/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum arată vila de poveste a ex-ministrului Jizdan, vizată în dosarul de îmbogățire ilicită

19 iunie 2023, ora 08:17

În ediția de săptămâna trecută am lansat o serie de investigații dedicate dosarelor de imbogățire ilicită pornite în ultimii trei ani de procurorii moldoveni. Din 2019 și până în prezent, sub anchete, în astfel de dosare, au ajuns peste o sută de foști demnitari, dar niciunul încă nu a fost condamnat. Ce se întâmplă cu aceste cauze penale, dar și cu cei vizați în ele? 

Duminica trecută v-am arătat despre viața de lux pe care o duce în continuare fostul deputat Constantin Țuțu, cercetat pentru îmbogățire ilicită, cum a evoluat dosarul fostului șef de la SIS Vasile Botnari, dar și cel al fostului oligarh Vlad Plahotniuc. Continuăm seria de investigații, cu fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Cum a ajuns pe linie moartă și dosarul lui Andrian Candu, aflați la Cutia Neagră PLUS.

Satul Molovata, raionul Dubăsari, o cunoscută locație pitorească pe malul Nistrului. Aici și-a ales loc de vilă și Alexandru Jizdan, ex-ministru al Afacerilor Interne și fost deputat al Partidului Democrat. Proprietatea fostului demnitar se întinde pe 28 de ari de teren și se vede că a fost amenajată după un proiect de design de landsaft. Teritoriul este doldora de arbuști și de flori, iar fâșiile de gazon din ogradă sunt combinate perfect cu porțiunile acoperite cu pietriș decorativ.  Potrivit experților din domeniu, o astfel de amenajare ar putea costa câteva zeci de mii de euro.

În ogradă a fost amenajată și o piscină, iar de acolo o alee pavată coboară direct la Nistru. Lângă trotuar este construit un spațiu special unde poate staționa o motocicletă de apă sau o barcă pentru distracția proprietarilor și a oaspeților vilei.

Proprietatea familiei Jizdan este înconjurată de un gard din beton. Iar alături de acesta, pe tot perimetrul terenului, au fost plantați zeci de arbuști. Accesul în curte se face printr-o poartă automatizată, monitorizată non-stop de camere video.  

În partea laterală a gospodăriei, lângă piscină se află o construcție care pare a fi o „zonă barbecue” de tip închis. Pe acoperiș sunt vizibile mai multe coșuri de ventilare și de fum.

Casa familiei Jizdan de la Molovata nu este una tradițională, ci o construcție modulară, cu finisaje scumpe la fațadă. Astfel de construcții sunt în trend în ultimii ani. Prețul unui metru pătrat la companiile specializate pornește de la 450 de euro și ajunge la 700 de euro, în funcție de dotări.

Imobile pe malul Nistrului, cumpărate cu 34 mii lei

Vila a fost construită în locul unei case vechi pe care familia Jizdan a cumpărat-o în anul 2018. Potrivit declarațiilor de avere, fostul demnitar ar fi plătit doar 34 de mii de lei pentru 28 de ari de teren pe malul Nistrului, o casă și câteva construcții accesorii pe care le-a demolat.

La 29 iunie 2022, mascații de la SIS și procurorii de la Cauze Speciale au dat buzna acasă la Alexandru Jizdan. Atunci, au fost reluate cercetările într-o cauză penală de îmbogățire ilicită, clasată anterior.  

În timpul urmăririi penale, în septembrie 2022, a fost pus sechestru pe vila lui Jizdan din Molovata. Asta însă, aparent, nu l-a împiedicat să continue să investească în imobilul aflat sub interdicție.

La finele lunii mai 2022, cu puțin timp înainte de perchezițiile procurorilor, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au filmat proprietatea familiei Jizdan. Atunci, o parte din ogradă nu era amenajată. Pe teritoriu erau grămezi de pământ și mormane de plăci de pavaj. Astăzi, vila este aproape gata și arată ca-n poveste.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Alexandru Jizdan a calificat dosarul penal deschis pe numele său drept o răfuială politică și ne-a oferit un comentariu scurt vizavi de construcția vilei.

Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne:  - Eu lucrări de construcție după ce s-a pornit dosarul nu am efectuat acolo. În momentul în care  s-a intrat cu percheziții acolo tot era exact așa cum vedeți acum, cu aceste plante cu tot. Mai multe lucrări acolo nu s-au efectuat.

Reporter TV8:  - Cât ați investit în acea vilă ați putea să ne dezvăluiți?

Alexandru JIzdan: - Asta e altă istorie deja. Urmează ca eu cu chestiile astea să-mi prezint poziția deja la Procuratură.

În registrul bunurilor imobile de la Cadastru, noua vilă a familiei Jizdan nu se regăsește. Deși au fost demolate, în actele cadastrale figurează în continuare vechile construcții pe care acesta le-a cumpărat în 2018.

Expertiza construcțiilor - problema procurorilor

Vorbind la general despre casele neînregistrate la Cadastru, procurorul general interimar afirmă că astfel de imobile reprezintă o adevărată problemă la etapa urmăririi penale în dosarele de îmbogățire ilicită. Este greu de stabilit valoarea investițiilor făcute în construcții.

Ion Munteanu, procuror general interimar: - În mod normal aceste imobile trebuiesc expertizate pentru a identifica materialele, calitatea materialelor, valoarea lor, valoarea manoperei etc. Astfel de expertize costă mult și durează mult.

Reporter TV8: - Și apelați la companii private specializate în domeniu?

Ion Munteanu: – Nu. Expertiza urmează a fi făcută doar de Ministerul Justiției, Centrul de Expertiză. Însă expertizele astea durează. Este un deficit și de experți. Plus, din practică este destul de complicat de identificat cu certitudine valoarea reală a imobilului respectiv, dat fiind și fluctuația de prețuri și la materialele de construcție. Am avut și situații în care subiecții investigației invocă că materialele le-a cumpărat, însă manopera aparține rudelor care l-au ajutat să construiască și atunci deja suntem puși în situația în care devine destul de complicat să apreciem real cât valorează imobilul respectiv.

Casa înregistrată pe socri

Pe lângă vila de pe malul Nistrului, familia Jizdan mai deține o casă luxoasă în orașul Codru, dar aceasta nu a fost pusă sub sechestru. Locuința a fost construită până în anul 2011, când Jizdan activa în Poliție și a fost înregistrată pe socrii săi. Imobilul de peste 300 de metri pătrați, care ocupă 6 ari de teren, valorează pe piață câteva milioane de lei.

Pentru Cutia Neagră, Jizdan declarase anterior că a construit cu mare greu această casă, fiind ajutat și de prieteni cu materiale de construcție.

Alexandru Jizdan: „Eu mi-am construit o casă șase ani de zile și am adunat de la prieteni, de la cine a putut să mă ajute, poate niște nisip. Cineva mi-a dat poate materiale de construcție mai ieftin. Ca o biserică am făcut-o. Și trebuie de făcut deosebire, omul care își procură o casă și dă toți banii grămadă și cineva care în 6 ani de zile își strânge cureaua și umblă poate înjosîndu-se să-i facă, pentru fiecare cui, o reducere”.

Banii pentru studiile fiului în Olanda, declarați „nejustificați” de ANI

În iunie 2022, când procurorii au mers cu percheziții acasă la Jizdan, cercetarea penală a pornit de la un act de constatare al ANI care stabilise „venituri nejustificate” de 770 de mii de lei ale familiei Jizdan.

Potrivit documentului, între anii 2017-2019, fostul demnitar a alimentat cu aproape 39 de mii de euro cardul bancar al fiului său mai mare, Mihai Jizdan. Banii au fost folosiți de acesta pentru plata studiilor și chiria unor apartamente în Olanda.

Într-o investigație anterioară, Cutia Neagră a scris despre copiii demnitarilor școliți în Occident, inclusiv despre Mihai Jizdan, care și-a făcut studiile la prestigioasa universitate „Fontys” din Olanda. Atunci, Alexandru Jizdan nega că-și întreține fiul și plătește taxe mari de studii în străinătate.

Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne: „În primul an am trăit în campus, la cămin studențesc, și după luna ianuarie feciorul s-a angajat la muncă. Lucrează de la ora 18:00 până la ora 22:00 la o companie care transportă colete. După legislația Olandei, copiii care cumulează un număr anume de ore muncite, li se oferă bursă. În așa fel băiatul nostru dispune de circa 1900, sub 2000 de euro lunar, bani cu care deja băiatul își permite să-și achite studiile, să-și achite traiul și să ducă un mod normal de viață”.

Numerarul de aproape 770 de mii de lei, depus timp de doi ani în conturile  bancare ale fiului, a fost declarat de ANI drept „venit nejustificat” al familiei Jizdan. ANI a cerut în instanța de judecată confiscarea acestei sume de bani și aplicarea sechestrului asupra unor bunuri, dar magistrații Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea, în martie 2022, motivând că actul ANI nu este definitiv.

„Prima instanţă a aplicat neîntemeiat prevederile Legii cu privire la ANI, autorizând printr-un act judecătoresc faptul că averea recurenților ar fi una nejustificată, ceea ce nu corespunde realităţilor, atât timp cât actul de constatare nu este unul definitiv și nu există o hotărâre irevocabilă în acest sens… Reclamanta nu a justificat și nu a administrat probe care să impună aplicarea măsurilor de asigurare a acțiunii, iar argumentarea expusă se bazează doar pe presupuneri ale părții reclamante”, au motivat judecătorii Curții de Apel.

Procesul cu ANI - blocat un an la judecătorie, iar dosarul penal - clasat

Alexandru Jizdan a contestat actul Autorității Naționale de Integritate în instanța de judecată, dar timp de un an, dosarul a stat blocat. Motivul este o dispoziție a Comisiei Situații Excepționale din martie 2022, prin care s-a dispus suspendarea examinării cauzelor civile pe perioada stării de urgență. Examinarea dosarului lui Jizdan împotriva ANI a fost reluată abia în această primăvară, următoarea ședință fiind programată pentru data de 26 iunie.

Revenim la dosarul penal pentru îmbogățire ilicită deschis pe numele lui Jizdan în baza sesizării ANI. În octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat ordonanța de pornire a urmăririi penale semnată de fostul procuror general interimar Dumitru Robu. Procuratura a contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău, dar recursul a fost declarat inadmisibil.

La solicitarea Cutiei Negre, reprezentanții Curții de Apel au oferit următoarele explicații: „Instanța de recurs a stabilit că, încheierea judecătorului de instrucție a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana (...) nu este susceptibilă căilor ordinare de atac (… ) Încheierea contestată era irevocabilă, definitivă și executorie. Însă, epuizarea căilor ordinare de atac, nu privează dreptul Procuraturii de a solicita corectarea erorilor comise de judecătorul de instrucție, prin intermediul căilor extraordinare de atac”.

După decizia Judecătoriei Ciocana, PCCOCS s-a văzut nevoită să claseze dosarul de îmbogățire ilicită.

La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura a precizat că Alexandru Jizdan este astăzi cercetat penal pentru alte fapte. Detalii nu pot fi însă dezvăluite la această etapă a anchetei.

Achizițiile făcute de Candu de la Plahotniuc, verificate de procurori

Cel mai apropiat om al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, finul său de cununie și partenerul său de afaceri Andrian Candu a fost ultimul din anturajul oligarhului acuzat de îmbogățire ilicită. Candu s-a pomenit cu mascații la ușă pe 12 iulie 2022. La aproape un an distanță de la percheziții, dosarul se află încă la faza de urmărire penală.

Ancheta penală a pornit și în cazul lui Andrian Candu în baza unui act al Autorității Naționale de Integritate. În martie 2022, ANI a constatat caracterul nejustificat a peste 4 milioane de lei folosiți de Candu la procurarea unor imobile de la Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, este verificată proveniența a peste 400 de mii de lei pe care Candu i-a plătit în martie 2015, când a cumpărat 10% din acțiunile companiei „Prime Management” din imperiul lui Plahotniuc.

În vara lui 2019, la o săptămână de la fuga lui Plahotniuc din R. Moldova, Andrian Candu a cumpărat de la nașul său un apartament de 234 de metri pătrați din blocul de pe strada Bulgară. Candu locuia aici, de mai mult timp, pentru că Plahotniuc îi dase locuința în folosință gratuită. Pentru apartament, dar și două garaje și un spațiu nelocativ de 134 metri pătrați, Candu i-ar fi plătit nașului 6,2 milioane de lei.

Controlul ANI a stabilit că familia Candu nu ar fi avut o asemenea sumă pentru achiziția apartamentului. Solicitat să dea explicații la ANI, Andrian Candu a declarat că Plahotniuc îi datora încă din 2016 trei milioane de lei, incluse în costul apartamentului. Iar cealaltă parte de bani, Plahotniuc ar fi acceptat să o primească mai târziu.

Declarațiile lui Candu la ANI se bat cap în cap cu cele făcute jurnaliștilor în 2019, după achiziția apartamentului.

Andrian Candu:  - Până nu demult am stat în comodat și după ce am reușit să acumulez și suma necesară pentru achiziție, am făcut această cumpărare a acestui apartament în care stau de 7 ani de zile.

Reporter: - Suma pe care i-ați dat-o domnului Plahotniuc, de la el l-ați cumpărat?

Andrian Candu:  - Da, da, cu 4 milioane de lei”.  

Datorii stipulate într-un contract neautentificat notarial

Condițiile de rambursare a datoriei de către Candu lui Plahotniuc au fost indicate într-un antecontract de vânzare-cumpărare a apartamentului, semnat la 3 mai 2019, prezentat la ANI. Dar inspectorul de integritate nu a acceptat documentul, deoarece nu era autentificat notarial. De asemenea, datele Poliției de Frontieră au scos la iveală faptul că Andrian Candu nu era în R. Moldova la data semnării antecontractului. În plus, în contractul de vânzare a imobilului era scris negru pe alb că prețul a fost achitat de cumpărător în numerar pâna la semnarea contractului.

După perchezițiile din vara anului trecut, efectuate de procurori în dosarul de îmbogățire ilicită, Andrian Candu a declarat că mai multe dintre constatările ANI ar fi eronate.

Andrian Candu: „Suntem categoric împotriva unor constatări, mai ales că am găsit și greșeli la nivel de matematică, la doi plus doi. De aceea, acea decizie este atacată în instanța de judecată. În general, tot ce înseamnă analiza și constatările sunt supuse și unei expertize contabile și cel mai probabil în instanța de judecată dacă se va ajunge, cum se va ajunge vor fi prezentate și constatările noastre în baza acelor expertize. În baza unei expertize contabile se pot evidenția anumite constatări. Dacă sunt datorii sau nu, absolut toată informația este publicată în declarațiile de venit care au fost făcute pe parcursul ultimelor 10 ani”.

La mai bine de un an de când Andrian Candu a contestat în instanță actul ANI, la Curtea de Apel Chișinău nu s-a întâmplat nimic. Dosarul a fost suspendat.  Contactat de reporterul Cutiei Negre, avocatul Vladislav Roșca, care apără interesele fostului deputat PD, a precizat că s-a dispus o expertiză contabilă, care nu se știe când va fi gata,  pentru a putea fi reluat procesul de judecată.

Rulaje de milioane în conturile familiei Candu și sute de călătorii peste hotare

Actul de constatare emis de ANI descrie și rulajele de zeci de milioane de lei din conturile bancare ale familiei Candu, între anii 2016-2020. Banii au fost folosiți pentru plata unor bunuri și servicii. De exemplu, pe 7 octombrie 2016, Candu a primit cash 10,8 milioane de lei de la compania Prime Management în calitate de devidende. În acceași zi, a convertit banii prin intermediul unui cont deținut la Victoriabank și a retras în numerar peste jumătate de milion de dolari. Andrian Candu avea doar 10% din acțiunile firmei Prime Management pe care le cumpărase un an mai devreme de la Plahotniuc cu numai 400 de mii de lei. Și proveniența acestor bani a fost declarată nejustificată de ANI.

Sume mari de bani, familia Candu le-a cheltuit pentru călătorii. Potrivit datelor Poliției de Frontieră, timp de patru ani, fostul demnitar și membrii familiei sale au avut peste patru sute de intrări și ieșiri prin aeroportul din Chișinău, cu destinații directe și de tranzit către diferite orașe din Europa și Asia.  

După perchezițiile procurorilor, avocatul lui Andrian Candu a declarat că toate cheltuielile clientului său ar fi acoperite cu bani obținuți legal și ancheta va demonstra acest lucru.  

Vladislav Roșca: „Acțiunile organului de urmărire penală eu cred că sunt corecte. Noi cu dl Candu considerăm că sunt benefice, pentru că organul de urmărire penală doar în cadrul unei cauze penale poate să cerceteze multilateral toate circumstanțele, să verifice toate probele care învinovățesc sau dezvinovățesc și să stabilească adevărul”.

Am încercat să-l găsim pe Andrian Candu pentru comentarii la aproape un an de când procurorii i-au percheziționat casa, dar acesta nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Motivul tărăgănării anchetelor pe îmbogățire ilicită

Din vara anului 2022, oamenii legii nu au finalizat urmărirea penală în dosarul de îmbogățire ilicită. La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a refuzat să ofere detalii despre acțiunile întreprinse pe parcursul anului în cadrul anchetei.

Procurorul general interimar Ion Munteanu susține că finalitatea dosarelor de îmbogățire ilicită depinde mult de investigațiile paralele efectuate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Anticorupție. Iar procesul se tărăgănează din cauza volumului mare de lucru.

Ion Munteanu: „În momentul pornirii urmăririi penale și atribuirii statutului de bănuit persoanei în privința căreia există probe că este implicată într-o faptă de îmbogățire ilicită, PA intervine cu solicitarea către ARBI pentru desfășurarea investigațiilor financiare paralele. Acum legea ne permite menținerea persoanei în calitate de bănuit pe un termen de 6 luni. De obicei, în acest termen ARBI-ul nu este gata să furnizeze procurorului la solicitare un raport argumentat, bine lucrat pentru a identifica toate bunurile care fac obiect al îmbogățirii ilicite. Asta este prima problemă cu care ne confruntăm în examinarea acestui fel de cauze penale.  În momentul în care noi nu reușim să finisăm investigațiile financiare paralele și ARBI-ul nu reușește să emită Procuraturii raportul respectiv suntem în situația de a scoate persoana de sub urmărire penală. Aici ARBI-ul încetează investigația. Nu are posibilitatea legală de a continua investigațiile în privința persoanei în lipsa unui statut de bănuit sau învinuit. Pe de altă parte, nici noi nu avem probe suficiente în multe cazuri pentru a înainta învinuirea. Și atunci, încercăm cumva să ne încadrăm în termenul de 6 luni.

Doar o treime din solicitări, executate de ARBI

Datele oferite de ARBI la cererea Cutiei Negre atestă faptul că instituția a fost „bombardată” anul trecut cu solicitări pe cazuri de îmbogățire ilicită.

Pe parcursul anului 2022, în adresa ARBI au fost trimise 56 de delegații, în timp ce între anii 2019-2021 au fost numai 24 de adresări ale Procuraturii. Până acum, ARBI a reușit să pregătească rapoartele financiare doar pe o treime dintre cazuri.

În ultimii patru ani, în cadrul dosarelor de îmbogățire ilicită, au fost aplicate sechestre pe 11 mașini, 37 de imobile și alte bunuri în valoare totală de 44 de milioane de lei.

Cutia Neagră PLUS: Viață de aristocrat! Cum își duce traiul Constantin Țuțu în timp ce este judecat pentru îmbogățire ilicită
Cutia Neagră PLUS: Directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin, la cuțite pe Hotelul Național
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

missing
02 mai 2024, ora 23:29

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie din partea subalternilor săi. Veronica Dragalin spune că a refuzat să le semneze și a preferat să discute cu procurorii care aveau intenția să plece, pentru a-i convinge să rămână în sistem. Toți încă se regăsesc în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Aveam la sfârșitul anului trecut vreo 5-6 care voiau să plece și i-am rugat să rămână și ei încă mai sunt la PA și sper să nu plece”, a declarat Dragalin în ediția de joi, 2 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Veronica Dragalin a mai punctat că ar încredere că oamenii pe care a insistat să îi păstreze la PA sunt procurori dedicați și că s-ar simți responsabilă dacă ar pica Vetting-ul. 

„Sunt persoane în care eu, din experiența pe care am avut-o acum mai bine de un an și jumătate, îi consider pregătiți, care fac treabă bună pe dosare și cred că ar fi un minus mare pentru țara noastră să îi pierdem”, a explicat șefa PA. 

Veronica Dragalin nu a oferit însă niciun nume atunci când a vorbit despre acest subiect. 

  • Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale - https://bit.ly/3JkDiPf

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram