/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Copiii de aur ai Moldovei! Drumul impresionant al micilor campioni: de la antrenamente istovitoare la podium

missing
13 mai 2023, ora 21:30

Deși încă sunt copii, unii având doar 10 ani, dețin deja titluri de campioni naționali, europeni sau chiar mondiali. Copilăria lor înseamnă antrenamente fără sfârșit și multă muncă. Nu e drum deloc ușor, e cu multe provocări. Sunt momente când se prăbușesc și vor să renunțe. Însă, gustul victoriei îi încurajează să continue, pentru că la capătul celălalt îi așteaptă mult râvnitele medalii. 

Ei sunt noua generație de aur a Moldovei, datorită cărora imnul țării noastre se va auzi la cele mai mari competiții sportive, sub aplauzele a milioane de oameni. În cele ce urmează povestim despre copiii-campioni, cine sunt ei, în ce condiții se antrenează și ce visuri au.

„Mă numesc Nicoleta Cojocaru, am 13 ani, mă ocup cu halterele și sunt din Ungheni”. 

La doar 13 ani, Nicoleta Cojocaru a marcat o super victorie pentru Republica Moldova. Sportiva a luat bronzul la Campionatul Mondial de Juniori la haltere. Ultima dată, Republica Moldova a obținut o medalie la mondialele de juniori, acum 11 ani. Nicoleta povestește că era la un pas să ia argintul, dar a scăpat haltera din mâini.

„Am un rezultat foarte bun, acum am fost la mondiale, am luat locul 3 la proba smuls. - Te mândrești cu rezultatul acesta? - Da. Am mai multă încredere în mine, mă mândresc foarte mult cu rezultatul”. 

Nicoleta este acum elevă la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv, unde a ajuns la insistențele antrenorului Sergiu Crețu, care nu o scapă din ochi și îi este alături în drumul ei spre marele succes. 

„Doi ani în urmă am vorbit cu mama sa să o luăm la liceu. A zis că e prea mică. Am mai așteptat un an și am adus-o aici. Nicoleta este acum așa, după mondiale, este pe prim plan ca sportivă, dar cred că și alți sportivi o să arate rezultate frumoase. Cu ăștia micuți e mult mai ușor de lucrat, e mai interesant, sunt mai năzbatici. Cu seniorii, e mai complicat. Au un caracter mai greoi, dar cu mici eu lucrez ca cu copiii mei”, a spus antrenorul.

Primele haltere, Nicoleta a început să le ridice într-o sală sportivă din satul Unțești, acolo unde își desfășoară activitatea secția haltere a Școlii Sportive din orașul Ungheni. Cel care i-a insuflat dragostea pentru acest tip de sport este antrenorul Gheorghe Gorenco.

„Pe 2 septembrie, am plecat cu prietena mea. Eu am început să mă antrenez, iar ea nu. - În sat, la Unțești? - Da. Aici am amenajat sala asta, e o sală de haltere. - Pentru copii din sat sau și din satele vecine? - Vin și din satele de alături”.

„Aici este sala de antrenamente, se vede. Sala unde se antrenează copiii. Vestiar avem, avem baie, pe care nu o putem folosi, cu părere de rău”, ne-a arătat antrenorul secției haltere din Unțești, Gheorghe Gorenco.

Secția este frecventată acum de circa 20 de copii, mulți dintre ei fiind nume cunoscute printre tinerii halterofili. Nu ratează antrenamentele, pentru că au un scop în față: să devină și ei, la rândul lor, antrenori și maeștri ai sportului. Orele petrecute ridicând halterele deja le-au adus rezultate bune. La Campionatul Republican de haltere printre juniori, sportivii de aici au revenit cu 9 medalii.

„A venit profesorul la școală și a spus despre acest sport și am venit să văd. - Îți amintești acea zi, cum ai ridicat, ce ai ridicat? - Prima mea zi am făcut cu un baston. - Un baston era... Câte kilograme cântărea? - Cam vreo 200 de grame. - Și acum câte kilograme ridici? - 40 și 50. - Mai mult decât greutatea ta. - Da”.

„Multă răbdare, asta e cel mai... Mie antrenorul de mic îmi spunea: ție îți trebuie multă răbdare, tu când o să ajungi mai mare o să ai succes. Și încetișor, am prins a avea succes”.

„- Părinții tăi cum văd activitatea ta sportivă? Văd cu ochi buni sau nu prea? - În primii trei ani, nu prea au văzut cu ochi buni, dar când au văzut că aduc medalii, să mă ridic, să fac un rezultat, se bucurau și ei și mă încurajau”.

Lucia Balmuș știe gustul medaliei de aur încă de la vârsta de 9 ani. La campionatul republican de anul trecut a luat primul său aur din viață. A repetat victoria și la campionatul din acest an. 

„La școală când mă duc, toți: vai, ai luat locul întâi, bravo, felicitări, să te mai ocupi. Sau după vreo competiție sau două, când merg pe stradă, oamenii îmi spun: bravo, tu ești acea care a participat nu demult, tu ești aceea care a luat locul întâi, doi? Da. Și apoi încep să mă felicite, să îmi spună să mă ocup și în continuare cu halterele. 

- Cum ai ales tu să te ocupi cu halterele? Altceva nu ai avut la dispoziție sau chiar ți-a plăcut sportul acesta? - Sora mea înaintea mea a umblat, s-a traumat un pic, apoi și fratele. Într-o zi, profesorul a fost la noi, a întrebat-o pe sora dacă vrea să mai umble la sală. Am zis: se poate și eu să vin să văd măcar cum e acolo? Am venit prima zi, m-am uitat și mi-a plăcut. Apoi a doua zi: domnule profesor, pot și eu să vin? Toată clasa care a venit din urma mea, a făcut ceea ce făceam și eu, dar nu le-a plăcut. Alții cu dansurile, cu muzica, dar eu tot la sală vin să mă ocup”.

Pe lângă medalie, s-a ales și cu o sumă de bani de sub o mie de lei. Și-a procurat ghete, iar restul banilor i-a dat surorii mai mari, ca să procure lucruri necesare pentru frățiorul lor mai mic. Acum doar tatăl lor este acasă, mama fiind plecată peste hotare. 

„Aici, la haltere, numai profesorul cheltuie. Noi ce trebuie să facem e că trebuie să venim și să ne ocupăm. Cam atât. Să nu ne temem să mergem la competiții, să avem curaj și să depunem acolo tot efortul din noi”, a spus Lucia.

„Noi nu suntem mare „performeri”, dar avem la Europene, avem medalii la Campionatul lumii. - Aveți reușite, cum nu? E o școală mică, în sat... - În școală avem 143 de copii. - 20 sunt aici, iar din cei 20 vreo 4-5 sunt campioni. Deci nu este chiar așa de rău. - Da, da. Nu-i rău comparativ cu alte școli. Nici nu ne lăudăm, dar nici nu ne rușinăm”.

Deși este o pistă bună de lansare pentru viitorii campioni la haltere, secția din Unțești se confruntă cu o mulțime de probleme. 

„Eu nu am făcut construcția asta pentru că vreau să câștig, în scop personal. Nu s-a plătit niciodată arenda. Nici ei nu au plătit, nici aceștia actuali nu plătesc arenda. - Casa, construcția este cumpărată de către cine? - Deci, s-a făcut treaba asta gratis. Curățenie nu a vrut să facă, să plătească apa, deservirea - nu. Lemne, nu dau, trebuie să mă duc la pădure să caut. - Iarna asta cu ce v-ați încălzit? - Datorită la reprezentantul în teritoriu al Cancelariei de Stat, dl Grițco, s-a reușit identificarea banilor și am procurat lemne”.

Lipsurile nu se opresc aici. Antrenorul achită din propriul salariu și curentul electric.

„Cu părere de rău, nici aceștia nu plătesc lumina. Lumina am acuși doi ani de când o plătesc doar eu. Apa tot nu. Se găsesc diferite motive. - De la copii, ceva se ia? - Nu, de la copii nu. Nu am avut niciodată aici grupe plătite”.

Elevii secției fac performanțe chiar dacă nu au cele mai moderne aparate sportive. 

„Acestea tot sunt vechi, un prieten... - Îl mai folosiți? - Îl mai folosim. În toată ziua e folosit, fără exercițiul acesta, nu se duc acasă”.

Pe de altă parte, directorul școlii sportive din orașul Ungheni, Ghenadie Flocea, a declarat că se implică în măsura posibilităților astfel încât secția de haltere să activeze și să pregătească noi generații de halterofili. Nu a negat că bugetul anual al școlii este unul modest. În jur de un milion de lei, pe când necesitățile reale sunt de circa trei milioane.

„Medalia de aur i se acordă lui Cătălin Spînu din Moldova!”.

Cătălin Spînu este și el un tânăr sportiv, care la doar 15 ani a devenit campion european la lupte libere, la categoria sa de vârstă și de greutate. Campionatul de la Zagreb i-a adus medalia de aur, dar și un val de glorie în Republica Moldova. 

Luptătorul este elev al Școlii sportive de rezerve olimpice din orașul Călărași, fiind antrenat de cunoscutul sportiv Constantin Cobîlean. 

„Am avut emoții de mândrie pentru țara mea. Eu și până să mă duc la campionat aveam scopul să câștig. Vreau să iau locul 1 la Jocurile Olimpice”.

În cazul lui Cătălin, mama lui a fost cea care l-a adus la școala sportivă. Deși avea doar șase ani pe atunci, băiatul își amintește că a avut momente când voia să renunțe.

„De la șase ani, mama m-a adus de mânuță aici. De atunci, sunt 10 ani. Am crescut aici, lângă antrenori. Eram mic și nu-mi dădeam seama dacă îmi trebuie asta sau nu. Dar mama a insistat și m-a încurajat”.

Campionul de aur al Moldovei trăiește destul de modest, fiind crescut doar de mama. După victoria sa la Europene, o mulțime de oameni s-au mobilizat și au contribuit financiar pentru ca familia lui Cătălin să aibă un trai mai decent. 

„Nu aveam tricouri, erau arse de soare. Acum am multă susținere, am mult echipament. Mulțumesc tuturor”.

Familia lui Cătălin s-a mutat într-un apartament din Călărași, în timp ce acasă au loc reparații.

Se mândrește cu rezultatele discipolului său și antrenorul lui Cătălin, care îi este alături și îl îndrumă de fiecare dată. 

Recent, școala care-i poartă numele mai are un motiv de mândrie. O altă elevă, Eupraxia Cazacu, a devenit campioană balcanică, aducând medalia de aur la categoria ei de greutate și de vârstă. 

Am încercat să aflăm în ce măsură statul, în cazul de față prin ministerul de resort, se poate implica financiar în susținerea micilor campioni. De la jurnalistul Mihai Burciu, care este și președintele Federației de Padel din Moldova, aflăm că suportul trebuie să vină prin intermediul federațiilor de profil, care la rândul lor, primesc bani de la ministerul Educației și Cercetării. 

„De multe ori, se întâmplă ca federațiile aă întârzie să vină cu agenda pentru anul viitor, cu proiecte bine definite de ce ai nevoie de acești bani și, când ajungem la această categorie de copii și tineret, nu întotdeauna ajung bani pentru aceste categorii pentru că, oarecum, nu sunt de performanță, pentru că considerăm că performanța este pentru seniori, în mare parte.

E subiectiv să înțelegem până unde este performanța. Putem noi să punem o greutate asupra copiilor și să-i punem să facă sport de performanță? Foarte multe federații internaționale recomandă antrenorilor, cluburilor să nu aducă o greutate suplimentară copiilor și să-i lase să participe la competiții și să se bucure de sport”.

De cealaltă parte, ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul secretarului de stat Sergiu Gurin, susține că statul se poate implica financiar mai activ atunci când copiii încep să facă sport de performanță.

„Copiii care nu fac sport de performanță sunt susținuți, în primul rând, de școlile sportive, precum și în liceele, dar și cluburile sportive private. În lumea sportului de performanță, ei intră atunci când participă la campionate europene sau mondiale oficiale. De regulă, ele se întâmplă după vârsta de 15 ani. Atunci se întâmplă și jocurile olimpice de tineret, festivaluri și altele. Atât timp cât ei fac antrenamente de 3 ori pe săptămână, pentru a căpăta experiență, acest lucru se cheamă sport amatoricesc, sport de masă”.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 60 de federații sportive. Cei mai mulți bani, anul trecut, i-au revenit Federației de Judo - circa 8 milioane de lei, fiind urmată de Federația de Lupte care a primit puțin peste 6 milioane de lei și de Federația de Haltere, căreia i-a fost alocat un buget de aproape 4 milioane de lei. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Cum sportul l-a schimbat pe Arti: Povestea impresionantă a unui adolescent cu retard

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

При обыске у водителя, подвозившего пропавшую девушку из Оргеева, нашли женские вещи
При обыске у водителя, подвозившего пропавшую девушку из Оргеева, нашли женские вещи
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Попшой обсудил вопросы безопасности с сопредседателями группы дружбы с Молдовой в Конгрессе США
Попшой обсудил вопросы безопасности с сопредседателями группы дружбы с Молдовой в Конгрессе США
/ВИДЕО/ Рядом с нуждающимися. Concordia – надежда, для оказавшихся в сложной ситуации (P)
/ВИДЕО/ Рядом с нуждающимися. Concordia – надежда, для оказавшихся в сложной ситуации (P)
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile

missing
20 aprilie 2024, ora 13:43

Tânăra de 19 ani, dispărută pe 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, ar fi fost găsită moartă. 

Potrivit poliției, cadavrul unei tinere cu semnalmente și vestimentație asemănătoare fetei a fost găsit într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.

Sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat fata timp de opt zile atât la Orhei, cât și la Chițcanii Vechi, Telenești. 

Știre în curs de actualizare...

TV8.md reamintește că tânăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a fost văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din oraș după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. După ce au căutat timp de aproape o săptămână, pentru a da de urma Anei-Maria, oamenii legii au extins căutările și la Telenești, de unde este șoferul

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei.  În context, oamenii legii fac un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat.  

Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul, în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini. Astfel, dacă ați avut parte de vreo experiență neplăcută cu bărbatul, și vreți să anunțați poliția, l-ați putea recunoaște în una dintre imaginile din video de mai jos.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн
Тэбырцэ: РФ против евроинтеграции Молдовы, так как путь в ЕС выводит страну из "серой зоны" политики
Тэбырцэ: РФ против евроинтеграции Молдовы, так как путь в ЕС выводит страну из "серой зоны" политики
В Молдове по-прежнему не хватает 7 тысяч учителей
В Молдове по-прежнему не хватает 7 тысяч учителей

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram