/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Război în Ucraina, ziua 401: Sandu e la Kiev, iar Ungaria și Belarus cer armistițiu. Lukașenko: Risc de Al Treilea Război Mondial

missing
31 martie 2023, ora 16:50

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 401 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Kiev, unde participă la Summitul Bucea 2023. Șefa statului a plecat la invitația Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a propus, vineri, un armistițiu în Ucraina şi negocieri fără condiţii prealabile între Moscova şi Kiev, informează AFP. Aceeași propunere a liderului de la Minsk a fost vociferată de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin susține că luptele vor continua.

China trebuie să facă presiuni pentru o "pace justă" în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de vizita pe care se pregătește să o facă, săptămâna viitoare, la Beijing alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, relatează Reuters. În Rusia, Putin a demarat o nouă campanie de recrutări, chemând aproape 150.000 de oameni pentru serviciul militar obligatoriu. 

UPDATE "Cât privește Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operațiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenția France Press preluată de Agerpres. Mai mult, Kremlinul a cerut, vineri, să nu se compare planul de pace al Chinei pentru o soluţionare a conflictului din Ucraina cu propunerea de încetare imediată a focului şi iniţierea unor negocieri urgente făcută anterior de preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, notează EFE.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers în Ucraina pentru a participa la Summitul Bucea 2023, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski. „Astăzi, poporul Republicii Moldova și cu mine suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate civililor din Bucea în urmă cu un an. Democrațiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite”, a scris Maia Sandu pe contul său de Twitter.

UPDATE Armenia, un aliat tradițional al Rusiei, a anunțat că îl va aresta pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă va intra pe teritoriul său, a informat Moscow Times, citat de Business Insider.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a emis, vineri, un decret privind actualizarea conceptului politicii externe a Rusiei, un element central al noii doctrine fiind contestarea "dominației Statelor Unite" pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.

UPDATE Washingtonul s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia, calificând drept „ridicolă” acuzația de spionaj formulată de Moscova, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko s-a declarat vineri dispus să aprobe staționarea unor arme nucleare strategice rusești pe teritoriul țării, în plus faţă de armele nucleare tactice pe care a convenit deja cu Vladimir Putin ca Rusia să le desfăşoare în Belarus.

UPDATE Ucraina marchează un an de când Rusia s-a retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executați împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești. Atenție, acest video conține imagini care v-ar putea afecta emoțional!

UPDATE Un militar rus, care ar fi participat activ la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a făcut cale întoarsă de la Aeroportul din Chișinău. Bărbatul, care intenționa să ajungă la Tiraspol, s-a încurcat în declarații atunci când a fost luat la întrebări de polițiștii de frontieră.

UPDATE Președintele belarus Alexander Lukașenko a cerut înghețarea „ostilităților” în Ucraina și a avertizat că Rusia va trebui să folosească întreaga forță a armatei sale dacă Occidentul va încerca să folosească o ipotetică pauză în război pentru a invada teritoriul său, relatează CNN. „Este necesar să se oprească ostilitățile și să se declare un armistițiu care să interzică ambelor părți să deplaseze grupuri de trupe și să transfere arme, muniții, forță de muncă și echipamente”, a declarat Lukașenko, într-un discurs adresat vineri națiunii. „Totul trebuie oprit, înghețat”.

UPDATE Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus vineri, 31 martie, la Senat, propunerea legislativă intitulată „LEGE privind unirea României cu Republica Moldova", pentru introducerea acesteia în procedură legislativă, și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență. Demersul Dianei Șoșoacă vine la câteva zile după ce a depus o altă propunere legislativă care vizează anexarea unor teritorii din Ucraina, care au aparținut în trecut României, notează Știripesurse.

UPDATE „Vedem cum propaganda de stat îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău. Pe canalele de televiziune de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și cum ar fi vorba de o reclamă la mâncare pentru animale de companie”, spune redactorul-șef al publicației independente Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov.

UPDATE Liderul american, Joe Biden, a organizat la Washington Summitul pentru Democrație, între 28 și 30 martie 2023, la care au participat aproximativ 120 de țări din toată lumea. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat într-o intervenție video online, că ”nu ar trebuie să ne gândim cum să salvăm fața lui Putin, ci cum să păstrăm respectul pentru democrație în țările în care libertatea nu a fost câștigată încă”, potrivit Ziare.com.

UPDATE „La orizont a apărut riscul celui de-Al Treilea Război Mondial cu incendii nucleare”. Avertismentul a fost făcut de președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în cadrul adresării către popor și Parlament. Liderul de la Minsk a acuzat din nou Vestul, în special SUA, de declanșarea războiului, în spiritul propagandei de la Kremlin, și a menționat că singura cale de a opri războiul din Ucraina sunt negocierile, dar a avertizat că lumea va arăta diferit în curând.

UPDATE Războiul din Ucraina „devine din ce în ce mai brutal”, iar „amenințarea unui război mondial nu este o exagerare”, a declarat vineri, 31 martie, premierul ungar Viktor Orban, relatează agenția ungară de știri MTU, citată de Agerpres. Potrivit lui Orban, „se iau din ce în ce mai multe decizii vizând folosirea de arme din ce în ce mai noi şi puternice”, iar „Occidentul furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe echipamente moderne”. Deși „poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă așa am putea ajunge la al treilea război mondial, este un pericol realist în acest moment”, a notat premierul ungar, într-un interviu săptămânal.

UPDATE Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în cadrul unui interviu pentru BBC, că după părerea sa, nu există un pericol la adresa Republicii Moldova din perspectiva unui atac, dar există alte tehnici de destabilizare pe care Rusia le utilizează, scrie Digi24.

UPDATE Washingtonul s-a declarat „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia şi a condamnat acţiunile Moscovei de pedepsire a presei, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Kremlinul a comunicat vineri că toţi jurnaliștii străini acreditați vor putea continua să lucreze în Rusia, la o zi după ce serviciul de securitate al ţării, FSB, a informat că a arestat un reporter al Wall Street Journal (WSJ) pentru acuzații de spionaj. 

UPDATE Guvernul Ucrainei a anunțat oficial că sportivii din ţară nu vor participa la nicio probă de calificare pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, unde vor concura şi ruşi, notează Mediafax.

UPDATE Atacuri cu rachete au lovit, vineri, orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, avariind mai multe clădiri, potrivit administraţiei militare regionale.  Rachetele au lovit centrul regional şi suburbiile orașului, relatează CNN, potrivit News.ro. Nu s-au înregistrat victime, dar clădiri civile şi rezidențiale au fost avariate de valul de explozii, potrivit sursei citate.

UPDATE Vladimir Putin a recunoscut pentru prima oară că sancțiunile occidentale menite să lipsească Kremlinul de banii de care are nevoie pentru a continua războiul sângeros pe care îl duce împotriva Ucrainei de peste un an, au lovit în economia Rusiei, „pe termen mediu”, notează Digi24.

UPDATE Obiectivul meu este ca Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică până în iulie (Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, n. red.), a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Politico.

UPDATE Armata chineză este dispusă să coopereze cu armata Rusiei. În acest fel, comunicarea strategică și coordonarea ar trebui consolidate, explică Ministerul Apărării de la Beijing. Anunțul e cu atât mai interesant cu cât vine după vizita liderului chinez XI Jinping în Rusia, potrivit Știripesurse.

UPDATE Administrația de la Moscova a revenit, joi, asupra unei decizii anunțate cu o zi în urmă, subliniind că va continua să înștiințeze Statele Unite în avans despre testele balistice strategice, informează postul de televiziune CNN, potrivit Mediafax.

UPDATE Un lucrător feroviar a fost condamnat la închisoare joi, 30 martie, de un tribunal din Moscova, după ce a postat online mai multe comentarii în care a denunțat bombardamentele rusești asupra orașelor ucrainene.

UPDATE Șeful diplomației europene Josep Borrell a scris pe Twitter că Uniunea Europeană condamnă arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, şi a criticat „disprețul sistematic” cu care Moscova tratează libertatea presei, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE În timpul unei întâlnirii cu alegătorii din UTA Găgăuzia, ex-președintele Igor Dodon a lăsat semne de întrebare după ce a spus că „ai noștri sunt deja aproape”. Dodon a făcut această declarație imediat după ce a vorbit despre motivul pentru care Republica Moldova ar trebui să fie prietenă cu Federația Rusă.

UPDATE Exerciţiul Sea Shield 2023, cel mai mare program multinaţional de instruire militară organizat până acum de Forţele Navale Române (FNR), a dovedit că militarii români au atins "standarde maxime", a declarat presei, la finele evenimentului, contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, comandantul Flotilei fluviale "Mihail Kogălniceanu", singura unitate de acest tip din NATO, informează Agerpres. Despre acest exercițiu militar complex au scris inclusiv canalele de Telegram rusești apropiate de Kremlin.

UPDATE Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021 se arată îngrijorat de cât de departe este dispus Kremlinul să meargă în confruntarea sa cu Occidentul, scrie BBC. „Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear”, spune Muratov. „Dar această perioadă s-a terminat”, notează Digi24.

UPDATE Autoritățile Republicii Moldova refuză convorbirile cu Tiraspolul atâta vreme cât UE și SUA nu devin mediatori sau garanți, și nu observatori, ca acum, a declarat vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian. Chișinăul ar vrea să introducă România în formatul de negociere, dar deocamdată s-a hotărât să se limiteze la UE, din care această țară face parte, relatează Nezavisimaia Gazeta citată de Rador.

UPDATE La un an după ce trupele ruse s-au retras din Bucea, o suburbie a Kievului unde au fost găsite cadavrele civililor ucişi în stradă şi camere de tortură, primarul Anatoli Fedoruk a comparat reconstrucţia cu un furnicar plin de viaţă şi a spus că locuitorii vor să încheie un capitol profund dureros, consemează The Guardian. „Aici există o dorinţă incredibilă ca nimic să nu ne amintească vizual de ceea ce ruşii au făcut şi au lăsat în urma lor”, a spus Fedoruk, notează Mediafax.

UPDATE "Modul în care China continuă să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relaţiile UE-China în viitor", a punctat preşedinta Comisiei Europene. "O radicalizare a politicii Chinei, de la o eră a reformelor şi a deschiderii la una a securităţii şi controlului sporit, ar face necesar ca Europa să-şi ia măsuri de contracarare a riscurilor din punct de vedere diplomatic şi economic", a men'ionat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii de la o firmă aparent inofensivă, NTC Vulkan, lucrează pentru armata rusă şi agenţiile de informaţii ruseşti pentru a sprijini operaţiunile de hacking, pentru a antrena agenţi înainte de atacurile asupra infrastructurii naţionale, pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul, relatează The Guardian şi The Washington Post.

UPDATE Forțele ucrainene au doborât 9 drone-kamikaze din 10 trimise de ruși joi seară împotriva mai multor ținte din regiunile Sumî și Cernihiv, anunță Forțele Aeriene Ucrainene.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că 65 de soldaţi ucraineni au terminat antrenamentul cu sistemele de apărare aeriană Patriot la Fort Sill, Oklahoma, şi s-au întors în Europa, potrivit Mediafax.

UPDATE Cei mai mulți oameni se concentrează pe aspectele terestre și aeriene ale războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, acum 400 de zile, care sunt difuzate de toate televiziunile globale. Dar dincolo de asta, Rusia a apelat la o flotă fantomă de tancuri petroliere, care sunt adevărate bombe plutitoare cu ceas, datorită vechimii lor, constituind un pericol pentru întreaga lume.

UPDATE Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze naturale s-au redus cu aproape 50%, rubla s-a devalorizat cu 20% în ultimele 5 luni, iar cheltuielile bugetare au crescut cu 50%, se arată într-o analiză din The Wall Street Journal. Totul se întoarce în perioada sovietică, susțin analiștii de la Institutul de studii economice de la Viena.„Economia Rusiei intră într-o regresie pe termen lung”, a prezis Alexandra Prokopenko, un fost oficial al Băncii Centrale a Rusiei, care a părăsit țara la scurt timp după invazie. Miliardarul rus Oleg Deripaska a avertizat luna aceasta că Rusia rămâne fără numerar. „Nu vor fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus magnatul materiilor prime, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat pe 30 martie un decret prin care 147.000 de cetăţeni sunt convocaţi pentru satisfacerea serviciului militar. Institutul pentru Studierea Războiului susţine în actualizarea sa că noii recruţi nu vor creşte puterea de luptă a Rusiei pe termen scurt, potrivit Mediafax.

UPDATE Armenia nu a ratificat încă Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, ceea ce înseamnă că mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin nu poate fi pus în aplicare în cazul în care președintele rus intră pe teritoriul acestei țări, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

UPDATE Generalul Mark Milley le-a spus parlamentarilor americani că 20-30.000 de recruţi Wagner, mulţi din închisori, luptă alături de mercenari. El a subliniat numărul mare de victime cu care se confruntă în luptă, deoarece trupele ucrainene fac daune considerabile acestor luptători, potrivit Mediafax.

UPDATE Țările din Europa s-au convins de greșelile făcute în ultimele decenii, când au devenit dependente de petrolul, gazele naturale și alți combustibili din Rusia. După invazie, piața UE s-a schimbat total, impunând sancțiuni Moscovei. Cu toate astea, o țară NATO, Turcia sfidează Occidentul, iar Rusia va controla energia nucleară din această țară în următorii 80 de ani, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că aceste 400 de zile de când Ucraina se apără în faţa agresiunii la scară largă reprezintă „un parcurs colosal”. El arată că ucrainenii îşi pregătesc următorii paşi. „Ucraina va câştiga. Pentru că libertatea şi dreptatea, umanitatea şi respectul, pacea meritate de oameni trebuie să triumfe”, subliniază el, potrivit HotNews.

Război în Ucraina, ziua 400: Stare de urgență prelungită în Moldova și scandal cu preoți la Kiev! Rusia alertează puterile atomice
Război în Ucraina, ziua 399: Apelul Moldovei către Facebook și previziune sumbră de la Peskov. Când începe contraofensiva Kievului

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 202: Hamas publică un videoclip de propagandă cu un ostatic. Cel puțin trei palestinieni au fost uciși

25 aprilie 2024, ora 17:33

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a difuzat miercuri, 24 aprilie, o înregistrare video în care apare unul dintre ostaticii pe care militanții săi i-au răpit în asaltul din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului şi i-au adus în Fâşia Gaza. Ostaticul, care apare singur pe ecran, aşezat pe un scaun de plastic, în faţa unui perete alb, se prezintă ca fiind Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, răpit de la festivalul de muzică Nova. Goldberg-Polin spune că este un militar cu cetățenie israeliană şi americană, că are o mână amputată şi că a fost grav rănit în bombardamente israeliene continue asupra enclavei palestiniene.

UPDATE Marţi, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut o anchetă independentă şi eficientă asupra deceselor survenite în două spitale din Gaza - acum distruse - care au fost asediate de armata israeliană şi unde au fost găsite gropi comune, relatează ziarul spaniol 20 Minutos.

UPDATE Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate, citat de The Times. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a dezvăluit că au loc discuții cu privire la cea mai bună modalitate de a proteja țara de un atac.

UPDATE Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp operaţiunea militară a Israelului la Rafah, în sudul enclavei, pare iminentă, relatează dpa. Cairo este îngrijorat de faptul că ofensiva israeliană planificată în oraşul de frontieră Rafah, ultimul bastion al grupării islamiste Hamas rămas în Fâşia Gaza, ar putea declanşa un exod în masă al palestinienilor în Peninsula Sinai din Egipt.

UPDATE Un camion al Hezbollah care transporta combustibil a fost lovit joi dimineaţa de o dronă în estul Libanului, au anunţat agenţia de presă oficială libaneză şi o sursă din influenta mişcare pro-iraniană, imputând atacul Israelului, transmite AFP. Şoferul camionului a fost rănit, au adăugat sursele. Raidul de la Duris, în valea Bekaa, a avut loc pe fondul creşterii în intensitate a violenţelor dintre Israel şi Hezbollah, în ultimele zile.

UPDATE Statele Unite au doborât miercuri patru drone în zonele din Yemen aflate sub controlul rebelilor houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), scrie AFP. Forţele americane au reuşit să "distrugă patru drone" care "prezentau o ameninţare iminentă pentru navele americane, navele coaliţiei şi navele comerciale din regiune", a declarat CENTCOM într-un comunicat publicat pe X, fost Twitter.

UPDATE Cel puțin trei palestinieni au fost uciși și alți „câțiva” au fost răniți într-un atac aerian israelian care a lovit o casă rezidențială din orașul Rafah, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

UPDATE Liderul talibanilor, Haibatullah Akhundzada, care controlează Afganistanul, a comandat formarea unei unități speciale pentru a lupta împotriva ISIS și a altor grupări. Liderul talibanilor, într-o scrisoare adresată comisiei militare a grupului, a ordonat mobilizarea militanților talibani șomeri în unitate.

UPDATE Mishka Ben-David este un fost agent al Mossad convertit în scriitor, care încă de acum şapte ani a anticipat un atac al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra kibuţurilor israeliene. Totuși, el susține într-un interviu acordat agenţiei France Presse că nu face din asta un titlu de glorie, mai degrabă este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în continuare. Pentru acest spion devenit scriitor de thrillere, cei 12 ani petrecuţi în cadrul serviciilor de informaţii israeliene reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie, având conflictul israeliano-palestinian ca fir roşu.

UPDATE Joe Biden a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani. Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate în atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).

UPDATE IDF a lovit miercuri după-amiază 40 de locuri Hezbollah în apropiere de Ayta Ash Shab, în ​​sudul Libanului, inclusiv depozite de arme, lansatoare de rachete și alte infrastructuri teroriste, au confirmat IDF. „IDF și Comandamentul de Nord vor continua să zădărnicească organizația teroriste. Nu ne vom opri până când nu va exista o schimbare a situației de securitate și locuitorii se vor întoarce la casele lor din nord”, a spus un comandant IDF.

UPDATE IDF a spus că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion. Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat miercuri Comandamentului de Nord al IDF că au reușit să elimine jumătate dintre comandanții Hezbollah din sudul Libanului. Jerusalem Post spune că el se referea la comandanții la nivel de brigadă, spre deosebire de comandanții la nivel de batalion. Recent, IDF a declarat că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram