/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

social

/VIDEO/ Feștelița, sat energetic, dar fără stație de epurare. Ce soluție de milioane a găsit primăria din localitate

30 aprilie 2023, ora 10:10

Feștelița, de altfel primul sat inteligent energetic din țară, încearcă de mai mulți ani să aibă o stație de epurare. Pentru aceasta, instalația a fost inclusă într-un proiect pornit încă acum 10 ani. Însă, s-a reușit doar instalarea unei carcase din beton. 

Dar, pentru că speranța moare ultima, primarul din localitate a căutat alte fonduri pentru a reînvia proiectul. Vara trecută, a depus dosarul la programul național Satul European și... a primit finanțarea. Circa 5 milioane de lei pentru finalizarea stației și pentru circa un kilometru de canalizare.

„S-a reușit carcasa aceasta să fie turnată, de doi ani. Avem construiți și 3,7 kilometri de rețea de canalizare, în zona centrală a satului, unde sunt toate instituțiile publice. Sunt conectate, de fapt, pentru că acest proiect durează de 10 ani deja. În 2013 am lansat proiectul de reabilitare a unei fântâni arteziene și asigurarea cu apă potabilă a unui sector din sat. 

Lucrările au fost duse la bun sfârșit, dar, din nefericire, am avut contractul de finanțare cu Fondul Ecologic de Stat care a finanțat cu țârâta aceste lucrări. Am avut și ghinionul să avem un agent economic de rea credință, care nu și-a onorat termenii contractuali”, ne-a spus Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița din Ștefan Vodă.

Stația de epurare din satul Feștelița urma să fie amenajată în cadrul proiectului vechi, început încă acum 10 ani, dar nefinalizat în totalitate. A fost montată doar carcasa stației și... cam atât. 

„- Carcasa asta vă amintiți cât a costat? - Separat nu pot să vă zic. - E umplută cu apă... De doi ani nu a mai trecut nimeni pe lângă ea... - Nu a mai trecut nimeni. Apele vor fi pompate în râu. - Aveți și broaște pe aici. - Da. - Mai credeți că este acum în stare funcțională? - Desigur. Ea tot cu apă va lucra, doar că uzată”.

Un loc bun pentru broaște acum, construcția are toate șansele să devină acea stație de epurare pe care primarul încearcă, de mai multă vreme, să o vadă gata. Pentru aceasta, a inclus proiectul de finalizare a lucrărilor la apeduct și stația de epurare în programul național „Satul European”, reușind să obțină finanțarea. 

„Acuma, anul trecut, când a fost anunțat Satul European, am reactualizat devizele, am inventariat volumele rămase, acum suntem în proces de contract semnat la Trezorărie. Nu s-au prea înghesuit agenții economici să participe la această licitație, nu știu care este cauza. Tot ce este legat de școală, centrul de sănătate, primărie, sectorul comercial va veni aici, la epurare. - Epurarea, stația de epurare, proiectul, nu ați scos-o aparte? - Nu, este inclusă în rămășițele de volume neterminate. Nici măcar carcasa asta nu am scos-o la licitație”.

În condițiile în care instituțiile publice sunt conectate la rețeaua de apeduct și canalizare, toată apa murdară, inclusiv din WC-uri, se depozitează, la momentul de față, în haznale. Grădinița, de pildă, are haznaua la un colț de stradă. Puțul subteran este evacuat o dată la trei săptămâni, iar pentru o singură evacuare, primăria achită circa o mie de lei. Apa uzată este dusă la stația de epurare din orașul Ștefan Vodă.

„Foarte des curățăm haznalele, evităm acumularea apelor uzate. Școala are probleme și ea. Apele freatice sunt la suprafață și din cauza lor se acumulează, se umple repede”.

Dacă ar activa stația de epurare, primăria va scăpa de procesul anevoios de curățare a haznalelor și de cheltuielile suplimentare pentru evacuare. 

„În trei luni de zile, lucrările acestea s-ar face dacă agentul va fi de bună credință. Din trei bucăți o să vină apele uzate. Noi am mai avut aici alături o stație, dar a fost devastată de oameni. În primul rând, o să punem stația de epurare, după ce punem stația de epurare, lucrăm cu ce va mai trebui. Atâta timp cât ea va fi testată, ei, muncitorii, să fie cu canalizarea. 1,5 km de rețea de canalizare pentru două străzi și toate să ajungă uite aici”.

Finalizarea proiectului are un buget de circa 5 milioane de lei. Agentul economic care a câștigat licitația susține că în curând va începe montarea stației de epurare care deja a fost adusă în țară.

Apa epurată, ce va ieși din stație, ar urma să ajungă în râul Babei ce trece nu departe de acest loc. Pentru asta, albia râului a fost curățată și adâncită. În lipsa unei stații de epurare, în apele lui se varsă o mulțime de impurități ce provin de la săteni. 

„E o mică Albișoara. Mulți își conectează haznalele proprii prin grădini, care se scurg în râu. Sunt solidari, nu se spun la primărie”.

Am luat la pas gospodăriile care se află chiar pe malul opus al râului. În mare parte, oamenii pe care i-am întâlnit pe afară văd cu ochi buni apariția stației de epurare, dar nu sunt siguri că și ei vor beneficia de aceste servicii. Până una alta, continuă să-și satisfacă nevoile fiziologie în latrine, așa cum se întâmplă practic în toate satele din țară, iar apa menajeră, în cele mai bune cazuri, o colectează în haznale. 

„- Aveți o groapă. - Deasupra este construit WC-ul. - Din groapa aceea, unde se duce toată mizeria? - Nu se duce nicăieri. Îl astupăm. - Păi, ea se mai scurge în pământ, că doar nu-i betonat fundul... - Eu sunt una, cât pot eu să grămădesc? Unde-s mulți”.

„- Fiecare om, iată la fiecare om du-te și unde te-ai duce, fiecare are groapă are în grădină undeva. Cum să ieși din încurcătură? Altfel nu-i. Poate or hotărî întrebarea cumva și ne-om uni și noi. - Ați vrea să scăpați de latrinele de lângă casă? - Eu am ieșit din încurcătură. Am făcut aici o groapă și am pus trei inele de un metru și jumătate și aici curge. - E departe de casă, nu ajunge la fântână, la ape... - Deamu unde ajunge, ce ajunge...”.

„- Cu WC-ul cum faceți? - Eu nu am WC în casă. E afară. Se scurge în harman și gata. - Dar din harman unde se duce? - Din harman se duce pe râpă. - Iar din râpă se duce în apă și... - Nu, doar pe harman, canalizație. Nu canalizație, dar așa... - Dar se murdărește pământul, știți, înțelegeți asta. - Se duce, toate zoile nu le arunc în râpă. Le aruncăm la noi în harman. Umezeala se duce, oleacă putrezește, în altă parte unde să se ducă? - Miroase vara, cred că... - Așa, mă rog”.

Potrivit experților de mediu, latrinele reprezintă cea mai insalubră, incomodă și învechită metodă de a stoca fecalele și urina. Poluează solul, apele subterane, apele din fântâni, mai ales dacă fântâna este la mai puțin de 50 de metri de WC. Construcția latrinei însă este cea mai ieftină și accesibilă soluție. Pe platforma media Ecopresa este disponibil un joc interactiv despre sistemul de canalizare și despre cât de periculoase sunt WC-urile din grădini. 

Și fosele septice ori haznalele poluează mediul înconjurător. Soluția propusă de jurnaliști este o stație de epurare individuală sau comună, pentru o mahala, de pildă, acolo unde nu există sistem de canalizare. Și toaletele de tip eco-sun, cunoscute și ca toalete uscate, sunt recomandate.  

Pentru a proteja solul, apele de suprafață şi subterane, cea mai bună soluție pentru localități întregi este sistemul centralizat de canalizare, neapărat cu stație de epurare. În lipsa stației, toată apa uzată, colectată de la gospodării, ajunge, prin conducte, în râuri sau lacuri, poluând în acest fel mediul ce ne înconjoară. 

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2021, în țară erau 101 stații de epurare, pe când localități sunt circa 1.680. În ciuda numeroaselor proiecte dedicate sectorului alimentării cu apă și canalizare din 2014 și până în anul 2021, numărul de stații a crescut doar cu 14 unități noi. De altfel, o mare parte a stațiilor de epurare a apelor uzate nu asigură epurarea la nivel normativ. La sfârșitul anului 2021, doar 13,9% de stații de epurare a apelor uzate funcționează corespunzător, relevă un raport de audit prezentat recent de Curtea de Conturi. 

Alte 15 stații de epurare ar urma să fie construite, în acest an, prin intermediul programului național „Satul European”. În medie, valoarea unui proiect de acest gen este de circa 5 milioane de lei. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Șansa sorocenilor de a avea o stație de epurare: Cu 11 milioane de euro, bomba ecologică poate fi stopată
/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
/LIVE/ Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău

/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”

missing
18 aprilie 2024, ora 20:49

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru a doua oară în situația în care grupul criminal Șor a făcut presiuni publice permanente pentru ca aceasta să nu aibă o finalitate. Explicația este simplă - fugarul penal Ilan Șor vrea cu tot dinadinsul să își mențină controlul asupra acestor spații, care îi aduc venituri consistente. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în ediția de joi, 18 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui Spînu, o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare. 

„În jurul acestei licitații există extrem de mult interes din partea grupului criminal organizat, este vorba despre Șor, care gestionează acele spații. Altfel spus, acei metri pătrați din aeroport, care sunt gestionați de două companii afiliate: una pe Duty Free și alta pe restaurante. În total, aceste companii au făcut în 2022 sub un miliard venituri, nu profituri. Este o sumă enormă de bani pe care ei nu vor să o piardă. Presiunile sunt mari pentru că ei pierd aceste venituri”, a declarat Andrei Spînu.

Dacă despre prima etapă eșuată a licitației Andrei Spînu spune că a fost sabotată cu rea intenție, în cazul etapei a doua, ministrul Infrastructurii nu pune la îndoială intențiile membrilor Comisiei. Potrivit lui Spînu, s-a luat decizia ca a doua licitație să fie la fel anulată pentru a nu lăsa loc niciunei urme de încălcări. Mai exact, în condițiile în care singura companie participantă la licitație nu a prezentat dovezi suficiente, care să îi demonstreze experiența în cadrul altor aeroporturi, așa cum prevede caietul de sarcini, Comisia a decis să anuleze concursul și a doua oară.

„Comisia a decis că e mai important să ia decizii care să nu fie supuse niciunui risc de legalitate și a decis să oprească din nou licitația astfel încât legalitatea acesteia să nu poată fi contestată niciun moment”, a explicat Andrei Spînu.

„Vrem să selectăm o companie bună, cu experiență onestă în administrarea aeroporturilor. Obiectivul este să aducem o companie serioasă și procesul să fie preselectat”, a adăugat ministrul Infrastructurii. 

Andrei Spînu a mai spus că, personal, are semne de întrebare legate de activitatea fostei administrații a aeroportului, dar că circumstanțele în care s-a acționat urmează să fie examinate de oamenii legii, la dispoziția cărora va fi pus raportul legat de situația de la aeroport. 

Amintim că prima licitație de închiriere a spațiilor comerciale de la Aeroport a fost anulată, deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, număr considerat insuficient. Ulterior, în data de 25 martie, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la a doua licitație, după ce în concurs s-a înscris doar o companie. Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pentru abuz în serviciu pe seama licitației de la Aeroport, iar, în paralel, și Centrul Național Anticorupție investighează eventuale abuzuri. 

A eșuat și a doua licitație. Șeful APP, Roman Cojuhari spunea, la fel ca Andrei Spînu, că singura companie care s-a înscris la a doua licitație nu a prezentat toate documentele necesare. 

Ulterior, administrația aeroportului a subliniat, într-un comunicat, că în următorul proces de licitație va fi îmbunătățit, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume să investească în Aeroportul Chișinău.

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/LIVE/ Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram