externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Maraton de caritate: Un tânăr de 21 de ani are nevoie de peste un milion de lei pentru a învinge o boală cruntă
/VIDEO/ Maraton de caritate: Un tânăr de 21 de ani are nevoie de peste un milion de lei pentru a învinge o boală cruntă
Ministrul Educației, Dan Perciun - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Educației, Dan Perciun - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii: „Doar oamenii înguști la minte pot propune interzicerea importurilor în Republica Moldova”
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii: „Doar oamenii înguști la minte pot propune interzicerea importurilor în Republica Moldova”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac sângeros pe malul mării din Odesa, planul lui Macron și regretul șefului NATO

30 aprilie 2024, ora 18:31

Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte 32 au fost rănite după ce armata rusă a atacat cu rachete o instituție de învățământ dintr-un parc de pe malul mării din portul Odesa. Filmarea cu momentul atacului a fost publicată de oamenii legii.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a precizat că opt dintre răniți se află în stare gravă, inclusiv un copil de 4 ani. Printre răniți se numără un alt copil și o femeie însărcinată. Imagini apărute online arată că acoperișul superbei clădiri, poreclite „Castelul Harry Potter”, o academie privată de drept, a fost aproape distrus în urma loviturii.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să se folosească de relația personală cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a-l convinge în timpul vizitei ce urmează să o efectueze în Franța să preseze Moscova să pună capăt războiului din Ucraina.

UPDATE Rusia a susținut marți că sistemele sale de apărare aeriană au doborât șase rachete ATACMS de fabricație americană lansate de Ucraina în ultimele 24 de ore. „Zece drone ucrainene, șase rachete tactice ATACMS fabricate de Statele Unite și două bombe de aviație ghidate «Hammer» fabricate de Franța au fost doborâte de apărarea aeriană”, a afirmat ministerul rus al Apărării, fără a preciza unde au fost doborâte rachetele.

UPDATE Banca Naţională a Ucrainei (NBU) este aproape de a finaliza un amplu pachet de măsuri destinat relaxării restricţiilor ce vizează mişcările de capital, impuse în contextul războiului, în ideea de a sprijini companiile locale şi a atrage noi investiţii, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali ai băncii. După ce Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie 2022, Banca Naţională a Ucrainei a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară.

UPDATE O lovitură rusească a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte șase marți în orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Forțele ruse au folosit bombe ghidate pentru a efectua atacul asupra orașului, potrivit informațiilor preliminare, a scris guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, pe Telegram. Atacul a avariat o clădire rezidențială într-unul dintre cartierele orașului, a precizat și primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, pe Telegram. Serviciile de urgență acționează la fața locului.

UPDATE „Întârzierile serioase în ceea ce privește sprijinul au însemnat consecințe grave pe câmpul de luptă”, a spus luni liderul NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite-surpriză la Kiev. Oficialii ucraineni spun că Rusia își adună forțele pentru o ofensivă majoră de vară, chiar dacă trupele sale obțin doar progrese minore în acest moment.

UPDATE O ucraineancă în vârstă de 98 de ani a spus că a mers 10 km pe jos sub bombardamente, cu bețe pe post de bastoane și dormind pe jos, după ce a părăsit Ocheretyne (Donețk), ocupat acum de Rusia, pentru a ajunge în zonele controlate de Kiev. Într-o înregistrare video postată de poliția ucraineană pe rețelele de socializare, femeia, identificată ca fiind Lidia Stepanivna, a spus că a mers pe jos fără mâncare sau apă și că a căzut de mai multe ori, dar „caracterul” ei a făcut-o să meargă mai departe. „Am supraviețuit acelui război (al Doilea Război Mondial) și supraviețuiesc acestui război”, a spus Stepanivna. Ministerul ucrainean de Interne a precizat într-un comunicat că femeia a fost descoperită de militarii ucraineni în cursul serii și aceștia au ăncredințat-o poliției, care a dus-o la un adăpost pentru persoanele evacuate. „Ofițerii de aplicare a legii caută rudele femeii”, a precizat ministerul, povrivit Reuters.

UPDATE Forțele rusești au obținut câștiguri tactice marginale la nord-vest și sud-vest de Avdiivka, dar nu au realizat luni progrese semnificative în direcția Avdiivka, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele rusești au posibilitatea de a alege între mai multe direcții tactice pentru viitoarele acțiuni ofensive în apropierea Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat, a adăugat ISW în ultima sa evaluare.

UPDATE Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat luni Kievul, a anunțat Londra, marcând prima vizită a unui membru al familiei regale britanice în această țară de la invazia rusă, potrivit AFP. „Am aflat mai multe despre situație în toate realitățile sale, care, desigur, este tristă. Costul uman al războiului este foarte real și știu că toată lumea de aici îl resimte intens”, a declarat ea în cadrul unei recepții la reședința ambasadorului britanic.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
Ministrul Educației, Dan Perciun - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Educației, Dan Perciun - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram