/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

social

/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară

24 martie 2023, ora 17:25

Anul a început cu o explozie a cazurilor de accidente, în care au avut de suferit pietonii. În unele situații, victimele au plătit cu viața, iar șoferii vor plăti cu libertatea. Doar în municipiul Chișinău, în primele două luni ale anului, cazurile de tamponare au crescut cu aproape 40 la sută, față de perioada similară a anului trecut. Accidentele de pietoni sunt rezultatul unui cumul de factori. Fie că e din vina șoferilor, care nu reduc din viteză ori a pietonilor care nu se asigură înainte de păși. 

Și mai este un factor, deloc de neglijat: starea trecerilor de pietoni. Din cele peste 900 de treceri din municipiul Chișinău, doar 200 sunt bine amenajate. Între timp, pentru a preveni noi accidente de acest fel, Parlamentul a votat sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar. 

Anual, zeci de oameni nu mai ajung acasă, după ce traversează drumurile țării. Unii dintre ei își găsesc sfârșitul traversând prin locuri nepermise, alții sunt loviți chiar pe trecerile pentru pietoni, treceri care, în cea mai mai mare parte a lor sunt într-o condiție de degradare avansată, sunt neamenajate, neiluminate și uneori, extrem de dificil de traversat, fiind amplasate în zone fără semafoare și cu mai multe benzi pe sens, acest lucru mărind șansele producerii unui accident de circulație. 

Un astfel de accident a avut loc în zona Aeroportului, pe 23 decembrie 2022, când un copil de 10 ani a fost accidentat mortal pe trecerea pentru pietoni. După câteva zile de la impact, mama copilului, într-o discuție cu jurnaliștii TV8, a declarat că va face totul pentru ca șoferul să fie condamnat pe măsura faptei sale.

„Este un ucigaș și l-a omorât fără milă. Copilul a murit pe loc. O să merg până la capăt, pentru că s-au comis încălcări mari. În anchetă e scris că viteza a fost 60-70 km/h, iar oamenii care cât de cât se pricep înțeleg că a fost 100 de km/h ori chiar și mai mult”, spunea mama copilului, Natalia Lazariuc.

Acest caz este unul dintre multe altele care se întâmplă an de an, pe drumurile din țară. Datele poliției arată că, anul trecut, au avut loc 367 de accidente cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 13 persoane decedate, încercând să traverseze pe treceri pentru pietoni. 

Nu departe de Capitală, pe drumul ce leagă Chișinăul de Orhei, în localitatea Ratuș, trecerea de pietoni este absolut invizibilă pe timp de noapte. Ca să traversezi acest drum, îți trebuie mult curaj. Riscul ca pietonul să fie accidentat este foarte mare, pentru că se circula cu viteză destul de mare, iar șoferii nu par să încetinească în apropierea acestei treceri, deși există limite de viteză.

„Suntem în preajma localității Ratuș, la doi pași de Chișinău. Mă aflu pe o trecere de pietoni, pe un drum național care leagă Chișinăul de Orhei, iar dacă colegul meu ar stinge lumina, ar fi foarte greu să vă dați seama că în spatele meu se află o trecere de pietoni. Aici este un loc foarte riscant pentru toți cei care încearcă să traverseze acest drum noaptea. Nu există nici măcar un strop de lumină”.

Pe de altă parte, autoritățile din Orhei au ales să semnalizeze trecerile de pietoni din oraș prin luminarea acestora într-un roșu puternic. Chiar dacă lumina este vizibilă de la depărtare, pietonii aflați pe trecere nu ies atât de tare în evidență, devenind niște pete negre în momentul traversării. 

„Suntem în centrul orașului Orhei și am observat că majoritatea trecerilor pentru pietoni sunt iluminate în roșu, zic majoritatea, pentru că sunt unele care au rămas cu lumină albă, iar unele total neiluminate”.

L-am telefonat de câteva ori pe primarul orașului, pentru a afla câți bani a achitat Primăria Orhei pentru implementarea acestor proiecte, dar nu ne-a răspuns. 

„Suntem în orașul Strășeni, pe drumul ce leagă Chișinău de Ungheni și după cum vedem, în fața noastră este o trecere de pietoni, la aproximativ 50 de metri de o altă cale de acces pentru pietoni, pentru ca aceștia să poată traversa drumul, această pasarelă suspendată. Cu toate acestea, foarte mulți oameni, câteva sute zilnic, încalcă legislația și își pun în pericol viața traversând neregulamentar. Iar acest lucru face ca aici să fie foarte multe accidente, unele dintre ele chiar mortale”.

„Trecătorii din orașul Strășeni, majoritatea nu trec pe podul respectiv, dar trec pe traseul central. Noi avem aici un echipaj zilnic, pentru a monitoriza situația. Chiar de curând avem aici accident cu persoane traumatizate, avem accident cu decese, două decese. Mai devreme, o femeie a spus că nu poate să meargă pe sus, că o dor picioarele”, a declarat șeful serviciului de patrulare IP Strășeni, Dumitru Ciochină.

Periculoasă este și trecerea de pietoni din localitatea Vatra. Pentru a-i determina pe șoferi să reducă din viteză atunci când ajung în preajma marcajului rutier, lângă trecere a fost montată silueta unui copil, care, aparent, vrea să traverseze. 

„Una dintre soluțiile pe care autoritățile le-au găsit pentru a limita cumva viteza mașinilor în preajma trecerilor pentru pietoni, sunt aceste panouri pe care le vedeți, sub forma unor școlari, dar care spre surprinderea mea nu au efect pentru toți participanții la trafic, deoarece marea majoritate a șoferilor le ignoră. Pentru ei, sunt doar simple elemente de decor”.

La această trecere nu de puține ori s-au întâmplat accidente cu pietoni sau tamponări din cauza neatenției la volan. 

„În primul rând, o trecere pietonală trebuie să fie vizibilă din toate punctele de vedere. Ca să o facem vizibilă pe timp de noapte trebuie să o iluminăm, ca să fie vizibilă pe timp de zi trebuie să defrișăm, să înlăturăm obiectele care încurcă pentru câmpul vizual al șoferului față de pieton și invers, pietonul trebuie să fie în siguranță și să aibă vizibilitate”, a menționat șeful adjunct al INSP, Grigore Guzun.

Cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor se întâmplă în Capitală. Din cele 1600 de treceri, câte sunt în toată republica, circa 900 sunt în municipiul Chișinău. Iluminarea este problema principală.

Conform normelor tehnice și de siguranță, la trecerile pentru pietoni unde există mai mult de 200 de traversări într-o oră, se recomandă construcția trecerilor pietonale subterane sau pe pasarele.

Cu toate astea, am găsit o astfel de trecere în Chișinău, pe strada Kiev, intersecție cu strada Bogdan Voievod. Aici, în doar 18 minute, am numărat aproximativ 500 de traversări ale pietonilor. În unele dintre ele, pietonii au fost supuși riscului de accident din cauza șoferilor grăbiți, fiind nevoiți să traverseze mai mult printre mașini. 

Acum câțiva ani, autoritățile municipale s-au lăudat cu amenjarea unor treceri de pietoni supraînălțate, ce determină vitezomanii să frâneze pentru a nu-și avaria mașinile. 

„Autoritățile au găsit o altă metodă pentru a încetini viteza mașinilor și anume, această trecere puțin bombată. Într-adevăr crează puțin disconfort șoferilor, dar pare că funcționează, mai ales că se află în fața liceului Ștefan cel Mare”.

Însă, din cele peste 900 de treceri de pietoni care sunt în municipiul Chișinău, doar circa 230 sunt bine amenajate, spuneau anterior funcționarii de la Primăria Capitalei. Experții recomandă amenajarea insulelor de refugiu. În varianta cea mai simplă, o astfel de construcție ar costa estimativ, între 100 de mii și 250 de mii de lei, cu tot cu lucru, dar fără iluminare. Totuși, există și alte metode de a forța șoferii să reducă viteza în preajma trecerilor pentru pietoni.

„O variantă de presemnalizare a unei treceri de pietoni este din marcaj rutier care se aplică la marginea părții carosabile, care are numele de „marcaj dinți de dragon”. Prin efectul său vizual, acesta crează un efect de îngustare a drumului, iar șoferul e nevoit să frâneze. O altă variantă de marcaj sunt liniile în zig zag, care creează această iluzie optică de îngustare. Acestea sunt rezonatoare, sunt mai înalte decât partea carosabilă și creează un efect de zgomot”, spune expertul în siguranță rutieră, Oleg Plinschi.

Inspectoratul Național de Securitate Publică a explicat care sunt problemele cu care se confruntă pietonii, mai ales în zonele aglomerate, unde fluxul de trafic este ridicat și de ce unele treceri pentru pietoni nu se amenajează, chiar dacă INSP face prescripții și recomandări către autoritățile publice responsabile de starea acestor drumuri. 

„Noi nu avem o statistică cu câte treceri pietonale nu corespund, fiindcă atunci când se depistează o neregularitate, noi imediat facem sesizări către administratorul drumului, în cazul de față administrația publică locală sau Administrația de Stat a Drumurilor, care le înlătură după putințele pe care le au ei. De obicei, de multe ori, scuza este lipsa resurselor financiare”, a declarat Grigore Guzun.

Chiar dacă Poliția face prescripții către autorități, de cele mai multe ori, lucrurile nu se schimbă, iar deocamdată, Poliția nu are posibilitatea de a sancționa administratorii drumurilor: „În acest moment, cadrul legal este cam slab în direcția de a penaliza responsabilii de drumuri. Dar sunt niște propuneri de modificare a legislației. Deja este în Parlament, în prima lectură, iar când va intra in vigoare, vom avea toate pârghiile de influență asupra persoanelor care se fac responsabile de gestionarea acestor probleme”.

Pentru a responsabiliza mult mai tare conducătorii auto, săptămâna aceasta, deputații au înăsprit sancțiunile pentru unele încălcări în traficul rutier, inclusiv pentru cei care nu acordă prioritate pietonilor. Astfel, această categorie de șoferi vor fi sancționați cu amendă de până la 1800 lei și 5 puncte de penalizare. În cazul în care șoferul comite aceeași contravenție repetat, în decurs de un an, va rămâne fără dreptul de a conduce pe o perioadă de o lună și jumătate. Pe de altă parte, amenzile pentru pietoni rămân neschimbate. Pentru traversarea neregulamentară a străzilor, sancțiunea rămâne 300 de lei. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Drama lui Vladimir, un băiețel care de 10 ani e țintuit la pat după un accident. „Vreau să-l aud spunând mama”
/VIDEO/ Câte un milion de lei pentru victimele accidentelor. Cum poți primi bani din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor
 Vacanțele sunt de vină? Ministrul Educației explică de ce anul viitor, elevii vor începe școala într-o zi de duminică
Vacanțele sunt de vină? Ministrul Educației explică de ce anul viitor, elevii vor începe școala într-o zi de duminică

/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”

missing
16 aprilie 2024, ora 22:18

Tablou de poveste la Grădina Botanică din Chișinău. Faimoșii copaci de sakură și magnolii sunt deja în floare, iar vizitatorii sunt impresionați de explozia de culoare, dar și de mirosul încântător. Miile de lalele, ce atrag trecătorii prin nuanțe aprimse, nu vor mai rezista mult timp, așa că oamenii se grăbesc să le admire. Cei mai mulți vizitatori spun că nu au mai văzut niciodată Grădina Botanică atât de frumoasă ca în acestă primăvară. 

„Un tablou de poveste găsim și pe această insulă, unde peste 3000 de lalele atrag trecătorii prin culorile aprinse dar și mirosul deosebit. Bulbii au fost aduși tocmai din inima Țărilor de Jos, iar acum vizitatorii grădinii Botanice grăbesc pasul pentru a reuși să le admire, dar și să facă fotografii”.

„Îmi place, de ce nu, este foarte frumos, elegant, sunt foarte alese, frumoase, soiurile, culorile, foarte frumos”.

„Aici este foarte frumos, aer curat, păsări când, se creează impresia că nu suntem în oraș. Această frumusețe, nu poate fi redată în cuvinte, mirosurile, senzațiile, foarte plăcut”.

„Fantastic, este minunat, suntem pentru prima dată aici, suntem din Ucraina și suntem impresionați de Chișinău”.

Tabloul de culoare, mirosul încântător, dar și frumusețea locului îi impresionează pe toți cei care au decis să profite de temperaturile generoase și să se încarce cu energie într-un loc de poveste. Un alt punct de atracție al Grădinii în această perioadă sunt copacii de sakura, care sunt doldora de flori.

„Copacii de sacură sunt în floare, iar acest loc a devenit un adevărat studiou foto, doar că în aer liber. Copleșiți de explozia de culoare oamenii vin aici să facă cele mai frumoase fotografii”.

Vizitatorii grădinii botanice pot admira și copacii de magnolie, dar și alți arbori și arbuști care sunt în floare în această perioadă. Prețul unui bilet de intrare la Grădina Botanică din Chişinău este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și pensionari.

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram