/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

investigații

/VIDEO/ Un asasinat la comandă și atacuri raider! Istoria din jurul carierei Moldovei din Ucraina și noi detalii care duc la Andronachi

15 decembrie 2023, ora 17:10

Exploatarea zăcămintelor minerale utile aduce, pe de o parte, un profit foarte mare proprietarilor de cariere, dar pe de altă parte, provoacă riscuri mari pentru mediu. În Ucraina, încă din perioada Uniunii Sovietice, au fost extrase multe minerale, în special granit valoros. Pe atunci, nu se acorda prea multă atenție protecției mediului. 

Deoarece hotarele Uniunii Sovietice erau doar arbitrare, iar denumirea de „uniune” una nominală, carierele și alte întreprinderi din Ucraina puteau aparține diferitor republici, de exemplu –Republicii Moldova. Totul s-a schimbat după prăbușirea Uniunii Sovietice și demarcarea hotarelor. La unele întreprinderi s-au găsit destul de repede soluții pentru legalizarea proprietății, în cazul altora, problema nu s-a rezolvat nici peste două decenii.

Jurnaliștii TV8, împreună cu Organizația Obștească din Ucraina „Зелений лист”, au investigat istoria unei astfel de cariere din regiunea Nikolaev, care aparține R. Moldova. Întreprinderea de extracție a pietrei de granit a fost de-a lungul anilor în epicentrul unor istorii criminale și ținta unori atacuri raider.

Cariera a fost inundată

În regiunea Nikolaev, situată în sudul Ucrainei, există o mică localitate numită Konețpoli. Anume aici, în apropiere de orașul Pervomaisk, mulți ani la rând a fost extrasă piatră de granit. În perioada Uniunii Sovietice, la carieră lucrau peste o mie de oameni, în trei ture, majoritatea locuitori din Konețpoli. Astăzi, localnicii nu mai au locuri de muncă, iar cariera stă inundată de câțiva ani.

După cum explică Inna Timcenko, profesorul Catedrei de Ecologie a universității „Taras Șevcenko” din Ucraina, regiunea Nikolaev este invadată de cariere. Iar exploatarea zăcămintelor este însoțită de o serie de riscuri pentru mediu, inclusiv modificarea landșaftului și biodiversității.

„Regiunea Pervomaisk este un teritoriu foarte valoros. Aceasta este o zonă de stepă din sudul Ucrainei. Exploatarea carierelor acționează asupra regimului apelor, atât celor subterane, cât și a celor de suprafață. Întrucât cariera de granit se află în apropierea râului Bugul de Sud, activitatea economică nu poate să nu afecteze râul. Este o carieră într-adevăr mare. Doar inundarea carierei, dacă aceasta și-a sistat activitatea, nu ajută. Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, este necesar ca această carieră să fie conservată corect”, explică Inna Timcenko.

Riscurile ecologice

Potrivit ecologistului Vladislav Balinski, acum, teritoriul ocuptat de carieră, care a fost abandonat, este un loc unic cu biodiversitate și un ecosistem stabil. În cazul reluării activității întreprinderii, mediul va fi afectat inevitabil. E vorba și de poluarea cu praf toxic a localității care se află în apropiere, dar și de poluarea fonică din cauza lucrului echipamentelor și unităților de transport ale întreprinderii.

Câteva efecte negative asupra mediului se pot observa și acum, când cariera este inundată.

„Acesta este un exemplu de utilizare incorectă a terenurilor valoroase. Astfel de locuri unice ar trebui să lucreze în primul rând pentru comunitate, ca un spațiu de recreere. Dar aici vedem rămășițe de infrastructură de comunicații, stâlpi inundați, transformatoare,  drumuri distruse. Cel mai mare pericol este folosirea apei care curge din cariera inundată direct în râul Bugul de Sud. Acest râu este și o sursă de apă potabilă. În același timp, apa poluată cu granit  vine din carieră. Cel mai mare risc este radiația provocată de granit. Dacă proprietarii vor decide în cele din urmă să redeschidă cariera, va trebui să fie realizată o evaluare a impactului asupra mediului”,susține ecologistul Vladislav Balinski.                        

Redeschiderea carierei – lucru de o lună pentru pomparea apei

Deși cariera de granit din Pervomaisk este de ani buni inundată, nu ar fi atât de greu să-și reia activitatea. Acest lucru ne-a fost confirmat de paznicii clădirii administrative a întreprinderii. Potrivit acestora, toată apa ar putea fi pompată după aproximativ o lună de muncă.

Chiar dacă nu mai activează de circa 10 ani, pentru cariera aflată sub ape s-a dus o luptă activă. Până la rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietate, cariera va rămâne inundată. Însă proprietarii, adică autoritățile R. Moldova, planifică redeschiderea carierei.

Infrastructura carierei include mai multe bunuri, care sunt proprietatea Moldovei: podul peste râul Bugul de Sud, drumurile spre toate zăcămintele, linii de înaltă tensiune și 10 substații electrice. Întreprinderea este un obiect strategic pentru R. Moldova, ne-a informat Agenția Proprietății Publice.

Problema legalizării proprietarilor

În anul 1998, potrivit normelor legale ale Ucrainei, a fost înregistrată compania „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Proprietar era concernul „Inmacom”, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova. În anul 2018, în calitate de fondator al întreprinderii a fost înregistrată Agenția Proprietății Publice a R. Moldova. Astfel, agenția este moștenitoarea întreprinderii moldovenești deschisă în perioada Uniunii Sovietice.

În 2019, în registrele ucrainene a apărut însă o clonă a companiei, un SRL cu aceeași denumire „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Adresa juridică a firmei este în orașul Kiev, iar în calitate de fondator figurează cetățeanul României, Eugen Buzgan, care este și cetățean al Republicii Moldova.

În același timp, Buzgan este conectat la o serie de companii cu denumiri similare unor proprietăți pe care le-a avut R. Moldova în Ucraina, de exemplu sanatoriile „Plai” și „Lazo” din stațiunea Sergheevca.

Istoria unui omor la comandă

Cariera R. Moldova din Pervomaisk a ajuns în centrul unor scandaluri cu iz penal încă în anul 2007. Atunci, într-un război pentru influență asupra întreprinderii, a fost ucis ex-directorul carierei, un bărbat de 42 de ani, cetățean al Republicii Moldova.

Doi killeri l-au împușcat pe fostul director al carierei lângă un bloc de locuit din orașul Pervomaisk, unde bărbatul închiria un apartament. Comanditarul omorului și unul dintre killeri au fost reținuți imediat și au fost condamnați pentru crimă. Al doilea ucigaș a reușit să fugă cu acte false în Federația Rusă. După 13 ani în care s-a ascuns de justiție, în anul 2020, ucigașul a fost reținut de autoritățile ucrainene.

Tentativă de atac raider asupra carierei

De asemenea, a existat o tentativă de atac raider asupra carierei moldovenești. S-a încercat acapararea proprietății prin înregistrarea unor datorii fictive. În anul 2015, autoritățile din Ucraina au deschis un dosar penal pe acest fapt. Potrivit investigațiilor, ar fi implicați în schemă reprezentanții companiilor „Denkar” și „Iavor”.

Compania „Iavor”, împreună cu întreprinderea moldovenească „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”, au fondat în anul 2015 o altă firmă – „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk” cu adresa juridică în orașul Kiev.   

La începutul anului 2021, fiind audiat la Comisia parlamentară de control al finanțelor publice pe subiectul ce vizează proprietățile R. Moldova din Ucraina, Eugen Buzgan, care era pe atunci angajat al Agenției Proprietății Publice, a vorbit despre aceste companii ucrainene și a declarat că falimentul carierei a fost pus la cale de Denis Danilciuk, fiul fostului administrator al întreprinderii moldovenești.

„În 2013 a fost inițiat falimentul artificial de către compania „Denkar” în care o cotă de 50% o deținea fiul directorului carierei, Denis Danilciuk și 50% le deținea o femeie din Rusia. Ei falimentează întreprinderea fără a atrage Moldova sau cu acordul tacit al autorităților. Planul de restructurare semnat de Danilciuk prevedea transmiterea tuturor bunurilor unei companii nou-create și licența să fie obținută de noua companie. Planul de restructurare noi l-am anulat. Am rugat Fondul de Stat al Ucrainei să se implice în acest proces și ei au anulat planul, dar averea Moldovei nu a fost întoarsă. A fost furată de compania  „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”. Activele au rămas acolo, cu toată tehnica, cu absolut tot”, a povestit Buzgan în fața deputaților din comisia parlamentară.

În prezent, Denis Danilciuk este administrator la „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”, iar beneficiar al firmei în acte figurează un oarecare Rustam Mamedov, tot el proprietar al companiei „Iavor”.

Danilciuk este și administrator al companiei „Denkar”. Dar fondatori ai acesteia figurează în prezent o femeie cu cetățenia Belarusului și o companie din Rusia, lichidată în anul 2014. Prin intermediul altei companii ucrainene, Danilciuk a fost beneficiar al firmei din Moscova. 

Blocarea încercărilor de acaparare a carierei  

În noiembrie 2021, fostul cepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari a scris pe rețelele sociale că R. Moldova a pierdut cariera de granit din Ucraina cu minerale în valoare de trei miliarde de euro.

Slusari declara că în schemă ar fi implicat fostul deputat democrat Vladimir Andronachi care ar fi ajutat de Eugen Buzgan. Ultimul a fost angajat al Agenției Proprietății Publice. Cei doi, ar fi acționat în interesul cunoscutului oligarh ucrainean Vladimir Prodivus.

Pe 5 noiembrie 2021, Serviciul de Geologie al Ucrainei, după mai multe încercări nereușite, a vândut la licitație o autorizație de exploatare a zăcămintelor de granit în partea centrală a sectorului Pervomaisk. Este o parte din terenul carierei pe care o deține întreprinderea R. Moldova. Prețul inițial de vânzare la licitație a fost de la 17,1 milioane de grivne, dar a scăzut la 8,9 milioane de grivne, ce constituie aproximativ 220 de mii de euro.

Compania care a primit permisiunea de a exploata granitul este „Мостостроительный загон №112”. Aceasta face parte din imperiul de afaceri al oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus. Această firmă este cofondatoare a corporației „Mostobud Group”, unde Prodivus este unul dintre beneficiari.

Vladimir Prodivus este fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei, membru al Partidului Regiunilor, care era controlat de președintele fugar Viktor Ianukovici. Anterior în presă au apărut informații despre legăturile omului de afaceri cu așa-numita mafie a chihlimbarului. Site-ul “Війна&Санкції” a scris că Prodivus a apărut ca membru al unui grup de „hoți în lege” ruși în Franța.

Curios este faptul că fostul reprezentant al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, este fondatorul unor companii a căror adresă juridică coincide cu adresa unor firme conectate la Prodivus și anume strada Panchivskaia 5 din orașul Kiev.

Conexiunea cu Vladimir Andronachi

Conexiunea între cariera de granit din Pervomaisk, Eugen Buzgan și fostul deputat Vladimir Andronachi o face un alt cetățean al Ucrainei, Victor Kanaev, care a fost interpusul lui Andronachi în mai multe afaceri. 

Victor Kanaev a fost o perioadă administrator al companiei clonă „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”  fondată de Buzgan. 

La Chișinău, Kanaev a figurat ca fondator al companiei „Furnizare Energie” asociată cu Andronachi. Cutia Neagră PLUS a investigat anterior cum această firmă a ajuns printre cei mai mari furnizori de energie electrică din R. Moldova și a câștigat licitații pe bandă rulantă pentru livrarea energiei electrice în instituții de stat. 

De asemenea, Kanaev a figurat în acte, până în martie 2023, în calitate de fondator al companiei din Marea Britanie care deține Hotelul Național, al cărui beneficiar ar fi Andronachi. Victor Kanaev are legătură și cu scandalul ce vizează deposedarea R. Moldova de clădirea Consulatului din Odesa, iar urmele duc tot la Andronachi.

La audierile parlamentare de acum doi ani, fostul angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, a negat că ar fi omul lui Andronachi și ar fi acționat în interesul oligarhului Vladimir Prodivus. Întrebat de ce a înregistrat pe numele său o companie clonă a carierei din Pervomaisk, Buzgan a declarat că astfel a blocat tentativa de acaparere a carierei de către familia fostului director al întreprinderii, Anatolii Danilciuk.

„Eu am făcut acțiuni de prevenire nefiind angajat la APP, scriind note informative către autorități. Aflând că Danilciuk Denis a acaparat deja cariera și vorbea deja la Consiliul local și în Pervomaisk că Moldova inițiază o companie nouă, numele fiind deja rezervat de el, am rugat registratorii din Kiev, în mod abuziv să înregistreze compania după mine, să nu-i permită lui Denis. La ei deja era gata decizia Consiliului privind transmiterea bunurilor pe acestă nouă companie. Noi am înregistrat compania după noi ca să nu permitem. Compania a fost doar înregistrată, nu are nici conturi deschise, absolut nimic”, declara Buzgan. 

Jurnaliştii au trimis o solicitare către compania oligarhului Prodivus „Mostobud” în care au întrebat ce planuri are firma pentru cariera de granit din Pervomaisk după ce a cumpărat autorizația la licitația din 2021. Până la momentul publicării acestui material, nu am primit nicio reacție din partea companiei.

APP vrea să obțină o nouă autorizație pentru cariera din Pervomaisk

În octombrie 2021, Agenția Proprietății Publice a numit un nou administrator la cariera din Pervomaisk. Noua conducere s-a adresat în judecată pentru a anula licența oferită prin licitație de Agenția de Geologie a Ucrainei firmei conectate la Vladimir Prodivus. 

„Cariera pe piatră concasată de granit Pervomaisk” deține 63 hectare de teren care au fost puse la dispoziție încă pe vremea Uniunii Sovietice. Documentele corespunzătoare au fost semnate cu Ucraina. Cu toate acestea, în anul 2021, în pofida existenței unui litigiu privind obținerea licenței de producție, Serviciul de Stat pentru Resurse Geologice a scos la licitație jumătate din suprafața carierei pentru exploatare. Întreprinderea lui Prodivus nu poate desfășura procesul de producție, deoarece nu poate întocmi actele de utilizare a terenului. Teritoriul aparține „Carierei de piatră concasată de granit Pervomaisk” a R. Moldova”, explică jurista Natalia Prometna, care este și asistenta personală a directorului carierei Moldovei din Pervomaisk.

Jurista susține că APP a cerut prin instanță redobândirea licenței de exploatare a zăcămintelor pe care cariera a pierdut-o în 2015. Documentele urmează a fi eliberate de Agenția de Stat pentru Resurse Geologice. În această vară, solicitarea a fost examinată de Curtea Supremă a Ucrainei.

„Instanța a obligat Agenția de Geologie să examineze solicitarea carierei de a-și redobândi licența. Dar, până acum nu avem nicio informație de la agenție. Noi am trimis o cerere, dar nu am fost informați despre rezultatele examinării”, a precizat Natalia Promtena.

La solicitarea jurnaliștilor de a explica situația creată la cariera din Pervomaisk, Agenția de Geologie a refuzat să răspundă, făcând trimitere la „Legea marțială” aplicată în Ucraina de când a început războiul cu Rusia.

Potrivit juristei carierei, sarcina principală acum este obținerea actelor pentru delimitarea hotarelor terenului carierei. După reforma teritorială, care a avut loc în Ucraina acum câțiva ani, terenurile nu mai sunt în administrarea consiliilor sătești. Structura teritorială s-a schimbat și, prin urmare, compania plănifică să înregistreze hotarele terenului pentru a putea obține un nou contract de arendă a pământului de la autoritățile locale.

Eugen Buzgan, acuzat de prejudicierea carierei moldovenești

Potrivit Nataliei Prometna, înregistrarea unui SRL cu același nume „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk” a fost o încercare a lui Vladimir Prodivus de a pune mâna pe întreprinderea care aparține Republicii Moldova cu ajutorul lui Eugen Buzgan.

„ În 2019, ei au numit o persoană apropiată în funcția de director al carierei. Din câte îmi amintesc, era  Iurii Scripnic, omul aflat sub controlul  lui Buzgan. Au ocupat abuziv cariera. Au intrat cu paza pe teritoriu. Apoi au scos și au vândut toate utilajele carierei vecine. Ce a mai rămas au vândut la metal. Ulterior, au reînregistrat întreprinderea, au creat o clonă și I-au schimbat adresa juridică în orașul Kiev”, acuză Prometna.

Pe de altă parte, la audierile comisiei parlamentare, Eugen Buzgan a recunoscut că a intrat pe teritoriul carierei cu paza, dar l-a acuzat pe Denis Danilciuk că ar fi vândut bunurile carierei la metal. 

„Am scris scrisori autorităților că cariera „pileat”. Noi am avut 10 linii de prelucrare a pietrei. Au lucrat 1200 de oameni. Acum a rămas o singură linie. Restul au fost tăiate la metal. Noi am intrat acolo cu „Alfa”, ca să înțelegeți”, declara Buzgan. 

Războiul a pus pauză acțiunile de urmărire penală

Încercările de acaparare ilicită a bunurilor carierei de granit din Pervomaisk sunt cercetate de aproape trei ani de procurorii moldoveni. La solicitarea TV8, Procuratura Anticorupție a informat că are în gestiune un dosar penal inițiat la 22 februarie 2021 de către Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice a Procuraturii Generale.

Până acum, procurorii au audiat mai mulți martori și au examinat acte și dispozitive electronice ridicate de la APP și Guvern. Procesul este tărăgănat din cauza răspunsurilor tardive pe care procurorii le-au primit de la autoritățile din Ucraina.

„De la 22 aprilie 2021 până la 10 septembrie 2021, în adresa organelor competente din Ucraina au fost formulate un șir de cereri de asistență juridică internațională în materie penală. În cele din urmă, din motive obiective (introducerea legii marțiale pe întreg teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022), cât și în baza notificării parvenite de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, comisiile rogatorii au fost satisfăcute parțial. În prezent, organul de urmărire penală urmează să se expună asupra pertinenței informației primite din Ucraina și va decide asupra oportunității demarării procedurilor legale de formare a echipelor comune de investigații cu organele competente din Ucraina”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Instituția nu ne-a informat dacă există persoane cu statut de bănuit sau învinuit în cadrul dosarului penal ce vizează cariera din Pervomaisk.

Directorul Agenției Proprietății Publice afirmă că nu cunoaște dacă actuali sau foști angajați ai APP sunt vizați în cauza penală.

Am încercat să discutăm și cu Vladimir Andronachi, cel care a fost acuzat public de ex-deputatul Alexandr Slusari că ar fi implicat în schema de deposedare a R. Moldova de cariera din Pervomaisk. Reporterul TV8 a mers la una dintre ședințele de judecată pe dosarul în care fostul deputat PD este acuzat de escrocherie, fiind vorba de un episod din frauda de la Banca de Economii. Andronachi a refuzat să ofere comentarii.

Auditul promis la carieră nu s-a făcut

Acum doi ani, Agenția Proprietății Publice anunța că urmează a fi efectuat și un audit la cariera din Pervomaisk, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De vină ar fi războiul din țara vecină.

„Noi nu putem vorbi astăzi despre un audit clasic petrecut de către o companie de audit, mai mult despre un control al activității, mai ales în situația de război în care este Ucraina, când audite financiare funcționale este destul de complicat să fie efectuate. Un control al acțiunilor predecesorilor a fost făcut, dar în sensul deplin al cuvântului de audit nu a fost efectuat din cauza războiului”, a motivat directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. 

În viitorul apropiat, se planifică o deplasare a unei echipe de la APP la cariera din Pervomaisk, pentru a verifica la fața locului care este situația reală . 

În prezent, pe teritoriul carierei din Pervomaisk lucrează mai mulți oameni care asigură paza teritoriului. Directorul APP susține că nu se cheltuie bani din bugetul public pentru a plăti salariile sau a acoperi alte cheltuieli de întreținere.

„Toate cheltuielile sunt pe seama întreprinderilor. Suntem acum într-o procedură de analiză care sunt șansele ca în jumătate de an sau un an, această întreprindere să-și reia activitatea și să aibă un venit ca să-și poată acoperi cheltuielile ce țin de pază, cheltuieli pentru avocați, energie electrică, alte cheltuieli curente care ar mai putea fi. Am putea ajunge și în situația să solicităm acordarea de finanțe din buget pentru a acoperi aceste cheltuieli”, precizează Roman Cojuhari.

Chiar dacă cariera din Pervomaisk stă inundată de ani buni, autoritățile R. Moldova au planuri de restabilire a procesului de exploatare a zăcămintelor de granit.

„Pe termen scurt, vrem să aducem în albia legalității toată documentația și toată activitatea acestor întreprinderi, ele să fie în drepturi depline și să activeze. Suntem siguri că războiul se va termina, iar în procesul de renovare a țării, suntem siguri că aceste cariere vor fi necesare și vor putea aduce plus valoare mare atât R. Moldova, cât și Ucrainei”, afirmă Roman Cojuhari.

Potrivit informației oferite de APP, instituția responsabilă din Ucraina ( n.r. Agenția de Stat de Geologie și Resurse Minerale) a estimat că din cariera din Pervomaisk ar putea fi extrase circa 26 de milioane de metri cubi de piatră de granit. La preț de piață, valoarea zăcămintelor ar fi de peste 44 de milioane de dolari.

Investigația a fost realizată cu suportul „Journalismfund Europe”.

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Localități din Ucraina asigură funcționarea MGRES. În schimb, sunt inundate, poluate și suportă costuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram