/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

15 octombrie 2023, ora 23:05

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor aruncă marea momeală electorală. Promite să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. De-a lungul anilor, sponsorizarea prin intermediul fundațiilor a fost o tactică folosită pe larg de Ilan Șor.

„Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie pentru următorii trei ani. Deja anul acesta fiecare sat va primi cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați o cerere din partea primarului vostru și personalul fondului va comunica. Scopul meu este ca în septembrie să primiți prima tranșă”, declara Ilan Șor într-o înregistrare video plasată pe 18 august, pe pagina sa de Facebook. 

În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.  

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un generos sponsor din Israel (!). Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Pe 29 septembrie, s-au convocat într-o ședință extraordinară și consilierii din comuna Bucuria, raionul Cahul, pentru a aproba afilierea la Programul „Satul Moldovenesc”. Primarul a declarat în fața aleșilor locali că a scris 9 puncte în proiectul pe care l-a trimis fundației „Visul Meu” pentru finanțare. I s-au promis 17 milioane de lei. Din acești bani, urmează a fi reparate drumurile, sala de sport și gardul gimnaziului din sat. Va fi schimbat acoperișul Casei de Cultură în care își are sediul și Primăria. Va fi renovată fațada și curtea instituției. Va fi construit un apeduct și va fi cumpărat un tractor pentru necesitățile comunei Bucuria.

Primul proiect sponsorizat și aprobat de consiliu, în valoare de 4,2 milioane de lei, prevede reparația drumurilor. Nu a fost indicat concret care ulițe din sat vor fi reparate.

Dmitri Dermenji, primar al comunei Bucuria

Dmitri Dermenji:„La Cancelaria de Stat i-am convins că aici nu este spălare de bani și nu va fi. Vor veni banii.  În conformitate cu regulamentul, se face contract cu orice companie de construcție și ei încep lucrul. Primii bani care vor veni imediat la deschiderea contului valutar sunt 10% din această sumă. Asta înseamnă peste 400 de mii. Ne rămâne să sperăm  și dă Doamne ca asta să se împlinească. Nu e important cine va câștiga pe 5 octombrie. Asta e altă întrebare. Important este ca timp de trei ani să se vadă că se face ceva”. 

Fără nicio dezbatere, proiectul prezentat de primar a trecut rapid de votul consilierilor. Aleșii locali nu s-au interesat nici cine este enigmaticul sponsor din Israel, nici de unde provin banii.  

Reporter TV8: - Ați votat contractul de sponsorizare aici, la masă, la ședință? L-ați văzut cineva?

Consilier:  - Nu.

Reporter TV8: - Dar cine l-a văzut?

Consilier:  - Nu știu. Noi nu am acceptat nimic.

Consilier: - Banii ăștia vin în sat. Noi trebuie să ne folosim. Dacă noi ne refuzăm, trebuie să fim proști.

Reporter TV8:  - Dacă ăștia-s bani murdari?

Consilier: – Dar câți bani s-au furat? Erau bani curați? Noi de asta nu ne refuzăm. Dacă a furat, să se împartă. Care prost poate să refuze dacă banii ăștia nu se duc la mine în buzunar sau la dânsul, dar se duc pentru toți? Când iau de la toți, dar când vin la toți, noi să ne refuzăm trebuie să fim proști.

Pentru a scăpa de gâlceavă, primarul s-a văzut nevoit să arate contractul de sponsorizare pe care l-a semnat mult mai devreme de această ședință a consiliului, încă pe 7 septembrie.  

Dmitri Dermenji: - Iată, contract de sponsorizare. Data de 7 septembrie 2023 că eu le-am trimis pe 5 septembrie.

Reporter TV8: -  Vedeți cine este parte a contractului? Igal Shved. Cine este persoana asta? De unde are banii?

Dmitri Dermenji: – Dar mie ce îmi pasă? Mie îmi este indiferent cine este el. Important să dea banii. De unde această persoană a luat acești bani, cred că Serviciul de Informații al Israelului tot lucrează asupra acestui fapt.

„Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod”

Nu s-au lăsat convinși doar doi consilieri din Bucuria care s-au abținut de la vot.  

Viorica Mocanu: Eu nu cred în tot proiectul ăsta al lor. Nu sunt de acord. Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod degeaba”.

După ce au plecat consilierii, primarul  a acceptat să ne povestească în detalii despre cum a aplicat la Programul „Satul Moldovenesc”.  

 Dmitri Dermenji: - Iată, e scris că așteptăm datele pe poșta electronică satulbogat@shormd.com 

Reporter TV8: - Acolo ați comunicat?

Dmitri Dermenji: - Da. Iată, prima mea reacție pe 5 septembrie 2023 și deodată, ei îmi trimit pe 7 septembrie contractul.

Reporter TV8: - Deodată semnat, repede, în două zile, da?

Dmitri Dermenji: - Dar ce-i acolo, a împins la computer și gata. 

„În documentul anexat puteți găsi contractul oficial de sponsorizare. Cu acesta veți putea deschide un cont în valută euro la trezorerie. Ceea ce am și făcut. Vă rugăm să faceți cunoștință cu contractul și să completați toate spațiile. În afară de asta, este necesar, în cel mai scurt timp să convocați ședința extraordinară a consiliului cu includerea întrebării privind realizarea proiectului fondului „Visul meu”. Vă mulțumim și sperăm la o colaborare fructuoasă. Gata”, a cititi Dmitri Dermenji din corespondența pe care a avut-o cu reprezentanții fondului „Visul Meu”.

La alegerile locale din 2019, Dmitri Dermenji a fost ales primar din partea Partidului Democrat. S-a înscris și în actuala cursă electorală ca reprezentant al Partidului Democrat Modern. Aceasta este noua denumire a partidului Pro Moldova, fondat de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deși în spațiul public se vorbește despre faptul că Șor și Plahotniuc ar face front comun la viitoarele alegeri, Dmitri Dermenji neagă faptul că ar avea ceva în comun cu echipa lui Șor.   

Dmitri Dermenji: - Când fugi de la un partid în alt partid, asta deja e…

Reporter TV8:  - Dar nu aveți pretenții  de la colegii de partid că veți implementa proiectele lui Ilan Șor?

Dmitri Dermenji: - Nu. Am ajuns la așa concluzie: Să fie din Bangladesh, din Jamaica, din Argentina sau din Anglia, din Spania sau dintr-o oarecare țară africană, banii să vină pe cont.

Reporter TV8: – Ați discutat la partid asta, da?

Dmitri Dermenji:  - Da.

700 mii lei pentru o fântână arteziană la Susleni

De la Cahul mergem la Orhei, un raion condus încă din 2015 de exponenții Partidului Șor. Aici am identificat 14 primării care au semnat contracte de sponsorizare cu necunoscutul cetățean al Israelului, Igal Shved.

Primărița satului Susleni din Orhei a primit încă pe 7 septembrie pe e-mail un contract semnat de Igal Shved în valoare de 700 de mii de lei pentru proiectul numit „Castel de apă”.

Svetlana Sochirca, primar al comunei Susleni

Svetlana Sochirca:  - Pentru tot acest proiect avem un deviz de 17 milioane. Noi am divizat acest proiect în trei devize. Unul este fântâna arteziană și două sunt rețelele de aprovizionare și am depus ca să schimbăm anul acesta măcar această fântână arteziană ca ulterior să putem să aplicăm și următoarele devize pe care le avem ca să finisăm proiectul. Cu siguranță că și dvs. primiți sponsorizări de la persoane care vor să vă ajute. Nu cred că asta este ceva interzis. Cred că fiecare Primărie ar fi bucuroasă când ar veni oamenii să facă careva donații, să facă lucruri bune pentru sat.

Reporter TV8: - Cunoașteți cine este donatorul, cine este această persoană?

Svetlana Sochircă: - Nu cunosc, dar sunt bucuroasă că cineva vine în ajutor pentru locuitorii R. Moldova ca să ne dea aceste surse. Nu este neapărat să cunoști persoana la ochi”. 

Consiliul local din Susleni a aprobat condițiile contractului de sponsorizare pentru construcția unei fântâni arteziene în ședința desfășurată pe 22 septembrie.

Tot atunci, consilierii au votat o decizie cu privire la modificarea bugetului pentru anul 2023 prin care au suplinit partea de venituri cu suma promisă de sponsor. În document, se face referire însă la contractul din 7 septembrie.

Întrebată de ce a semnat contractul înainte ca acesta să fie aprobat de Consiliul local, primărița din Susleni a evitat să răspundă.

Reporter TV8: -Când a fost semnat totuși acest contract, pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Haideți toate întrebările în scris.

Reporter TV8: -  Uitați-vă, aceasta este decizia Consiliului luată de pe actelocale.gov.md 

Svetlana Sochirca: - În scris îmi adresați aceste întrebări și eu în conformitate cu contractul, cu decizia o să vă dau răspuns în scris. 

Reporter TV8: - Ați semnat dvs contractul pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Contractul l-am semnat, dar trebuie să deschid actele să văd pe ce dată l-am semnat. 

Reporter TV8: - Putem merge acum în biroul dvs să deschideți actele?

Svetlana Sochirca:  - Actele nu sunt în biroul meu. Toate actele ulterior se transmit. Haideți așa, nu mă provocați. Îmi dați în scris întrebările și eu vă răspund. 

Primărița nu ne-a putut spune ce va face Primăria dacă banii promiși de Igal Shved nu vor ajunge în cont până la finele anului curent, în condițiile în care Consiliul a aprobat deja rectificarea bugetului.

Reporter TV8: - Când va veni prima tranșă din sponsorizare?

Svetlana Sochirca: - Nu pot să vă spun. Când o să primesc în scris răspunsul de la cei care donează o să vă spun.

Reporter TV8: - Dar promisiunea care a fost? Până când ar urma să vină?

Svetlana Sochirca: - Nu avem termen.

Reporter TV8:  - Dar ați făcut modificări în buget pentru anul 2023. În mod normal ar trebui să vină banii până la finele anului.

Svetlana Sochirca: - Da, ar trebui.

Sponsorizarea a început în vară chiar din municipiul Orhei

Misteriosul sponsor din Israel și-a început acțiunile de caritate în Moldova cu orașul Orhei. Primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved a fost aprobat de Consiliul Municipal Orhei încă la începutul acestei veri. Potrivit documentului, sponsorul urma să ofere 5 milioane de lei pentru indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor.

În 2015, Ilan Șor a lansat Programul „Capital matern” în cadrul căruia familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Consilierul independent din Orhei, Sergiu Aga, ne-a povestit cum a fost aprobat la ședința Consiliului Municipal din 5 iunie contractul de sponsorizare și declară că banii au ajuns la Primăria Orhei.

Sergiu Aga:  -Din câte îmi aduc aminte, ei puseseră la urmă, cu câteva minute înainte de ședință, decizia dată.

Reporter TV8: - Și v-au spus atunci cine este acest Igal Shved?

Sergiu Aga: - Dar ce, ei dau explicații? Un mare filantrop sau mai știu eu ce au zis ei atunci. Lucrurile sunt într-atât de încâlcite în administrația publică locală din Orhei, încât nu-i dai de capăt. Aici trebuie efectiv o echipă de audit puternică ca să vadă de unde sunt banii, care e proveniența lor. Asta probabil e treaba structurilor statului.

Reporter TV8: - Dar nu știți, au ajuns cele 5 milioane la Primăria Orhei?

Sergiu Aga: - Chiar azi m-am interesat la Primărie dacă au venit în realitate banii pe proiectul dat. Cel mai interesant este că mi s-a spus că banii au venit prin Banca Națională. Ei au început a distribui banii către familii tinere. Cinci milioane s-au dat. După care au venit ăștia de la structurile statului și au stopat. Le-au dat voie și iarăși au stopat. Și acum am înțeles că au luat toate dosarele pe care s-au dat bani. Undeva la 800 de mii de lei au fost distribuiți și dosarele au fost înghețate.

Recent, chiar Ilan Șor a lăsat să se înțeleagă că a avut probleme cu sponsorizarea proiectului.

Ilan Șor:„A fost o pauză tehnică pentru că au fost mari probleme cu guvernarea, dar noi continuăm proiectul nostru și vă doresc la copiii dvs. multă sănătate și multă baftă”,a declarat Ilan Șor într-o intervenție video la un eveniment din 6 octombrie când s-au împărțit indemnizații pentru 70 de familii.

Evenimente cu tentă electorală

La eveniment a participat și primarul interimar Alexei Lungu, președintele Partidului Șansa. Formațiunea este un satelit al Partidului Șor, fiind creată după ce ultimul a fost scos în afara legii.

Alexei Lungu: „Atâta timp cât în R. Moldova și în orașul nostru Orhei sunt copii și o să fie copii, asta înseamnă că țara noastră are un viitor. Și eu vă promit că proiectele pe care le-a lansat Ilan Șor, Partidul Șansă le va continua”.

Tot către Primăria municipiului Orhei, sponsorul din Israel trebuia să transfere bani pentru reparația grădiniței „Albinuța”. Contractul de sponsorizare a fost semnat în luna iulie. Tot atunci, Partidul Șor se lăuda deja cu demararea noului proiect și prezenta într-un spot video cum va arăta grădinița după renovare.

Deși autoritățile municipiului Orhei au anunțat că micuții vor putea reveni în grupe până la sfârșitul lunii septembrie, deocamdată, aici lucrările sunt în plină desfășurare și nu se cunoaște când vor fi finalizate. 

Grădinița „Albinuța” din Orhei în plină reparație

Directoarea grădiniței nu ne-a putut spune de ce sunt tărăgănate lucrările.

Elena Boțoroga: - Sunt deja o mare parte a lucrărilor și dvs le vedeți. Și în interior merg lucrările, și în afară, după cum ați observat. După solicitare, copilașii toți au fost încadrați în instituțiile din municipiul Orhei. Nu este o problemă stringentă și putem să așteptăm până la finele lunii octombrie. Concret date nu cunosc. Ceea ce știu, vă spun.

Reporter TV8:  – Dar de ce au întârziat lucrările planificate?

Elena Boțoroga:  – Sunt oameni responsabili, sunt condiții tehnice care nu depind direct de persoana mea ca să vă pot da răspuns la această întrebare.

Reporter TV8:  – Cunoașteți ceva despre cine finanțează lucrările de renovare?

Elena Boțoroga: - Nu cunosc.

Nu este clar dacă lucrările de reparație au fost executate din banii proveniți din contractul de sponsorizare. În dimineața zilei de 4 octombrie am mers la Primăria Orhei pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte și donatorul incognito. Dar am dat de procurori. Oamenii legii tocmai desfășurau percheziții în biroul viceprimarei Cristina Cojocari în cadrul unei cauze penale de finanțare ilegală a partidelor. Nu am putut intra în birou, ușa fiind blocată din interior.

La ieșire, procurorii au refuzat să facă declarații. Cristina Cojocari, împreună cu avocatul său au încercat să părăsească clădirea Primăriei pe ieșirea de rezervă, dar s-au pomenit că ușa era încuiată. Viceprimarul nu a vrut să răspundă la întrebări, iar avocatul său a precizat că în urma perchezițiilor a fost ridicat doar telefonul mobil al Cristinei Cojocari și câteva bilețele.

Primarul interimar Alexei Lungu nu era la serviciu în ziua în care am realizat filmările. Încuiat era și biroul lui Pavel Verejanu, fostul primar de Orhei care a semnat contractele de sponsorizare cu Igal Shved. În septembrie, Verejanu a fost numit consilier al bașcanei din Găgăuzia. Contactat telefonic, Pavel Verejanu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu.

Primar de la PAS, aplicant la proiectul lui Ilan Șor

În satul Donici, din raionul Orhei, primarul de la PAS, Serghei Guzun, așteaptă peste jumătate de milion de euro promiși prin contract de generosul sponsor al lui Ilan Șor. Igal Shved a promis să doneze banii pentru construcția traseului turistic de la Casa Muzeu Alexandru Donici până la Izvorul Stanca.

Alesul local nu vede nicio problemă în faptul că și-a aplicat semnătura pe un contract de sponsorizare dubios al unui personaj din Israel. Primăria avea proiectul tehnic pregătit pentru amenajarea traseului turistic. L-a depus anterior pentru finanțare și  în cadrul unor programe de stat, dar nu a fost acceptat. Astfel, primarul a decis să-și încerce norocul și în proiectul lui Ilan Șor.

Serghei Guzun, primar al comunei Donici

Serghei Guzun, primar Donici: - Noi suntem interesați unde vedem că este posibilitate să aplicăm proiecte, acolo aplicăm. Pe noi nu ne interesează de unde provine, cine finanțează. Cu atât mai mult ne-a interesat că sunt finanțări de peste hotare cu o contribuție „0” și am aplicat la proiectul respectiv. Am făcut Consiliu extraordinar. Toți au luat decizia unanim.

Reporter TV8: - A pus cineva întrebarea cine este persoana asta Igal Shved din Israel care pur și simplu vrea să doneze Primăriei 9 milioane?

Serghei Guzun:  - M-au întrebat, dar eu tot am spus că nu cunosc. Nu am date absolut deloc.  Am văzut pe internet că dumnealui este finanțator. Mai sunt și alte Primării din raion și din republică, am înțeles că sunt multe și de ce să nu aplicăm și noi? 

Serghei Guzun candidează pentru un nou mandat de primar, tot din partea PAS, dar nu-și face nici o grijă dacă va fi certat pentru afilierea sa la programul lansat de Ilan Șor.

Reporter TV8: - Dvs. la partid nu credeți că veți avea neplăceri că ați aplicat la un proiect al lui Ilan Șor? Ei luptă totuși cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Las' să lupte, dar nu văd nimic de rău aici că am aplicat la proiectul respectiv că este finanțat de partidul ăsta. Absolut nu am nici o teamă.

Reporter TV8: – Ați avut discuții la partid?

Serghei Guzun: – Nu am avut, nici nu m-au întrebat. Dar eu fac ceva pe ascuns? Fac ceva pentru mine personal? Fac pentru comunitate, pentru locuitori.

Reporter TV8: – Dar actuala guvernare luptă cu spălarea banilor, cu banii murdari și cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Dumnezeu cu dânșii. Lucrurile astea pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează situația localităților pe care le administrez.

Unicul contract de sponsorizare refuzat de consilierii locali

Analizând aplicațiile de grant la Programul „Satul Moldovenesc”, am găsit și o surpriză. O primărie din raionul Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor, a respins contractul de sponsorizare semnat de Igal Shved. Se ofereau 1,6 milioane de lei pentru reparația unui drum din comuna Seliște.

Primarul localității a refuzat să ofere comentarii la subiect. Dar am reușit să aflăm că la ședința Consiliului comunei Seliște din 27 septembrie voturile s-au împărțit în jumătate. Cinci consilieri ai Partidului Șor au votat pentru sponsorizare, iar cinci aleși locali, reprezentanți ai altor partide, au fost împotrivă. Doi consilieri s-au abținut de la vot, iar unul a lipsit de la ședință.

O consilieră PAS din Seliște care a pus la îndoială legalitatea banilor oferiți de sponsorul lui Șor ne-a povestit cum au decurs dezbaterile la acea ședință a consiliului local.

Tatiana Pănuța, consilieră: „Timp de patru ani, toată perioada dintre alegeri, noi am avut parte de diferite proiecte finanțate de Europa, care nu ne-au creat niciun dubiu. Au fost îndeplinite lucrările cu succes. Acum, înainte de alegeri, iată că s-a găsit un finanțator din Israel. Dar având practica Israelului deja, fiind fripți și copți, nu mai vreau să ne mai frigem în continuare. Dacă așa sunt de buni la suflet, poftim după alegeri. Dar să folosească finanțarea asta, în ghilimele, filantropică, nu mai vrem. De aceea am votat împotrivă. Au fost pur și simplu dezbateri. Am vrut să văd cine este persoana dată, care este interesul altruismului. Ca până la urmă să înțeleg că este doar o persoană de la Șor. Asta ni s-a explicat. Și am spus că eu, nu că mă abțin, dar sunt împotrivă la așa finanțări. O bucățică de brânză dacă este în capcană, cum nu ai da, dar e în capcană. 

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX: „Tranzacțiile financiare ar urma a fi efectuate sub paravanul fondului deschis de Ilan Șor „Visul Meu”. Noi nu am găsit înregistrat în Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale un astfel de fond și acest lucru ridică dubii cu privire la legalitatea în care va fi implementat un eventual program de acest gen. În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Andrian Cheptonar, deputat PAS: „Trebuie să mărturisesc că pentru faptul că este o anchetă în curs, nu au venit serviciile executive să informeze comisia. Dar eu, în calitate de deputat din raion am fost întrebat de un primar de la PAS care mi-a arătat acest act pentru prima dată de ofertă a unei finanțări și eu am întrebat deja serviciile responsabile din țară despre ce este aceasta. Am înțeles că există o ploaie de asemenea oferte către toată lumea. Tentativele de sume pentru a fi transferate au fost blocate de Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor pentru că sursa acestor bani nu este deloc clară. La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Am reușit să aflăm că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. 

Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Din câte am aflat, Shved ar avea afaceri și la Moscova. În registrele agenților economici din Rusia am identificat o persoană cu numele Șved Igor Alexandrovici, ca fiind fondatorul unei companii specializată în vânzări angro - STAIL GRUPP. Firma a fost creată în 2007, iar in ultimii ani, nu a depus rapoarte financiare. În 2020, compania avea datorii la plata impozitelor în sumă de 1,6 milioane de ruble.  

Igor Shved a fost fondator și la alte 3 companii din Moscova care au fost lichidate între anii 2016-2019.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Am încercat să aflăm de la Ilan Șor cine este misteriosul sponsor din Israel pe care l-a implicat în Programul „Satul Moldovenesc”. Politicianul fugar nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe Facebook.

Am contactat-o și pe deputata Marina Tauber, omul de încredere al lui Ilan Șor, dar a refuzat să ne dezvăluie cine este sponsorul din Israel.

Reporter TV8: - Dvs. cunoașteți cine este această persoană Igal Shved. De ce a decis să doneze milioane pentru satele R. Moldova?

Marina Tauber: - Eu cred că în situația aceasta, având în vedere că anume dl Șor a lansat acest proiect și cunoaște mai multe detalii inclusiv despre investitori și despre sponsori, este bine ca dvs. să formulați aceste întrebări și noi o să le transmitem domnului Șor.

Reporter TV8: - Dvs. nu cunoașteți cine este Igal Shved?

Marina Tauber: - Eu nu că nu cunosc, dar cred că în această situație comentariile trebuie să vină din partea domnului Ilan Șor.  

Nu am primit răspuns nici la întrebările expediate pe poșta electronică satulbogat@ilanshormd.com, acolo unde au aplicat proiecte primarii ademeniți de Ilan Șor cu Programul „Satul Moldovenesc”.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Imperiu loto și reputație dubioasă. Cine e americanul devenit moldovean prin decretul lui Dodon
/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

missing
02 mai 2024, ora 23:29

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie din partea subalternilor săi. Veronica Dragalin spune că a refuzat să le semneze și a preferat să discute cu procurorii care aveau intenția să plece, pentru a-i convinge să rămână în sistem. Toți încă se regăsesc în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Aveam la sfârșitul anului trecut vreo 5-6 care voiau să plece și i-am rugat să rămână și ei încă mai sunt la PA și sper să nu plece”, a declarat Dragalin în ediția de joi, 2 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Veronica Dragalin a mai punctat că ar încredere că oamenii pe care a insistat să îi păstreze la PA sunt procurori dedicați și că s-ar simți responsabilă dacă ar pica Vetting-ul. 

„Sunt persoane în care eu, din experiența pe care am avut-o acum mai bine de un an și jumătate, îi consider pregătiți, care fac treabă bună pe dosare și cred că ar fi un minus mare pentru țara noastră să îi pierdem”, a explicat șefa PA. 

Veronica Dragalin nu a oferit însă niciun nume atunci când a vorbit despre acest subiect. 

  • Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale - https://bit.ly/3JkDiPf

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram