/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

social

/VIDEO/ Starea „buncărelor din Chișinău”: Câte sunt, unde se află și câte persoane se pot adăposti în caz de pericol

18 februarie 2023, ora 22:04

Cu un război sângeros la hotar, ce durează aproape un an de zile, în Republica Moldova a început să se discute tot mai des despre starea adăposturilor civile - subiect dat uitării după destrămarea Uniunii Sovietice. Câte sunt la număr? Unde și în ce stare se află? Câte persoane își pot găsi refugiul în ele? Sunt câteva dintre întrebările adresate instituțiilor responsabile de menținerea acestor spații. Răspunsurile lor nu încurajează deloc. 

Ultimul control efectuat de Agenția pentru Supraveghere Tehnică scoate la suprafață o mulțime de neajunsuri, dar și faptul că numărul de adăposturi s-a redus, fiind acum doar 174. Toate însă acestea sunt într-o stare nesatisfăcătoare și nu pot oferi protecție corespunzătoare oamenilor. Totuși, unele întreprinderi reușesc să le mențină funcționale, cum ar fi adăpostul de la Aeroport ori de la combinatul de panificație Franzeluța. Între timp, salvatorii și pompierii au elaborat o hartă interactivă, cu posibilele locuri de refugiu. Printre acestea, se regăsesc pasajele și parcările subterane, dar și zeci de subsoluri ale blocurilor de locuit.

În centrul vechi al Chișinăului se găsesc o mulțime de pivnițe vechi de câteva sute de ani. În perioada sovietică, spațiile au fost transformate în adăposturi civile pentru orășeni. În imagini vedeți curtea unei case, situată la intersecția Nicolae Iorga și Mihail Kogâlniceanu, clădire ce figurează ca monument de arhitectură de însemnătate naţională. 

Intrarea în vechea pivniță s-a dovedit a fi destul de anevoioasă.

Și mai deplorabil arată beciul pe care l-am descoperit într-o curte urbană, de pe strada Vlaicu Pârcălab, la fel din centrul Capitalei. 

Aceste spații de refugiu însă nu se regăsesc pe harta interactivă a adăposturilor civile, elaborată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca urmare a amenințările din regiune. Aici, în schimb, găsim peste o mie de alte construcții ce sunt recomandate pentru a fi folosite în caz de necesitate. 

O adresă pe care am găsit-o pe harta elaborată de IGSU, ca adăpost, vorbim acum ipotetic, în caz de bombardament, este și această parcare subterană. E un bloc situat pe strada Alecsandri 105. Vedem însă că ușa este închisă, probabil locatarii blocului au acces cu un card special.

Încă un eventual adăpost în caz de bombardament am găsit în acest bloc. La subsol. Este vorba de o clădire cu patru etaje de pe strada Calea Orheiului. 

În prezent, inspectarea construcțiilor de protecție civilă este o atribuție a Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Într-o discuție la acest subiect cu șeful adjunct al Direcției supravegherea de stat a măsurilor contra incendiu și protecției civile, aflăm că astfel de controale sunt efectuate anual, conform dispozițiilor de Guvern. Ultima inspectare a avut loc în luna martie, anul trecut. 

Inspectorii au depistat că din cele 227 de clădiri, câte erau la evidență în urmă cu cinci ani, în prezent au rămas doar 174 de adăposturi. Din lipsă de bani ori de interes, unele au fost lăsate de izbeliște și au devenit ruine. În alte cinci edificii, inspectorilor nu li s-a permis accesul. 

Concluzia generală este că toate aceste adăposturi se află într-o stare nesatisfăcătoare, după ce s-a constatat că instalațiile de ventilare și electrice sunt învechite, lipsesc fișele tehnice și inventarul, nu sunt persoane responsabile de menținerea corectă a adăposturilor. Unele clădiri sunt inundate, fiind imposibil de a fi folosite. 

Un exemplu de adăpost civil bine întreținut este cel care aparține celui mai mare combinat de panificație din țară - Franzeluța. Încăperea situată în subsolul blocului cu trei etaje a Fabricii de Paste Făinoase, are o suprafață de 100 de metri pătrați și se pot refugia 200 de persoane. Încăperea are 2 intrări și o ieșire, dispune de instalații de ventilare și condiționare, instalații de iluminare, apă, telefonie fixă și altele. 

Și posturile de salvatori și pompieri din țară au spații de adăpost pentru angajații din tură. Am reușit să filmăm în Detașamentul din sectorul Rîșcani, unde am descoperit încăperi parcă încremenite în timp.

Anul trecut, alertate de războiul din țara vecină, autoritățile noastre au elaborat un regulament privind exploatarea construcțiilor de protecție, unde sunt descrise toate acțiunile ce trebuiesc întreprinse în acest sens și cerințele față de gestionarii acestor construcții. Documentul însă urmează să fie votat de Guvern. 

Oamenii habar nu au unde trebuie să se refugieze în caz de pericol. E mai simplu pentru cei care locuiesc la sol și au beciuri, pentru că astfel de încăperi sunt recomandate ca loc de adăpost temporar.

„Acest lucru nu se va întâmpla, sunt convinsă. Unde? În Parlament vom merge, vom cere protecție de la Parlament, au așa niște buncăre! Ne vom ascunde la Parlament, împreună cu guvernarea”. 

„Nu cred că țara voastră va avea nevoie de așa ceva. Eu sunt din Ucraina. Țara voastră nu va avea nevoie. Cred că totul va fi bine. Încă puțin și totul se va termina”.

Revenind la harta interactivă a adăposturilor de protecție, am descoperit că din listă lipsește și faimosul buncăr de cândva, din pădurea satului Olișcani, raionul Șoldănești. Construcţia reprezintă un bloc cu două cilindre, fiecare cu diametrul de 36 de metri şi adâncimea de 60 de metri. De trei decenii, adică de la prăbuşirea imperiului sovietic și până în prezent, pe acest şantier, care cândva aparținea unei baze militare, nu se mai fac niciun fel de lucrări. Pe atunci, acesta era considerat obiect strategic de importanţă națională.

Potrivit analizelor oficiale, cheltuielile totale anuale de întreținere a unui adăpost de protecție civilă constituie, în medie, 117 mii de lei. În aceste costuri intră menținerea instalațiilor, salarizarea persoanelor responsabile, procurarea mobilierului necesar și alte cheltuieli. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Cioplește durerile țăranilor în lemn: Povestea unui meșter de valoare din valea Nistrului Orb
/VIDEO/ Giganții care devin ruine: Greșeala care a distrus uzine și fabrici uriașe din Moldova. Planul oficialilor de acum
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”

/VIDEO/ Programe digitale și la AMTAP: Profesiile viitorului se extind în mai multe universități din țară

missing
20 iunie 2024, ora 21:20

Programele de studii Profesiile Viitorului se extind și la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Începând cu noul an de studii Facultatea de Arte va avea și specialitatea Animație. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi la cea de-a treia ediție a forumului Profesiile Viitorului, unde în jur de 600 de studenți au venit pentru a promova universitățile care au îmbrățișat în ultimii doi ani Animația, Game Design-ul și Producția Multimedia.

Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice urmează să se alăture în acest an instituțiilor de învățământ care implementează programe digitale. Astfel, din toamnă studenții de la Facultatea Artă Muzicală vor putea crea și animații pe ritmuri muzicale. 

„Redeschidem această specialitate cu predilecție spre animație de festivaluri, vrem ca viitorii noștri studenți să fie cei care vor participa și ne vor duce faima peste hotare cu desenele lor animate. Noi credem și suntem ferm încrezuți că o să avem un mare succes în acest domeniu”, a declarat doctorul conferențiar Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, Iarîna Savițkaia-Baraghin.

Studenții de la Universitatea Tehnică au venit astăzi la forum cu cele mai ingenioase animații care pot fi folosite în promovarea unui produs. 

„Este un proiect de animație de doua minute despre povestea unei bobițe de poamă care devine vin. Am lucrat la acest proiect două luni. Animația o întâlnim peste tot inclusiv și în reclame, desene animate, spoturi publicitare. În filme este foarte multă animație chiar dacă nu pare. Este 3D/2D”, a menționat studentă a facultății de Animație UTM, Evelina Socolovski.

Iar studenții de la Facultatea de Matematică și Informatică de la USM, au creat alături de profesorii lor un laborator de chimie virtual. 

„Ne-am propus să dezvoltăm și proiecte unde este implicată realitatea virtuală. Am dezvoltat un laborator de Chimie unde elevii din scoli pot avea posibilitatea să facă acele experimente chimice care nu sunt posibile în sala din liceu. Programul se numește designul jocului, dar încercăm cu studenții noștri, în afară de faptul că trebuie să gândească acea poveste din jocul lor, dar să dea și acea funcționalitate”, a vorbit conferențiar universitare Facultatea de Matematică și Informatică USM, Maria Capcelea.

Ministerul Educației își propune să introducă anul acesta noi specialități în lista celor care fac parte din Profesiile Viitorului. 

„Noi am aprobat încă câteva specialități anul acesta care să se dezvolte este vorba despre științele datelor, tot ce înseamnă analiză, volume mari de date, care sunt la mare căutare pe piața internațională, avem o specialitate de inteligență artificială, încercăm să fim în rând cu ultimele evoluții la nivel global și avem și niște specialități noi în zona de agricultură”, a declarat Ministru Educației, Dan Perciun.

Până acum, autoritățile, alături de partenerii de dezvoltare, au investit peste două milioane de dolari în pregătirea instituțiilor de învățământ pentru predarea programelor inovatoare. 

„Noi am investit în jur de două milioane de dolari ca să echipăm universitățile cu tot ce au nevoie ca să realizăm la un nivel foarte înalt predarea în cadrul profesiilor viitorului. Vrem să avem o industrie createc de un miliard de dolari în țară și joburi pe măsură pentru tineri acasă”, a vorbit directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor.

Forumul Profesiile Viitorului este anul acesta la a treia ediție. Profesiile Viitorului este un program educațional inovator, lansat pentru a pregăti studenții pentru industriile creative. Programul reunește trei universități din Moldova, oferind specializări în Animație, Game Design și Producție Multimedia. Majoritatea orelor se desfășoară la Mediacor, iar studenții învață de la profesioniștii care activează pe piața industriei creative. Totodată, studenții au posibilitatea de a fi angajați din primul an de studii și de a participa la diferite concursuri, conferințe sau festivaluri internaționale.

O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram