/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

social

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

11 martie 2023, ora 22:40

Epopeea râului Bîc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic. Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău, în zona stației de epurare. Autoritățile Capitalei s-au lăudat și încă se laudă cu proiecte grandioase și planuri pentru a crea o zonă verde și curată de-a lungul acestui râu, dar realitatea de pe teren e cu totul alta. 

Timp de o săptămână, am luat la pas malurile Bîcului și am descoperit un adevărat dezastru. Deversări neautorizate din conducte ilegale și tone de gunoi aruncate în apă și pe malurile râului. La vărsarea lui în Nistru, râul este lipsit complet de viață, iar folosirea apei pentru irigații și alte activități economice poate duce la probleme grave pentru oameni și mediul înconjurător. Există soluții pentru stoparea acestui dezastru ecologic și care sunt acestea?

De ani buni este semnalată și discutată problema râului Bîc. De ani buni se discută despre poluarea acestuia și despre soluții pentru a o stopa. Tot de atâția ani nu s-a făcut... nimic. 

„Ca orice țară care se respectă, și Republica Moldova ar trebui să aibă ape curate și ar trebui să le ofere cetățenilor săi, ape păstrate în condiții naturale. După cum vedem, suntem pe râul Bîc, iar aici se efectuează lucrări de ceva vreme, dar cu toate astea, apa este de o calitate mizerabilă. În acest reportaj, încercăm să aflăm ce duce la o asemenea poluare și dacă această poluare duce la dispariția totală a vieții din râul Bîc”. 

Timp de aproape o săptămână, am luat la pas malurile râului, pentru a vedea adevăratul dezastru, care se află în zonele greu accesibile sau dosite. Se consideră că râul Bîc începe din satul Temeleuți, raionul Călărași. Își plimbă apele prin mai multe localități. Dar, pentru că cea mai agresivă poluare are loc în raza municipiului Chișinău, am pornit pe urmele apei de la barajul Ghidighici, mergând până la vărsarea Bîcului în Nistru. 

Am rămas uimiți de cele descoperite. Dacă la ieșirea din acest baraj, apa este limpede, pe măsură ce străbate Chișinăul își schimbă total caracteristicile. O sursă a poluării sunt aceste scurgeri clandestine. 

De altfel, toată zona situată între străzile Feredeului și Ismail este plină de astfel de scurgeri. Unele dintre ele sunt izvoare, altele însă sunt canalizări de la agenții economici din zonă.

Ca să înțelegem cât de poluat este râul în Capitală, am solicitat experților de la laboratorul pentru calitatea apei, de la Agenția de Mediu, să preleveze probe. 

În drum către locul pe care l-am ales pentru a preleva probele de apă, am găsit o altă situație, extrem de gravă. Un „pod” plutitor, format din pet-uri și gunoaie, aduse de ape din amonte și care au rămas blocate. 

Deși apa râului, pe segmentul de unde au fost luate probe e limpede, acest lucru nu înseamnă că e și curată.

„Prelevăm azi o probă de apă din râul Bîc, de pe Calea Basarabiei. Acum ne pregătim pentru prelevarea probei”, a spus șeful direcției de la Agenția de Mediu, Vitalie Lutan.

„Am venit pe strada Calea Basarabiei împreună cu inspectorii din cadrul Agenției de Mediu, pentru a preleva niște probe de apă din Bîc. Este un loc pe care noi l-am ales, pentru a vedea care este calitatea apei aici, în orașul Chișinău”.

După aproximativ 20 de minute de așteptare, au început să apară și primele rezultate. Conform acestora, nivelul de poluare din râul Bîc este de categoria a 2-a, ceea ce înseamnă că e bine. Și asta pentru că afară încă e rece și nu au fost ploi în ultima perioadă. 

Experții au prelevat probe și pentru analiza chimică a apei din Bîc. Rezultatele vor fi gata în circa 10 zile. Când vom afla aceste date, le vom face publice într-un reportaj următor.

Râul Bîc se schimbă și mai mult la culoare în locul unde se revarsă apele uzate din stația de epurare. Locul este amplasat aproape de ieșirea din Chișinau, pe strada Vadul Bîcului. 

Am solicitat explicații de la Apă-Canal, care deține stația de epurare, cerând să ni se explice de ce apa are o asemenea culoare și de ce miroase atât de urât. Într-un răspuns pe care l-am primit vineri-seara, Apă-Canal ne-a comunicat că, la momentul actual, stația de epurare funcționează la parametri normali, iar volumul apei uzate este determinat în baza indicatorilor debitmetrilor. 

„Administrația furnizorului de apă monitorizeaza non-stop procesul tehnologic de la stația de epurare a municipiului Chișinău, pentru a evita prin sistemul public de canalizare deversări în salva de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți și se iau probe periodic. Și asta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE. 

Administratia S.A. „Apa Canal” s-a adresat de nenumarate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de Poliție, Procuratura, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți ce depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a acestor probleme”, ne-au spus cei de la Apă-Canal. 

Poluat la greu, în drumul său, râul Bîc trece și prin raionul Anenii Noi.

„Eu vă spun așa cum este. Intrarea în raionul Anenii Noi, râul Bîc este poluat 100 de procente. Am activat 10 ani în Inspectoratul Ecologic de Stat. Se prelevau probe și arătau că apa este 100 de procente poluată. Vă spun care e motivul, chimia foarte tare a avansat, dar stațiile de epurare nu au fost modificate ca să corespundă cerințelor noi. Au rămas acelea vechi și nu au capacitatea de a preepura apele acestea uzate”, ne-a explicat primarului satului Bulboaca, Anenii Noi, Ion Berzoi. 

Primarul din satul Bulboaca este de părere că unul dintre sursele de poluare ale apelor Bîcului este stația de epurare din Chișinău: „Până nu modifică stația de epurare Chișinău, să preepureze apele normal, râul Bîc o să fie permanent așa mort. Înțeleg că acolo trebuie milioane, dar apa e curgătoare și dacă stația va fi modernizată, râul o să se curețe. Altfel, o să persiste așa miros și va fi mereu poluat”.

Inclusiv agricultorii care locuiesc și muncesc pământurile în aval de Chișinău, au probleme mari. Aceștia nu pot folosi apa din Bîc pentru irigații, deoarece aceasta conține depășiri ale normelor de nitrați și metale grele.

„E clar că e o problemă, apele sunt poluate. Cândva mergea la irigare, acuma din Bîc nimeni nu irigă, că plantele se usucă”, spune Ion Berzoi.

În urma unui studiu din 2012, realizat de Centrul Național de Mediu, s-a demonstrat că, începând cu strada Varnița din Chișinău și până la vărsarea în Nistru, apele Bîcului sunt moarte și nu pot fi folosite pentru nicio activitate umană.

„Si iată-ne ajunși în locul în care râul Bîc se revarsă în râul Nistru. Știm bine că este o sursă importantă de alimentare cu apă pentru moldoveni. Imaginile de aici arată dezastrul ecologic, apa râului Bîc este de un cenușiu închis, este tulbure, semn că are foarte multe impurități, spre comparație cu apa din Nistru, care este de o altă nuanță. Nu pot să vă redau în cuvinte și mirosul insuportabil care este aici. Abia te abții ca să nu vomiți”.

Amploarea acestui dezastru ecologic se vede și din spațiu. Îngrijorați de starea deplorabilă a râului, sâmbăta trecută, un grup de activiști și pasionați de kayaking, au organizat un eveniment pe lacul din parcul La Izvor. De acolo, au pornit cu kayak-urile pe Bîc, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acest râu.

„Noi am fost primii care am mers cu kayak-uri pe râul Bîc. Sunt mai multe întrebări. Înțelegem deja că sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate. Așa se explică de ce trebuie să avem râul Bîc așa lărgit. Majoritatea apei ar trebui să se ducă la vale, dar aici unde râul se îngustează, apa nu trece. E plin de copaci peste tot.

Asemenea locuri blochează acum apa. Și nu cred că acest copac e aici de curând, uite e uscat. Dar uită-te câte roți sunt, la fiecare metru e câte o roată”, a menționat organizatorul expediției, Alex Gutsaga.

Acum câteva zile, primarul Ion Ceban s-a arătat deranjat de inițiativa celor care au ieșit cu kayak-urile pe Bîc și a postat un video pe pagina personală de Facebook. A lansat o invitație publică la Primărie, pentru cei interesați de proiectele privind modernizarea râului Bîc. 

Nu am vrut să ratăm o asemenea invitație și am mers joi la Primăria Chișinău.

Clipa însă a durat ceva mai mult. Peste 35 de minute. Am obținut până la urmă un interviu, însă doar după ce am anunțat că plecăm.

„Ceea ce s-a făcut până la moment la Primărie, din sursele bugetului municipal și din finanțarea obținuță, ține de curățarea acestui segment și betonarea lui, atât. Betonarea respectivă este una dintre modalitățile care încă se mai utilizează în multe râuri urbane din Europa. Ea nu este cea mai modernă soluție, dar este o soluție foarte practică, pentru a ușura întreținerea râului ca atare”, ne-a spus consiliera primarului general, Ala Mîrza.

Am întrebat și despre deversările ilegale în râul Bîc: „- Aceste conducte nu sunt de acum, ele au o istorie. - Dar ce facem cu ele, în situația asta? - Eu nu am acum o soluție”.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Agenției de Mediu a declarat că singura entitate care poate prescrie amenzi este Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit legislației, fiecare agent economic trebuie să trateze apa pe care o folosește, prin montarea de mini-stații de epurare. Vom insista ca inspectorii de mediu să iasă în teren, împreună cu noi, pentru a identifica cine se face vinovat de aceste deversări clandestine, din cauza cărora viața din Bîc dispare. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită

missing
19 aprilie 2024, ora 17:42

Primarul localității Boldurești, care a lovit mortal cu mașina un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, va mai sta 30 de zile după gratii. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-au prelungit măsura preventivă de arest în penitenciar, anunță PCCOCS.

„Măsura aplicată este necesară în vederea finalizării investigațiilor. Acum, urmează ca procurorilor PCCOCS să le fie prezentate rezultatele expertizelor dispuse, în vederea trimiterii dosarului în judecată”, menționează procurorii de la cauze speciale.

Amintim că Nicanor Ciochină a fost reținut în dimineața zilei de 21 februarie, după ce ar fi accidentat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului.

Potrivit poliției, având experiență de șef al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Nicanor Ciochină a încercat să ducă de nas anchetatorii pentru a scăpa de pușcărie. În prima fază, acesta a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o mașină de marcă identică celei implicate în accident, Dacia Duster de culoare alb. În urma accidentului, bărbatul și-a deconectat telefonul și nu a fost nici acasă și nici la locul de muncă. Mai mult, în acest timp, bărbatul a încercat să șteargă urmele. Pe 20 februarie, în jurul orei 22:00, acesta a înscenat un accident cu implicarea mașinii avariate. Ciochină nu și-a recunoscut vina.

Oamenii legii au reținut și un complice, care l-ar fi ajutat pe primar să șteargă urmele infracțiunii, prin schimbarea plăcuțelor de înmatriculare de la automobilul de serviciu implicat în accident. 

În urma accidentului, doi polițiști au fost demiși, iar alți trei - sancționați. Potrivit IGP, cei cinci angajați ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni nu ar fi acționat în conformitate cu standardele profesionale și au pus piedici în desfășurarea corectă a investigației. Ca urmare, doi dintre aceștia, unul cu funcție de conducere și altul cu funcție de execuție, au fost demiși. De asemenea, un polițist a fost retrogradat în funcție, iar alți doi au fost sancționați cu mustrare aspră. Inspectoratul General al Poliției a demarat o anchetă de serviciu pentru a elucida acțiunile/inacțiunile angajaților din subdiviziunile implicate la descoperirea infracțiunii.

Tragedia s-a produs pe 20 februarie, la intrarea în localitatea Boldurești. Un copil de 14 ani a murit, după ce a fost lovit mortal de o mașină, iar șoferul a fugit de la fața locului. Pe caz a fost pornită o cauză penală, care se află în gestiunea procurorilor din Chișinău.

Nicanor Ciochină era o figură cunoscută în localitățile din zonă. În anii de glorie ai lui Vlad Plahotniuc, și el originar din raionul Nisporeni, Ciochină a fost șef al poliției locale. A părăsit sistemul în 2019, când a fost ales primar la Boldurești. La alegerile locale din noiembrie 2023, Nicanor Ciochină a fost reales primar al localității din primul tur, cu peste 72 la sută din voturi. Acesta a candidat independent. 

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram