Război în Ucraina, ziua 467: Atac la Belgorod! Rusia susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

social

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

11 martie 2023, ora 22:40

Epopeea râului Bîc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic. Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău, în zona stației de epurare. Autoritățile Capitalei s-au lăudat și încă se laudă cu proiecte grandioase și planuri pentru a crea o zonă verde și curată de-a lungul acestui râu, dar realitatea de pe teren e cu totul alta. 

Timp de o săptămână, am luat la pas malurile Bîcului și am descoperit un adevărat dezastru. Deversări neautorizate din conducte ilegale și tone de gunoi aruncate în apă și pe malurile râului. La vărsarea lui în Nistru, râul este lipsit complet de viață, iar folosirea apei pentru irigații și alte activități economice poate duce la probleme grave pentru oameni și mediul înconjurător. Există soluții pentru stoparea acestui dezastru ecologic și care sunt acestea?

De ani buni este semnalată și discutată problema râului Bîc. De ani buni se discută despre poluarea acestuia și despre soluții pentru a o stopa. Tot de atâția ani nu s-a făcut... nimic. 

„Ca orice țară care se respectă, și Republica Moldova ar trebui să aibă ape curate și ar trebui să le ofere cetățenilor săi, ape păstrate în condiții naturale. După cum vedem, suntem pe râul Bîc, iar aici se efectuează lucrări de ceva vreme, dar cu toate astea, apa este de o calitate mizerabilă. În acest reportaj, încercăm să aflăm ce duce la o asemenea poluare și dacă această poluare duce la dispariția totală a vieții din râul Bîc”. 

Timp de aproape o săptămână, am luat la pas malurile râului, pentru a vedea adevăratul dezastru, care se află în zonele greu accesibile sau dosite. Se consideră că râul Bîc începe din satul Temeleuți, raionul Călărași. Își plimbă apele prin mai multe localități. Dar, pentru că cea mai agresivă poluare are loc în raza municipiului Chișinău, am pornit pe urmele apei de la barajul Ghidighici, mergând până la vărsarea Bîcului în Nistru. 

Am rămas uimiți de cele descoperite. Dacă la ieșirea din acest baraj, apa este limpede, pe măsură ce străbate Chișinăul își schimbă total caracteristicile. O sursă a poluării sunt aceste scurgeri clandestine. 

De altfel, toată zona situată între străzile Feredeului și Ismail este plină de astfel de scurgeri. Unele dintre ele sunt izvoare, altele însă sunt canalizări de la agenții economici din zonă.

Ca să înțelegem cât de poluat este râul în Capitală, am solicitat experților de la laboratorul pentru calitatea apei, de la Agenția de Mediu, să preleveze probe. 

În drum către locul pe care l-am ales pentru a preleva probele de apă, am găsit o altă situație, extrem de gravă. Un „pod” plutitor, format din pet-uri și gunoaie, aduse de ape din amonte și care au rămas blocate. 

Deși apa râului, pe segmentul de unde au fost luate probe e limpede, acest lucru nu înseamnă că e și curată.

„Prelevăm azi o probă de apă din râul Bîc, de pe Calea Basarabiei. Acum ne pregătim pentru prelevarea probei”, a spus șeful direcției de la Agenția de Mediu, Vitalie Lutan.

„Am venit pe strada Calea Basarabiei împreună cu inspectorii din cadrul Agenției de Mediu, pentru a preleva niște probe de apă din Bîc. Este un loc pe care noi l-am ales, pentru a vedea care este calitatea apei aici, în orașul Chișinău”.

După aproximativ 20 de minute de așteptare, au început să apară și primele rezultate. Conform acestora, nivelul de poluare din râul Bîc este de categoria a 2-a, ceea ce înseamnă că e bine. Și asta pentru că afară încă e rece și nu au fost ploi în ultima perioadă. 

Experții au prelevat probe și pentru analiza chimică a apei din Bîc. Rezultatele vor fi gata în circa 10 zile. Când vom afla aceste date, le vom face publice într-un reportaj următor.

Râul Bîc se schimbă și mai mult la culoare în locul unde se revarsă apele uzate din stația de epurare. Locul este amplasat aproape de ieșirea din Chișinau, pe strada Vadul Bîcului. 

Am solicitat explicații de la Apă-Canal, care deține stația de epurare, cerând să ni se explice de ce apa are o asemenea culoare și de ce miroase atât de urât. Într-un răspuns pe care l-am primit vineri-seara, Apă-Canal ne-a comunicat că, la momentul actual, stația de epurare funcționează la parametri normali, iar volumul apei uzate este determinat în baza indicatorilor debitmetrilor. 

„Administrația furnizorului de apă monitorizeaza non-stop procesul tehnologic de la stația de epurare a municipiului Chișinău, pentru a evita prin sistemul public de canalizare deversări în salva de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți și se iau probe periodic. Și asta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE. 

Administratia S.A. „Apa Canal” s-a adresat de nenumarate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de Poliție, Procuratura, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți ce depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a acestor probleme”, ne-au spus cei de la Apă-Canal. 

Poluat la greu, în drumul său, râul Bîc trece și prin raionul Anenii Noi.

„Eu vă spun așa cum este. Intrarea în raionul Anenii Noi, râul Bîc este poluat 100 de procente. Am activat 10 ani în Inspectoratul Ecologic de Stat. Se prelevau probe și arătau că apa este 100 de procente poluată. Vă spun care e motivul, chimia foarte tare a avansat, dar stațiile de epurare nu au fost modificate ca să corespundă cerințelor noi. Au rămas acelea vechi și nu au capacitatea de a preepura apele acestea uzate”, ne-a explicat primarului satului Bulboaca, Anenii Noi, Ion Berzoi. 

Primarul din satul Bulboaca este de părere că unul dintre sursele de poluare ale apelor Bîcului este stația de epurare din Chișinău: „Până nu modifică stația de epurare Chișinău, să preepureze apele normal, râul Bîc o să fie permanent așa mort. Înțeleg că acolo trebuie milioane, dar apa e curgătoare și dacă stația va fi modernizată, râul o să se curețe. Altfel, o să persiste așa miros și va fi mereu poluat”.

Inclusiv agricultorii care locuiesc și muncesc pământurile în aval de Chișinău, au probleme mari. Aceștia nu pot folosi apa din Bîc pentru irigații, deoarece aceasta conține depășiri ale normelor de nitrați și metale grele.

„E clar că e o problemă, apele sunt poluate. Cândva mergea la irigare, acuma din Bîc nimeni nu irigă, că plantele se usucă”, spune Ion Berzoi.

În urma unui studiu din 2012, realizat de Centrul Național de Mediu, s-a demonstrat că, începând cu strada Varnița din Chișinău și până la vărsarea în Nistru, apele Bîcului sunt moarte și nu pot fi folosite pentru nicio activitate umană.

„Si iată-ne ajunși în locul în care râul Bîc se revarsă în râul Nistru. Știm bine că este o sursă importantă de alimentare cu apă pentru moldoveni. Imaginile de aici arată dezastrul ecologic, apa râului Bîc este de un cenușiu închis, este tulbure, semn că are foarte multe impurități, spre comparație cu apa din Nistru, care este de o altă nuanță. Nu pot să vă redau în cuvinte și mirosul insuportabil care este aici. Abia te abții ca să nu vomiți”.

Amploarea acestui dezastru ecologic se vede și din spațiu. Îngrijorați de starea deplorabilă a râului, sâmbăta trecută, un grup de activiști și pasionați de kayaking, au organizat un eveniment pe lacul din parcul La Izvor. De acolo, au pornit cu kayak-urile pe Bîc, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acest râu.

„Noi am fost primii care am mers cu kayak-uri pe râul Bîc. Sunt mai multe întrebări. Înțelegem deja că sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate. Așa se explică de ce trebuie să avem râul Bîc așa lărgit. Majoritatea apei ar trebui să se ducă la vale, dar aici unde râul se îngustează, apa nu trece. E plin de copaci peste tot.

Asemenea locuri blochează acum apa. Și nu cred că acest copac e aici de curând, uite e uscat. Dar uită-te câte roți sunt, la fiecare metru e câte o roată”, a menționat organizatorul expediției, Alex Gutsaga.

Acum câteva zile, primarul Ion Ceban s-a arătat deranjat de inițiativa celor care au ieșit cu kayak-urile pe Bîc și a postat un video pe pagina personală de Facebook. A lansat o invitație publică la Primărie, pentru cei interesați de proiectele privind modernizarea râului Bîc. 

Nu am vrut să ratăm o asemenea invitație și am mers joi la Primăria Chișinău.

Clipa însă a durat ceva mai mult. Peste 35 de minute. Am obținut până la urmă un interviu, însă doar după ce am anunțat că plecăm.

„Ceea ce s-a făcut până la moment la Primărie, din sursele bugetului municipal și din finanțarea obținuță, ține de curățarea acestui segment și betonarea lui, atât. Betonarea respectivă este una dintre modalitățile care încă se mai utilizează în multe râuri urbane din Europa. Ea nu este cea mai modernă soluție, dar este o soluție foarte practică, pentru a ușura întreținerea râului ca atare”, ne-a spus consiliera primarului general, Ala Mîrza.

Am întrebat și despre deversările ilegale în râul Bîc: „- Aceste conducte nu sunt de acum, ele au o istorie. - Dar ce facem cu ele, în situația asta? - Eu nu am acum o soluție”.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Agenției de Mediu a declarat că singura entitate care poate prescrie amenzi este Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit legislației, fiecare agent economic trebuie să trateze apa pe care o folosește, prin montarea de mini-stații de epurare. Vom insista ca inspectorii de mediu să iasă în teren, împreună cu noi, pentru a identifica cine se face vinovat de aceste deversări clandestine, din cauza cărora viața din Bîc dispare. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

Emoții pentru absolvenții claselor a 9-a! Elevii din școlile cu predare în limbile minorităților susțin examenul la limba română

05 iunie 2023, ora 10:04

Prima „probă de foc” pentru absolvenții claselor a 9-a. Circa 5400 de elevi din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale susțin luni, 5 iunie, examenul la Limba și literatura română. 

Examenul de astăzi este primul în lista celor patru examene naționale de absolvire a gimnaziului la care participă circa 30 000 de elevi din întreaga țară.

„Educarea noilor generații în spiritul democrației participative este primordială în dezvoltarea continuă a țării și obținerea progreselor în calea noastră spre integrarea europeană. În acest context, adresez mulțumiri tuturor celor ce promovează educația de calitate și buna pregătire a tinerilor, contribuind prin exemple de corectitudine și respect pentru valorile general umane.Vă felicit pentru că ați ajuns cu succes la etapa de evaluare a cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de școală și vă îndemn să aveți încredere în forțele proprii ori de câte ori veți intra în sala de examen”, este mesajul adresat de ministrul Educației, Anatolie Topală. 

„Competențele formate în cadrul activităților curriculare și extracurriculare vă vor ajuta atât în cadrul examenelor, cât și în continuarea studiilor. Oriunde veți continua studiile, la liceu, colegiu, școală profesională ori centru de excelență, este important să învățați continuu și consecvent, astfel încât să obțineți o bună pregătire în domeniul pe care-l veți alege. Într-o lume în continuă schimbare, vă încurajez să investiți timp și energie în dezvoltarea personală și profesională”, a adăugat ministrul. 

Circa 30 000 de elevi vor susține, în perioada 5-15 iunie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului. 

Joi, 8 iunie 2023, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 29 553 de elevi din cadrul a 1073 de instituții de învățământ. Luni, 12 iunie 2023, elevii vor susține examenul la limba de instruire. La examenul la Limba și literatura română vor participa 24 007 de elevi, iar examenul la Limba și literatura rusă va fi organizat pentru 5 388 de elevi. Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la Istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 15 iunie. 

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram