O familie din satul Cornești, raionul Ungheni a aflat despre lupi și despre cât de feroce pot fi aceștia nu doar citind în cărțile cu povești. Într-o perioadă scurtă, de doar patru luni, turma lor a fost atacată de două ori. Prima dată, în octombrie, lupii au sfârtecat 11 oi, iar zilele trecute au revenit cu un nou atac. S-a întâmplat în timp ce turma păștea pe un imaș din preajmă. 14 au murit pe loc, iar două nu au mai fost găsite.
Soții au adunat toate leșurile într-o căruță și spun că sunt disperați. Ca să dețină această turmă de oi, au luat și credite, iar acum nu au cu ce se răsplăti. Se uită, cu speranță, la autoritățile locale, de la care așteaptă ajutor financiar. Dar, după primul atac, nu li s-a oferit nimic. Așa că, disperarea îi apasă cu fiecare zi ce trece.
Familia Rabei deține o stână în satul Cornești. Duminică, oile se aflau la păscut pe un imaș de lângă localitate. La amiază, fiul familiei s-a dus să le vadă, dar avea să descopere un tablou de groază. Mai multe oi, însângerate, zăceau pe câmp. Tânărul a înțeles că au fost atacate de lupi, așa că și-a anunțat părinții.
„Am urcat în căruță și am pornit spre locul unde era oaia moartă. Mergând pe drum, era o oaie moartă. La alți 50 de metri, încă o oaie moartă și cu trei lupi deasupra ei. Erau cu boturile pline de sânge, am început să strigăm. Calul sărea în două picioare, calul nu asculta deloc. La vreo 3-4 metri în fața lui, lupii stăteau lângă oaie, doi lupi au fugit, dar altul stătea și mânca din oaie. Fiul a zis să întoarcem calul și să ne ducem înapoi spre sat”, ne-a povestit Maria Rabei.

Dar, pentru că voiau să vadă ce s-a întâmplat cu animalele, cei doi soți s-au întors spre locul atacului. Au reușit să fotografieze un lup, ca să aibă dovadă că anume această specie de animale au sfârtecat oile. Femeia a pornit spre sat, pe când soțul ei a rămas să caute restul oilor.
„Mă uitam în jur ca să vad dacă nu mai este vreo oaie și văd că în spatele meu este lupul. Era la vale, alene, nu fugea. Am început a striga, să mă audă cineva, mi-era frică. Am întors iarăși capul, dar el deja se ducea în alta parte”, a relatat Maria Rabei.

La sugestia pădurarului, au anunțat despre acest caz Serviciul 112. La fața locului, în scurt timp, și-au făcut apariția polițiștii care au documentat situația. În total, lupii au omorât 14 oi, iar alte două nu au mai fost găsite. Acesta este al doilea atac prin care le-a fost dat să treacă familiei. În octombrie 2022, alte 11 oi au fost sfârtecate, doar că atunci, lupii au intrat în ocol.
„Ne-am zis atunci: Doamne, de n-ar mai veni. Am îngrădit peste tot, am pus lumină, radio, care să facă gălăgie”, spune femeia.
Ca să întrețină această mică afacere, prin care să câștige o bucată de pâine acasă, soții s-au împovărat luând credite: „Am vrut să facem și noi ca să putem trăi aici, acasă, să nu plecăm nicăieri, lângă copii, din păcate, a două oară pierderea e foarte mare, am luat credite, o să dăm mâinile în jos”.
Familia susține că fiecare oaie pierdută valorează circa trei mii de lei și speră că autoritățile le vor oferi despăgubiri. După primul atac, nu au primit nimic: „Eu nu vreau bani, oi în loc să îmi dea”.
Acum, nimeni nu poate garanta că lupii nu vor mai da târcoale stânii, așa că vor continua să stea cu frica-n sân: „Să-i împuște, dar nu dau voie, că amendează. Da omul rămâne cu creditul. Eu îs dator la bancă, cum să întorc, pe ce bani? Noi vara nu știm de odihnă, furcile în mână, ca să avem cum întreține această stână. Dar iată vine lupul și te lasă cu pielea”.

Și, în timp ce noi discutam cu familia Rabei, în biroul primarului se desfășura o ședință în legătură cu acest caz. După ce ședința a luat sfârșit, primarul ne-a declarat că familia care a avut de suferit va primi un ajutor financiar, dar deocamdată, nu a fost estimată valoarea pagubei.
Specialiștii i-au confirmat primarului că atacul a fost comis de lupi.
„E o specie rară, care nu se prea găsește la noi, nu avem dreptul să îi ucidem. Moldsilva a spus, iar de la Plaiul Fagului, am aflat că ei îs cu treacăt pe teritoriul nostru. Nu-s stabiliți cu traiul aici”, ne-a spus primarul din Cornești.
Pot fi prevenite cumva noi atacuri?, l-am întrebat pe primar.: „Nu pot să vă răspund la întrebarea aceasta. Previi și nu știi din care parte de atacă iarăși”.
Cei care au fost martori la astfel de atacuri descriu scenele înfiorătoare în cele mai mici detalii. Cineva a rămas fără un mânz, cineva fără o capră, altcineva fără turme mari de oi.
Atacurile tot mai dese ale lupilor îi sperie pe unii săteni. Alții - dimpotrivă. Se declară neînfricați.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan