/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul

missing
26 martie 2023, ora 21:30

Un depozit cu peste 20 de mii de tone de muniții sovietice, păstrate pe teritoriul necontrolat de autoritățile moldovenești, a revenit în atenția publică în contextul războiului din Ucraina. 

Care ar putea fi efectul unei explozii la Cobasna? Reporterul CUTIA NEAGRĂ PLUS a consultat documente secrete, a obținut mărturii de la experți care au inspectat armamentul și a făcut investigații la fața locului. 

După două decenii în care rezultatele inspecțiilor la Cobasna au fost ținute în taină, reporterul Cutiei Negre a reușit să găsească o persoană care a avut acces în interiorul unității militare păzită de Grupul Operativ de Trupe Rusești. William Hill a fost șef al Misiunii OSCE în Moldova între 1999 și 2006, iar actualmente este profesor de strategie și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare din Washington.

William Hill, șef al Misiunii OSCE în Moldova (1999-2006) (dreapta) și președintele R. Moldova, Vladimir Voronin (2001-2009), (stânga). Arhiva lui William Hill  

„Când am fost acolo, în primul rând, erau doar muniții. Am văzut multe speculații, în principal din presa rusă. Aceasta are scopuri să nu informeze, ci mai curând să sperie oamenii. Oricum, era o bază mare, care nu se deosebea de teritoriul din jur. Erau doar muniții”, a spus William Hill.

„Nu erau arme, nu erau tancuri, nici artilerie, doar muniții. Toate erau depozite sub pământ, în buncăre, era o cantitate enormă de muniții. Cutii, majoritatea erau depuse în lăzi de lemn, avem imagini din acea vreme. Foarte multe lăzi în multe buncăre”.

„Nu erau arme, nu erau tancuri, nici artilerie, doar muniții”

„În 2003, OSCE a insistat și a inspectat în timp ce rușii au transportat jumătate din muniții. Și totul a fost dus în Rusia. Au fost ce era împachetat în Cobasna și am verificat apoi încărcătura la destinație, în Rusia. Și am putut să comparăm ce a fost încărcat în Cobasna și ce a fost descărcat în Rusia. Toate acțiunile rușilor erau inspectate de ucraineni. Deoarece, chiar și atunci, în 2003, ucrainenii erau oarecum îngrijorați de armele care tranzitau teritoriul lor”.        

Cantitatea exacta evacuată în Federația Rusă: în 2001 - 3%, în 2002 - 6%, în 2003 - 39%, în 2004 - 2%. Cantitatea rămasă în buncăre constituie 20.887 tone (50%)

Potrivit Misiunii OSCE în Moldova, aproximativ 20 de mii de tone de muniții au fost retrase în perioada 2001-2004 în Rusia. Unul dintre actorii principali ai acestui proces a fost ex-ministrul pentru Reintegrare Vasile Șova, care a participat la discuțiile cu partea rusă începând cu 1994.

„Probabil, știți și dvs. că au fost perioade în care procesul de negocieri a înaintat cu succes, în 2002-2003”, Vasile Șova. „Ultima garnitură a plecat în februarie 2004, când aproape jumătate de muniții au fost evacuate în Federația Rusă. După asta, a urmat o pauză lungă”.  

Conform informațiilor oferite de OSCE, cele aproximativ 21 de mii de tone au mai rămas la Cobasna, satul cu aproximativ 1.000 de locuitori situat la granița cu Ucraina. Armamentul este păzit de 1.500 de militari ruși considerați ilegali pe teritoriul Republicii Moldova. 

Transportarea armelor în Rusia. William Hill: „Au fost ce era împachetat în Cobasna și am verificat apoi încărcătura la destinație, în Rusia. Și am putut să comparăm ce a fost încărcat în Cobasna și ce a fost descărcat în Rusia. Toate acțiunile rușilor erau inspectate de ucraineni”

Începând cu 1992, autoritățile de la Chișinău au solicitat fie în discuții directe, fie de la tribunele diferitor instituții internaționale retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse și a armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

De partea cealaltă, Kremlinul și Tiraspolul consideră trupele ruse ilegale de la Cobasna drept pacificatori și o garanție a păcii pe Nistru.

„Știm că în zona de securitate este un contingent al Federației Ruse. Pentru a schimba contingentul [pentru a face rotația]”, a spus Oleg Beleakov, delegatul Tiraspolului la Comisia Unificată de Control. „Primul batalion trebuie să plece la Tiraspol, iar celălalt să intre în zona de securitate. Și de unde se al doilea contingent? Anume din GOTR, unde are loc instruirea militarilor pacificatori. Deci, el se numește GOTR, contingent de pacificatori sau nu, dacă își direcționează militarii săi în zona de securitate pentru îndeplinirea funcțiilor de pacificare?”

Cum are loc rotația contingentului rus în Zona de Securitate?

Războiul din Ucraina a provocat de asemenea temeri că depozitul ar putea fi aruncat în aer – fie accidental de o rachetă rătăcită, fie în mod deliberat printr-un act de sabotaj al Ucrainei sau al Rusiei. Oamenii de știință din Moldova susțin că o explozie în lanț a depozitelor ar putea egala forța bombei atomice aruncate asupra orașului japonez Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Academicianul Gheorghe Duca a condus în 2005 un grup de savanți bine-cunoscuți atât în Moldova, cât și la nivel internațional, care au efectuat calcule în baza informațiilor furnizate de Serviciul de Informații și Securitate despre cantitatea și tipurile de muniții observate în unitatea păzită de Grupul Operativ de Trupe Ruse.

„Noi am avut informații din două surse. O sursă a fost SIS-ul, cu care noi colaboram pentru că era dispoziția președintelui. Și altă sursă erau cei din Transnistria, unde eu, prin intermediul unor colegi, cunoscuți de-ai mei, am avut contacte directe cu cei care erau acolo și știau situația militară și situația la depozite”, a spus Gheorghe Duca.

„Și noi atunci am format o echipă. Din această echipă am făcut parte eu, în calitate de chimist, președinte al Academiei, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, un fizician, răposatul Valeriu Canțer, un biolog, și un matematician, fostul rector al Universității de Stat din Tiraspol, Mitrofan Ciobanu, academician”.

„Noi am început să vedem acest explozibil, eu, în calitate de chimist, care mă ocup de cinetică, procesele rapide și explozibile… Am calculat până unde ar ajunge acest val de explozie, care a fost calculat în conformitate cu diferite ecuații matematice, chimice, fizico-chimice. S-a calculat și adâncimea acestei explozii și raza. Și undeva în jurul a patru-cinci kilometri nu ar rămânea nicio vietate”.

Trasportarea armelor în Rusia  

Cutia Neagră publică în premieră datele științifice complete privind consecințele unei posibile explozii în lanț a munițiilor depozitate în Transnistria.

Conform concluziilor studiului, pe o rază de 500 de metri, explozia ar putea fi fatală pentru populație. Pe o rază de 800 de metri, deflagrația ar putea provoca leziuni pulmonare la locuitorii din zonă. Pe o distanță de un km ar putea provoca distrugerea completă a locuințelor. Pe o rază de 1.5 km ar putea deteriora casele într-un grad avansat, imposibil de reparat. Imobilele ar putea să rămână locuibile, dar ar putea să fie grav avariate la o distanță cuprinsă între 4.5 și 9 km. O explozie de la Cobasna ar putea sparge geamurile pe o rază de până la 20 de kilometri și ar putea provoca vibrații la sol la o distanță de 100 kilometri, ceea ce înseamnă că deflagrația ar putea să se simtă până la Peresecina.

„Munițiile sunt vechi și ceva ar putea să se întâmple”

Fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, estimează că prezența unei cantități atât de mari de muniții vechi într-un singur loc reprezintă un pericol fizic pentru populația din zonă.

„Munițiile astea stau acolo și devin tot mai vechi. Cel mai mare pericol, în opinia mea, la acel timp, în 2003, și acum, cel mai mare pericol este că, printr-un accident, pentru că munițiile sunt vechi și ceva ar putea să se întâmple”, a spus William Hill. „De exemplu, unul dintre buncăre ar deveni nesigur, ar putea ar fi o explozie destul de mare. Au fost foarte multe explozii de la sfârșitul Războiului Rece”.

Zona care ar putea să fie afectată de o eventuală explozie a depozitelor de la Cobasna conform estimărilor OSCE

Locuitorii satelor ucrainene de lângă Cobasna nu se tem de o confruntare fizică cu soldații Grupului Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, ci mai curând de o deflagrație a depozitelor de muniții situate în imediata apropiere.

Serghei Palamarciuk este primarul localității Malîi Kuialnik, raionul Podilsk, din nordul regiunii Odesa. Satul este amplasat la 50-60 de kilometri de Cobasna. Aviația rusă a distrus întreaga infrastructură a unității antiaeriene din acest sat la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, omorând peste 20 de soldați, bărbați și femei.

Am discutat cu alesul local în toamna anului 2022. Serghei Palamarciuk spunea atunci că localnicii sunt îngrijorați de o deflagrație a munițiilor din Transnistria, amintindu-și de exploziile provocate de distrugerea armamentului în perioada 2001-2004.     

„Cel mai mare pericol ar fi să nimerească în depozite o rachetă și vor fi explozii. Iar de ruși, acolo nu se teme nimeni”, a spus Serghei Palamarciuk. „Și, mai mult, rușii înșiși nu vor să lupte. Acei ruși care se află aici. – Din ce am înțeles, acolo sunt mai mulți transnistreni decât ruși. Numai ofițeri. - Ofițeri, probabil... Chiar și ofițerii ruși care sunt acolo nu sunt băieți proști. Ei doar înțeleg... Dar vor începe să lupte, mai bine să se împuște acolo pe loc, în Transnistria”.    

Spre deosebire de îngrijorarea localnicilor ucraineni, șeful administrației Cobasna, Leonid Ivanovici Kuratov, nu se teme de o explozie.

Această localitate de o mie de locuitori iese în evidență față de altele din regiune. Spre deosebire de satele vecine, Cobasna are drumuri asfaltate și case îngrijite. Acest lucru se datorează faptului că unitatea militară GOTR sprijină financiar autoritățile locale. Din motive de securitate pentru echipa de jurnaliști, nu am reușit să filmăm sătucul cu un regim de securitate deosebit de înalt, iar discuțiile avute cu primarul de Cobasna le-am înregistrat audio.

Cobasna. Foto: Ilie Gulca

„Ei lucrează acolo, au salarii bune”

Leonid Ivanovici Kuratov este convins că unitatea militară rusă și depozitele de muniții din satul său sunt singurele lucruri care țin în viață așezarea.

„Oamenii nu se tem pentru că acesta este locul lor de lucru. Ei lucrează acolo, au salarii bune...”, a spus Kuratov. „Dacă nu ar fi această unitate militară, satul ar fi murit deja, a îmbătrânit lumea. Oamenii lucrează în unitatea militară, au salarii, atitudinea față de ei este umană. Probleme nu sunt... - Și câți săteni lucrează în unitatea militară?  - Este o informație secretă...”

Conform unei decizii a Curții Constituționale a Republicii Moldova din 2017, circa 70 de procente din comandamentul unității militare a Grupului Operativ de Trupe Ruse staționat la Colbasna – inclusiv depozitul de muniții – este constituit din locuitori din Rîbniţa și Cobasna, și 100 de procente din personalul tehnic al depozitului de la Cobasna – șefi de depozite, tehnicieni, mecanici – îl constituie locuitorii regiunii. Această decizie a Curții Constituționale a fost emisă la sesizarea unui grup de deputați liberali care au cerut Curții să explice dacă este respectat principiul de neutralitate al Republicii Moldova prin dislocarea pe teritoriul statului a trupelor militare ale unei țări străine.

Locuitorii din Cobasna și cei din satele de peste granița ucraineană Domnița și Stanislavka din raionul Podilsk au avut până la război o relație foarte strânsă. Totul s-a schimbat după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Grănicerii ucraineni au săpat un șanț de-a lungul segmentului de frontieră cu Transnistria.

„Ce frumos am trăit noi”

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a transformat șanțul săpat în 2014 într-o prăpastie adâncă umplută cu ură.    

Leonid Ivanovici Kuratov este nostalgic după perioada în care sătenii din Cobasna mergeau să își vadă rudele din satele ucrainene și îi acuză pe americani, vorba lui, că i-a schimbat pe ucraineni din rădăcini.

„Ce frumos am trăit noi... Ce au făcut americanii ăștia!...”, a spus nostalgic Kuratov. „Pur și simplu, i-au schimbat pe oameni din rădăcini, i-au schimbat pe ucraineni din rădăcini. Cum au ajuns în starea asta? Ce s-a întâmplat cu ei? I-au zombat! Iată acum și pe moldoveni îi trag în NATO. Care, NATO?! În Europa, veți ajunge în... !”

De cealaltă parte, primarul satului Malîi Kuialnik, Serghei Palamarciuk, explică atitudinea localnicilor din satele ucrainene de la granița cu Transnistria prin caracterul regimului prorus secesionist de la Tiraspol.  

„Nu i-a zombat nicio Americă pe locuitorii acestor sate de hotar”, a spus Serghei Palamarciuk. Ei înșiși au înțeles că situația s-a înrăutățit, pentru că teritoriul Transnistriei este ocupat de trupele rusești și că locuitorii Transnistriei sunt implicați cumva în această acțiune negativă care au loc acum. Da, acum în Transnistria este liniște”.

„Nu vor fi probleme extraordinare acolo. Singurul pericol este existența acestor muniții în aceste depozite din Cobasna. Iată ce ne îngrijorează. Nu există pericol fizic din partea Transnistriei. Aici la noi stau detașamente de grăniceri, noi nu ne temem de o confruntare fizică”.

Totuși, cât de real ar fi ca una dintre părțile beligerante implicate în războiul din Ucraina să detoneze depozitul de la Cobasna? Si ce soluții nepericuloase există pentru a scăpa de miile de tone de muniții păstrate în regiunea transnistreană?

Vara trecută, Ucraina a atacat zeci de depozite de muniții rusești în Donbas, folosind rachete Himars furnizate de SUA pentru a lovi ținte în spatele liniilor frontului.

„Transnistria este un cancer pentru Moldova”

Un atac masiv ucrainean asupra a ceea ce este oficial teritoriul Moldovei, o țară prietenă, ar fi greu de justificat. Probabilitatea ridicată a victimelor civile ar trebui să acționeze ca un alt factor de descurajare, deoarece ar putea pune în pericol sprijinul diplomatic și militar occidental de care depinde Ucraina. Întrucât Cobasna se află la doar doi kilometri de granița cu Ucraina, explozia va avea cu siguranță un impact și asupra civililor ucraineni.

„Evident, Transnistria este o potențială amenințare pentru întreaga regiune, în primul rând, pentru Moldova și de asemenea pentru Ucraina”, a spus Anton Gherașcenko, consilier la MAI al Ucrainei, în iunie 2022. „Acolo sunt depozite militare, care pot să fie distruse foarte ușor în caz de necesitate. Transnistria este un cancer pentru Moldova și o problemă pentru Ucraina. Dacă poporul moldovenesc, Parlamentul, Președinția va decide să restabilească integritatea teritorială și va avea sprijin în acest sens, au dreptul să o facă”.    

Cel mai mare pericol pentru Cobasna poate proveni din cea mai prozaică dintre amenințări – o explozie accidentală.

Preocupări similare au fost evidențiate într-un raport OSCE, în urma vizitei ambasadorilor din noiembrie 2006 la Cobasna – ultima inspecție a unei echipe internaționale. Raportul spunea că nu există un inventar exact al munițiilor, în timp ce păstrarea acestora ar putea fi afectată de modul în care au fost depozitate.

În cazul în care Cobasna iese nevătămată din război, experții spun că munițiile ar trebui distruse la fața locului, mai degrabă decât să fie transportate în Rusia.

Condițiile de păstrare a munițiilor

Generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Stoian, a executat din 1992, până în 2008 misiuni de deminare și de distrugere a obiectelor explozibile de pe teritoriul Republicii Moldova și din zone de conflict din strănătate.

„Dacă se dorește de executat acest lucru, trebuie făcut”, a spus Vitalie Stoian. „Dacă se va stabili că această muniție nu poate fi trasportată pe cale feroviară, aeriană, în afara Republicii Moldova, ar fi periculos, ceea ce este adevărat, și trebuie dezasamblat, cu cât mai repede începem, cu atât mai repede terminăm acest lucru”.

„Și în primul rând, ar trebui stabilit ce tipuri, ce categorii de muniții, câți ani respectiv are și se face prin două metode de regulă. Prima varianta testări chimice și a doua prin exetarea focului prin țeava tunului pentru a afla dacă este posibil să fie folosită”.

„Cum văd și cum ați relatat dvs. că are un termen de mare, ar fi logic, să fie distrusă prin metoda mecanică, ori explozibilă, ceea este foarte simplu. Dacă este posibil de transportat această muniție la un centru de instruire, acolo se distruge prin metoda explozibilă ori prin metoda mecanică, se dezasamblează, se scot focoasele dacă sunt instalate respectiv și extrage și substanța explozibilă”.

„Desigur, metoda explozibilă e mai puțin dorită din punct de vedere al ecologiei. Metoda mecanică este mai eficientă, dar mai costisitoare și ar dura o perioadă mai lungă. Întrucât distrugerea la fața locului este un proces costisitor și complex, Moldova ar trebui să înceapă să se pregătească pentru aceasta prin convocarea unei conferințe a țărilor și organizațiilor dispuse să contribuie, potrivit lui Sergiy Gherasimciuk, director executiv adjunct al Centrului de Politică Externă, Ukrainian Prism, de la Kiev.

„O parte din ele nu mai pot fi evacuate”

Conform unor documente ale Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, fostul ministru de Reintegrare, Vasile Șova, îi spunea în 2007 ambasadorului SUA la Chișinău că singura cale de soluționare a problemei munițiilor este evacuarea lor. În opinia lui, utilizarea lor pe loc ar presupune distrugerea a sute de rachete pe zi și ar dura o perioadă îndelungată. Astăzi, Șova și-a schimbat părerea.

„Trebuie să spun că a fost o perioadă în care Chișinău insista pe evacuarea munițiilor și trupelor ruse. A trecut foarte mult timp. Acum suntem în 2023”, a spus Șova. „Munițiile nu au devenit mai noi. Experții spun că o parte din ele nu mai pot fi evacuate, de aceea, este necesară distrugerea lor. Pentru a stabili un program și rezolvarea acestor probleme trebuie reluate negocierile”.        

„Va trebui să fiți precauți”

Fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, a relatat că, în 1999-2006, deși se vorbea că evacuarea munițiilor în Rusia ar putea dura mulți ani, până la urmă, transportarea celor 21 de mii de tone a luat doar șase luni. 

„Am auzit opinii diferite despre cât de repede și cât de dificil ar putea să distrugi unele muniții în Cobasna”, a spus Hill. „Și răspunsul adevărat este că, într-adevăr, o parte din ele ar putea să fie periculoase. Va trebui să fiți precauți, dar noi nu știm exact cât va costa și nu știm cât de repede ar putea să fie. Dar cu certitudine, OSCE, sprinit de un fond voluntar, ar putea-o face, ar putea-o duce până la capăt”.

Secretarul de stat de la Ministerul Apărării, Valeriu Mija, a declarat pentru Cutia Neagră că întreține discuții permanente atât cu partea rusă, cât și cu omologii lor ucraineni pentru a preveni o dramă și o catastrofă ecologică.

„Noi tratăm această problemă profesionist”, a spus Valeriu Mija. „Cunoaștem relativ situația prin anumite informații pe care le primim de la colaboratorii noștri, inclusiv avem consultări de lucru cu reprezentanții Federației Ruse, inclusiv la Comisia Unificată de Control, Comandamentul Militar, unde se discută despre depozitul de la Cobasna. Suntem în dialog cu partenerii noștri din Ucraina pentru ca situația să nu fie escaladată în jurul depozitului de la Cobasna”.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de  copii
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de copii
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Gheorghe. De ce în această zi se caută comori: Tradiții și obiceiuri

missing
06 mai 2024, ora 13:15

În fiecare an pe 6 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântul Gheorghe, care marchează adevăratul început al primăverii. În viziunea populară sărbătorile sf. Gheorghe și sf. Dumitru determinau anotimpul anului. La sf. Gheorghe începe anotimpul cald, iar la sf. Dumitru - cel rece. Potrivit legendei, acești doi sfinți „poartă cheile anotimpului la brâu, păstrându-le cu sfințenie”.

În popor, în perioada acestor două sărbători se obișnuește să se facă împrumuturi de bani, se închiriază loturi de pământ, se tocmesc ciobanii etc. De aici și proverbul „sf. Gheorghe tocmește și sf. Dumitru plătește”.

În ajunul zile de sf. Gheorghe stâlpii porților se împodobesc cu brazde de iarbă în care sunt înfipte crenguțe de salcie. Pe timpuri, crengi verzi se puneau și la grajdurile animalelor. Aceste brazde și crengi unii le păstrau tot anul și le foloseau împotriva bolilor și în scopul protejării animalelor de forțele rele.

În concepția populară, ajunul sf. Gheorghe se consideră un timp primejdios, deoarece cu venirea întunericului și până la primul cântat al cucoșului, prin gospodării bântuie duhuri rele care iau mana animalelor, îndeosebi a vacilor. De aceea în noaptea spre sf. Gheorghe animalele necesită pază atentă și grijulie.

Conform tradiției, în ajunul sf. Gheorghe se face așa numitul „foc viu”. În taină se aduc lemne și se aprind într-un mod special – frecând două lemne unul de altul.

În jurul focului se strâng flăcăii care organizează diferite jocuri și sar peste foc. Când focul se stinge, fiecare ia câțiva cărbuni și venind acasă afumă cu ele animalele.

În trecut, de ziua sf. Gheorghe se mai practică încă un obicei – căutarea comorilor. De fapt se spune că comorile sunt căutate: la Paște, sf. Gheorghe, Ispas, Duminica Mare, Ioan Botezătorul. Se credea că în aceste zile comoara „se aprinde” și luminează, indicând locul unde se află. Erau cunoscute multe modalități de căutare a comorilor, dar în caz când se găsea și se lua comoara obligatoriu era să lași în acel loc câteva monede sau alte obiecte, pentru ca căutătorul să nu fie omorât de către duhurile rele ce o păzeau.

De ziua Sf. Gheorghe sunt legate și multe alte tradiții

Ca și la alte sărbători se dă de pomană de sufletele morților, în care intră ulcioare noi cu lapte sau brânză, colac și lumânare.

În ajunul sf. Gheorghe se sărbătorește și ziua ciobanilor – „alesul”. Pe imaș se alege locul stânii și a tuturor anexelor acesteia. De fapt, „alesul” semnifică începutul sezonului de primăvară-vară, când se strâng oile la stână și se separă mieii și iezii de oi și capre. Pentru ca forțele rele să nu ia mâna oilor acestea trebuie mulse până la amurg. În timpul nopții ciobanii cântă la diverse instrumente, astfel alungă forțele rele protejându-le . Dacă „alesul” cade în zi de post nu se mănâncă de frupt ci numai pește și pâine, în restul zilelor sunt organizate petreceri la care se servesc bucate din carne, ouă etc. Vinul se servește cu urări de sănătate penttu ciobani și animale.

În sărbătorirea zilei sf. Gheorghe, este evidentă îndeletnicirea tradițională a  moldovenilor  - creșterea animalelor.

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram