Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

Război în Ucraina, ziua 457: Starea de urgență e prelungită în Moldova, iar UE cere insistența Chinei! Kievul: Putin e ținta nr.1

26 mai 2023, ora 20:34

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat, cu 58 de voturi, un proiect de hotărâre care prevede acest lucru. Potrivit autorilor, necesitatea acestei decizii este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

Totodată, șeful Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că Rusia nu mai poate obține victoria asupra Ucrainei prin mijloace militare. Între timp, UE cere insistența Chinei în a pune presiune pe Rusia pentru a opri războiul, iar Kievul precizează că obiectivul principal e să-l aducă pe Vladimir Putin în fața justiţiei pentru a răspunde de crimele de război. Totuși, Vadim Skibițki, adjunct al șefului departamentului de Informații ale armatei ucrainene a admis, într-un interviu cu publicația germană Welt, că liderul de Kremlin are motive să-i fie teamă de asasinat.

UPDATE Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat într-un interviu acordat pentru cotidianul german "Kölner Stadt-Anzeiger" că intenţionează să aibă o convorbire telefonică „la momentul potrivit” cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. „Voi discuta din nou cu Putin, la momentul potrivit', a spus Scholz. El a catalogat drept speculativă o întrebare despre o posibilă schimbare a puterii din Rusia și nu a dorit să răspundă la ea. 'Într-un final, va trebui [semnat] un acord între autoritățile de la Moscova și de la Kiev', a adăugat cancelarul german, notează Știripesurse.

UPDATE Emisarul chinez, Li Hui, i-a îndemnat pe liderii europeni să îşi afirme autonomia şi a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, prin menţinerea prezenţei ruse asupra zonelor ocupate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, notează Mediafax. Însă diplomaţi europeni susţin că au respins propunerile. "Noi i-am explicat că îngheţarea conflictului nu este în interesul comunităţii internaţionale dacă nu sunt retrase trupele ruse şi că este imposibil ca Europa să fie separată de America", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului. Un alt diplomat european crede că Beijingul "probabil testează unitatea Occidentului".

UPDATE Forţele militare ucrainene au comis noi atacuri în regiunea rusă Belgorod, au anunţat vineri autorităţile ruse, conform site-ului Tagesschau.de şi cotidianului Le Monde.

UPDATE Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că vede "obstacole serioase" în ceea ce priveşte căutarea unei soluţii paşnice în Ucraina, în cadrul întâlnirii cu emisarul chinez Li Hui la Moscova, potrivit AFP.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a confirmat vineri, în cadrul unui apel telefonic cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, că Rusia este deschisă dialogului despre Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, relatează Reuters.

UPDATE Compania care produce cea mai populară puşcă de asalt din lume, Kalaşnikov, a decis să-şi diversifice armele şi să înceapă o divizie pentru producţia de noi drone kamikaze, una dintre armele-cheie folosite în războiul din Ucraina, a afirmat preşedintele grupului, Alan Luşnikov, citat de Tass.

UPDATE Un judecător a fost reținut vineri de către autorităţile ucrainene, suspectat că a lovit cu mașina un militar în vâstă de 23 de ani, ucigându-l, la un punct de trecere, la Kiev, în timp ce conducea în stare de ebrietate, relatează AFP.

UPDATE Cursa pentru șefia NATO se intensifică, însă ea se desfăşoară în mare parte în culise, încă fără niciun semn în privința unui câştigător, scrie vineri agenția de presă Reuters, într-o amplă analiză, potrivit Agerpres. Jens Stoltenberg, secretarul general norvegian al alianței militare transatlantice, va demisiona la sfârșitul lunii septembrie, după nouă ani în funcție.

UPDATE Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

UPDATE În dimineața zilei de 26 mai, invadatorii ruși au aruncat o bombă FAB-250 asupra localității New York din regiunea Donețk. Obiective civile au fost distruse și o persoană a fost rănită, raportează reprezentantul militar din Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe Telegram.

UPDATE Administraţia de la Moscova a convocat, vineri, diplomaţi de rang înalt ai Ambasadei americane din Rusia pentru a denunţa afirmaţii ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden, considerate încurajări ale atacurilor pe teritoriul rus, potrivit Știripesurse.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat vineri că Occidentul subestimează grav riscul unui război nuclear în legătură cu Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Ivan Kiricevskiî, expert la compania de consultanță militară Defense Express, a vorbit pentru postul ucrainean de radio NV despre sistemul avansat de apărare pe care Statele Unite l-au furnizat Kievului. El a declarat că rezultatele pe care Ucraina le-a obținut până acum cu ajutorul rachetelor Patriot sunt peste așteptările Departamentului american al Apărării. „Statele Unite au analizat mult timp dacă să ofere Patriot sau nu. S-a dovedit că forțele noastre de apărare cu o pregătire în condiții de avarie au făcut efectiv din Patriot o capacitate pe care Pentagonul nu o credea capabilă”, a spus Kiricevskiî. Ucraina a folosit sistemul pentru a contracara valurile de rachete lansate de Rusia. Un comandant al forțelor aeriene ucrainene a scris pe Telegram pe 6 mai că armata ucraineană a folosit Patriot pentru a doborî deasupra Kievului o rachetă hipersonică rusească Kh-47M2 Kinjal, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că o persoană a fost ucisă și 15 rănite în atacul comis în această dimineață de Rusia asupra unui spital din orașul Dnipro, transmite The Guardian. Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, raportează că patru persoane sunt considerate dispărute în urma atacului asupra spitalului. Printre persoanele rănite se numără și trei copii, notează G4media.

UPDATE Kazahstanul a respins vineri ideea aderării la o uniune pe modelul celei existente între Rusia şi Belarus, transmite AFP.

UPDATE Michelin precizează într-un comunicat că a încheiat ”un acord cu  Power International Tires LLC prvind (vânzarea-)cumpărarea celor două societăţi locale Michelin Russia Tyre Manufacturing Company (MRTMC) LLC şi Camso CIS LLC”. Power International, un partener Michelin, este unul dintre principalii distributori de pneuri în Rusia şi este prezent pe întregul teritoriu rus, precizează grupul. Această vânzare ”va permite salvarea a 250 de locuri de muncă, localizate în principal la Davidovo”, subliniază grupul francez, notează Money.

UPDATE Jean-Yves Ollivier, un francez, care a încheiat înţelegeri în Africa timp de şase decenii se îndrepta spre Kiev pentru a încerca să negocieze o înţelegere între Rusia şi Ucraina, notează Mediafax. Vorbind pentru Financial Times în această săptămână de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, înainte de a se îmbarca într-un tren de noapte spre Kiev, Ollivier a declarat că toate negocierile încep de undeva şi că a ales schimburile de cereale, de îngrăşăminte şi de prizonieri ca bază pentru a deschide discuţiile dintre Moscova şi Kiev.

UPDATE „Ucraina va fi membră a UE și NATO, dar ce se va întâmpla cu agresorul ar trebui să fie un subiect la fel de important. Prea mulți oameni încă spun că Putin trebui să nu fie umilit și așa mai departe. Astea sunt, scuze, astea sunt... prostii. Cred că lumea nu se va sfârși dacă Putin va fi recunoscut drept ucigaș, violator, agresor, criminal de război. Acesta este chipul lui pentru tot restul vieții, pentru întreaga istorie. Și dacă suntem prea blânzi cu Rusia, atunci toate acestea pot continua”, a spus ex-premierul Estoniei Taavi Rõivas și a primit aplauze, notează Ziare.com.

UPDATE Trupele ruse au atacat, vineri, oraşul ucrainean Huliaipole (regiunea Zaporijjia), aflat în prima linie a frontului. Două persoane au fost rănite, acestea fiind scoase de sub dărâmături de către echipele de salvatori. Guvernatorul regiunii Zaporijjia, Iuri Malaşko, a subliniat că armata rusă continuă să lovească zone civile, distrugând case particulare şi blocuri de locuinţe, potrivit Rador.

UPDATE „Există o dimensiune morală de luat în considerare. NATO ar lupta cu Rusia câștigând mai întâi bătălia aeriană și folosind apoi superioritatea aeriană pentru a purta o luptă terestră mai eficientă. Având în vedere slăbiciunea VKS (forțele aeriene ale Rusiei), acest lucru nu este o himeră. Însă donațiile limitate ale Occidentului până în prezent au forțat Ucraina să urmeze tactici terestre epuizante”, a declarat generalul britanic pentru FT.

UPDATE Uniunea Europeană a cerut, joi, Chinei să insiste ca Rusia să îşi retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, în contextul eforturilor diplomatice ale Beijingului pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite AFP, citat de Agerpres. "Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia", a declarat generalul Milley reporterilor după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei. Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean, "nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona", a adăugat generalul Milley.

UPDATE Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este „ţinta principală dintre criminalii de război” şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi „nu eliminarea sa fizică”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit HotNews.

UPDATE Statele Unite urmează să anunţe un ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters. Pachetul, care ar trebui să conţină lansatoare de rachete sol-sol şi alte muniţii generale, ar putea fi anunţat vineri, relatează agenţia de presă, citând două surse oficiale, scrie Mediafax.

UPDATE Transferul de arme nucleare nestrategice din Rusia pe teritoriul Belarusului a început deja, a declarat joi președintele Republicii, Alexandru Lukașenko. "El [președintele rus Vladimir Putin] m-a informat că astăzi a semnat un decret privind acțiunile noastre de a desfășura arme nucleare în Belarus. Era vorba despre un document specific. Am făcut-o, așa că mișcarea armelor nucleare a început deja ”, a spus el la postul Channel One, potrivit Adevărul.

UPDATE La începutul lunii mai, Rusia a acuzat Ucraina că ar fi atacat Kremlinul, reședința președintelui Vladimir Putin, însă acuzația a fost negată de Kiev. Acum, oficiali din Serviciile Secrete din Statele Unite au declarat că Ucraina a fost probabil în spatele atacului cu drone de la Moscova și nu a existat o acțiune rusă sub ”steag fals”, cum s-a vehiculat inițial de către unii oficiali americani, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă joi, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care situaţia slabă a economiei regionale afectează perspectivele pentru cererea de gaze, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

UPDATE Volodimir Zelenski susţine că Garda Naţională a Ucrainei a doborât două avioane ruseşti de tip "SU" în regiunea Zaporojie, notează Mediafax.

UPDATE Zeci de nave nu reuşesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar ritmul este puţin probabil să se accelereze, din cauza inspecţiilor lente, dar şi a altor incertitudini, relatează Reuters

UPDATE Washingtonul a anunţat joi o serie de sancţiuni economice care îl vizează pe şeful grupului paramilitar rus Wagner din Mali, Ivan Maslov, pe care îl acuză că a încercat să obţină echipamente militare pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Marea Britanie nu va returna bunurile de stat înghețate ale Federației Ruse până când Moscova nu va fi de acord să plătească despăgubiri Ucrainei pentru daunele cauzate, a transmis joi  The Guardian, citând oficiali britanici. Potrivit acestora, autoritățile Regatului Unit, împreună cu colegii din Uniunea Europeană, discută despre posibilitatea confiscării bunurilor statului rus, dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens, notează Adevărul.

UPDATE Japonia va aplica sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7, pe care l-a găzduit săptămâna trecută, a convenit intensificarea măsurilor pentru a pedepsi invazia Ucrainei de către Moscova, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno, informează Reuters.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 15 luni a produs o bulversare pe piețele financiare, energetice și de bunuri de consum. Sancțiunile occidentale care au lovit Moscova a determinat Rusia să își schimbe destinația afacerilor, după pierderea piețelor din Europa. Astfel, Emiratele Arabe Unite a devenit raiul afacerilor Rusiei cu aur, unde exporturile sale au avut o creștere exorbitantă, la 5.823% în anul de la începutul războiului față de 2021, notează Ziare.com.

UPDATE Armenia și Azerbaidjan au convenit asupra recunoașterii reciproce a integrității teritoriale a celuilalt. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat acest lucru joi, vorbind la o reuniune extinsa a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, notează TASS.

UPDATE Există noi date care ar indica faptul că cei responsabili de atacurile la conductele Nord Stream ar fi persoane din Ucraina, relatează publicația germană Der Spiegel, citând surse apropiate de ancheta desfășurată în Germania, potrivit Știripesurse.

UPDATE Statele conducătoare ale grupurilor de luptă cunoscute sub denumirea de Prezenţă Avansată Consolidată a NATO urmăresc să coopereze mai strâns cu militarii din Estonia, Letonia şi Lituania, au anunţat joi, în Lituania, comandanţii respectivelor batalioane staţionate, informează dpa, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că 106 de soldaţi, de la Bahmut, au revenit în urma unui schimb de prizonieri, anunță news.ro.

Război în Ucraina, ziua 456: Start contraofensivei! Rusia transferă arme atomice în Belarus, Zalujnîi apare viu, iar Putin e vânat
Război în Ucraina, ziua 455: Prăbușire la Gazprom și alerta de revoluție a lui Prigojin. Sandu, amenințată cu dosar penal în Rusia
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

09 iunie 2023, ora 13:50

Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Militarii ruşi spun şi ei că au fost luați cu asalt de inamici, dar au reușit să le respingă atacul. În Herson, zona afectată de detonarea barajului de la Kahovka se întinde pe 600 de kilometri pătrați, iar mulți dintre sinistrați nu pot fi evacuați pentru că Rusia continuă bombardamentele, notează Money.

Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolaripotrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației. O reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro, estimează directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, potrivit HotNews.

UPDATE Reprezentanții elitei rusești – chiar și cei care susțin invazia rusă în Ucraina – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie, citând șapte persoane familiare cu situația care au dorit să rămână anonime, agenția Bloomberg, preluată de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la informațiile privind un atac cu drone asupra orașului rus Voronej, relatează Sky News. El a declarat că Kremlinul consideră incidentul „un atac al Kievului asupra infrastructurii civile a Federației Ruse”. „Detaliile incidentului sunt în curs de clarificare, serviciile speciale lucrează”, a precizat el. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul incident, iar autoritățile ucrainene au negat, în general, orice rol în astfel de atacuri, notează G4media.

UPDATE O dronă a intrat într-un bloc de locuințe din centrul orașului Voronej, Rusia, situat la 180 de kilometri de granița cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite de cioburi de la ferestrele sparte. Presa rusă de stat relatează că drona a lovit clădirea, iar geamurile acesteia s-au spart și au rănit trei persoane aflate în interior. De asemenea, un perete a fost ars. Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a explicat faptul că persoanele au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital, notează Biziday.

UPDATE Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. „Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse”, a spus Prigojin, potrivit CNN. Pustietate în război nu există. Războiul nu suportă pustietate (…) După ce ne-am retras din Bahmut, armata rusă va pierde orașul ruinat în cel mult o lună și jumătate (…)”, a mai spus Prigojin. Potrivit șefului Wagner, plutoanele de execuție vor avea peste vreo 2-3 luni. „Vor fi pierderi uriașe, sunt absolut sigur. Ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți generalii”, este opinia lui Wagner, potrivit Cotidianul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ”grup de sabotaj” rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O zonă de 600 km2 a fost inundată după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin. Astfel, 32% din suprafaţa inundată se află în partea controlată de ucraineni, iar 68% în partea ocupată de militarii ruși.

UPDATE Chișinăul ar fi fost inundat complet, cu tot cu suburbiile sale, dacă s-ar fi aflat lângă barajul distrus din Herson. Cel puțin așa arată un infografic, realizat de presa din Ucraina pentru a explica dimensiunea dezastrului. Apa revărsată din lacul de acumulare ar fi fost destulă pentru a acoperi total suprafața altor capitale europene ca: Budapesta, Varșovia, Bratislava sau Minsk. 

UPDATE Forțele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a crea breșe în liniile rusești în estul țării în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.

UPDATE Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP, anunță Agerpres.

UPDATE Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

UPDATE „Influența administrațiilor ruse asupra teritoriului ocupat temporar al Ucrainei scade rapid din cauza incapacității lor de a menține un nivel acceptabil de trai al populației locale. În special, într-o serie de așezări ocupate temporar din regiunile Zaporizhia și Herson, locuitorii locali ignoră în mod demonstrativ ordinele administrațiilor de ocupație și își exprimă neîncrederea în propaganda rusă”, a explicat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

UPDATE Potrivit OMS, niciun caz de holeră nu s-a înregistrat în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Însă, ”eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc”, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, Zakaria, relatează AFP preluat de News.ro. ”Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a avertizat reprezentantul OMS, notează Realitatea.

UPDATE Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF), potrivit Digi24.

UPDATE Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

UPDATE „Trei zile de 'contraofensivă'. Ceea ce vedem coincide total cu informațiile pe care le-am primit de la președintele Rusiei. Aproximativ 40 de tancuri ucrainene au fost distruse. A apăra este mai ușor decât a ataca, știm asta. Alte 120-130 de vehicule de luptă de infanterie ale Ucrainei au fost distruse în trei zile. Și cel mai rău lucru este că au murit peste 2.100 de ucraineni. 2.100! Iar Ucraina estimează pierderile la ceva mai mult de 70 de soldați. Iată rezultatul acestei încercări de 'contraofensivă'!”, a declarat liderul belarus. Alexandr Lukașenko a catalogat contraofensiva ucraineană ca fiind a fost o mare dezinformare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii, scrie Mediafax.

UPDATE Negociatorul șef pentru Bugetul Uniunii Europene, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat că a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute, potrivit Știripesurse.

UPDATE Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR, scrie G4media.

UPDATE Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

UPDATE Forțele ruse, care ocupă poziții bine fortificate, au reușit să provoace daune grave echipamentelor ucrainene care înaintau. Potrivit CNN, o astfel de dezvoltare a evenimentelor a avut loc, în special, lângă Bahmut. Printre echipamentele distruse se numără vehiculele blindate americane MRAP. Oficialii administrației americane susțin însă că pierderile nu vor afecta planurile mai ample de contraofensivă ucraineană, notează Adevărul.

UPDATE Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial, scrie Ziare.com.

UPDATE În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

UPDATE Procuratura moscovită va verifica compania Mars pentru „finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei”. De asemenea, vor stabili fiabilitatea veniturilor primite și respectarea regimului deducerilor fiscale și a taxelor plătite trezoreriei ruse, notează Adevărul.

UPDATE Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, citat de Agerpres.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați „Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt. Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate. "Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășeminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "inmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenski. Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahov a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram