Publicația britanică The Telegraph, care analizează situația geopolitică din Europa, atrage atenția că Putin și-a propus un nou obiectiv - dezmembrarea NATO în bucăți și identificarea punctelor slabe ale Alianței Nord-Atlantice. Totodată, după mai bine de 19 luni de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, eșecul armatei roșii este unul evident, iar câștigurile de pe frontul de luptă sunt departe de obiectivele inițiale. Acum însă, Vladimir Putin are un plan secret de a câștiga războiul, având drept țintă Statele Unite, prin încetarea sprijinului militar acordat Kievului, notează Ziare.com.
Ucraina se luptă cu Rusia pe mai multe fronturi. Și așa cum progresele pe câmpul de luptă sunt greu de obținut, tot așa sunt și câștigurile sale diplomatice în aceste zile. De la invazia Rusiei de anul trecut, sprijinul occidental pentru Kiev a rămas în mare parte puternic. Dar încep să se formeze fisuri în alianța pro-Ucraina, potrivit BBC. Totodată, Casa Albă a îndemnat Congresul SUA să aprobe o suplimentare a finanțării de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, avertizând că „timpul nu ne este prieten” în timpul războiului, relatează SkyNews. Ministrul de Externe de la Chișinău a subliniat și pericolul pentru Moldova în acest context. „În Moldova e pace, iar asta se datorează capacității Ucrainei de a rezista în fața armatei ruse și de a o ține departe de frontierele noastre”.
UPDATE Cei care vor retragerea ajutoarelor SUA din Ucraina nu înțeleg impactul devastator pe care un asemenea demers l-ar avea asupra mai multor țări – în special cele avute în vedere de Putin. Pentru Moldova, o mică țară din estul Europei, sprijinul internațional acordat Ucrainei vecine reprezintă garanția propriei sale securități. În acest moment, o asemenea retragere va distruge regiunea și ar stabili un grav precedent în fața întregii lumi. Acesta a fost principalul mesaj al ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, atunci când a fost intervievat la New York, săptămâna trecută, în culisele reuniunilor din cadrul Adunării Generale a ONU. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu se limitează doar la Ucraina”, mi-a spus Popescu. „Ceea ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la Europa de Est. Este vorba despre niște repercusiuni la nivel mondial”, relatează The Washington Post citat de Rador Radio România. „Orice ajutor acordat Ucrainei – militar, economic, financiar, energetic – înseamnă și o investiție în securitatea, pacea și stabilitatea Moldovei”, spune Popescu. „Din nefericire, eventualul sfârșit al războiului nu e deloc pe-aproape”, spune el. „Dar ucrainenii dispun de această uimitoare și continuă capacitate de a rezista. Ei nu vor renunța. Dar cu cât se bucură de mai mult sprijin, cu atât durata acestui război se va scurta”.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat, potrivit căruia aviația sa a interceptat un comando ucrainean care se îndrepta în ambarcațiuni mici, de mare viteză, spre Capul Tarkhankut, în extremitatea vestică a Crimeei. Nu este prima dată când rușii susțin că au interceptat astfel de grurpuri de asalt ucrainene, fără a oferi și dovezi în acest sens. Separat, autoritățile ruse susțin că, pe parcursul nopții trecute, au doborât 31 de drone lansate de Ucraina, deasupra regiunilor ruse Belgorod, Briansk și Kursk, potrivit Biziday.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din Rusia l-a convocat marți, 3 octombrie, pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru a protesta împotriva expulzării directorului Sputnik Moldova. Rusia consideră decizia drept "persecuția motivată politic" împotriva presei de limbă rusă din Republica Moldova, informează agențiile AFP și Reuters, scrie Agerpres. Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat de la Chișinău după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării. Chișinăul a acuzat agenția că răspândește „propagandă și dezinformare”. De altfel, echipa Radio Sputnik Moldova a anunţat pe 28 februarie, că şi-a dat demisia in corpore, pentru că este împotriva politicii editoriale a redacției, bazată pe dezinformări şi manipulări.
UPDATE O analiză New York Times arată că Rusia aplică o tactică de “apărare elastică”, menită să întârzie cât mai mult ofensiva ucraineană. Aceasta constă în retragerea deliberată din poziții mai greu de apărat, pentru a provoca cât mai multe pierderi ucrainenilor, atât în retragere, cât și în contraofensivă, după aceea. Tactica întârzie consolidarea de către ucraineni a pozițiilor câștigate și, implicit, și avansarea ulterioară a acestora, așa cum s-a întâmplat pe Frontul de Sud, la Robotine. Departe de a fi o noutate în materie de doctrină, acest tip de apărare a mai fost folosită de URSS, cu succes, în bătălia de la Kursk, în 1943.
UPDATE Uniunea Europeană se pregătește să deschidă negocierile cu Ucraina cu privire la viitoarea aderare la blocul comunitar a țării devastate de război, un anunț oficial fiind așteptat în luna decembrie, scrie marți, 3 octombrie, Politico, citând trei diplomați europeni care au cunoștință despre această intenție, notează Libertatea.
UPDATE Stocurile de arme pe care Marea Britanie le-ar putea transfera în Ucraina s-au epuizat, informează ziarul "The Daily Telegraph" citând un reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Regatului. "Am livrat (Ucrainei) aproape tot ceea ce ne puteam permite.Tancurile Challenger 2 care au rămas la noi vor fi modernizate la nivelul Challenger 3. Avem nevoie de ele pentru asta. Cu cât dăm mai multe tancuri, cu atât mai puține rămân în posesia noastră" - a spus sursa citată, care crede că Kievul cu greu poate conta pe noi livrări de tancuri britanice pe lângă cele 14 transferate deja anterior, informează Rador. "Vom continua să căutăm arme care pot fi transferate în Ucraina, dar acum ucrainenii au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie, iar noi nu mai avem nici una, nici alta" - a adăugat el. Potrivit sursei "The Daily Telegraph", Londra nu renunță la angajamentul său de a oferi 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari la cursul de schimb) ca ajutor militar Ucrainei în decurs de un an, dar "acest lucru nu înseamnă transferul de arme britanice" de această valoare.
UPDATE Puterile militare occidentale rămân fără muniție pentru a-i acorda Ucrainei ca să lupte pentru a respinge invazia Rusiei, avertizează Marea Britanie și NATO, potrivit BBC. Amiral Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar din NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varșovia că „fundul butoiului este acum vizibil”, notează B1.
UPDATE Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și reducându-le capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor rusești, spun experți citați de AFP.
UPDATE Forțele ucrainene avansează în sudul țării, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial din Ucraina. Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie - dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News. El a afirmat că soldații au efectuat 1.198 de misiuni în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au pierdut 261 de oameni și alți 10 au fost luați prizonieri, notează Antena3.
UPDATE Serviciile Secrete din Rusia și noile tehnologii au declanșat o acțiune de propagandă masivă în SUA, pentru a promova teoriile conspirațiilor, afirmă oficiali americani, potrivit The New York Times. Strategia Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina este să reziste Occidentului. Dar cum plănuiește Vladimir Putin să facă asta? Oficialii americani s-au declarat convinși că Putin intenționează să pună capăt sprijinului american și european pentru Ucraina, folosind agențiile sale de spionaj pentru a promova propaganda care susține partidele politice pro-ruse și alimentând teoriile conspirației cu ajutorul noile tehnologii, notează Ziare.com.
UPDATE Volodimir Zelenski s-a adresat marţi seara compatrioţilor din apropierea frontului, aflându-se în regiunea Harkov, unde a vizitat trupele şi a stabilit cu liderii militari ce este făcut în următoarea perioadă pentru ca regiunea - considerată vitală pentru frontul de est - să reziste atacurilor ruse intensificate pe măsură ce se apropie iarna, scrie news.ro. „Astăzi mă aflu în regiunea Harkov, direcțiile Kupiansk şi Lîman, apoi oraşul Harkov. (...) Ca întotdeauna, am vorbit cu combatanții despre nevoile specifice ale unităţilor. Am vorbit despre arme şi provizii, precum şi despre dotarea brigăzilor. Sunt lucruri care trebuie făcute, în special, pentru a ne asigura că brigăzile noastre au mai multă motivaţie, mai multe capacități de luptă”, a arătat Zelenski în alocuţiunea video care părea înregistrată într-un subsol sau buncăr. Liderul ucrainean a spus că a avut, de asemenea, întâlniri separate şi lungi cu toţi cei responsabili de apărare şi de situaţia socio-economică din Harkov şi din regiune. „Sunt multe chestiuni importante pentru regiune. Mai ales înainte de iarnă şi mai ales având în vedere teroarea rusă constantă împotriva Harkovului, împotriva regiunii şi încercările ocupantului de a intensifica atacurile asupra poziţiilor noastre”, a spus Zelenski. El a menţionat că generalul Sîrski a prezentat un raport pe tema apărării regiunii Harkov, la fel şi şefii regionali din serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) şi din poliţia naţională.