Sute de milioane de lei sunt puse la bătaie, în acest an, de Administrația de Stat a Drumurilor pentru reparația podurilor. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de acest fel este construcția unui pod și pasaj feroviar în regiunea cunoscută mai mult ca Piața auto Pruncul, fiind vorba de un contract de circa 175 de milioane de lei. Lucrările au început aici de câteva săptămâni, iar de luni, circulația pe podul vechi va fi sistată.
Alte 15 milioane de lei urmează să fie investite în reparația podului din satul Bulboaca, aflat într-o stare nesatisfăcătoare, după ce un raport tehnic a scos la suprafață o mulțime de probleme. Vorbesc acum de poduri care se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor, care deține circa 877 de poduri. Sunt însă și poduri pe care le administrează primăriile ori consiliile raionale, numărul lor fiind de 6000. Multe dintre aceste construcții trebuie reparate, pentru că termenul de exploatare a fost depășit, dar autoritățile publice locale invocă veșnicul motiv: nu sunt bani pentru astfel de lucrări.
Acest pod, cu o lungime de circa 70 de metri, se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. De la responsabilii entității, aflăm că podul a fost inclus în programul de reparație periodică pentru acest an. Va fi lansată o licitație, valoarea lucrărilor fiind de circa 15 milioane de lei. Construcția urmează să fie extinsă în lățime și amenajate zone de siguranță.

Primarul localității, Ion Berzoi, susține că podul degradează inclusiv din cauza camioanelor de mare tonaj, care circulă zi de zi pe aici.
Din cauza camioanelor, și casele aflate chiar lângă traseul principal capătă fisuri. Soluția este ca tirurile să fie redirecționate pe un alt drum.
Sătenii și-ar dori ca podul să fie reparat, iar după lucrările de renovare, camioanele să nu mai circule pe aici.
Podul din satul Bulboaca ar urma să fie reabilitat, după modelul celui din localitatea Budești. Lucrarea a fost inaugurată la sfârșitul lunii decembrie 2022, după ce s-a aflat în reparații timp de un an și 2 luni.

Lucrările au costat circa 15 milioane de lei, banii fiind luați din Fondul Rutier. La acest pod, ce are o lungime de 171 de metri și două benzi de circulație, au fost executate lucrări de reparație și protecție, a fost consolidată structura, au fost refăcute căile pe pod. De asemenea, a fost montat parapet pentru siguranța pietonilor. Și rosturile de pe pod au fost acoperite cu dispozitive speciale.
Într-un comunicat al Administrației de Stat a Drumurilor, aflăm că acest pod a fost renovat de compania Irinda Prim SRL, ce aparține omului de afaceri Igor Galeamov. Publicația Moldstreet scria, în anul 2019, despre faptul că această companie a inaugurat, la Comrat, cea mai mare și modernă uzină de beton asfaltic din Republica Moldova.
Cu 170 de angajați, compania a fost și unul dintre cei mai importanți beneficiari ai programului guvernamental Drumuri Bune, câștigând licitații ce au depășit, cumulativ, 200 de milioane de lei. În trecut, și fostul premier, Ion Chicu, a vizitat fabrica de asfalt a omului de afaceri.
În gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor, se află circa 877 de poduri, amplasate pe drumurile publice naționale, cu o lungime totală de 21 de kilometri. În funcție de starea tehnică a acestora, 169 de poduri sunt nesatisfăcătoare, 380 - satisfăcătoare, în stare bună se află 242 de poduri și în stare foarte bună – 86. Poduri în stare critică nu avem.
La momentul de față, din surse de finanțare externă sunt reparate ori reconstruite 20 de poduri, iar din Fondul Rutier - alte 10 poduri. Printre acestea, este și podul peste râul Bîc și pasajul peste calea ferată pe drumul național M1. Este vorba de etapa a doua a proiectului, ce urmează a fi finalizată în doi ani.

Valoarea contractului se ridică la aproape 175 de milioane de lei, însă pentru lucrările din acest an au fost alocate circa 35 de milioane de lei.
În cadrul licitației, compania Rutador, fondată de omul de afaceri Nicolae Maliu, a oferit cel mai mic preț - 145 de milioane de lei, fără TVA. A mai fost un participant - o companie înregistrată în Ucraina, care însă a cerut cu circa 20 de milioane de lei mai mult pentru executarea lucrărilor. Deși firma străină a contestat rezultatul licitației, comisia a declarat compania Rutador câștigătoare a proiectului. Pentru agentul economic, acesta este cel mai valoros contract încheiat de până acum cu Administrația de Stat a Drumurilor.
De altfel, anul trecut, firma a mai obținut de la ASD două contracte, în valoare totală de circa 18 milioane de lei. Pentru acest proiect, Rutador lucrează alături de SRL Poduri Prim, al cărui director este Veaceslav Țernă, cel care, până în 2011, a deținut funcția de șef al Direcţiei transport public, în cadrul Primăriei Chişinău.
În următorii doi ani, sunt planificate lucrări de reparație la 55 de poduri, o treime urmând să fie reabilitate cu bani din Fondul Rutier.
Însă, în Republica Moldova, nu toate podurile sunt în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Alte circa 6000 sunt administrate de autoritățile publice locale.
Potrivit primarului din satul Gura Bîcului, Lilia Brehova, acest pod se află în gestiunea autorităților raionale din Anenii Noi.

Pe de altă parte, din spusele directorului adjunct de la ASD, proiectele de reparație a podurilor sunt lucrări complexe, ce necesită mulți bani.
Pentru a preveni degradarea podurilor pe care le are în gestiune, Administrația de Stat a Drumurilor inspectează lucrările anual. În prezent, inspectările se fac conform unei metodologii noi, ce presupune o analiză mai minuțioasă a stării tehnice, în baza a 100 de indicatori de calitate, pentru fiecare element în parte.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini și montaj de Vlad Glinjan