Război în Ucraina, ziua 130: Atac masiv la Sloviansk: 6 morți. Șoigu îi raportează lui Putin "eliberarea" Luganskului

politic

Krasnoselski: „Cei care au organizat atacurile au scopul de a ne atrage în conflict”. Mesajul pentru Sandu și Zelenski

26 aprilie 2022, ora 18:15
Distribuie:

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski susține că urmele atacurilor din ultimele două zile din regiunea separatistă duc în Ucraina. Potrivit lui Krasnoselski, cei care au organizat atacurile au scopul de a atrage Tiraspolul în conflictul dintre Rusia și Ucraina. 

„De la începutul acțiunilor militare în în Ucraina, Transnistria și-a păstrat neutralitatea și a vorbit deschis despre asta - nu suntem agresori, nu am planificat și nici nu planifică un atac asupra vecinilor. Am primit refugiați. În prezent, avem circa 25 de mii de ucraineni pe teritoriu...Presupun că cei care au organizat atacurile  au scopul de a ne atrage în conflict, însă nu le va reuși”, a spus Vadim Krasnoselski într-un mesaj video postat pe Telegram. 

„Trasnistria se poate apăra. Îi vom găsi pe cei care sunt implicați în aceste acțiuni, dar nu veți reuși să ne atrageți și pe noi în conflict”, a mai spus liderul separatist. 

Vadim Krasnoselski i-a transmis un mesaj liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski. 

„Vă rog să investigați aceste fapte de deplasare ilegală a unor grupuri militare și comiterea unor acte teroriste de către acestea”, a spus Krasnoselski. 

I-a transmis un mesaj și șefei statului, Maia Sandu. „Nu cedați în fața provocărilor, nu permiteți ca Moldova să fie atrasă în agresiune. Nu trebuie să uităm de formatul 1+1 și 5+2. Trebuie să păstrăm pacea”, a subliniat Krasnoselski. 

Liderul de la Tiraspol le-a sugerat localnicilor să nu intre în panică și să evite știrile false și zvonurile. 

În seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa zisul MGB, a avut loc o explozie. Nu se știe, deocamdată, sursa deflagrației. Presa din stânga Nistrului scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. 

În scurt timp, staff-ul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență, iar pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist, pentru 15 zile. Membrii Consiliului de Securitate au stabilit un „nivel critic” de securitate. 

A urmat și o reacție a Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat pentru presa rusă că „Moscova urmărește îndeaproape evoluția situației din Transnistria”.

Totodată, viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenco a declarat că Moscova speră că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel încât Federația Rusă să nu fie nevoită să intervină în soluționarea conflictului. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram