Război în Ucraina, ziua 467: Atac la Belgorod! Rusia susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

social

/VIDEO/ Sute de milioane de lei pentru podurile din țară. Detalii despre un proiect de 175 de milioane, lângă zona Pruncul

12 martie 2023, ora 10:10

Sute de milioane de lei sunt puse la bătaie, în acest an, de Administrația de Stat a Drumurilor pentru reparația podurilor. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de acest fel este construcția unui pod și pasaj feroviar în regiunea cunoscută mai mult ca Piața auto Pruncul, fiind vorba de un contract de circa 175 de milioane de lei. Lucrările au început aici de câteva săptămâni, iar de luni, circulația pe podul vechi va fi sistată. 

Alte 15 milioane de lei urmează să fie investite în reparația podului din satul Bulboaca, aflat într-o stare nesatisfăcătoare, după ce un raport tehnic a scos la suprafață o mulțime de probleme. Vorbesc acum de poduri care se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor, care deține circa 877 de poduri. Sunt însă și poduri pe care le administrează primăriile ori consiliile raionale, numărul lor fiind de 6000. Multe dintre aceste construcții trebuie reparate, pentru că termenul de exploatare a fost depășit, dar autoritățile publice locale invocă veșnicul motiv: nu sunt bani pentru astfel de lucrări. 

Acest pod, cu o lungime de circa 70 de metri, se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. De la responsabilii entității, aflăm că podul a fost inclus în programul de reparație periodică pentru acest an. Va fi lansată o licitație, valoarea lucrărilor fiind de circa 15 milioane de lei. Construcția urmează să fie extinsă în lățime și amenajate zone de siguranță. 

Primarul localității, Ion Berzoi, susține că podul degradează inclusiv din cauza camioanelor de mare tonaj, care circulă zi de zi pe aici.

Din cauza camioanelor, și casele aflate chiar lângă traseul principal capătă fisuri. Soluția este ca tirurile să fie redirecționate pe un alt drum. 

Sătenii și-ar dori ca podul să fie reparat, iar după lucrările de renovare, camioanele să nu mai circule pe aici.

Podul din satul Bulboaca ar urma să fie reabilitat, după modelul celui din localitatea Budești. Lucrarea a fost inaugurată la sfârșitul lunii decembrie 2022, după ce s-a aflat în reparații timp de un an și 2 luni.

Lucrările au costat circa 15 milioane de lei, banii fiind luați din Fondul Rutier. La acest pod, ce are o lungime de 171 de metri și două benzi de circulație, au fost executate lucrări de reparație și protecție, a fost consolidată structura, au fost refăcute căile pe pod. De asemenea, a fost montat parapet pentru siguranța pietonilor. Și rosturile de pe pod au fost acoperite cu dispozitive speciale. 

Într-un comunicat al Administrației de Stat a Drumurilor, aflăm că acest pod a fost renovat de compania Irinda Prim SRL, ce aparține omului de afaceri Igor Galeamov. Publicația Moldstreet scria, în anul 2019, despre faptul că această companie a inaugurat, la Comrat, cea mai mare și modernă uzină de beton asfaltic din Republica Moldova.

Cu 170 de angajați, compania a fost și unul dintre cei mai importanți beneficiari ai programului guvernamental Drumuri Bune, câștigând licitații ce au depășit, cumulativ, 200 de milioane de lei. În trecut, și fostul premier, Ion Chicu, a vizitat fabrica de asfalt a omului de afaceri. 

În gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor, se află circa 877 de poduri, amplasate pe drumurile publice naționale, cu o lungime totală de 21 de kilometri. În funcție de starea tehnică a acestora, 169 de poduri sunt nesatisfăcătoare, 380 - satisfăcătoare, în stare bună se află 242 de poduri și în stare foarte bună – 86. Poduri în stare critică nu avem. 

La momentul de față, din surse de finanțare externă sunt reparate ori reconstruite 20 de poduri, iar din Fondul Rutier - alte 10 poduri. Printre acestea, este și podul peste râul Bîc și pasajul peste calea ferată pe drumul național M1. Este vorba de etapa a doua a proiectului, ce urmează a fi finalizată în doi ani. 

Valoarea contractului se ridică la aproape 175 de milioane de lei, însă pentru lucrările din acest an au fost alocate circa 35 de milioane de lei.

În cadrul licitației, compania Rutador, fondată de omul de afaceri Nicolae Maliu, a oferit cel mai mic preț - 145 de milioane de lei, fără TVA. A mai fost un participant - o companie înregistrată în Ucraina, care însă a cerut cu circa 20 de milioane de lei mai mult pentru executarea lucrărilor. Deși firma străină a contestat rezultatul licitației, comisia a declarat compania Rutador câștigătoare a proiectului. Pentru agentul economic, acesta este cel mai valoros contract încheiat de până acum cu Administrația de Stat a Drumurilor. 

De altfel, anul trecut, firma a mai obținut de la ASD două contracte, în valoare totală de circa 18 milioane de lei. Pentru acest proiect, Rutador lucrează alături de SRL Poduri Prim, al cărui director este Veaceslav Țernă, cel care, până în 2011, a deținut funcția de șef al Direcţiei transport public, în cadrul Primăriei Chişinău. 

În următorii doi ani, sunt planificate lucrări de reparație la 55 de poduri, o treime urmând să fie reabilitate cu bani din Fondul Rutier. 

Însă, în Republica Moldova, nu toate podurile sunt în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Alte circa 6000 sunt administrate de autoritățile publice locale.

Potrivit primarului din satul Gura Bîcului, Lilia Brehova, acest pod se află în gestiunea autorităților raionale din Anenii Noi.

Pe de altă parte, din spusele directorului adjunct de la ASD, proiectele de reparație a podurilor sunt lucrări complexe, ce necesită mulți bani. 

Pentru a preveni degradarea podurilor pe care le are în gestiune, Administrația de Stat a Drumurilor inspectează lucrările anual. În prezent, inspectările se fac conform unei metodologii noi, ce presupune o analiză mai minuțioasă a stării tehnice, în baza a 100 de indicatori de calitate, pentru fiecare element în parte.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

Moldovagaz cere ANRE-ului să reducă prețul la gazele naturale. Tariful solicitat

05 iunie 2023, ora 08:19

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16, 49 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, menționează reprezentanții companiei.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. 

La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie - 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin. 

„Decizia respectivă este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, potrivit unui comunicat al SA „Moldovagaz”.

Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Anterior, prim-ministrului Dorin Recean, a anunțat că tariful la gaz ar putea scădea și Guvernul va propune reducerea tarifului la gaz. Premierul nu a precizat, totuși, de când ne-am putea aștepta la ieftiniri.

„Guvernul lucrează pentru a aduna sursele financiare necesare și începând cu săptămâna viitoare, va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de reducere a tarifelor. În curând, vom avea o reducere a tarifului”, a declarat Recean.

Pe 23 septembrie, a fost ultima oară când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, în prezent, consumatorii achită un tarif de 27 de lei și 10 bani fără TVA, adică 29 de lei și 27 de bani cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram