Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

missing
09 iunie 2023, ora 23:10

Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Militarii ruşi spun şi ei că au fost luați cu asalt de inamici, dar au reușit să le respingă atacul. În Herson, zona afectată de detonarea barajului de la Kahovka se întinde pe 600 de kilometri pătrați, iar mulți dintre sinistrați nu pot fi evacuați pentru că Rusia continuă bombardamentele, notează Money.

Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolaripotrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației. O reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro, estimează directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, potrivit HotNews.

UPDATE Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a anunţat vineri Ministerul Economiei, transmite Reuters.

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a transmis pe Twitter un mesaj în care susține că România dă un „exemplu bun” privind modul cum trebuie să fie tratați diplomații ruși, după solicitarea făcută Ambasadei Rusiei de a-și retrage 40 de angajați.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se află vineri la Soci, unde mai devreme s-a întâlnit cu omologul și aliatul său belarus Alexander Lukașenko, relatează Sky News. Într-un transcript al întâlnirii lor, Putin a declarat că Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus începând cu 7 sau 8 iulie. „Deci totul este conform planului, totul este stabil”, a spus el.

UPDATE Manifest gălăgios la ambasada Rusiei din Chișinău. Câțiva activiști și cetățeni ucraineni stabiliți în Republica Moldova au protestat în legătură cu distrugerea barajului de la Kahovka care a provocat inundații de amploare și o catastrofă ecologică în sudul Ucrainei. Manifestanții au adus cu ei sticle cu apă pe care au turnat-o în fața ambasadei.

UPDATE Oficiali de la Kiev au informații potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Ucraina și a semăna neîncredere între NATO și Kiev, conform Ukrainskaia Pravda, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război care fac parte din minoritatea maghiară din Ucraina, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care a adăugat că acest lucru a fost posibil la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse.

UPDATE Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

UPDATE ''Lupte grele'' erau în curs vineri dimineața devreme în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat un responsabil al ocupației ruse, Vladimir Rogov, într-un moment în care Kievul se declară pregătit să lanseze o contraofensivă de amploare, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia în Herson și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii marți a uriașului baraj Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt numit de Rusia, informează Reuters.

UPDATE Aproximativ 6.200 de bărbați din Ucraina, cu vârste între 18 și 60 de ani, au trecut ilegal granița spre România, de la începutul războiului, pentru a nu ajunge pe front. Potrivit unui bilanț neoficial al BBC, 90 dintre ei au murit în timpul acestor călătorii extrem de riscante: unii s-au înecat în Tisa, iar alții au murit de frig în munți. Alți 20.000 au ajuns în mod legal în România, beneficiind de scutiri, notează Gândul.

UPDATE China și Rusia vor organiza din nou exerciții militare comune în acest an, au confirmat vineri, în cadrul unei întâlniri virtuale, generali de rang înalt din fiecare parte, potrivit Ministerului Apărării din China, relatează CNN.

UPDATE Reprezentanții elitei rusești – chiar și cei care susțin invazia rusă în Ucraina – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie, citând șapte persoane familiare cu situația care au dorit să rămână anonime, agenția Bloomberg, preluată de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la informațiile privind un atac cu drone asupra orașului rus Voronej, relatează Sky News. El a declarat că Kremlinul consideră incidentul „un atac al Kievului asupra infrastructurii civile a Federației Ruse”. „Detaliile incidentului sunt în curs de clarificare, serviciile speciale lucrează”, a precizat el. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul incident, iar autoritățile ucrainene au negat, în general, orice rol în astfel de atacuri, notează G4media.

UPDATE O dronă a intrat într-un bloc de locuințe din centrul orașului Voronej, Rusia, situat la 180 de kilometri de granița cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite de cioburi de la ferestrele sparte. Presa rusă de stat relatează că drona a lovit clădirea, iar geamurile acesteia s-au spart și au rănit trei persoane aflate în interior. De asemenea, un perete a fost ars. Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a explicat faptul că persoanele au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital, notează Biziday.

UPDATE Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. „Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse”, a spus Prigojin, potrivit CNN. Pustietate în război nu există. Războiul nu suportă pustietate (…) După ce ne-am retras din Bahmut, armata rusă va pierde orașul ruinat în cel mult o lună și jumătate (…)”, a mai spus Prigojin. Potrivit șefului Wagner, plutoanele de execuție vor avea peste vreo 2-3 luni. „Vor fi pierderi uriașe, sunt absolut sigur. Ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți generalii”, este opinia lui Wagner, potrivit Cotidianul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ”grup de sabotaj” rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O zonă de 600 km2 a fost inundată după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin. Astfel, 32% din suprafaţa inundată se află în partea controlată de ucraineni, iar 68% în partea ocupată de militarii ruși.

UPDATE Chișinăul ar fi fost inundat complet, cu tot cu suburbiile sale, dacă s-ar fi aflat lângă barajul distrus din Herson. Cel puțin așa arată un infografic, realizat de presa din Ucraina pentru a explica dimensiunea dezastrului. Apa revărsată din lacul de acumulare ar fi fost destulă pentru a acoperi total suprafața altor capitale europene ca: Budapesta, Varșovia, Bratislava sau Minsk. 

UPDATE Forțele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a crea breșe în liniile rusești în estul țării în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.

UPDATE Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP, anunță Agerpres.

UPDATE Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

UPDATE „Influența administrațiilor ruse asupra teritoriului ocupat temporar al Ucrainei scade rapid din cauza incapacității lor de a menține un nivel acceptabil de trai al populației locale. În special, într-o serie de așezări ocupate temporar din regiunile Zaporizhia și Herson, locuitorii locali ignoră în mod demonstrativ ordinele administrațiilor de ocupație și își exprimă neîncrederea în propaganda rusă”, a explicat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

UPDATE Potrivit OMS, niciun caz de holeră nu s-a înregistrat în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Însă, ”eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc”, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, Zakaria, relatează AFP preluat de News.ro. ”Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a avertizat reprezentantul OMS, notează Realitatea.

UPDATE Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF), potrivit Digi24.

UPDATE Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

UPDATE „Trei zile de 'contraofensivă'. Ceea ce vedem coincide total cu informațiile pe care le-am primit de la președintele Rusiei. Aproximativ 40 de tancuri ucrainene au fost distruse. A apăra este mai ușor decât a ataca, știm asta. Alte 120-130 de vehicule de luptă de infanterie ale Ucrainei au fost distruse în trei zile. Și cel mai rău lucru este că au murit peste 2.100 de ucraineni. 2.100! Iar Ucraina estimează pierderile la ceva mai mult de 70 de soldați. Iată rezultatul acestei încercări de 'contraofensivă'!”, a declarat liderul belarus. Alexandr Lukașenko a catalogat contraofensiva ucraineană ca fiind a fost o mare dezinformare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii, scrie Mediafax.

UPDATE Negociatorul șef pentru Bugetul Uniunii Europene, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat că a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute, potrivit Știripesurse.

UPDATE Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR, scrie G4media.

UPDATE Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

UPDATE Forțele ruse, care ocupă poziții bine fortificate, au reușit să provoace daune grave echipamentelor ucrainene care înaintau. Potrivit CNN, o astfel de dezvoltare a evenimentelor a avut loc, în special, lângă Bahmut. Printre echipamentele distruse se numără vehiculele blindate americane MRAP. Oficialii administrației americane susțin însă că pierderile nu vor afecta planurile mai ample de contraofensivă ucraineană, notează Adevărul.

UPDATE Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial, scrie Ziare.com.

UPDATE În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

UPDATE Procuratura moscovită va verifica compania Mars pentru „finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei”. De asemenea, vor stabili fiabilitatea veniturilor primite și respectarea regimului deducerilor fiscale și a taxelor plătite trezoreriei ruse, notează Adevărul.

UPDATE Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, citat de Agerpres.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați „Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt. Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate. "Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășeminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "inmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenski. Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahov a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
Îngrijorat de posibile atentate? Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă, însă Erdogan l-a refuzat
Îngrijorat de posibile atentate? Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă, însă Erdogan l-a refuzat

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

12 septembrie 2024, ora 18:00

Ucraina le-a cerut miercuri, 11 septembrie, ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ținte în regiunile sale din Vest. Totodată, SUA și Marea Britanie au promis miercuri, la Kiev, să răspundă „de urgenţă” solicitărilor Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale. „Victoria Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde în mod esențial de sprijinul american”, a declarat Zelenski. Pe de altă parte, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune. Zelenski a respins propunerile de pace formulate de Brazilia și China, apreciind că sunt „distructive” pentru țara sa și subliniind că liderul rus Vladimir Putin este un „ucigaș”.

Federația Rusă a atacat miercuri noaptea Ucriana cu mai multe drone și rachete. Armata lui Putin a vizat capitala Kiev și regiunea Hmelnițki. Alarmele au sunat în mai multe regiuni, transmite presa de la Kiev. Între timp, Volodimir Zelenski a estimat miercuri la 137.000 numărul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina de la începutul invaziei. Mai mult, un consilier al lui Vladimir Putin cere utilizarea armelor nucleare. Rusia a declarat că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terțe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potențialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite. În alt context, UE ar fi eșuat ca atare dacă nu ar fi dat Republicii Moldova și Ucrainei șansa de aderare, consideră ex-președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

UPDATE Bombardamentele ruseşti au ucis joi trei ucraineni care lucrau pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi au rănit alţi doi într-un sat din regiunea Doneţk, aflată pe linia frontului, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters, transmite News.ro. „O altă crimă de război rusă. Astăzi, ocupantul a atacat vehiculele misiunii umanitare a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în regiunea Doneţk”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe X. Satul Viroliubivka a fost bombardat, a anunţat guvernatorul regional Vadim Filaşkin, care a spus că sunt victime.

UPDATE Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război, ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse, a afirmat, joi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, în cadrul convorbirii telefonice cu omologul său ucrainean.

UPDATE O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale, relatează News.ro.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că peste 30 de ţări vor să se alăture grupului BRICS "într-o formă sau alta", aderări care ar putea fi formalizate la summitul care va avea loc în octombrie în oraşul rus Kazan, relatează agenţia EFE.

UPDATE Trupele ruse au recuperat controlul în 10 așezări din regiunea Kursk, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o actualizare zilnică, citat de publicația Meduza.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, 12 septembrie, că armata rusă a lansat o contraofensivă în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde forţele Kievului au cucerit mai mult de 1.000 de kilometri pătraţi de la începutul asaltului lor, în august, relatează AFP.Zelenski mai spune că acest răspuns al forţelor Moscovei este în conformitate cu planul ucrainean. „Ruşii au lansat acţiuni de contraofensivă”, a declarat Zelenski, care a adăugat că acest răspuns al forţelor Moscovei „este în conformitate cu planul ucrainean”, fără a oferi alte detalii. 

UPDATE Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, potrivit bloggerilor de război pro-Moscova și unui comandant rus de rang înalt. Observatorii pro-ucraineni au raportat, de asemenea, lupte grele într-o parte a zonei ocupate și posibila recucerire a unor sate de către ruși. Forțele ruse ar fi cucerit mai multe sate din vestul fâșiei de Rusia pe care Ucraina o ocupase, împingând forțele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost. Ministerul rus al Apărării a declarat că a învins unități ucrainene într-o serie de sate. Nu a existat nicio confirmare independentă sau comentariu imediat din partea Ucrainei, potrivit The Guardian, citat de Digi24.

UPDATE Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor umanitar de 700 de milioane de dolari pentru sprijinirea cetățenilor strămutați, refacerea rețelei energetice și pentru eforturile de deminare, a anunțat de la Kiev Antony Blinken. La rândul său, David Lammy a spus în capitala Ucrianei că Marea Britanie oferă un ajutor umanitar de 781 de milioane de dolari, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping s-ar putea întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski luna viitoare, a declarat joi un delegat ucrainean la Beijing, în timp ce China și-a deschis cel mai mare eveniment anual de diplomație militară, relatează Reuters, citată de The Guardian.

UPDATE Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că SUA îşi asumă un risc atunci când iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse forțelor armate ale Ucrainei de a ataca Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Declarația Washingtonului potrivit căreia se ia în calcul problema ridicării restricțiilor impuse forțelor armate ucrainene de a ataca în adâncul teritoriilor Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acțiune va adăuga riscuri pentru Statele Unite, a declarat ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.

UPDATE Atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu gaze și apă în orașul Pokrovsk, a anunțat joi guvernatorul regiunii Donețk, Vadîm Filațșkin. Important centru logistic pentru forțele ucrainene, orașul Pokrovsk a devenit scena celor mai intense lupte de pe frontul de est în ultimele luni. Autoritățile locale au început evacuarea locuitorilor pe 15 august, după ce trupele ruse s-au apropiat la 10 km de suburbii. O stație modulară de filtrare a apei care alimenta orașul a fost oprită din cauza luptelor din zonă, iar Filașkin a spus că în prezent este imposibilă repunerea sa în funcțiune. Locuitorilor li se distribuie apă potabilă, iar în zonă au fost forate peste 300 de puțuri, a adăugat el, la o zi după ce a anunțat că trupele ruse au distrus o stație de gaze care aproviziona orașul. Aproximativ 26.000 de persoane au rămas în Pokrovsk. Orașul avea o populație de 60.000 de locuitori în ianuarie 2022.

UPDATE Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, 11 septembrie, că Rusia va răspunde „în mod corespunzător” la orice decizie a SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru atacuri pe teritoriul rusesc, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune. „Nu avem îndoieli că a fost luată deja decizia cu privire la ridicarea restricţiilor pentru folosirea armamentului cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus”, a declarat Serghei Lavrov joi, la o masă rotundă cu şefii misiunilor diplomatice străine, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de EFE și Agerpres.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.

UPDATE Directoarea rețelei de televiziune RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonian, pare să nu se sfiască să admită deschis acuzația SUA precum că ar fi un jucător cheie în „operațiunile de influență malignă” ale Kremlinului. Ba chiar se mândrește cu asta, scrie Washington Post.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins inițiativa de pace sino-braziliană, pe motiv că planul nu implică deloc Kievul în acest proces. China și Brazilia s-au pronunțat în favoarea organizării unui summit de pace în care să fie implicate toate părțile angrenate în război. Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că țara sa nu a fost consultată în această privință. „Nu ai cum să propui un summit de pace fără să respecți integritatea teritorială a Ucrainei. Propunerea făcută de brazilieni și chinezi este toxică și aduce mai mult cu un dictat. Este doar o declarație politică menită să spele imaginea Rusiei de stat agresor. Trebuie să ne amintim că dragostea Kremlinului este temporară, dar lipsa sa de respect pentru statul de drept este permanentă”, a declarat Zelenski, potrivit Gândul.

UPDATE Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru BBC, cu ocazia vizitei oficialului la Kiev, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri cu privire la posibilitatea ca liderul rus Vladimir Putin să participe la summitul G20 din Brazilia - stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) - şi să nu fie arestat, la fel cum s-a întâmplat în Mongolia.

UPDATE Forțele ruse au lovit Ucraina cu rachete nord-coreene produse în acest an, potrivit unui nou raport publicat de Conflict Armament Research, un grup care urmărește utilizarea armelor furnizate în conflictele armate.

UPDATE Trupele ruse au bombardat noaptea trecută satul Borova din regiunea Harkov. O clădire rezidențială cu două etaje a fost avariată, iar echipele de intervenție au scos de sub dărâmături o femeie în vârstă, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Oleh Sîniehubov. Tot în timpul nopții, un depozit de mobilă din regiunea Hmelnîțkîi a luat foc după un atac cu drone.

UPDATE Președintele Vladimir Putin „va amâna până în ultimul moment” o nouă mobilizare, deși incursiunea ucraineană în Kursk din 6 august a scos la iveală un deficit al forțelor ruse, relatează Kyiv Independent. Dictatorul rus crede că mai poate obține câștiguri pe front fără o mobilizare a recruților, susțin analiștii, care nu doar că ar afecta politic și economic Rusia, ci ar putea declanșa și proteste, scrie Digi24.

UPDATE SUA au confirmat că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei, după luni în care au apărut rapoarte contradictorii cu privire la aceste transferuri, ceea ce ar putea pune serioase probleme apărării ucrainene. Este vorba despre rachete Fath-360 cu rază scurtă de acțiune care pot lovi baze critice din apropierea graniței și care îi permit Moscovei să-și păstreze rachetele mai scumpe cu o rază de acțiune mai mare pentru lovituri în interiorul Ucrainei, relatează Kyiv Independent. 

UPDATE Fostul colonel britanic Philip Ingram din Serviciile Secrete militare dezvăluie faptul că Putin ”este prins ca un iepure în lumina farurilor” de o găselniță a Ucrainei, străpungerea din regiunea rusă Kursk. El spune că președintele rus este buimăcit și ”nu știe încotro s-o apuce”, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au atacat, noaptea trecută, instalațiile energetice și infrastructura civilă din orașul Konotop din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii din regiunea Sumî printr-un mesaj postat pe platforma de mesagerie Telegram. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit unor informații preliminare, se menționează în anunț, potrivit Rador.

UPDATE Războiul prelungit de peste 930 de zile al liderului de la Kremlin împotriva Ucrainei provoacă consecințe nebănuite la prima vedere în țara sa. Astfel, Rusia a fost lovită de o catastrofă în 2024, fără ca Putin s-o poată opri. S-a înregistrat cea mai dezastruoasă rată a natalității din ultimii 25 de ani, notează Ziare.com.

UPDATE Familia liderului opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, aflată în închisoare, anunță că se teme că aceasta a fost ucisă în închisoare pe fondul lipsei de mâncare și în condiții de izolare extremă. Maria Kolesnikova se afla încarcerată în regim de izolare de un an și jumătate ca măsură suplimentară de pedeapsă, pe lângă cei 11 ani de închisoare primiți pentru că a condus proteste împotriva lui Aleksandr Lukașenko în 2020, potrivit Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat miercuri că un „planul victoriei” pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden luna aceasta ar avea un impact „psihologic” care ar putea împinge Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni joi cu oficialide rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și aprofundarea cooperării SUA în domeniul apărării cu guvernul de la Varșovia, potrivit Rador.

UPDATE Soldații ucraineni au doborât o aeronavă rusă Su-30SM în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a anunțat serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) pe 12 septembrie. Se pare că Su-30SM a fost distrus de un sistem de apărare aeriană portabil și a aparținut Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care are sediul la baza aeriană Saky din Crimeea ocupată. Avionul de vânătoare are un preț estimat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

UPDATE Șefii de diplomații americană şi britanică au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde „de urgenţă” solicitărilor din partea Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

UPDATE Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia. Forțele aeriene ucrainene vor avea în curând JAS-39 Gripen. Cel puțin, așa reiese din cea de-a 17-a tranșă de ajutor militar pe care Suedia o pregătește, notează NewsWeek.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că actuala administrație americană este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare din Rusia, relatează ziarul britanic The Guardian.

UPDATE Mass-media ucraineană au interpretat în diferite moduri afirmațiile secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, referitoare la faptul că Moscova nu intenționează să poarte negocieri cu Kievul atâta vreme cât Forțele Armate ale Ucrainei nu vor fi date afară de pe teritoriul Rusiei. După cum a scris o importantă publicație ucraineană, Șoigu "a divulgat că Rusia nu va merge la negocieri din cauza Kurskului". Însă în altă publicație această declarație a fost interpretată ca o nouă condiție pusă de Moscova pentru dialogul cu Kievul. Totodată, jurnaliștii ucraineni au dezmințit cu toții afirmația secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei referitoare la faptul că subunitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, care au năvălit pe 6 august în regiunea Kursk, plănuiau o acțiune teroristă de ocupare a Centralei nucleare Kursk, notează Știripesurse.

UPDATE Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie. Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete. „A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru", a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant, notează Știripesurse.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, învie una dintre manevrele militare grandioase ale URSS ”Ocean”. Putin își dorește să arate puterea militară a Rusiei, dar și a Chinei, într-un exercițiu militar ”Ocean 2024” care va fi cel mai mare din ultimele 3 decenii și care va arăta colaborarea tot mai strânsă dintre Moscova și Beijing. Organizat până pe 16 septembrie în oceanele Pacific și Atlantic, precum și în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, „Ocean-2024” ar trebui să permită testarea „pregătirii” trupelor sau chiar „folosirea armelor de înaltă precizie”, a insistat Ministerul rus al Apărării. Dar a fost definit un alt obiectiv: acela al extinderii „cooperării cu marinele țărilor partenere”. Și, pentru o parte din aceste exerciții, flota Kremlinului va fi însoțită de marele său aliat: China lui Xi Jinping.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 931: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.