerii unei audiențe rapide se caută personaje care promovează mesaje ce atrag un anume tip de public”, a adăugat Cătălin Gomboș. 

La câteva zile distanță după intervenția Marinei Tauber și după o serie de critici succesive privind promovarea tezelor Kremlinului în România, postul TV a emis un comunicat pe 1 martie în care a încercat să se disocieze de falsurile vociferate de Tauber pe tot parcursul emisiunii.

„Asigurăm publicul că România TV nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse. România TV nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare, iar pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților și în ceea ce privește toleranța moderatorilor față de anumiți invitați și ideile lor. România TV este și va fi prin toți jurnaliștii săi și prin politica editorială promovată puternic atașată valorilor europene și euroatlantice”, a precizat postul RTV în ciuda faptului că principalele talk-show-uri au o factură anti-UE, anti-NATO și promovează teorii ale conspirației. 

Consiliului Național al Audiovizualului din România (CNA) a aplicat o somație publică postului România TV pentru lipsa de imparțialitate și prezentarea unilaterală a poziției Marinei Tauber.

„În cadrul unui interviu [cu Marina Tauber la RTV] au fost aduse acuzații nedovedite, de natură să prejudicieze imaginea unor persoane publice din Republica Moldova și nu a fost prezentat punctul de vedere al acestora”, a precizat CNA de la București. 

Moldova este o țintă permanentă a Moscovei

Comisia Europeană a menționat într-un răspuns adresat reporterilor că Republica Moldova este vizată în permanență de interferența străină și de manipularea informațiilor din partea Rusiei.

„Printre principalele narațiuni rusești de dezinformare în Moldova putem enumera: Guvernul Republicii Moldova este o marionetă a SUA și a UE; Moldova va rămâne pentru totdeauna o țară candidată pentru aderarea la UE; Rușii din Moldova sunt asupriți; UE și Occidentul înarmează Moldova”, a precizat Comisia Europeană. 

O bună parte dintre aceste narațiuni ale Rusiei pot fi surprinse în intervenția Marinei Tauber la România TV și se regăsesc constant în discursurile publice ale reprezentanților Partidului Șor și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Expertul în demontarea dezinformărilor și lectorul universitar, Ciprian Cucu, a explicat că cetățenii români sunt foarte expuși la astfel de manipulări care vin dinspre Republica Moldova, deoarece știu în general puține amănunte despre viața politică de la Chișinău. 

„Marina Tauber a fost prezentată la România TV ca un actor politic al unui partid care iubește poporul și spune adevăruri despre ce se întâmplă în Republica Moldova. Invitarea unor astfel de personaje în studio este mai puțin despre Moldova, cât despre România și acest anti-occidentalism”, a explicat el. 

Ciprian Cucu a adăugat că actorii pro-Kremlin din România o portretizează pe Maia Sandu ca pe o „Soroșistă” „controlată de globaliștii de la Bruxelles” și o „marionetă în mâinile Vestului”. 

„Maia Sandu este prezentată de propaganda din România ca un președinte slab, care va distruge Moldova. Populația protestează pentru că o duce rău sub regimul Maia Sandu. O altă temă este că Occidentul o forțează pe Maia Sandu să implice Moldova în război de partea Ucrainei și că ucrainenii vor să preia munițiile din Transnistria [de la depozitul de la Cobasna]”, a opinat el. 

Apariția Marinei Tauber la RTV, explică Ciprian Cucu, a venit într-un moment în care și în România se promovează intens astfel de narațiuni. 

„România TV a încercat să acrediteze ideea că atât în România, cât și în Republica Moldova, se încearcă o cenzurare a media de opoziție de către Occident și George Soros”, a mai precizat Cucu.

De altfel, după suspendarea licențelor celor șase posturi TV deținute direct sau prin interpuși de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, mai mulți jurnaliști de la aceste redacții au protestat în fața Casei Presei de la București, cât și a Parlamentului European de la Bruxelles împotriva unei pretinse cenzuri impuse de Maia Sandu.

Asaltul dezinformărilor asupra Maiei Sandu și conducerii proeuropene 

În România, există o serie de promotori ai narațiunilor ruse care atacă sistematic guvernarea proeuropeană de la Chișinău, în special pe șefa statului, Maia Sandu. 

Unul dintre principalii propagatori ai discursului pro-Kremlin în România este senatoarea extremistă Diana Șoșoacă. Ea este cunoscută ca un personaj apropiat de Ambasada Federației Ruse la București și o admiratoare declarată a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Într-un studiu de caz realizat de către Global Focus, Șoșoacă este prezentată ca un politician viral pe rețele de socializare unde răspândește tezele propagandei ruse. Vizibilitatea ei pe rețelele sociale este sinusoidală, dar rămâne conform studiului unul dintre cele mai influente personaje politice din România. 

Pe lângă temele interne și demonizarea Occidentului în România, Șoșoacă promovează narațiunile rusești privind neutralitatea militară a Republicii Moldova și folosirea oportunistă a poziției geografice a Republicii Moldova pentru a balansa între Rusia și Occident. 

„Pentru a supraviețui ca stat, Moldova trebuie să aibă o conducere care să-și iubească țara și poporul mai presus de propria persoană, să aibă spirit de sacrificiu. Să aibă personalități, profesioniști, care să facă o strategie și să folosească poziția geostrategică a Moldovei. Care să păstreze neutralitatea și, împreună cu România, eu, de exemplu, aș crea un pol balcanic”, a spus Șoșoacă pe 24 ianuarie la TV6. Intervenția senatoarei din România a venit atunci la doar câteva zile distanță de cea a Marinei Tauber în sens invers la RTV. 

Discursul senatoarei Șoșoacă la TV6 a cuprins întregul evantai al tezelor propagandei ruse. Printre acestea se regăsesc următoarele: „Moldova a renunțat la neutralitate și a inițiat aderarea la NATO”; „NATO este o alianță ofensivă, care a atacat Serbia în 1999”; „NATO este de fapt SUA care încalcă interesele legitime ale Rusiei de a avea o zonă tampon (Ucraina și Republica Moldova)”; „Politica Maiei Sandu de apropiere de Occident este periculoasă”; „Maia Sandu a renunțat la neutralitate, iar conducerea a vândut țara”. 

Eludarea sancțiunilor

Deși le-au fost suspendate licențele de emisie în decembrie 2022, o parte din posturile supuse sancțiunilor continuă să emită pe licențele altor posturi de televiziune. În paralel, proprietarii posturilor TV au atacat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind suspendarea licențelor. În iunie 2023, Judecătoria Chișinău a respins ca neîntemeiate cererile de chemare în judecată a patronilor. 

Astfel, TV6 produce conținuturi pentru ORIZONT TV, proprietate a SRL ARCHIDOC GROUP, o companie înregistrată într-un sat din raionul Ungheni. La rândul său, contentul NTV Moldova este difuzat pe EXCLUSIV TV. Ambele posturi sunt deținute de Publicația Periodică Exclusiv Media SRL, al căror beneficiară este Ludmila Furculiță, soția deputatului PSRM Corneliu Furculiță. 

Exclusiv Media a fost preluată de Furculiță în 2015 după ce a avut succesiv mai mulți proprietari, inclusiv pe Irina Țvic, fosta directoare a TV6 a lui Șor. Mama Irinei Țvic, Margarita Țvic, a fost căsătorită cu fostul conducător al Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc. Ambii figurează în raportul Kroll, o investigație care a scos la lumină actorii implicați în dosarul „Furtul miliardului”. 

Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt valabile doar pentru perioada stării de urgență și, prin urmare, odată cu abrogarea acesteia posturile pro-Kremlin gestionate de Ilan Șor și Corneliu Furculiță își pot relua activitatea. 

Potrivit surselor din cadrul Consiliului Audiovizual, care monitorizează activitatea tuturor posturilor TV din Moldova, în prezent, zece posturi de televiziune îl promovează pe Ilan Șor și partidul său.

Printre acestea se numără „Primul în Moldova”,„Accent TV”, „TV6”, „Orhei TV”, „Orizont TV”, „RTR Moldova”, „Cinema”, „PEH TV”, „ITV” și „NTV Moldova”. 

Ilan Șor a fost condamnat definitiv pe 13 aprilie 2023 la 15 ani de închisoare. El a fost introdus în lista persoanelor supuse sancțiunilor UE pe 30 mai 2023 pentru acțiunile de destabilizare în Moldova. În octombrie 2022, Șor a fost supus sancțiunilor Biroului pentru controlul activelor străine al Departamentului Trezoreriei din SUA.   

La rândul său, Marina Tauber este cercetată în două dosare penale legate de finanțarea ilegală a partidului de către un grup infracțional organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor.

De asemenea, Marina Tauber se regăsește în lista persoanelor supuse sancțiunilor UE alături de Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Alexandr Calinin, Grigore Caramalac.

Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE/ Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Date îngrijorătoare: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/Analiză/ Date îngrijorătoare: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE/ Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram