/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

social

/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 

03 septembrie 2023, ora 07:01

Operațiunile speciale psihologice ale Kremlinului pentru a submina instituțiile democratice în Moldova și pentru a compromite integrarea europeană

Într-un cabinet dintr-o clădire guvernamentală din Chișinău, un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în trei guverne ale Republicii Moldova și fost ambasador la NATO. 

Gaiciuc este în prezent președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova și consideră neutralitatea permanentă o condiție pentru a face din Moldova o „oază de bunăstare”. Asociația lui Gaiciuc își propune drept scop să acorde sprijin veteranilor instituțiilor de forță și să cultive „educația moral-patriotică”. 

Un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc

Din biroul tapetat cu fotografii ai unor generali sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial, fostul ministru vorbește despre cât de bună este neutralitatea pentru Republica Moldova, ale cărei raioane de est sunt sub ocupație rusească de 30 de ani.

Însă pentru pacea și bunăstarea deplină, generalul are o un as în mânecă – neutralitatea recunoscută la nivel internațional printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, inclusiv de SUA, UE, Marea Britanie și, evident, Rusia. 

 „Iată dacă marile puteri vor semna o asemenea rezoluție... Pfffff...”, exclamă el. „Prin această semnătură, toate părțile își asumă responsabilitatea să recunoască faptul că Moldova este o țară neutră. Și asta trebuie să fie o oază de bunăstare, o oază de libertate, o oază unde oamenii se simt bine.”

Generalul Gaiciuc a intrat în atenția opiniei publice pentru o declarație „nefericită” chiar în incinta Academiei de Științe a Moldovei. În 2017, în cadrul unui eveniment organizat de Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, el a evocat vitejia rebelilor pro-ruși din Donbas, „bazată pe credință și pe iubirea de patrie”. 

În contextul în care neutralitatea sau garanțiile internaționale nu au protejat Ucraina de invazia militară a Rusiei din 24 februarie 2022, decidenții din conducerea Republicii Moldova dezbat actualitatea statutului de neutralitate militară a țării și relația cu NATO. 

 Alianța Nord-Atlantică a fost una dintre țintele predilecte ale propagandei ruse. Odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul și-a intensificat eforturile pentru demonizarea NATO, venind cu narațiuni croite pe realitățile social-politice ale Republicii Moldova. 

 Această investigație dezvăluie felul în care Moscova acționează prin operațiuni psihologice pentru a influența anumite grupuri sociale și etnice să aibă o atitudine negativă față valorile euroatlantice, să compromită procesele democratice și să împiedice consolidarea statului de drept.        

 Țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin

Neutralitatea versus aderarea la NATO sunt două soluții care au concurat în preferințele moldovenilor drept opțiuni pentru asigurarea securității Republicii Moldova. 

Neutralitatea recunoscută la nivel internațional a fost conform documentelor Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, condiția impusă de ani buni de președintele Rusiei Vladimir Putin omologilor săi moldoveni în schimbul retragerii trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Astăzi, Comisia Europeană a indicat într-un răspuns la solicitarea reporterilor că populația Republicii Moldova este una dintre țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin. În același răspuns se menționează că impactul dezinformării este deosebit de vizibil în special în rândul vorbitorilor de limbă rusă, dar se răsfrânge asupra unei părți mult mai mari a populației.  

„Sondajele recente sugerează că un număr semnificativ de moldoveni, din cauza dezinformării, acuză NATO sau Ucraina pentru actualul război de agresiune al Rusiei”, se afirmă în răspunsul Comisiei.  

Conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Research, la întrebarea: „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”, 17,8% din respondenți consideră SUA vinovate pentru agresiunea Rusiei împotriva vecinului său de la Vest. Alte 9,6 la sută cred că cel care se face vinovat pentru escaladarea din Ucraina este Alianța Nord-Atlantică.

Directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), Ion Tăbârță, explică vulnerabilitatea cetățenilor în fața propagandei rusești prin clișeele cultivate în timpul URSS perpetuate până în prezent. În opinia sa, la această atitudine contribuie și inacțiunea oficialilor Chișinăului pentru a schimba acest clișeu sau pentru a contracara prejudecățile și stereotipurile moldovenilor despre Alianța Nord-Atlantică. 

„Propaganda rusă a investit mult în alimentarea imaginii negative a NATO rămasă în memoria colectivă încă din perioada sovietică și a venit cu noi narațiuni pentru a perpetua această prejudecată”, a spus el. „De exemplu, bombardamentele Belgradului în 1999. Nu se merge pe explicarea contextului, ci pur și simplu, se insistă că NATO a bombardat Belgradul în 1999 și de aici cultivarea acestei imagini negative.” 

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, consideră că persistența imaginii negative a NATO în societatea moldovenească se explică prin preferințele politice de stânga ale marii majorități a cetățenilor și, de asemenea, prin lipsa unei voințe a tuturor exponenților clasei politice moldovenești de a promova ideea aderării la NATO. 

„Acum, în ultimul deceniu, mai avem câteva partide care promovează timid această idee”, a spus el. „Însă marea majoritate, chiar dacă sunt împotriva neutralității, sunt împotriva aderării la NATO. Și această idee influențează mentalul colectiv al societății noastre.” 

Victor Gaiciuc recunoaște că propaganda rusească a avut un rol în cultivarea imaginii negative față de NATO, însă nu a înclinat balanța. „D’apoi, Blocul... Sunt și exemple. Primul exemplu care mi-a venit este Iugoslavia”, evocă Gaiciuc. „Dacă ne mai gândim la Libia, o țară prosperă. NATO a bombardat Libia! Iată când Dvs. spuneți că Federația Rusă a buimăcit tot poporul moldovenesc... Pe mine mă deranjează ca boambe [SIC!] să nu cadă în Moldova.” 

Generalul cu două stele consideră că are temei să își pună semne de întrebare asupra unor acțiuni actuale ale guvernării proeuropene. „De exemplu, contestarea statutului de neutralitate. Ei [guvernanții] spun deja deschis că trebuie să ne integrăm în NATO”, a afirmat el. Gaiciuc susține că Ucraina, atâta timp cât nu și-a declarat intenția de aderare la NATO, a avut relații bune cu Rusia și că orice acțiune similară din partea unor state „are costuri și riscuri”. El sugerează astfel o justificare a invaziei ruse în Ucraina și un semnal de avertizare a Moldovei pentru a evita un scenariu similar cu cel al Kievului.  

Gaiciuc este contrazis de actualul ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi, care a declarat că punerea semnului de egalitate între NATO și război este un fals.

„Este o interpretare greșită, foarte ieftină și fără bază factuală. Haideți să analizăm. În ce țară NATO a fost război în ultimii circa 70 de ani?”, a spus el. „Dimpotrivă, chiar și în țările în care au existat tensiuni, NATO a intervenit pentru a le rezolva. Exemple pot fi următoarele: relația dintre Grecia și Turcia sau situația Ciprului, sau cea din Balcani, în rândul țărilor care nu sunt membre NATO, dar aspiră la acest statut. Toate au fost nevoite să se așeze la masa negocierilor și să implementeze niște soluții pașnice. De aceea este o narațiune falsă care nu se confirmată prin fapte.”

Adjuncta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că o altă narațiune a propagandei ruse este că NATO folosește instrumente de parteneriat pentru a influența diferite țări, inclusiv Moldova. 

„În realitate, țările partenere sunt în scaunul șoferului [sunt care decid]”, a subliniat Burcu San. „Ele sunt cele care determină amploarea relației cu NATO și își fac cunoscute cerințele și nevoile.”

 Găzăuzii și Transnistria - punctele-țintă ale propagandei rusești 

În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al războiului hibrid dus de  Kremlin în Republica Moldova, serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a informat că se atestă o readaptare a narațiunilor rusești despre NATO concepute dedicat pentru Moldova. 

La solicitarea reporterilor, Serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a reperat cinci dintre cele mai răspândite narațiuni false despre NATO în Moldova: „NATO înarmează Republica Moldova pentru a o atrage într-un război cu Rusia”; „NATO construiește o bază militară în Moldova”; „NATO este în război cu Rusia în Ucraina”; „Moldova poate adera la UE numai dacă devine mai întâi membră a NATO”; „Cooperarea consolidată a Moldovei cu NATO îi amenință securitatea”.

Serviciul de presă al NATO a subliniat că, în cazul Moldovei, propaganda sovietică și, mai târziu, cea rusă, a creat și alimentat constant de-a lungul ultimelor decenii mituri despre NATO, concentrându-se acum asupra cetățenilor care locuiesc în UTA Găgăuzia și regiunea separatistă transnistreană.

„Este un fapt că aceste eforturi urmăresc să creeze cât mai multe fricțiuni în societatea moldovenească pentru a crea tulburări politice, a submina instituțiile democratice, statul de drept și sprijinul moldovenilor pentru calea europeană”, se precizează în răspunsul Alianței. „Acesta este motivul pentru care este vital să continuăm și să consolidăm reziliența informațională a societăților noastre. Societatea civilă și mass-media independentă au un rol important de jucat în acest context”.

Mai mult, asistenta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că Rusia folosește constant retorica amenințătoare la adresa Chișinăului și încearcă să destabilizeze Republica Moldova. 

„Războiul hibrid este folosit foarte mult de Rusia. Știu că Misiunea de Parteneriat UE se concentrează pentru a ajuta Moldova să reziste atacurilor hibride”, a spus ea. „NATO lucrează de asemenea la întărirea rezilienței societății Republicii Moldova. Avem mai multe inițiative în acest sens. Unul dintre instrumentele pe care Rusia îl folosește este dezinformarea, iar comunicarea strategică face într-adevăr parte din programul nostru.”

În fața acestor amenințări la adresa Republicii Moldova, UE a deschis într-un timp record la Chișinău Misiunea UE de Parteneriat în Republica Moldova, o misiune exclusiv civilă, care are drept obiectiv principal consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride.   

Misiunea oferă consiliere la nivel strategic și sprijin pentru a consolida sectorul de securitate al Republicii Moldova. 

Într-un răspuns adresat reporterilor, Misiunea a precizat că se ghidează după trei linii directoare de acțiune: „Contribuție la întărirea capacităților de management al crizelor din sectorul de securitate internă al Republicii Moldova; Sprijin pentru creșterea rezilienței față de amenințările hibride, mai ales întărirea securității cibernetice, și pentru combaterea manipulării și interferențelor informaționale externe; oferirea de sprijin operațional pentru autoritățile Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte în domeniile menționate la cele două puncte anterioare. În îndeplinirea acestui mandat, Misiunea oferă sprijin pentru dezvoltarea de strategii și politici în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și răspuns adecvat la acestea”.

Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

missing
02 mai 2024, ora 23:29

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie din partea subalternilor săi. Veronica Dragalin spune că a refuzat să le semneze și a preferat să discute cu procurorii care aveau intenția să plece, pentru a-i convinge să rămână în sistem. Toți încă se regăsesc în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Aveam la sfârșitul anului trecut vreo 5-6 care voiau să plece și i-am rugat să rămână și ei încă mai sunt la PA și sper să nu plece”, a declarat Dragalin în ediția de joi, 2 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Veronica Dragalin a mai punctat că ar încredere că oamenii pe care a insistat să îi păstreze la PA sunt procurori dedicați și că s-ar simți responsabilă dacă ar pica Vetting-ul. 

„Sunt persoane în care eu, din experiența pe care am avut-o acum mai bine de un an și jumătate, îi consider pregătiți, care fac treabă bună pe dosare și cred că ar fi un minus mare pentru țara noastră să îi pierdem”, a explicat șefa PA. 

Veronica Dragalin nu a oferit însă niciun nume atunci când a vorbit despre acest subiect. 

  • Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale - https://bit.ly/3JkDiPf

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram