Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev și atac în Crimeea! AP: Kievul are 6 provocări majore, iar Putin are o tactică nouă

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

15 octombrie 2023, ora 23:05

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor aruncă marea momeală electorală. Promite să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. De-a lungul anilor, sponsorizarea prin intermediul fundațiilor a fost o tactică folosită pe larg de Ilan Șor.

„Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie pentru următorii trei ani. Deja anul acesta fiecare sat va primi cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați o cerere din partea primarului vostru și personalul fondului va comunica. Scopul meu este ca în septembrie să primiți prima tranșă”, declara Ilan Șor într-o înregistrare video plasată pe 18 august, pe pagina sa de Facebook. 

În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.  

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un generos sponsor din Israel (!). Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Pe 29 septembrie, s-au convocat într-o ședință extraordinară și consilierii din comuna Bucuria, raionul Cahul, pentru a aproba afilierea la Programul „Satul Moldovenesc”. Primarul a declarat în fața aleșilor locali că a scris 9 puncte în proiectul pe care l-a trimis fundației „Visul Meu” pentru finanțare. I s-au promis 17 milioane de lei. Din acești bani, urmează a fi reparate drumurile, sala de sport și gardul gimnaziului din sat. Va fi schimbat acoperișul Casei de Cultură în care își are sediul și Primăria. Va fi renovată fațada și curtea instituției. Va fi construit un apeduct și va fi cumpărat un tractor pentru necesitățile comunei Bucuria.

Primul proiect sponsorizat și aprobat de consiliu, în valoare de 4,2 milioane de lei, prevede reparația drumurilor. Nu a fost indicat concret care ulițe din sat vor fi reparate.

Dmitri Dermenji, primar al comunei Bucuria

Dmitri Dermenji:„La Cancelaria de Stat i-am convins că aici nu este spălare de bani și nu va fi. Vor veni banii.  În conformitate cu regulamentul, se face contract cu orice companie de construcție și ei încep lucrul. Primii bani care vor veni imediat la deschiderea contului valutar sunt 10% din această sumă. Asta înseamnă peste 400 de mii. Ne rămâne să sperăm  și dă Doamne ca asta să se împlinească. Nu e important cine va câștiga pe 5 octombrie. Asta e altă întrebare. Important este ca timp de trei ani să se vadă că se face ceva”. 

Fără nicio dezbatere, proiectul prezentat de primar a trecut rapid de votul consilierilor. Aleșii locali nu s-au interesat nici cine este enigmaticul sponsor din Israel, nici de unde provin banii.  

Reporter TV8: - Ați votat contractul de sponsorizare aici, la masă, la ședință? L-ați văzut cineva?

Consilier:  - Nu.

Reporter TV8: - Dar cine l-a văzut?

Consilier:  - Nu știu. Noi nu am acceptat nimic.

Consilier: - Banii ăștia vin în sat. Noi trebuie să ne folosim. Dacă noi ne refuzăm, trebuie să fim proști.

Reporter TV8:  - Dacă ăștia-s bani murdari?

Consilier: – Dar câți bani s-au furat? Erau bani curați? Noi de asta nu ne refuzăm. Dacă a furat, să se împartă. Care prost poate să refuze dacă banii ăștia nu se duc la mine în buzunar sau la dânsul, dar se duc pentru toți? Când iau de la toți, dar când vin la toți, noi să ne refuzăm trebuie să fim proști.

Pentru a scăpa de gâlceavă, primarul s-a văzut nevoit să arate contractul de sponsorizare pe care l-a semnat mult mai devreme de această ședință a consiliului, încă pe 7 septembrie.  

Dmitri Dermenji: - Iată, contract de sponsorizare. Data de 7 septembrie 2023 că eu le-am trimis pe 5 septembrie.

Reporter TV8: -  Vedeți cine este parte a contractului? Igal Shved. Cine este persoana asta? De unde are banii?

Dmitri Dermenji: – Dar mie ce îmi pasă? Mie îmi este indiferent cine este el. Important să dea banii. De unde această persoană a luat acești bani, cred că Serviciul de Informații al Israelului tot lucrează asupra acestui fapt.

„Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod”

Nu s-au lăsat convinși doar doi consilieri din Bucuria care s-au abținut de la vot.  

Viorica Mocanu: Eu nu cred în tot proiectul ăsta al lor. Nu sunt de acord. Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod degeaba”.

După ce au plecat consilierii, primarul  a acceptat să ne povestească în detalii despre cum a aplicat la Programul „Satul Moldovenesc”.  

 Dmitri Dermenji: - Iată, e scris că așteptăm datele pe poșta electronică satulbogat@shormd.com 

Reporter TV8: - Acolo ați comunicat?

Dmitri Dermenji: - Da. Iată, prima mea reacție pe 5 septembrie 2023 și deodată, ei îmi trimit pe 7 septembrie contractul.

Reporter TV8: - Deodată semnat, repede, în două zile, da?

Dmitri Dermenji: - Dar ce-i acolo, a împins la computer și gata. 

„În documentul anexat puteți găsi contractul oficial de sponsorizare. Cu acesta veți putea deschide un cont în valută euro la trezorerie. Ceea ce am și făcut. Vă rugăm să faceți cunoștință cu contractul și să completați toate spațiile. În afară de asta, este necesar, în cel mai scurt timp să convocați ședința extraordinară a consiliului cu includerea întrebării privind realizarea proiectului fondului „Visul meu”. Vă mulțumim și sperăm la o colaborare fructuoasă. Gata”, a cititi Dmitri Dermenji din corespondența pe care a avut-o cu reprezentanții fondului „Visul Meu”.

La alegerile locale din 2019, Dmitri Dermenji a fost ales primar din partea Partidului Democrat. S-a înscris și în actuala cursă electorală ca reprezentant al Partidului Democrat Modern. Aceasta este noua denumire a partidului Pro Moldova, fondat de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deși în spațiul public se vorbește despre faptul că Șor și Plahotniuc ar face front comun la viitoarele alegeri, Dmitri Dermenji neagă faptul că ar avea ceva în comun cu echipa lui Șor.   

Dmitri Dermenji: - Când fugi de la un partid în alt partid, asta deja e…

Reporter TV8:  - Dar nu aveți pretenții  de la colegii de partid că veți implementa proiectele lui Ilan Șor?

Dmitri Dermenji: - Nu. Am ajuns la așa concluzie: Să fie din Bangladesh, din Jamaica, din Argentina sau din Anglia, din Spania sau dintr-o oarecare țară africană, banii să vină pe cont.

Reporter TV8: – Ați discutat la partid asta, da?

Dmitri Dermenji:  - Da.

700 mii lei pentru o fântână arteziană la Susleni

De la Cahul mergem la Orhei, un raion condus încă din 2015 de exponenții Partidului Șor. Aici am identificat 14 primării care au semnat contracte de sponsorizare cu necunoscutul cetățean al Israelului, Igal Shved.

Primărița satului Susleni din Orhei a primit încă pe 7 septembrie pe e-mail un contract semnat de Igal Shved în valoare de 700 de mii de lei pentru proiectul numit „Castel de apă”.

Svetlana Sochirca, primar al comunei Susleni

Svetlana Sochirca:  - Pentru tot acest proiect avem un deviz de 17 milioane. Noi am divizat acest proiect în trei devize. Unul este fântâna arteziană și două sunt rețelele de aprovizionare și am depus ca să schimbăm anul acesta măcar această fântână arteziană ca ulterior să putem să aplicăm și următoarele devize pe care le avem ca să finisăm proiectul. Cu siguranță că și dvs. primiți sponsorizări de la persoane care vor să vă ajute. Nu cred că asta este ceva interzis. Cred că fiecare Primărie ar fi bucuroasă când ar veni oamenii să facă careva donații, să facă lucruri bune pentru sat.

Reporter TV8: - Cunoașteți cine este donatorul, cine este această persoană?

Svetlana Sochircă: - Nu cunosc, dar sunt bucuroasă că cineva vine în ajutor pentru locuitorii R. Moldova ca să ne dea aceste surse. Nu este neapărat să cunoști persoana la ochi”. 

Consiliul local din Susleni a aprobat condițiile contractului de sponsorizare pentru construcția unei fântâni arteziene în ședința desfășurată pe 22 septembrie.

Tot atunci, consilierii au votat o decizie cu privire la modificarea bugetului pentru anul 2023 prin care au suplinit partea de venituri cu suma promisă de sponsor. În document, se face referire însă la contractul din 7 septembrie.

Întrebată de ce a semnat contractul înainte ca acesta să fie aprobat de Consiliul local, primărița din Susleni a evitat să răspundă.

Reporter TV8: -Când a fost semnat totuși acest contract, pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Haideți toate întrebările în scris.

Reporter TV8: -  Uitați-vă, aceasta este decizia Consiliului luată de pe actelocale.gov.md 

Svetlana Sochirca: - În scris îmi adresați aceste întrebări și eu în conformitate cu contractul, cu decizia o să vă dau răspuns în scris. 

Reporter TV8: - Ați semnat dvs contractul pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Contractul l-am semnat, dar trebuie să deschid actele să văd pe ce dată l-am semnat. 

Reporter TV8: - Putem merge acum în biroul dvs să deschideți actele?

Svetlana Sochirca:  - Actele nu sunt în biroul meu. Toate actele ulterior se transmit. Haideți așa, nu mă provocați. Îmi dați în scris întrebările și eu vă răspund. 

Primărița nu ne-a putut spune ce va face Primăria dacă banii promiși de Igal Shved nu vor ajunge în cont până la finele anului curent, în condițiile în care Consiliul a aprobat deja rectificarea bugetului.

Reporter TV8: - Când va veni prima tranșă din sponsorizare?

Svetlana Sochirca: - Nu pot să vă spun. Când o să primesc în scris răspunsul de la cei care donează o să vă spun.

Reporter TV8: - Dar promisiunea care a fost? Până când ar urma să vină?

Svetlana Sochirca: - Nu avem termen.

Reporter TV8:  - Dar ați făcut modificări în buget pentru anul 2023. În mod normal ar trebui să vină banii până la finele anului.

Svetlana Sochirca: - Da, ar trebui.

Sponsorizarea a început în vară chiar din municipiul Orhei

Misteriosul sponsor din Israel și-a început acțiunile de caritate în Moldova cu orașul Orhei. Primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved a fost aprobat de Consiliul Municipal Orhei încă la începutul acestei veri. Potrivit documentului, sponsorul urma să ofere 5 milioane de lei pentru indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor.

În 2015, Ilan Șor a lansat Programul „Capital matern” în cadrul căruia familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Consilierul independent din Orhei, Sergiu Aga, ne-a povestit cum a fost aprobat la ședința Consiliului Municipal din 5 iunie contractul de sponsorizare și declară că banii au ajuns la Primăria Orhei.

Sergiu Aga:  -Din câte îmi aduc aminte, ei puseseră la urmă, cu câteva minute înainte de ședință, decizia dată.

Reporter TV8: - Și v-au spus atunci cine este acest Igal Shved?

Sergiu Aga: - Dar ce, ei dau explicații? Un mare filantrop sau mai știu eu ce au zis ei atunci. Lucrurile sunt într-atât de încâlcite în administrația publică locală din Orhei, încât nu-i dai de capăt. Aici trebuie efectiv o echipă de audit puternică ca să vadă de unde sunt banii, care e proveniența lor. Asta probabil e treaba structurilor statului.

Reporter TV8: - Dar nu știți, au ajuns cele 5 milioane la Primăria Orhei?

Sergiu Aga: - Chiar azi m-am interesat la Primărie dacă au venit în realitate banii pe proiectul dat. Cel mai interesant este că mi s-a spus că banii au venit prin Banca Națională. Ei au început a distribui banii către familii tinere. Cinci milioane s-au dat. După care au venit ăștia de la structurile statului și au stopat. Le-au dat voie și iarăși au stopat. Și acum am înțeles că au luat toate dosarele pe care s-au dat bani. Undeva la 800 de mii de lei au fost distribuiți și dosarele au fost înghețate.

Recent, chiar Ilan Șor a lăsat să se înțeleagă că a avut probleme cu sponsorizarea proiectului.

Ilan Șor:„A fost o pauză tehnică pentru că au fost mari probleme cu guvernarea, dar noi continuăm proiectul nostru și vă doresc la copiii dvs. multă sănătate și multă baftă”,a declarat Ilan Șor într-o intervenție video la un eveniment din 6 octombrie când s-au împărțit indemnizații pentru 70 de familii.

Evenimente cu tentă electorală

La eveniment a participat și primarul interimar Alexei Lungu, președintele Partidului Șansa. Formațiunea este un satelit al Partidului Șor, fiind creată după ce ultimul a fost scos în afara legii.

Alexei Lungu: „Atâta timp cât în R. Moldova și în orașul nostru Orhei sunt copii și o să fie copii, asta înseamnă că țara noastră are un viitor. Și eu vă promit că proiectele pe care le-a lansat Ilan Șor, Partidul Șansă le va continua”.

Tot către Primăria municipiului Orhei, sponsorul din Israel trebuia să transfere bani pentru reparația grădiniței „Albinuța”. Contractul de sponsorizare a fost semnat în luna iulie. Tot atunci, Partidul Șor se lăuda deja cu demararea noului proiect și prezenta într-un spot video cum va arăta grădinița după renovare.

Deși autoritățile municipiului Orhei au anunțat că micuții vor putea reveni în grupe până la sfârșitul lunii septembrie, deocamdată, aici lucrările sunt în plină desfășurare și nu se cunoaște când vor fi finalizate. 

Grădinița „Albinuța” din Orhei în plină reparație

Directoarea grădiniței nu ne-a putut spune de ce sunt tărăgănate lucrările.

Elena Boțoroga: - Sunt deja o mare parte a lucrărilor și dvs le vedeți. Și în interior merg lucrările, și în afară, după cum ați observat. După solicitare, copilașii toți au fost încadrați în instituțiile din municipiul Orhei. Nu este o problemă stringentă și putem să așteptăm până la finele lunii octombrie. Concret date nu cunosc. Ceea ce știu, vă spun.

Reporter TV8:  – Dar de ce au întârziat lucrările planificate?

Elena Boțoroga:  – Sunt oameni responsabili, sunt condiții tehnice care nu depind direct de persoana mea ca să vă pot da răspuns la această întrebare.

Reporter TV8:  – Cunoașteți ceva despre cine finanțează lucrările de renovare?

Elena Boțoroga: - Nu cunosc.

Nu este clar dacă lucrările de reparație au fost executate din banii proveniți din contractul de sponsorizare. În dimineața zilei de 4 octombrie am mers la Primăria Orhei pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte și donatorul incognito. Dar am dat de procurori. Oamenii legii tocmai desfășurau percheziții în biroul viceprimarei Cristina Cojocari în cadrul unei cauze penale de finanțare ilegală a partidelor. Nu am putut intra în birou, ușa fiind blocată din interior.

La ieșire, procurorii au refuzat să facă declarații. Cristina Cojocari, împreună cu avocatul său au încercat să părăsească clădirea Primăriei pe ieșirea de rezervă, dar s-au pomenit că ușa era încuiată. Viceprimarul nu a vrut să răspundă la întrebări, iar avocatul său a precizat că în urma perchezițiilor a fost ridicat doar telefonul mobil al Cristinei Cojocari și câteva bilețele.

Primarul interimar Alexei Lungu nu era la serviciu în ziua în care am realizat filmările. Încuiat era și biroul lui Pavel Verejanu, fostul primar de Orhei care a semnat contractele de sponsorizare cu Igal Shved. În septembrie, Verejanu a fost numit consilier al bașcanei din Găgăuzia. Contactat telefonic, Pavel Verejanu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu.

Primar de la PAS, aplicant la proiectul lui Ilan Șor

În satul Donici, din raionul Orhei, primarul de la PAS, Serghei Guzun, așteaptă peste jumătate de milion de euro promiși prin contract de generosul sponsor al lui Ilan Șor. Igal Shved a promis să doneze banii pentru construcția traseului turistic de la Casa Muzeu Alexandru Donici până la Izvorul Stanca.

Alesul local nu vede nicio problemă în faptul că și-a aplicat semnătura pe un contract de sponsorizare dubios al unui personaj din Israel. Primăria avea proiectul tehnic pregătit pentru amenajarea traseului turistic. L-a depus anterior pentru finanțare și  în cadrul unor programe de stat, dar nu a fost acceptat. Astfel, primarul a decis să-și încerce norocul și în proiectul lui Ilan Șor.

Serghei Guzun, primar al comunei Donici

Serghei Guzun, primar Donici: - Noi suntem interesați unde vedem că este posibilitate să aplicăm proiecte, acolo aplicăm. Pe noi nu ne interesează de unde provine, cine finanțează. Cu atât mai mult ne-a interesat că sunt finanțări de peste hotare cu o contribuție „0” și am aplicat la proiectul respectiv. Am făcut Consiliu extraordinar. Toți au luat decizia unanim.

Reporter TV8: - A pus cineva întrebarea cine este persoana asta Igal Shved din Israel care pur și simplu vrea să doneze Primăriei 9 milioane?

Serghei Guzun:  - M-au întrebat, dar eu tot am spus că nu cunosc. Nu am date absolut deloc.  Am văzut pe internet că dumnealui este finanțator. Mai sunt și alte Primării din raion și din republică, am înțeles că sunt multe și de ce să nu aplicăm și noi? 

Serghei Guzun candidează pentru un nou mandat de primar, tot din partea PAS, dar nu-și face nici o grijă dacă va fi certat pentru afilierea sa la programul lansat de Ilan Șor.

Reporter TV8: - Dvs. la partid nu credeți că veți avea neplăceri că ați aplicat la un proiect al lui Ilan Șor? Ei luptă totuși cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Las' să lupte, dar nu văd nimic de rău aici că am aplicat la proiectul respectiv că este finanțat de partidul ăsta. Absolut nu am nici o teamă.

Reporter TV8: – Ați avut discuții la partid?

Serghei Guzun: – Nu am avut, nici nu m-au întrebat. Dar eu fac ceva pe ascuns? Fac ceva pentru mine personal? Fac pentru comunitate, pentru locuitori.

Reporter TV8: – Dar actuala guvernare luptă cu spălarea banilor, cu banii murdari și cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Dumnezeu cu dânșii. Lucrurile astea pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează situația localităților pe care le administrez.

Unicul contract de sponsorizare refuzat de consilierii locali

Analizând aplicațiile de grant la Programul „Satul Moldovenesc”, am găsit și o surpriză. O primărie din raionul Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor, a respins contractul de sponsorizare semnat de Igal Shved. Se ofereau 1,6 milioane de lei pentru reparația unui drum din comuna Seliște.

Primarul localității a refuzat să ofere comentarii la subiect. Dar am reușit să aflăm că la ședința Consiliului comunei Seliște din 27 septembrie voturile s-au împărțit în jumătate. Cinci consilieri ai Partidului Șor au votat pentru sponsorizare, iar cinci aleși locali, reprezentanți ai altor partide, au fost împotrivă. Doi consilieri s-au abținut de la vot, iar unul a lipsit de la ședință.

O consilieră PAS din Seliște care a pus la îndoială legalitatea banilor oferiți de sponsorul lui Șor ne-a povestit cum au decurs dezbaterile la acea ședință a consiliului local.

Tatiana Pănuța, consilieră: „Timp de patru ani, toată perioada dintre alegeri, noi am avut parte de diferite proiecte finanțate de Europa, care nu ne-au creat niciun dubiu. Au fost îndeplinite lucrările cu succes. Acum, înainte de alegeri, iată că s-a găsit un finanțator din Israel. Dar având practica Israelului deja, fiind fripți și copți, nu mai vreau să ne mai frigem în continuare. Dacă așa sunt de buni la suflet, poftim după alegeri. Dar să folosească finanțarea asta, în ghilimele, filantropică, nu mai vrem. De aceea am votat împotrivă. Au fost pur și simplu dezbateri. Am vrut să văd cine este persoana dată, care este interesul altruismului. Ca până la urmă să înțeleg că este doar o persoană de la Șor. Asta ni s-a explicat. Și am spus că eu, nu că mă abțin, dar sunt împotrivă la așa finanțări. O bucățică de brânză dacă este în capcană, cum nu ai da, dar e în capcană. 

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX: „Tranzacțiile financiare ar urma a fi efectuate sub paravanul fondului deschis de Ilan Șor „Visul Meu”. Noi nu am găsit înregistrat în Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale un astfel de fond și acest lucru ridică dubii cu privire la legalitatea în care va fi implementat un eventual program de acest gen. În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Andrian Cheptonar, deputat PAS: „Trebuie să mărturisesc că pentru faptul că este o anchetă în curs, nu au venit serviciile executive să informeze comisia. Dar eu, în calitate de deputat din raion am fost întrebat de un primar de la PAS care mi-a arătat acest act pentru prima dată de ofertă a unei finanțări și eu am întrebat deja serviciile responsabile din țară despre ce este aceasta. Am înțeles că există o ploaie de asemenea oferte către toată lumea. Tentativele de sume pentru a fi transferate au fost blocate de Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor pentru că sursa acestor bani nu este deloc clară. La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Am reușit să aflăm că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. 

Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Din câte am aflat, Shved ar avea afaceri și la Moscova. În registrele agenților economici din Rusia am identificat o persoană cu numele Șved Igor Alexandrovici, ca fiind fondatorul unei companii specializată în vânzări angro - STAIL GRUPP. Firma a fost creată în 2007, iar in ultimii ani, nu a depus rapoarte financiare. În 2020, compania avea datorii la plata impozitelor în sumă de 1,6 milioane de ruble.  

Igor Shved a fost fondator și la alte 3 companii din Moscova care au fost lichidate între anii 2016-2019.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Am încercat să aflăm de la Ilan Șor cine este misteriosul sponsor din Israel pe care l-a implicat în Programul „Satul Moldovenesc”. Politicianul fugar nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe Facebook.

Am contactat-o și pe deputata Marina Tauber, omul de încredere al lui Ilan Șor, dar a refuzat să ne dezvăluie cine este sponsorul din Israel.

Reporter TV8: - Dvs. cunoașteți cine este această persoană Igal Shved. De ce a decis să doneze milioane pentru satele R. Moldova?

Marina Tauber: - Eu cred că în situația aceasta, având în vedere că anume dl Șor a lansat acest proiect și cunoaște mai multe detalii inclusiv despre investitori și despre sponsori, este bine ca dvs. să formulați aceste întrebări și noi o să le transmitem domnului Șor.

Reporter TV8: - Dvs. nu cunoașteți cine este Igal Shved?

Marina Tauber: - Eu nu că nu cunosc, dar cred că în această situație comentariile trebuie să vină din partea domnului Ilan Șor.  

Nu am primit răspuns nici la întrebările expediate pe poșta electronică satulbogat@ilanshormd.com, acolo unde au aplicat proiecte primarii ademeniți de Ilan Șor cu Programul „Satul Moldovenesc”.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Imperiu loto și reputație dubioasă. Cine e americanul devenit moldovean prin decretul lui Dodon
/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
Furtună peste caniculă! Cod galben de ploi, grindină și vânt puternic, emis de meteorologi
Furtună peste caniculă! Cod galben de ploi, grindină și vânt puternic, emis de meteorologi
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice

/FOTO/ Misiune fierbinte: Pompierii din Moldova au participat la lichidarea unui incendiu din Epidaurus, Grecia

missing
18 iulie 2024, ora 09:52

Prima misiune din Grecia realizată cu succes. Pompierii din Moldova a intervenit ieri la lichidarea unui incendiu de pădure în localitatea Epidaurus, în apropierea orașului Corfu. Echipa Republicii Moldova, Echipa IGSU, compusă din 10 pompieri și trei unități de tehnică specializată, a fost rapid mobilizată și a lucrat cot la cot cu autoritățile elene pentru lichidarea incendiului, monitorizarea și securizarea zonei afectate.

Potrivit datelor recepționate, la ora 11:57 la Unitatea nr. 4 a parvenit informația despre declanșarea unui incendiu forestier în zona Epidaurus în apropierea or. Corfu, la 137 km de Baza de Operații, unde este dislocată echipa Republicii Moldova. La momentul primirii informației, în zona de intervenție erau deja implicate 32 de echipe locale și avioane specializate în astfel de operațiuni, cu un efectiv de peste 120 de pompieri.

Echipa IGSU, compusă din 10 pompieri și trei unități de tehnică specializată, a fost rapid mobilizată pentru a sprijini eforturile de stingere ale pompierilor eleni în această situație de urgență. Aceștia au lucrat cot la cot cu autoritățile elene pentru lichidarea incendiului, monitorizarea și securizarea zonei afectate.

Arderea a fost localizată către ora 20:37. Conform datelor,  pentru lichidarea incendiului au intervenit 125 de vehicule de intervenție, 12 avioane/elicoptere, iar  flăcările au afectat circa 550 de hectare de pădure.
Echipa pompierilor din țara noastră a intervenit pe o suprafață de circa 5 hectare. În seara zilei de ieri, focarele au fost localizate și lichidate cu succes datorită efortului comun a tuturor forțele implicate. 

Amintim că în perioada 16 iulie - 15 august 2024, echipa pompierilor de combaterea terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) participă la misiunea de pre-poziționare în cadrul Programului European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri. 

Programul este organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, având ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene.

Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.

/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram