/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

social

/VIDEO/ Accident cu 13 morți, la Morenii Noi. După 11 ani, oamenii încă așteaptă să li se facă dreptatea

25 februarie 2023, ora 23:09

Acum 11 ani, opinia publică a fost zguduită de un caz cutremurător. În localitatea Morenii Noi din raionul Ungheni, un accident a curmat viața a 13 oameni, iar alți 37 au fost răniți sau au rămas schilodiți pentru toată viața. Toți erau pasagerii unui autocar, ce făcea o cursă clandestină. Cei rămași în viață și succesorii persoanelor decedate au atacat firma auto în judecată. După atâta timp, familiilor victimelor încă nu li s-a făcut dreptate. 

Deși s-au ales cu niște decizii executorii, pentru daune morale, nu pot fi puse în aplicare. Și asta pentru că firma care gestiona ruta respectivă și-a înstrăinat patrimoniul și, oficial, nu are resurse financiare pentru a despăgubi oamenii.

În anul 2012, într-o zi de august, 50 de săteni din Morenii Noi au urcat într-un microbuz, cu o capacitate de doar 17 locuri. Înghesuiți, toţi se grăbeau să ajungă la Ungheni. Pentru unii a fost ultima călătorie, iar pentru alții a însemnat schilodirea pe viață.

În microbuz urcase și Lidia. Găsise un loc liber și s-a așezat. Alături, în picioare, stăteau primarul și soția acestuia. Anume de la ea a răsunat înfiorătorul strigăt: Murim!

„Dacă sincer, nu am înțeles cum s-a întâmplat. În autocar era primarul și soția sa. Eu eram așezată, pe când ei erau în picioare. Femeia spune: „Vom muri!” Îi spun cum să murim? Și când m-am uitat peste geam, am văzut copacii și mi-am dat seama. Mi s-a făcut milă de copii. În spatele meu era fiica, uitasem că și ea era alături, în autobuz. Când m-am trezit, era deja poliția, ambulanța”, ne-a povestit una din victime, Lidia Ivanovna. 

Ea nu a murit. A scăpat cu viață. Dar pentru primar și soția lui acesta a fost ultimul drum. La fel și pentru șofer, consătean cu victimele. În total, 13 oameni și-au pierdut viețile printre scaunele și fiarele contorsionate. 

Lidia s-a ales cu grad de dizabilitate, dar intervențiile și tratamentul postoperator a presupus cheltuieli financiare, prea costisitoare pentru ea. Femeia a încercat să-l abordeze pe patronul firmei auto, care gestiona cursa. A primit doar reproșuri în schimb. 

„I-am spus: „Când ne veți da măcar ceva? Vedeți că am devenit persoană cu dizabilități, nu pot merge”. El mi-a spus că nu este dator cu nimic. „Ce vreți de la mine?”, m-a întrebat și atât. Nu l-am mai întrebat nimic după asta. Întâmplător, la piață, l-am întâlnit, trecea pe alături. Mă întreabă cine sunt. Îi spun că sunt din acel accident. Și el: „Nu vă sunt dator cu nimic. Ce vreți de la mine?”, relatează femeia.

Accidentul i-a luat și viața fiicei ei, care a murit la scurt timp după. Iar peste o perioadă, a decedat și cealaltă fiică. De 11 ani, lacrimile nu-i mai seacă.

Mătușa Ana era și ea în autocarul morții. Stătea așezată pe o banchetă nu departe de șofer.

„S-a defectat sistemul de direcție. Eram în spatele șoferului, lângă fereastră. Femeia de alături de mine a murit. Soția verișorului meu. De la sistemul de direcție. El nu ținea mâinile pe volan. Singur se speriase”, ne-a spus o altă victimă, Ana Beloi. 

Partea stângă a corpului a fost afectată cel mai mult: „Trei fracturi deschise la picior. Capul mi-a fost cusut, și mâna, dinții. Toată această parte, stânga, a avut de suferit. Nu-și mai revine piciorul meu, care a fost accidentat. S-a rupt în întregime, trei fracturi deschise”. 

După acel accident fatal, pentru ea începuse o altă luptă: de recuperare. A fost și mai este un drum lung, chinuitor și costisitor: „Am stat la spital, trei luni. Cinci operații, la spitalul „Toma Ciorbă” am stat. Accidentul a fost joi, iar salvarea m-a luat la Chișinău duminică. Nimeni nu a venit, nimeni nu a întrebat ce mi s-a întâmplat, cum m-am pomenit în această stare. Cu forțele proprii, m-am pus pe picioare”. 

Pornise spre Ungheni și Valentina Filimon. De la șocul puternic, din memorie i s-au șters toate amintirile despre cum s-a produs accidentul: „Mi-amintesc de accident deja când veneam în vale. Soția primarului a spus că nimerim în accident. Eu nu-mi mai amintesc nimic altceva. Mi-am revenit deja în spital, după anestezie și după operație. Picioarele sunt distruse. Cu totul. Eram în spate, după accident. O să-mi scot ciorapii ca să vedeți. Iată acest picior este strâmb”.

Femeile nu cred că șoferul autocarului era beat în acea dimineață. Raportul prezentat în instanță de procurori arăta că ar fi consumat alcool. 

„Era vecin. Nu era beat, nu era beat. Era ora 6 dimineața, prima cursă, cum să fie beat. Nici măcar nu consuma alcool. Lucrase și în colhoz, transporta oamenii. Toată viața a fost la volan. Niciodată nu am auzit să fi consumat alcool”.

Gheorghe este un alt pasager din acel autocar. Bărbatul locuiește nu departe de celelalte victime, iar momentele de groază, ce s-au petrecut atunci, sunt deseori aduse în discuție.

„Zburam la vale, a început lumea a răcni și eu i-am spus la femeie: închide ochii că de aici nu mai iese nimeni viu. Când am ajuns în vale, la magazin, era un pod până în drum. Când a ajuns acolo a lovit în acela și i-o rupt și „teaga” aceea și a luat-o drept înainte. Nu avea nici volan că s-a rupt și am ajuns drept în pârâu. El a crezut că poate o să sară în partea cealaltă, dar nu a reușit. Lumea de la magazin vărsa și laptele pe față, să trezească oamenii. Doamne ferește. Eu numai mă gândesc și parcă nu-mi ajunge ceva. Era țeava aia de gaz acolo și a trecut pe lânga ea. Că dacă o lovea, poate muream toți”, a zis Gheorghe Filimon.

„Picioarele amândouă la soție, operații. Și la mână are traumă, tendoanele tăiate. La băiatul meu, călcâiul era tăiat. Pe la spitale de atunci, până în ziua de azi. Medicamente, bani mulți, totul din buzunar”, a relatat soțul uneia dintre victime, Iurie Ursoi.  

Pe locul accidentului, a fost ridicată o troiță în memoria celor care au decedat în acea zi neagră. 

„Iată așa venea la vale, venea fără frâne, cu viteză. Așa a mers, pe lângă conducta de gaz, până în râpă. A căzut autobuzul și oamenii pe fereastră au fost aruncați. Eu am ajuns aici, erau ambulanțele, erau oameni morți, pe cei vii îi duceau la spital. Iaca cum a fost”, a mai zis Iurie Ursoi. 

După mai multe procese de judecată care au adus pe banca acuzaților trei persoane, doar două au fost condamnate la închisoare cu executare - medicul firmei de transport și mecanicul angajat la aceeași companie. Al treilea acuzat, în persoana administratorului firmei, Valentin Percic, a fost achitat. Acest lucru a produs nemulțumire în rândul oamenilor. 

Administratorul SRL-ului, Percic Valentin, a fost acuzat în mai multe rânduri de către oameni că a mituit judecătorii și procurorii, pentru ca acesta să scape de răspundere. Acesta s-a apărat de fiecare dată, negând acest fapt. 

Am mers să discutăm cu domnul Percic la sediul firmei din orașul Ungheni, dar nu l-am găsit la fața locului. 

Am sunat de mai multe ori, dar la numărul de telefon al firmei, afișat pe internet, nu răspunde nimeni. 

„Ne aflăm în fața sediului firmei FEODORA SRL, pe strada Vlad Țepeș. Firmă de la care, oamenii care au avut de suferit în accidentul din Morenii Noi de acum 10 ani, ar fi trebuit să primească despăgubiri morale conform unor titluri executorii. Vedem că în spatele meu, totul este închis, nimeni nu este la fața locului și nu am găsit pe nimeni cu care să putem discuta”

A doua zi am revenit pe numărul personal al domnului Percic Valentin. Iată reacția lui: „Au trecut zece ani de atunci... Nu vreți să mai vorbiți cu mine?”. 

Avocatul victimelor a reușit să pună sechestru pe bunurile înstrăinate de către societatea FEODORA SRL, care le-a vândut pentru a nu fi pusă să plătească. Astăzi, această societate nu mai are patrimoniu și nici proprietăți deținute.

„Cel mai șocant pentru mine este faptul că, chiar dacă la insistența autorităților au fost inițiate cauze penale imediat în 2012, acești oameni nu au fost ajutați de către autorități pentru a începe imediat să-și recupereze imediat careva costuri și cheltuieli. Realitățile Moldovei sunt foarte dureroase. Oamenii s-au pomenit în 2021 cu o hotărâre de judecată prin care li se adjudecă niște sume de pagubă morală. Însă firma răspunzătoare a luat și a înstrăinat absolut tot patrimoniul. 

Iată ăsta e un punct care șochează. Că în Republica Moldova, după atâta mediatizare a acestui caz, a fost posibil ca autoritățile să nu observe sau să se facă că nu observă că persoana juridică, rapid, pe ascuns, pe parcursul procesului, a înstrăinat tot patrimoniul. Oamenii când au mers la executorul judecătoresc, s-a adeverit că nu le poate fi dat nimic”, a menționat avocatul Artur Macovei.

Cu toate că firma FEODORA nu mai are patrimoniu, oamenii din Ungheni spun că Valentin Percic este cel care deține afacerile în continuare. Bineînțeles, prin intermediul terților. 

„- FEODORA lucrează? - Nici nu știu ce companie e asta. - Companie de transport. - Eu știu băieții care lucrează aici, lângă noi e Percic. - El este cu Feodora. - Percic Valentin? - Da. E pe partea cealaltă”.

„- Noi luăm în chirie de la dumnealui, dar el are alt cabinet. - Aici este cabinetul dumnealui da? - Tot spațiul acesta e al dumnealui? - Da, da! Dar el se încuie pe înăuntru. El vine, pleacă, vine, pleacă”.  

O parte dintre victime, prin intermediul avocaților, încearcă să recupereze bunurile înstrăinate de SRL-ul care avea în gestiune microbuzul ucigaș. 

„Vă spun care e situația acum, după zece ani de la acest caz. Noi am preluat cazul pro bono, pentru că oamenii ăștia nu au primit nimic și cheltuie lunar sute, mii de lei pentru tratamente. Am preluat și încercăm să aducem patrimoniul care a fost înstrăinat unor persoane afiliate, înapoi la FEODORA, pentru ca persoanele care sunt la executor și care ridică mâinile spunând că nu pot face nimic, să poată să execute aceste hotărâri de judecată”, a spus avocatul.

După atâția ani de chin și durere, oamenii își doresc dreptate și nimic altceva. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”

/VIDEO/ Sportivii moldoveni înscriși la competiții în Rusia nu reprezintă țara! Precizările ministrului Educației

missing
20 iunie 2024, ora 20:30

Sportivii înscriși la competițiile sportive din Kazan, Federația Rusă, nu au fost delegați de federațiile de sport din Republica Moldova. Precizările au fost făcute de ministrul Educației, Dan Perciun, care a menționat că este vorba despre cetățeni ai țării noastre stabiliți în Rusia. Mai mult, autoritățile încă investighează cum Federația de Sambo a ajuns să participe la aceste competiții.

„Majoritatea federațiilor vizate nu au știut. Trebuie să venim cu informația exactă, dar pot să vă spun că unii dintre sportivii care s-au înregistrat din partea Republicii Moldova sunt sportivi cu cetățenia statului nostru care de mult timp locuiesc în Rusia și au mers acolo la competiții. Acum federațiile au contactat organizatorii și le-au spus foarte clar că nu reprezintă Republica Moldova în acea competinție. Mai există un singur semn de întrebare pe care îl clarificăm în raport cu federația de sambo”,a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

Amintim că reprezentanții Federației de Sambo au declarat că nimeni nu i-a preîntâmpinat că sportivii nu au voie să participe la asemenea concursuri și susțin că nu este corect ca din sport să se facă politică. Jocurile sportivie a țărilor membre BRICS au loc în perioada 12- 23 iunie, în orașul Kazan, din Federația Rusă și se vor un fel de alternativă a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Amintim că Rusia a fost lăsată în afara Olimpiadei din cauza războiului lansat în Ucraina.

O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram