Război în Ucraina, ziua 467: Atac la Belgorod! Rusia susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

social

/VIDEO/ Câte un milion de lei pentru victimele accidentelor. Cum poți primi bani din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii

27 februarie 2023, ora 10:00

Pentru familia lui Vladimir, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a achitat suma maximă, prevăzută în legislație. Milionul de lei a fost luat din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii. Și asta pentru că taximetristul care l-a accidentat nu deținea o poliță de asigurare RCA, respectiv, daunele au fost oferite din acest fond, creat special pentru a proteja victimele accidentelor comise de șoferi neasigurați ori care rămân neidentificați. 

Recent, biroul a mai achitat circa un milion de lei. Este cazul accidentului cumplit ce s-a produs în sectorul Buiucani, atunci când un Porsche a intrat violent într-un troleibuz, avariindu-l. Ancheta a stabilit că femeia nu era asigurată auto.

„Sunt două cazuri unde biroul a achitat din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii 1.000.000 de lei. Un caz pentru vătămări corporale unui copil, accidentat pe trecerea de pietoni. Și un caz unde s-a atins practic plafonul, a fost o situație foarte mediatizată, șoferița unui Porsche care a accidentat un troleibuz. Troleibuzul a fost deteriorat în așa fel încât am achitat plafonul maxim pentru că nu deținea un RCA valabil”, a spus directoarea executivă a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule, Alina Osoianu.

Cu alte cuvinte, șoferița care se afla la volanul Porsche-ului nu deținea o poliță de asigurare RCA. Din cauza impactului devastator, atât ea, cât și pasagerul de pe bancheta din față și-au pierdut viața. Au avut de suferit și peste 20 de pasageri care, în momentul loviturii puternice, se aflau în troleibuz.

„Șoferul nu a avut de suferit. Lovitura a fost mai puternică în partea de spate. Deci au avut de suferit mai mult acei pasageri”, a menționat șeful Regiei Transport Electric, Dorin Ciornîi.

În urma acestui tragic accident, și troleibuzul a fost avariat semnificativ. 

Era nevoie de o sumă mare de bani pentru a acoperi daunele materiale. Dar pentru că șoferița nu deținea polița RCA, respectiv aceste mijloace nu puteau fi cerute de la vreo companie de asigurări. În aceste condiții, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, gestionat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, a acordat circa un milion de lei pentru reparația troleibuzului, fiind limita de despăgubire prevăzută de legislație. 

Potrivit legislației naționale, daunele se acordă în două situații: atunci când șoferul vinovat de producerea accidentului nu deține o poliță RCA sau când șoferul nu este identificat.

„Orice cetățean care procură un RCA contribuie direct la formarea la acest fond. A doua sursă de venit e restabilirea mijloacelor financiare care au fost achitate din fond persoanelor păgubite din cauza persoanelor care sunt vinovate de producerea accidentelor rutiere și nu dețineau poliția RCA, la momentul comiterii”, a subliniat Alina Osoianu.

De la an la an, sumele disponibile în acest fond sunt în continuă creștere: „La 31 decembrie 2022, aveam un fond disponibil de 27 de milioane de lei. Este un fond în creștere. Dacă e să vorbim prin comparație, atunci în anul 2020, am acumulat venituri în fond de 7 milioane, în 2021 - de la 10 milioane, iar 2022 - de 12 milioane”. 

Deși fondul a fost creat în 2006, puțină lume știe de existența acestuia și de posibilitatea de a solicita bani, pentru a-și acoperi daunele suportate de pe urma accidentelor rutiere. 

„De regulă, oamenii află în momentul în care sunt într-o situație de accident și constată că persoana vinovată nu deține un RCA. Oamenii se adresează la organele de poliție, se verifică dacă deține o poliță valabilă și i se comunică persoanei păgubite că are dreptul să depună o cerere la BNAA. Și noi facem campanii de informare, pe rețelele sociale, unde am descris cum se pot adresa la acest fond, temeiurile și altele”, a zis directoarea executivă a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule, Alina Osoianu.

Pe de altă parte, este în creștere și numărul dosarelor plătite. Astfel, dacă în anul 2020, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a achitat mijloace financiare în circa 227 de dosare, în următorul an numărul cazurilor a crescut până la 275. Anul trecut însă, a fost un număr record de dosare plătite: în premieră, din fondul de protecție au fost oferiți bani în cadrul a 383 de dosare: „O daună medie per dosar, în anul 2022, a fost de circa 27 de mii de lei”. 

Statistica arată că în Republica Moldova, gradul de cuprindere a asigurărilor auto obligatorii de stat este de doar 65 la sută, fiind unul destul de scăzut. Prin comparație, în țările europene, acest grad este de circa 98 la sută: „Dacă nu deține un RCA valabil, atunci persoana va fi obligată să restituie toate mijloacele ce au fost utilizate din fond și achitate unei persoane păgubite în rezultatul accidentului”. 

Există și vești încurajatoare pentru victimele accidentelor rutiere, care sunt comise de șoferi fără un RCA valabil sau neidentificat. Din luna aprilie, limitele de despăgubire se vor dubla și de la un milion de lei, cât este prevăzut de legislație în prezent, se va ajunge la două milioane, fie că vorbim de prejudicii pentru distrugerea bunurilor, fie pentru vătămare corporală ori deces. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Drama lui Vladimir, un băiețel care de 10 ani e țintuit la pat după un accident. „Vreau să-l aud spunând mama”
/VIDEO/ Accident cu 13 morți, la Morenii Noi. După 11 ani, oamenii încă așteaptă să li se facă dreptatea
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

Grosu, întâlnire cu un grup de moldoveni stabiliți în Milano și Padova: „Diaspora din Italia mereu a fost activă și implicată”

05 iunie 2023, ora 09:18

Aflat într-o vizită oficială în Italia, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu un grup de moldoveni stabiliți cu traiul în Milano și Padova. Discuțiile s-au axat pe subiecte de actualitate, printre care problemele generate de războiul din Ucraina sau reformele inițiate de autoritățile de la Chișinău, informează un comunicat emis de Legislativ.

„Suntem conștienți că unele procese durează mai mult și că ne dorim ca totul să se întâmple cu pași mai rapizi, dar lucrurile se mișcă deja. Zilele trecute, Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a unor cetățeni moldoveni care au amenințat stabilitatea și securitatea țării noastre. Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. Toți cei care au sărăcit și au trădat interesul național de-a lungul anilor, vor răspunde în fața legii. 

Și la 1 iunie, o lume întreagă a văzut că Republica Moldova nu este singură, se poate bucura de parteneri puternici în parcursul nostru european”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit comunicatului, la întâlnirea cu diaspora.

Șeful legislativului a remarcat interesul manifestat de cetățenii moldoveni, care s-au stabilit cu traiul în peste hotare. „Diaspora din Italia mereu a fost activă și implicată în cele mai decisive momente pentru soarta Republicii Moldova. Și acum, la 21 mai, sute de moldoveni din diferite orașe ale Italiei, au spus răspicat că Moldova este europeană și că locul țării noastre este în rândul țărilor libere din Uniunea Europeană”, a adăugat Președintele Parlamentului.

În perioada 4 – 7 iunie, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită oficială în Italia. Din componența delegației parlamentare care îl însoțește pe șeful legislativului în vizita în Italia fac parte deputații Galina Sajin și Mihai Druță. 

Agenda vizitei oficiale include întrevederi cu conducerea Parlamentului Italiei – Președintele Senatului, Ignazio La Russa, și Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana. De asemenea, delegația Parlamentului Republicii Moldova va discuta cu parlamentarii din comisiile pentru politică externă din Senat și Camera Deputaților, precum și cu viceministrul Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va mai participa la inaugurarea Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, care a fost constituit recent în Parlamentul Italiei. La Roma, șeful legislativului va discuta despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova cu reprezentanții mai multor companii italiene.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram