Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

20 iunie 2024, ora 09:20

Un incendiu a izbucnit la un depozit de carburanți din Adîgheia, Rusia, după un atac cu drone ucrainene, dar a fost stins rapid. Între timp, sirenele antiaeriene au răsunat în zece regiuni ucrainene, inclusiv Kiev, din cauza unui nou atac cu rachete și drone rusești. Ucraina a reușit să doboare majoritatea acestor atacuri. În plus, Kievul și Uniunea Europeană urmează să semneze un acord de securitate, iar confruntările în estul Ucrainei s-au intensificat, cu atacuri rusești concentrate în direcția orașului Torețk și provincia Lugansk.

UPDATE Un incendiu a izbucnit joi dimineață la un depozit de carburanți din regiunea rusă Adîgheia, în Caucazul de Nord, după un atac cu drone ucrainene, dar a fost deja stins, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram șeful regiunii, Murat Kumpilov. Separat, agenția de știri TASS a citat Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia apărarea aeriană a doborât 15 drone ucrainene în cursul nopții, dintre care șase deasupra regiunii Adîgheia. 

UPDATE Sirenele antiaeriene au răsunat în zece regiuni ucrainene, inclusiv la Kiev, din cauza unui nou atac nocturn cu rachete și drone efectuat de ruși împotriva infrastructurii critice. Ucrainenii afirmă că au doborât cinci din nouă rachete și toate cele 27 de drone lansate de ruși. Potrivit comandantului-șef al forțelor aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, rușii au lansat 27 de drone de tip Shahed și nouă rachete, dintre care patru rachete de croazieră X-101/X-555, trei rachete balistice Iskander-M și două rachete X-59. În afară de cele 27 de drone, ucrainenii au doborât cele patru rachete de croazieră și o rachetă X-59.

UPDATE Preşedinţia ucraineană a anunţat semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană (UE), cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate şi au convenit să-l semneze în viitorul apropiat”, a comunicat preşedinţia ucraineană pe site-ul său. Kievul a semnat deja acorduri cu 17 ţări, inclusiv cu state membre UE şi G7, şi se pregăteşte să semneze cu „alte 10” ţări, potrivit unui alt comunicat al preşedinţiei ucrainene, datat 13 iunie.

UPDATE Trupele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk. Frontul din est este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi „După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk”, unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat Statul Major ucrainean, care asigură că armata „respinge agresorul”.

UPDATE Totodată, Rusia îşi intensifică ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral. Aici, rușii caută să înainteze către oraşul Borova, din provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk. Potrivit canalului de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane, în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov.

UPDATE Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi. Potrivit unui deputat membru al Comisiei de Apărare din Parlament, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări „depăşeşte aşteptările Statului Major”, dar instruirea şi echiparea noilor soldaţi va lua ceva timp. Totuși, în ultimele luni, au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care de cele mai multe ori conduc la violenţe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea bărbaților, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării. În plusa, vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

UPDATE Un nou atac cu obuze rusești a avut loc în Donețk. În urma acestei lovituri, o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, a anunțat poliția ucraineană, potrivit Sky News. Conform anunțului făcut de autoritățile din Ucraina, în ultimele 24 de ore au avut loc 2.291 de lovituri. Totodată, trupele rusești au lansat și un atac cu rachete asupra regiunii Odessa. Astfel, Rusia face presiuni în mai multe zone. „Ca urmare a loviturii, infrastructura de agrement a fost distrusă. Oamenii nu au fost afectați”, a anunțat Comandamentul Aerian.

UPDATE Moscova a montat mai multe barje și diguri de protecție în apropierea podului Kerci, ca o stavilă în calea dronelor navale ale Kievului.Însă experții susțin că aceste măsuri nu vor fi suficiente în cazul unui atac al Ucrainei asupra podului de la Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată, potrivit Business Insider. Podul Kerci – realizare apreciată a președintelui rus Vladimir Putin și un simbol al dorinței Kremlinului de a-și menține controlul asupra Crimeei pentru totdeauna – a căzut deja victimă mai multor atacuri ucrainene de mare amploare, inclusiv a unei lovituri cu drone navale.

UPDATE Autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat şi de asemenea comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Soldatul ucrainean decapitat a fost găsit marţi, în interiorul unui blindat avariat al armatei ucrainene. Numele soldatului nu poate fi deocamdată dezvăluit din motive de procedură, a indicat procurorul.

Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.