Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 885: Atacuri nocturne și avertismentul lui Trump. Rusia a depășit o nouă linie roșie

social

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

11 martie 2023, ora 22:40

Epopeea râului Bîc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic. Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău, în zona stației de epurare. Autoritățile Capitalei s-au lăudat și încă se laudă cu proiecte grandioase și planuri pentru a crea o zonă verde și curată de-a lungul acestui râu, dar realitatea de pe teren e cu totul alta. 

Timp de o săptămână, am luat la pas malurile Bîcului și am descoperit un adevărat dezastru. Deversări neautorizate din conducte ilegale și tone de gunoi aruncate în apă și pe malurile râului. La vărsarea lui în Nistru, râul este lipsit complet de viață, iar folosirea apei pentru irigații și alte activități economice poate duce la probleme grave pentru oameni și mediul înconjurător. Există soluții pentru stoparea acestui dezastru ecologic și care sunt acestea?

De ani buni este semnalată și discutată problema râului Bîc. De ani buni se discută despre poluarea acestuia și despre soluții pentru a o stopa. Tot de atâția ani nu s-a făcut... nimic. 

„Ca orice țară care se respectă, și Republica Moldova ar trebui să aibă ape curate și ar trebui să le ofere cetățenilor săi, ape păstrate în condiții naturale. După cum vedem, suntem pe râul Bîc, iar aici se efectuează lucrări de ceva vreme, dar cu toate astea, apa este de o calitate mizerabilă. În acest reportaj, încercăm să aflăm ce duce la o asemenea poluare și dacă această poluare duce la dispariția totală a vieții din râul Bîc”. 

Timp de aproape o săptămână, am luat la pas malurile râului, pentru a vedea adevăratul dezastru, care se află în zonele greu accesibile sau dosite. Se consideră că râul Bîc începe din satul Temeleuți, raionul Călărași. Își plimbă apele prin mai multe localități. Dar, pentru că cea mai agresivă poluare are loc în raza municipiului Chișinău, am pornit pe urmele apei de la barajul Ghidighici, mergând până la vărsarea Bîcului în Nistru. 

Am rămas uimiți de cele descoperite. Dacă la ieșirea din acest baraj, apa este limpede, pe măsură ce străbate Chișinăul își schimbă total caracteristicile. O sursă a poluării sunt aceste scurgeri clandestine. 

De altfel, toată zona situată între străzile Feredeului și Ismail este plină de astfel de scurgeri. Unele dintre ele sunt izvoare, altele însă sunt canalizări de la agenții economici din zonă.

Ca să înțelegem cât de poluat este râul în Capitală, am solicitat experților de la laboratorul pentru calitatea apei, de la Agenția de Mediu, să preleveze probe. 

În drum către locul pe care l-am ales pentru a preleva probele de apă, am găsit o altă situație, extrem de gravă. Un „pod” plutitor, format din pet-uri și gunoaie, aduse de ape din amonte și care au rămas blocate. 

Deși apa râului, pe segmentul de unde au fost luate probe e limpede, acest lucru nu înseamnă că e și curată.

„Prelevăm azi o probă de apă din râul Bîc, de pe Calea Basarabiei. Acum ne pregătim pentru prelevarea probei”, a spus șeful direcției de la Agenția de Mediu, Vitalie Lutan.

„Am venit pe strada Calea Basarabiei împreună cu inspectorii din cadrul Agenției de Mediu, pentru a preleva niște probe de apă din Bîc. Este un loc pe care noi l-am ales, pentru a vedea care este calitatea apei aici, în orașul Chișinău”.

După aproximativ 20 de minute de așteptare, au început să apară și primele rezultate. Conform acestora, nivelul de poluare din râul Bîc este de categoria a 2-a, ceea ce înseamnă că e bine. Și asta pentru că afară încă e rece și nu au fost ploi în ultima perioadă. 

Experții au prelevat probe și pentru analiza chimică a apei din Bîc. Rezultatele vor fi gata în circa 10 zile. Când vom afla aceste date, le vom face publice într-un reportaj următor.

Râul Bîc se schimbă și mai mult la culoare în locul unde se revarsă apele uzate din stația de epurare. Locul este amplasat aproape de ieșirea din Chișinau, pe strada Vadul Bîcului. 

Am solicitat explicații de la Apă-Canal, care deține stația de epurare, cerând să ni se explice de ce apa are o asemenea culoare și de ce miroase atât de urât. Într-un răspuns pe care l-am primit vineri-seara, Apă-Canal ne-a comunicat că, la momentul actual, stația de epurare funcționează la parametri normali, iar volumul apei uzate este determinat în baza indicatorilor debitmetrilor. 

„Administrația furnizorului de apă monitorizeaza non-stop procesul tehnologic de la stația de epurare a municipiului Chișinău, pentru a evita prin sistemul public de canalizare deversări în salva de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți și se iau probe periodic. Și asta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE. 

Administratia S.A. „Apa Canal” s-a adresat de nenumarate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de Poliție, Procuratura, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți ce depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a acestor probleme”, ne-au spus cei de la Apă-Canal. 

Poluat la greu, în drumul său, râul Bîc trece și prin raionul Anenii Noi.

„Eu vă spun așa cum este. Intrarea în raionul Anenii Noi, râul Bîc este poluat 100 de procente. Am activat 10 ani în Inspectoratul Ecologic de Stat. Se prelevau probe și arătau că apa este 100 de procente poluată. Vă spun care e motivul, chimia foarte tare a avansat, dar stațiile de epurare nu au fost modificate ca să corespundă cerințelor noi. Au rămas acelea vechi și nu au capacitatea de a preepura apele acestea uzate”, ne-a explicat primarului satului Bulboaca, Anenii Noi, Ion Berzoi. 

Primarul din satul Bulboaca este de părere că unul dintre sursele de poluare ale apelor Bîcului este stația de epurare din Chișinău: „Până nu modifică stația de epurare Chișinău, să preepureze apele normal, râul Bîc o să fie permanent așa mort. Înțeleg că acolo trebuie milioane, dar apa e curgătoare și dacă stația va fi modernizată, râul o să se curețe. Altfel, o să persiste așa miros și va fi mereu poluat”.

Inclusiv agricultorii care locuiesc și muncesc pământurile în aval de Chișinău, au probleme mari. Aceștia nu pot folosi apa din Bîc pentru irigații, deoarece aceasta conține depășiri ale normelor de nitrați și metale grele.

„E clar că e o problemă, apele sunt poluate. Cândva mergea la irigare, acuma din Bîc nimeni nu irigă, că plantele se usucă”, spune Ion Berzoi.

În urma unui studiu din 2012, realizat de Centrul Național de Mediu, s-a demonstrat că, începând cu strada Varnița din Chișinău și până la vărsarea în Nistru, apele Bîcului sunt moarte și nu pot fi folosite pentru nicio activitate umană.

„Si iată-ne ajunși în locul în care râul Bîc se revarsă în râul Nistru. Știm bine că este o sursă importantă de alimentare cu apă pentru moldoveni. Imaginile de aici arată dezastrul ecologic, apa râului Bîc este de un cenușiu închis, este tulbure, semn că are foarte multe impurități, spre comparație cu apa din Nistru, care este de o altă nuanță. Nu pot să vă redau în cuvinte și mirosul insuportabil care este aici. Abia te abții ca să nu vomiți”.

Amploarea acestui dezastru ecologic se vede și din spațiu. Îngrijorați de starea deplorabilă a râului, sâmbăta trecută, un grup de activiști și pasionați de kayaking, au organizat un eveniment pe lacul din parcul La Izvor. De acolo, au pornit cu kayak-urile pe Bîc, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acest râu.

„Noi am fost primii care am mers cu kayak-uri pe râul Bîc. Sunt mai multe întrebări. Înțelegem deja că sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate. Așa se explică de ce trebuie să avem râul Bîc așa lărgit. Majoritatea apei ar trebui să se ducă la vale, dar aici unde râul se îngustează, apa nu trece. E plin de copaci peste tot.

Asemenea locuri blochează acum apa. Și nu cred că acest copac e aici de curând, uite e uscat. Dar uită-te câte roți sunt, la fiecare metru e câte o roată”, a menționat organizatorul expediției, Alex Gutsaga.

Acum câteva zile, primarul Ion Ceban s-a arătat deranjat de inițiativa celor care au ieșit cu kayak-urile pe Bîc și a postat un video pe pagina personală de Facebook. A lansat o invitație publică la Primărie, pentru cei interesați de proiectele privind modernizarea râului Bîc. 

Nu am vrut să ratăm o asemenea invitație și am mers joi la Primăria Chișinău.

Clipa însă a durat ceva mai mult. Peste 35 de minute. Am obținut până la urmă un interviu, însă doar după ce am anunțat că plecăm.

„Ceea ce s-a făcut până la moment la Primărie, din sursele bugetului municipal și din finanțarea obținuță, ține de curățarea acestui segment și betonarea lui, atât. Betonarea respectivă este una dintre modalitățile care încă se mai utilizează în multe râuri urbane din Europa. Ea nu este cea mai modernă soluție, dar este o soluție foarte practică, pentru a ușura întreținerea râului ca atare”, ne-a spus consiliera primarului general, Ala Mîrza.

Am întrebat și despre deversările ilegale în râul Bîc: „- Aceste conducte nu sunt de acum, ele au o istorie. - Dar ce facem cu ele, în situația asta? - Eu nu am acum o soluție”.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Agenției de Mediu a declarat că singura entitate care poate prescrie amenzi este Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit legislației, fiecare agent economic trebuie să trateze apa pe care o folosește, prin montarea de mini-stații de epurare. Vom insista ca inspectorii de mediu să iasă în teren, împreună cu noi, pentru a identifica cine se face vinovat de aceste deversări clandestine, din cauza cărora viața din Bîc dispare. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/UPDATE/ Băiețelul de 6 anișori din Logofteni, dispărut după ce a ieșit cu mama la păscut vacile, găsit în satul vecin
/UPDATE/ Băiețelul de 6 anișori din Logofteni, dispărut după ce a ieșit cu mama la păscut vacile, găsit în satul vecin
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”

/VIDEO/ Olimpicii Moldovei, aplaudați pe Sena: Defilarea sportivilor la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris

missing
27 iulie 2024, ora 12:36

Cei 26 de sportivi care reprezintă Republica Moldova la Jocurile Olimpice de Vară au „defilat” aseară pe râul Sena, într-o corabie alături de Mexic și Monaco. Cu drapele în mâini, steagurile mari ale Moldovei și UE, olimpicii noștri au fost aplaudați de spectatori.

„Acest moment este încununarea anilor de muncă, sacrificii și determinare. Suntem recunoscători pentru susținerea și încrederea voastră, dragi suporteri, familie și prieteni. Haideți să trăim împreună acest vis și să arătăm lumii întregi ce înseamnă spiritul olimpic! Forța și pasiunea noastră ne vor ghida către victorie”, au menționat reprezentanții lotului național olimpic, înaintea ceremoniei de deschidere.

În acest an, Republica Moldova e reprezentantă la 10 probe din cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, de către:

  1. Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Radu Lefter, Maxim Saculțan – la lupte;
  2. Andrian Mardare, Zalina Marghieva, Serghei Marghiev, Alexandra Emilianov, Dimitriana Bezede – la Atletism;
  3. Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu – la Canoe;
  4. Denis Vieru, Adil Osmanov, Mihail Latîșev – la Judo;
  5. Dan Olaru, Alexandra Mîrca – la Tir cu Arcul;
  6. Tatiana Salcuțan, Pavel Alovatki – la înot;
  7. Anna Dulce la proba Tir;
  8. Marin Robu la Haltere;
  9. Vladislav Ursu la Tenis de masă;
  10. Alisa Glinka la Dresaj.

În total, la eveniment vor evolua 10.500 de sportivi, la 32 de probe, pentru prima dată fiind atinsă paritatea exactă între sportivi și sportive.

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram