/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova

26 februarie 2023, ora 19:53

Actorii și circumstanțele care au condus la amplificarea crizei carburanților din iunie 2022, soldată cu atingerea celor mai mari prețuri la motorină și benzină în istoria Republicii Moldova.

Republica Moldova a devenit victima propriilor decizii cu privire la importul de combustibili. După ce, ani la rând, autoritățile de la Chișinău au investit într-o întreprindere de stat responsabilă de verificarea calității carburanților, în 2017 au scos-o la privatizare. Noii proprietari au devenit statul turc și doi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Instituția se numește Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare și are sarcina să verifice calitatea benzinei și motorinei direct în vamă. Altfel spus, combustibilii ajung pe teritoriul Republicii Moldova doar după ce compania prelevă probe și efectuează teste de laborator.

În vara anului 2022, când, în plin război în Ucraina, benzinăriile au afișat prețuri record în istoria Moldovei, autoritățile și-au amintit de această companie și s-au văzut nevoite să intervină. Soluția găsită de Comisia pentru Situații Excepționale a fost să anuleze controlul la frontieră al calității carburanților produși în UE.

Prin urmare, Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a rămas fără dreptul de a preleva probe și de a efectua teste de laborator, servicii care îi aduceau companiei, în ultimii ani, un venit anual de circa 5 milioane de lei.

Cu toate acestea, compania cu capital majoritar turcesc a fost acuzată că a continuat să verifice ilegal la frontieră carburanții importați în Republica Moldova. Mai mult, firma a fost învinuită că și-a arogat dreptul să verifice și documentele importatorilor de produse petroliere. 

La rândul lor, proprietarii Centrului tehnic acuză autoritățile moldovenești că au anulat controlul calității produselor petroliere în interesul celor mai mari importatori – Lukoil Moldova, Petrom Moldova și Rompetrol Moldova – despre care spun că ar urmări evitarea oricărei verificări exercitate de o entitate independentă.     

Disensiunile dintre autoritățile moldovenești și compania cu capital majoritar turcesc s-au desfășurat în timp ce la vama moldo-română se formau cozi de autocisterne, iar benzinăriile înregistrau deficit de carburanți.

Moldova, victima propriei legislații

Republica Moldova importă din România, stat membru al UE, peste 99% din necesarul de benzină și circa 80% din cel de motorină. 

În urma invaziei declanșate de Federația Rusă în februarie 2022, Ucraina și-a închis porturile la Marea Neagră. Drept urmare, fluxurile comerciale ucrainene au fost reorientate pe cale terestră. Astfel, punctele de trecere a frontierei moldo-române, care asigură tranzitul camioanelor, inclusiv spre Ucraina, au intrat în blocaj. Un alt factor care a amplificat situația nefastă la graniță a fost legislația moldovenească. Mai exact - Regulamentul privind modul de transportare a produselor petroliere importate pe cale auto.

Conform unei hotărâri de guvern din 2002, autocisternele care transportă carburanți au dreptul să intre pe teritoriul Republicii Moldova doar prin patru puncte de trecere a frontierei: trei la hotar cu Ucraina – Tudora-Starokazacie, Otaci–Moghiliov–Podolski și Pervomaisk–Cuciurgan – și doar unul la graniță cu România – Leuşeni-Albița.

Prin urmare, în condițiile în care produsele petroliere erau importate din România, autocisternele aveau permisiunea să treacă doar prin Vama Leușeni. În iunie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită importul produselor petroliere și prin alte trei puncte de trecere a frontierei moldo-române – Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni.

Această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a nemulțumit reprezentanții firmei cu capital majoritar turcesc. Directorul companiei, Serghei Mihalciuc, consideră că această măsură a fost una dintre primele lovituri aplicate afacerii sale, sub pretextul războiului de la frontieră. 

„Iată acolo nu trebuie luate probe. Așa ne-au spus [reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale – Cutia Neagră]”, a spus Mihalciuc. „Pe cine favorizează această decizie, spuneți-mi vă rog? După același principiu, și ANSA trebuia să renunțe la controale, deoarece și produsele alimentare se importă cu tirurile. Să importăm așa, fără control.”  

La rândul său, Ministerul Economiei a învinuit Centrul tehnic de faptul că și-a arogat funcții de inspectare. Iar în decembrie 2022, Guvernul a emis și o hotărâre prin care a stabilit ca produsele petroliere importate din UE să nu mai fie supuse controlului de către Centrul tehnic. 

Legiferarea prevederii a fost necesară din cauză că decizia similară luată de Comisia pentru Situații Excepționale în vara lui 2022 ar urma să nu mai fie valabilă după expirarea perioadei stării de urgență.

Unul dintre cei mai mari contribuabili, nepasibil pentru privatizare

Întreprinderea de stat Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a fost declarată, în 2011, nepasibilă pentru privatizare, iar în 2014 a făcut parte din lista marilor contribuabili la bugetul de stat. După ce guvernul i-a crescut constant capitalul social și a făcut investiții în infrastructura companiei, pe 23 aprilie 2018, întreprinderea a fost privatizată de Intertehtest SRL, pentru 27 de milioane de lei. 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, doar în 2021 compania a înregistrat vânzări totale de 27,9 milioane de lei, mai mari cu 10 milioane decât în momentul privatizării. 

6 octombrie 2017. Deschiderea  Intertehtest SRL în Moldova. Serghei Milhalciuc (primul din dreapta) și Ergin Hakan Ali (în mijloc). Foto: Twitter.com 

Pachetul majoritar de 55% din acțiunile companiei Intertehtest SRL aparțin astăzi unei întreprinderi din Turcia - ICAS. 

ICAS este o instituție subordonată Instituției de Standardizare din Turcia, care operează pentru a crește cota de participație a Turciei pe piața internațională de evaluare a conformității, în special în statele turcice. Afară de Republica Moldova, ICAS a mai intrat pe piața din Azerbaidjan și a încercat să o facă și în Kârgâzstan.

Pachetul minoritar de 45% în cadrul Intertehtest aparține cetățenilor moldoveni Serghei Mihalciuc și Gheorghi Efteni. 

Agenția Proprietății Publice a organizat două concursuri de privatizare pentru Centrul tehnic. Primul a avut loc spre finele anului 2017, dar a eșuat.

„Acest concurs [primul – Cutia Neagră] a fost anulat din cauze pe care noi nu le știm”, a spus Mihalciuc. „Mai târziu, a fost organizat un alt concurs. A fost revăzut prețul, a fost mărit cu șapte milioane și întreprinderea a fost din nou expusă la privatizare. Noi am făcut împreună cu consilierii economici ai Ambasadei Republicii Turce. Bine, noi am semnat contractul, de fapt, noi am fost înșelați.” 

„A ieșit moldovenește”

Faptul că Centrul tehnic a ajuns în proprietatea Intertehtest, în opinia lui Serghei Mihalciuc, nu a fost pe placul unor oameni apropiați de guvernarea de atunci a democraților controlată de Vladimir Plahotniuc. 

„În 2018, a fost expusă la privatizare Întreprinderea de Stat CTSIC”, a detaliat managerul Intertehtest. „Aceasta este aceeași activitate pe care o are Instituția de Standardizare din Turcia. Le-am propus să participăm împreună și să achiziționăm acest obiectiv. Cum se spune la noi, a ieșit moldovenește. Există oameni cărora nu le-a plăcut acest lucru, altcineva nu a vrut acest lucru... bețe în roate. […] Guvernarea de atunci. Cineva o pregătea pentru el.” 

Proprietarii Intertehtest SRL Ergin Hakan Ali (al doilea din stânga), Gheorghi Efteni (în mijloc), ambasadorul Turciei la Chișinău, Uygar Mustafa Sertel și Serghei Mihalciuc. Foto: Twitter.com     

Una dintre persoanele responsabile în acea perioadă de negocierile cu partenerii turci a fost Octavian Calmâc, fost viceprim-ministru, ministru al Economiei (2016-2017). El a calificat acuzațiile lui Serghei Mihalciuc drept „ciudate”.    

„Fiind ministru, am fost la baza promovării ideii privatizării acestei întreprinderi, care a avut loc după mandatul meu, la începutul lui 2018, dacă nu mă înșel”, a spus el. „Tot ce s-a întâmplat după 2018, chiar nu am monitorizat evoluțiile acestui sector și nici acestui business. Și niciodată nu am avut niciun interes.” 

„Mai puternic, mai bun”          

După preluarea Centrului tehnic împreună cu statul turc, Serghei Mihalciuc este acuzat de un fost angajat al companiei că ar monopoliza domeniului infrastructurii calității. 

Mihalciuc mai figurează ca fondator la Metronlab SRL, o companie specializată în verificarea sistemelor de măsurare a cantităţii produselor petroliere vândute la pompă. 

În perioada 2014-2022, printre acționarii Metronlab s-a numărat și Igor Belicov, beneficiar efectiv al Combuservice SRL, o companie specializată în proiectarea, construcţia, repararea şi întreţinerea benzinăriilor. 

Serghei Mihalciuc a calificat aceste acuzații drept „o prostie” și a spus că, în domeniul infrastructurii calității, există mai mulți jucători pe piață.

„Din momentul deschiderii companiei în domeniul metrologiei, eu și dl Belicov am colaborat în aceeași direcție – calibrarea rezervoarelor”, a precizat el. „Aceasta este doar o parte. În prezent, Metronlab și Tehnolab Service nu sunt monopoliste. Pentru că există concurenți, inclusiv în persoana întreprinderii de stat, CMAC, și alte companii de stat. Sarcina mea este să fiu mai puternic, mai bun.”

 

Cutia Neagră a solicitat Consiliului Concurenței să se pronunțe asupra faptului dacă structura acționariatului în cadrul Metronlab ar fi prejudiciat competiția pe piața carburanților.

Consiliul Concureței a comunicat pentru Cutia Neagră că Serghei Mihalciuc și Igor Belicov, precum și companiile lor, nu sunt vizate în investigațiile autorității.

„Situația în care unele persoane se regăsesc în calitate de acționari, beneficiari și/sau asociați ai uneia sau mai multe întreprinderi, în sine, nu constituie o încălcare a legislației concurențiale”, se menționează într-un răspuns al instituției. „Pe moment, informațiile prezentate Consiliului Concurenței nu sunt suficiente pentru a formula și expune concluziile asupra impactului pe care l-au avut relațiile dintre aceste companii.” 

Privatizarea Centrului tehnic s-a făcut în timpul regimului Plahotniuc, când între Republica Moldova și Turcia au avut loc o serie de afaceri controversate – de la cele de infrastructură – Chișinău Arena sau reparații de drumuri – la achiziționarea de ambulanțe, precum și repararea clădirii Administrației Prezidențiale de la Chișinău, vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. 

Relațiile moldo-turce din acea perioadă au culminat pe 6 septembrie 2018 cu o operațiune de extrădare ilegală a șase profesori turci de la o rețea privată de licee apropiată clericului Fethullah Gulen, un adversar politic al liderului autoritar de la Ankara, Recep Erdogan. Pentru această extrădare, Republica Moldova a și fost condamnată de CEDO.

Fostul ministru al Economiei din aceeași perioadă, Octavian Calmâc, a respins orice conexiune între afacerile moldo-turcești menționate mai sus și privatizarea Centrului tehnic de către compania cu capital majoritar turcesc Intertehtest.

„Nu, nu au nicio legătură, nici cu beau monde-ul de la acea vreme și nici cu tot ce a urmat”, a ironizat el. „Așa cum am zis, după o colaborare de trei ani de zile, poate mai mult, era logic ca turcii, cunoscând evoluțiile și tendințele de pe piața Republicii Moldova, să aibă o prezență comercială aici.”    

Instituțiile care s-au pronunțat împotrivă 

Deși Comisia pentru Situații Excepționale a decis pe 28 iunie 2022 să anuleze controlul calității carburanților la frontieră, Ministerul Economiei a solicitat în paralel avizul Ministerului Mediului, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, precum și al Asociației Businessului European despre impactul unei hotărâri similare emise guvern. 

Toate cele trei instituții s-au pronunțat împotriva unei asemenea hotărâri, invocând trecerea la un control precar care va lovi în consumatori. 

Pe 10 iunie 2022, Ministerul Economiei a inițiat consultări cu principalii importatori de carburanți și instituțiile de stat responsabile pentru a discuta modificările pe care intenționa să le facă la legislația cu privire la importul motorinei și benzinei.

Executivul a invocat trei probleme pentru anularea controlului calității produselor petroliere la frontieră - 

•           Lipsa unei proceduri de recunoaștere a documentelor care confirmă calitatea produselor petroliere importate direct de producătorii din statele-membre ale UE. 

•           Costurile mari pentru procedura de inspecție a calității benzinei și motorinei importate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. 

•           Nivelul scăzut de depistare a neconformității produselor petroliere importate și puse la dispoziție pe piață cu cerințele specificațiilor tehnice în cadrul procedurii de inspecție.

Serghei Mihalciuc a calificat aceste modificări legislative nimic altceva decât o altă lovitură la adresa investițiilor sale și ale statului turc, precum și în infrastructura calității din Republica Moldova. „Combustibilii nu doar că nu s-au ieftinit, ci s-au scumpit”, a remarcat el.

Centrul tehnic s-a pronunțat împotriva modificărilor propuse de Guvern. Principalele argumente ale companiei au fost că măsura nu va reduce prețul combustibililor la pompă, iar odată cu anularea controlului va crește pericolul introducerii pe piață a carburanților de calitate proastă.

Drept argument, compania cu capital majoritar turcesc a invocat că, în perioada 2019-2021, au fost depistate mai multe partide de motorină de calitate neconformă. 

În realitate, este vorba de circa 14 mii de tone de motorină provenite din CSI, dintr-un total de 2,38 de milioane de tone de carburanți comercializați în Moldova în aceasta perioadă, ceea ce prezintă doar circa 0,6% din total.

Ministerul Economiei a menționat în proiectul de hotărâre cu privire la noul mecanism de verificare a calității carburanților că Centrul tehnic nu a informat instituțiile de resort despre volumul de carburanți neconformi în 2019-2021.

De partea cealaltă, Serghei Mihalciuc a invocat o campanie de denigrare declanșată la adresa Centrului tehnic și lipsa de comunicare care a marcat toată această perioadă.

„Statul avea întregul peisaj despre ce fel de carburanți se importa în realitate în Moldova. Și statistică, totul era”, a spus el „Și când le-am arătat totul celor de Ministerul Economiei, când era Gaibu, a urmat întrebarea: De ce nu ne-ați dat mai înainte toate astea? Și de ce nu ne-ați întrebat?”   

„A mai face niște bani”

Totuși, pe 28 iunie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită importul de carburanți și prin alte puncte de trecere a frontierei moldo-române, precum și a anulat controlul calității carburanților din Uniunea Europeană, importul acestora fiind posibil doar cu prezentarea declarației de conformitate şi a raportului de inspecţie eliberat de un laborator acreditat în UE.

Această decizie a fost a luată, potrivit directorului în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, pentru a fluidiza traficul la frontieră și pentru a scăpa de cozile imense. 

„La inițiativa Guvernului și a ANRE-ului și subiectul respectiv a fost abordat în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale și numărul posturilor vamale prin care se face importul produselor petroliere a fost majorat”, a spus Eugen Carpov. „Acum, asta se poate face prin toate punctele de trecere a frontierei. Mă refer la frontiera cu România, pentru că de acolo vin în mare parte produsele petroliere. Acum noi importăm 100% de benzină și în jur de 80 la sută de motorină din România.”  

Doar că, în pofida anulării controlului calității carburanților din UE, Centrul tehnic a fost acuzat că, timp de cel puțin patru luni, din 28 iunie și până pe 25 octombrie 2022, că a ignorat dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.

„După această ședință a CSE, noi am avut solicitări din partea unor companii care au remarcat faptul că continuă prelevarea probelor”, a spus Carpov. „Ne-am adresat și Ministerului Economiei și acestui centru. Am primit explicații că interpretarea punctului respectiv din decizia CSE nu a fost explicită. Am revenit într-o comunicare cu Ministerul Economiei și s-a venit cu o interpretare foarte exactă – excluderea prelevării probelor de pe partidele de produse petroliere care vin din România sau alte state ale UE.”

„88,3% de produsele petroliere nu vor fi inspectate”

Printre companiile nemulțumite de acțiunile Centrului tehnic a fost unul dintre cei trei mari jucători de pe piața combustibililor – Rompetrol Moldova. Fosta directoare financiară a Rompetrol, Mariana Durleșteanu, a salutat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și a suspectat Centrul tehnic de tergiversarea respectării deciziei, cu scopul de „a mai face niște bani”. 

„Niciun produs nu este fără certificare, care corespunde cerințelor UE. Acționarul kazah a investit foarte mulți bani. Nu am dreptul să spun cifra, dar anume ca să sporească capacitatea de producere de la trei milioane de tone de țiței la cinci și, în plus, ca toate produsele fabricate să corespundă cerințelor UE”, spune Mariana Durleșteanu. „Acum când s-a introdus cerința aceasta a fost din partea Republicii Moldova, deci, cum a nimerit compania ceea nu pot să vă spun, căci nu eram în Moldova. Dacă au scos-o, chiar ne bucură, pentru că nu era cazul.”

Managerul Intertehtest, Serghei Mihalciuc, a declarat că știe despre reclamația Rompetrol Moldova și a spus că astfel de plângeri au fost depuse și de ceilalți mari importatori. 

„Trebuie să înțelegeți că interesul lor, al marilor importatori, este să nu existe niciun control suplimentar. Dar, ca să știți, noi, nici măcar o probă nu am luat-o fără cererea lor”, a spus el.

În paralel cu aceste acuzații reciproce, dezbaterea pe marginea hotărârii guvernului privind importul de carburanți a continuat. Nici Ministerul Mediului nu a susținut modificările propuse de Ministerul Economiei, care au condus la eliminarea Centrului tehnic de la controlul calității carburanților europeni. Instituția a pledat pentru menținerea controlului, „pentru asigurarea calității produselor ce intră în țară”.

La rândul său, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a subliniat că scoaterea controlului calității la frontieră nu va duce la reducerea prețului la produsele petroliere. Inspectoratul a mai remarcat că modificările propuse de Ministerul Economiei „nu vor asigura un just echilibru între libera circulație a mărfurilor și protecția consumatorilor”.

Împotriva ridicării controlului carburanților la frontieră s-a pronunțat și Asociația Businessului European. Aceasta și-a argumentat poziția prin faptul că eliminarea controlului va prejudicia protecția consumatorului. „88,3% de produsele petroliere importate în Republica Moldova nu vor fi inspectate și statul nu va deține un mecanism efectiv de protejare a consumatorului”, a remarcat Asociația. 

Iar controlul calității carburanților, susține Asociația, aduce plus valoare prin încasarea impozitelor de la Centrul tehnic în valoare de peste 30 de milioane de lei doar pentru anul 2021, și prin contribuțiile pentru asigurări medicale și sociale în valoare de aproape 3,8 milioane de lei.

Momentul de tensiune

Serghei Mihalciuc insistă pe necesitatea controlului calității la vamă, deoarece carburanții importați din statele UE sunt oricum produși în țări precum Rusia, Kazahstan sau Georgia. 

„Acum conjuctura este următoarea: 90% se importă din România. Ok… Înainte Belarus transporta, Ucraina transporta, Turcia transporta, Kazahstan, Georgia [până la război]”, a spus directorul Intertehtest SRL, Serghei Mihalciuc. „Dar ce înseamnă cele 90%? Nimeni nu intră în esența acestui subiect. Combustibilul este la fel din Rusia, Kazahstan, Georgia prin Kazmunaygaz, prin rafinăria lor din Batumi... Turcia transportă carburanți. Și aceste state nu sunt ale Uniunii Europene, dar documentele sunt emise în UE.”

Tensiunea dintre Centrul tehnic și autorități a culminat la sfârșitul lui octombrie 2022. Ca urmare a reclamațiilor venite din partea importatorilor și a ANRE, Ministerul Economiei a emis o notă în care a acuzat Centrul tehnic că și-a arogat de sine stătător prerogativa de a verifica corectitudinea documentelor de calitate care însoțesc loturile de produse petroliere originare din țările UE.

„Controlul privind corespunderea benzinei și motorinei specificațiilor tehnice, precum și respectarea actelor normative referitoare la acestea, se realizează în cadrul controalelor de stat planificate sau inopinate”, se menționează în decizia Ministerul Economiei. „În același timp, controlul calității produselor petroliere originare din țările membre UE, importate în condițiile Dispoziției CSE din 28 iunie 2022, se efectuează la etapă comercializării cu amănuntul.” 

În cele din urmă, pe 14 decembrie 2022, Guvernul a emis o hotărâre prin care susține că a simplificat procedura de import al benzinei și motorinei. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, sunt recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, prelevarea probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova nemaifiind obligatorie. 

„În cazul în care produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil recunoscute de către autoritatea abilitată din Republica Moldova”, se menționează în hotărârea Ministerului Economiei.

„Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.”

Într-o notă adresată Ministerului Economiei, Centrul Tehnic a plonjat în acuzații grave la adresa UE. „Se consideră greșit că fără controlul calității produselor petroliere importate în Republica Moldova din UE vor fi de calitate înaltă. Nu trebuie uitat că ei pentru noi sunt UE, dar noi pentru dânșii - țară a treia.  Țările UE au cu țările din lumea a treia alte relații și responsabilități. Din experiența noastră, avem multe dovezi când lipsa controlului duce la importuri de produse petroliere neconforme, de calitate scăzută, nu mai zicem de produse contrafăcute”.      

 „Privații s-au mișcat mai repede”

Potrivit secretarului de stat Vadim Gumene, controlul calității carburanților la frontieră nu a asigurat, până la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 28 iunie 2022, livrarea unor produse petroliere de calitate la pompă.

„În primul rând, faptul că la frontieră se preleva probe și erau conforme nu garanta în niciun fel sau în puțină măsură faptul că de la frontieră până la benzinărie nu intervenea ceva care nu afecta calitatea produselor petroliere”, a spus Gumene. 

„Și noi știm că intervenea. Cu siguranță, aveam o degradare a produselor petroliere, întrucât pe lanț nu era verificat. Consumatorul final nu avea nicio certitudine că produsul care a fost importat nu a suferit modificări. Din acest motiv, dacă o să citiți atent hotărârea de guvern, noi am introdus mai multe norme anume pentru a proteja consumatorii, și punem accentul pe verificarea produselor petroliere la pompă.”

În același timp, reprezentantul Ministerului Economiei a calificat acuzațiile proprietarilor Centrului tehnic drept niște aberații pe care nu vrea să le comenteze.

„Eu cred că am fost suficient de explicit ce am urmărit noi. Mai mult, aceasta se încadrează în normele din UE”, a declarat Gumene. „Toate țările recunosc certificatele emise în UE, emise de laboratoarele acreditate pentru produsele originare. Nu este nimic ieșit din comun. Eu nu văd aici unde este un interes urmărit și nu vreau să comentez aberațiile la adresa ministerului sau a mea personal.”   

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmâc, a relatat că mutarea controlului calității de la frontieră la stațiile PECO a fost un plan de acțiuni demarat de autorități încă în 2019.

„Există două abordări în domeniul calității produselor petroliere. Una – măsură la frontieră, cea pe care noi am avut-o”, a spus Calmâc. „În UE și în alte state dezvoltate, ca să asigure dreptul consumatorului la un produs calitativ, statul efectuează supravegherea pieței asupra calității acestor produse la stațiile PECO. De fapt, ceea ce s-a propus și s-a introdus prin legislație acum doi ani de zile, dacă nu greșesc, a fost această schimbare de atitudine și de abordare - de la măsura de la frontieră la controlul la stațiile PECO.”

Rivalitatea dintre stat și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare, în opinia lui Octavian Calmâc, se explică prin concurența instituțiilor responsabile de infrastructura calității și actorul privat din acest domeniu.

Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a fost vândut, a precizat fostul ministru, pentru că statul a format altă instituție - Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare.  

„Și a apărut un organ de certificare de stat unde statul era fondator și acolo s-au băgat, dacă nu greșesc, câteva milioane de la Banca Mondială pentru asistență tehnică”, a spus Octavian Calmâc. „L-am reutilat, am băgat foarte multe resurse financiare, în speranța că ei se vor dezvolta și vor stimula competiția între sectorul privat și sectorul public. Din păcate, privații s-au mișcat mai repede după privatizare și au preluat foarte multe domenii.”  

Autori: Ilie Gulca

Această anchetă a fost realizată în colaborare cu Rise Moldova.      

Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum ajung milioane de euro de la UEFA în buzunarele oligarhului prorus Victor Gușan din Tiraspol
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”

/HARTĂ/ Alertă meteo de îngheț! Cât de mult vor scădea temperaturile în nordul Republicii Moldova

missing
19 aprilie 2024, ora 11:19

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță cod galben de îngheț în nordul Republicii Moldova. Alerta este valabilă pe 20 aprilie. Astfel, în orele nocturne și ale dimineții, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1 până la -3 grade Celsius.

SHS ne îndeamnă să purtăm haine mai groase pentru a face față perioadei reci.

În această perioadă, este posibilă vătămarea roadei nerecoltate de legume şi struguri.

Se recomandă utilizarea metodei fumigaţiei, care diminuează scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafaţa solului în orele matinale.

Totodată, este binevenită folosirea irigării, pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre, dar și ventilarea aerului - proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;

O altă recomandare a specialiștilor este încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalaţii speciale emițătoare de radiații infraroșii.

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram