/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 282: Plan eșuat, preț istoric la gaz și pachete însângerate. Kremlinul respinge discuția cu Biden

missing
02 decembrie 2022, ora 16:26

Războiul din Ucraina continuă cu bombardamentele rușilor asupra infrastructurii industriale și energetice. Bombardamente repetate au avut loc în cursul nopții asupra orașului ucrainean Zaporojie din sudul țării, unde a izbucnit un incendiu. 

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a vorbit despre o informație mai rar publicată de ucraineni și spune că până la 13.000 de soldați ucraineni au murit în războiul dus de Rusia. El a adăugat că numărul de civili uciși ar putea fi „semnificativ”.

Totodată, președinții Statelor Unite și Franței au declarat că vor cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale în Ucraina, iar Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui plafon al prețului petrolului, menit să priveze Moscova de venituri importante.

UPDATE Armata ucraineană afirmă că Rusia folosește acum rachete cu capacitate nucleară dotate cu focoase neexplozive, în încercarea de a epuiza apărarea aeriană a Ucrainei. Mikola Daniliuk, un reprezentant al unității de cercetare a forțelor armate ucrainene, a împărtășit aceste actualizări în cadrul unei ședințe de informare de joi în care au fost expuse şi fragmente de rachete despre care Ucraina susţine că provin de la racheta de croazieră rusă Kh-55, notează Rador.

UPDATE O sursă a jurnaliștilor de la Meduza.io apropiată Kremlinului, precum și un interlocutor apropiat guvernului rus, susțin că Rusia „nu plănuiește” să părăsească complet regiunea Zaporojie. Cu toate acestea, potrivit acestor surse, Moscova este gata să se retragă din centrala nucleară Zaporojie, pe care trupele ruse au preluat controlul la începutul unui război de amploare. Conform planului Kremlinului, se presupune că centralele nucleare pot fi transferate fie la Kiev, fie la AIEA.

UPDATE Ziarul„ Kommersant”, citat de Sky News, a relatat că Disney Channel va înceta să mai emită în Rusia începând cu 14 decembrie. Acesta va fi înlocuit de un nou canal pentru copii, numit Solntse, care înseamnă "soare" în limba rusă. Walt Disney Company nu a comentat acest anunţ.

UPDATE Bombardiere rusești cu capacități nucleare ar fi fost observate în raza de acțiune a frontierei ucrainene, informează dnyuz.com.

UPDATE Rusia s-a declarat vineri "indignată" din cauza declaraţiilor Franţei potrivit cărora ea a început să lucreze cu parteneri europeni şi ucraineni la crearea unei instanţe speciale care să judece crimele comise de ruşi în Ucraina, calificând poziţia Parisului drept ipocrită, potrivit EFE.

UPDATE "Concluzia : Putin și Rusia au pe conștiință peste 150.000 oameni morți în 10 luni, cel mai grav bilanț de victime în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Și pagube ce se apropie de jumătate de trilion de dolari", conchide realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor, potrivit Antena3.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că a început negocierile cu Germania privind transferul sistemelor de apărare aeriană Patriot în Ucraina. „Am început negocierile cu Germania pe această temă”, a spus Kuleba, într-un interviu pentru Polsat News, preluat de UNIAN, „am ridicat aceste probleme cu Statele Unite, care au tehnologia Patriot. De asemenea, folosesc reuniunile ministeriale ale NATO şi OSCE pentru a discuta cu toţi cei care ne pot ajuta cu privire la aprovizionarea cu sisteme Patriot către Ucraina”, scrie Mediafax.

UPDATE Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei. "De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene - Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor" - a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.

UPDATE Companiile care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei riscă amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri la nivel mondial, conform propunerilor înaintate de Comisia Europeană.

UPDATE Fostul ofițer al CIA și al Agenției de Securitate Națională (NSA) din SUA, Edward Snowden, a intrat în posesia pașaportului rusesc, a declarat avocatul său, Anatoli Kucerena, pentru Agenţia de presă Interfax, relatează Rador.

UPDATE Scrisorile-capcană trimise în ultimele zile unor ambasade în Spania şi unor politicieni spanioli importanţi erau fabricate artizanal, potrivit media locale, informează dpa. Autorităţile spaniole nu au furnizat informaţii despre potenţial suspecţi, totul în contextul în care Ucraina a acuzat direct Rusia că se află în spatele acestor bombe.

UPDATE Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut puternic în ultima vreme, în condițiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creșterea cererii de gaze și va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze rusești, transmite Bloomberg. La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile la gaze au crescut joi chiar și cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni. În jurul orei 10.05 a.m., cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră, arată Agerpres.

UPDATE "Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, relatează Agerpres, care citează Reuters şi France Presse. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el. Potrivit Kremlinului, Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, notează Realitatea.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţă cercetarea penală, în calitate de suspect, a unui fost lider al eparhiei Kirovohrad din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

UPDATE Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat vineri, la Alba Iulia, că România nu mai trebuie să finanţeze „nici măcar cu un leu” guvernul de la Chişinău și susține că s-au alocat „prea multe fonduri” pentru refugiaţii ucraineni. 

UPDATE Moscova are informații că antreprenori americani ar ajuta Kievul să pregătească provocări cu arme chimice în Ucraina, sub steag fals, susține reprezentantul permanent al Rusiei la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Alexander Shulgin, citat de agenția rusă de stat Tass.

UPDATE Scrisorile-capcană trimise în ultimele zile unor ambasade şi unor politicieni spanioli importanţi sugerează o legătură între aceste dispozitive şi Rusia, mai ales dacă sunt luate în calcul ţintele vizate, scrie Politico Europa. Între timp, au apărut detalii despre felul în care acestea au fost fabricate.

UPDATE Experții militari sunt de părere că Rusia plănuia să preia Ucraina în 10 zile, dar acest plan a eșuat din cauza secretului excesiv și a slabei pregătiri a rușilor. Conform unui raport realizat de Institutul Forțelor Regale Britanice (RUSI, experții militari Jack Watling și Nick Reynolds, fostul consilier al ministrului Apărării al Ucrainei, membru corespondent al RUSI Oleksandr Daniliuk și fostul comandant al Forțelor de asalt aerian ale Ucrainei Mikhailo Zabrodskii, planul Rusiei era să invadeze Ucraina apoi, să ocupe și să anexeze țara până în august 2022, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului german Olaf Scholz în timpul unei convorbiri telefonice că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”. El a denunțat de asemenea poziţia „distructivă” a Occidentului care sprijină Kievul şi a îndemnat Berlinul să-şi regândească abordarea, informează AFP şi Reuters, potrivit Spotmedia.

UPDATE Planul lui Vladimir Putin de a face din Turcia un hub pentru gazul rusesc ar putea permite Moscovei să-şi mascheze exporturile cu combustibil din alte surse. Dar acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a-i convinge pe europeni să cumpere, au spus analiști şi surse citate de Reuters. Rusia a furnizat 40% din necesarul gazelor din Uniunea Europeană până când Moscova a trimis, pe 24 februarie, zeci de mii de militari în Ucraina, în ceea ce ea numeşte o ”operaţie militară specială”.

UPDATE Alertă aeriană și explozie în orașul Dnipro. Presa din Ucraina susțin că apărarea antiaeriană a funcționat, dar a urmat o deflagrație la sol, urmată de un stâlp de fum.

UPDATE Rusia se pregătește pentru un nou atac masiv cu rachete asupra orașelor ucrainene. Asta arată imaginile din satelit ale mai multor baze aeriene rusești, potrivit publicației britanice Sky News, care citează un expert militar.

UPDATE Un cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori a scris că Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el, fapt care subliniază faptul că Moscova are probleme mari în a controla spațiul informațional rusesc, în ciuda cenzurii aplicate și a închiderii unor platforme precum Facebook sau Twitter, notează HotNews.

UPDATE Pentagonul investeşte 430 de milioane de dolari pentru producţia de noi HIMARS, rachetele care au schimbat cursul invaziei Rusiei în Ucraina. Contractul a fost semnat cu gigantul american din industria de apărare Lockheed Martin pentru fabricarea de sisteme suplimentare de artilerie cu rachete de mare mobilitate (HIMARS) pentru nevoile armatei americane şi ale partenerilor internaţionali, a anunţat Pentagonul, potrivit Mediafax.

UPDATE Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei a anunțat public că Rusia se pregătește pentru un al doilea val de mobilizări în țară. „Planul”, a fost devoalat Anton Gerashchenko pe Twitter, și „este acela de a trage 500.000-700.000”, deoarece cei 300.000 inițiali adunați în septembrie au fost deja uciși, răniți sau demoralizați.

UPDATE Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” conținând ochi de animal, a afirmat Kievul, după ce în Spania au fost primite „scrisori-bombă”, potrivit Sky News.

UPDATE Un avion de luptă MiG-31 s-a prăbușit vineri în regiunea Primorski, din Estul îndepărtat al Rusiei, la puțin timp după decolare, informează agenția oficială rusă Tass. Avionul este un interceptor de luptă supersonic cu rază lungă de acțiune, care poate fi echipat inclusiv cu noile rachete hipersonice Kinjal, folosite inclusiv în războiul din Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi că Ucraina va limita activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul său şi va pune în discuţie statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, informează AFP.

UPDATE Un bloc de locuinţe din raionul Ciuhuiv, regiunea Harkiv, a fost bombardat de ruşi, în seara de 1 decembrie – transmite radiodifuzorul public Suspilne. Potrivit secretarului de presă al departamentului regional al Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgență, Evhen Vasilenko, atacul a avut loc în localitatea Kluhino-Başkirivka, iar o femeie a fost rănită.

UPDATE Guvernele Uniunii Europene au convenit joi, în mod provizoriu, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare - o idee a Grupului celor șapte națiuni (G7) - cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

UPDATE SUA colaborează cu unele ţări din Orientul Mijlociu pentru a transfera o serie de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, a declarat directorul general al Raytheon Technologies, Greg Hayes, într-un interviu acordat Politico.

UPDATE Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut vineri un bilanţ "foarte sincer" al capacităților Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa "nu este suficient de puternică" să stea singură în faţa Moscovei. În vizită în Australia, lidera ţării candidate la aderarea la NATO a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

UPDATE Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a primit, joi, pe preşedintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, dând startul unei vizite oficiale de stat menite să consolideze relaţia dintre SUA şi Franţa. În timpul conferinței de presă comune organizate de cei doi șefi de stat, Biden a declarat că „retragerea forțelor rusești din Ucraina este o condiție fundamentală pentru a pune capăt conflictului”, adăugând că nu are deocamdată planuri de a căuta un contact cu Putin. „Dacă și când va demonstra cu bună credință că este dispus să negocieze încheierea războiului și în urma unor consultări adecvate cu aliații din NATO, voi fi gata să vorbesc cu el: între timp, este crucial să continuăm să sprijinim Ucraina”, a declarat președintele american.

UPDATE Rusia a testat vineri o nouă rachetă destinată sistemului său de apărare antirachetă, informează Reuters, care citează un anunţ al Ministerului rus al Apărării. Șoigu a spus că testul a fost efectuat cu succes.

UPDATE Un punct de infrastructură a fost lovit în urma unui atacul al Rusiei asupra orașului Zaporojie, la începutul zilei de 2 decembrie, a informat primarul interimar Anatoli Kurtev, pe Telegram.

UPDATE Șeful auto-proclamatei Republici Donețk (RPD), Denis Pușilin, afirmă că forțele rusești continuă să avanseze spre Avdeevka, în Donețk, în vestul Rusiei.

UPDATE Italia a plasat joi în administrarea provizorie a statului o rafinărie a Lukoil pentru a evita închiderea acesteia şi pentru a garanta continuitatea aprovizionării naţionale cu energie.

UPDATE Retragerea personalul militar rus din poziții mai apropiate de linia frontului din regiunea Zaporojie are loc pentru a reduce impactul atacurilor ucrainene în creștere asupra concentrațiilor de personal și echipamente ruse, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în ultimul său raport despre situația de pe front. „Retragerea dintr-o poziție critică poate sugera că forțele ruse nu pot apăra întreaga linie a frontului în regiunea Zaporojie și acordă prioritate unor locuri unde să concentreze forțele”, a constatat organizația americană.

UPDATE Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat o anchetă privind activitățile ramurii Bisericii Ortodoxe legate de Rusia, a declarat Zelenski. Acesta a spus că ancheta va analiza dacă ramura moscovită a bisericii are dreptul de a funcționa într-unul dintre cele mai sfinte locuri din Ucraina - complexul Pecersk Lavra din Kiev. „Trebuie să creăm condiții pentru ca nicio entitate dependentă de statul agresor (Rusia) să nu poată manipula ucrainenii și să slăbească țara din interior", a afirmat Zelenski.

UPDATE Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost uciși de când Rusia le-a invadat țara în februarie, a declarat joi un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP. „Avem estimări oficiale de la statul major (...) Acestea variază între 10.000 (...) și 13.000 de morți", a spus Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii lui Zelenski, la postul de televiziune ucrainean Channel 24.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului. Președinta Comisiei Europene a șters ulterior înregistrarea video de pe pagina sa de Twitter.

Război în Ucraina, ziua 280: Bombă la Ambasada Kievului din Spania și reuniune NATO în România. UE va înființa un tribunal special
Război în Ucraina, ziua 281: Starea de urgență, prelungită în R. Moldova. Zelenski anunță când se va încheia războiul

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 01:00

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram