Război în Ucraina, ziua 467: Atac la Belgorod! Rusia susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

social

/VIDEO/ Urme ale Uniunii Sovietice: Monumente cu Lenin, Kotovski și alții, la loc de cinste. Ar trebui sau nu demolate?

19 februarie 2023, ora 17:10

După mai bine de trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice, moment care a culminat cu independența Republicii Moldova, țara noastră încă mai păstrează urme ale acelor vremuri. Lenin, Marx, Engels, Kotovski și mulți alții privesc, de la înălțime, viața de zi cu zi a moldovenilor. Pe teritoriul țării există zeci de monumente sovietice, dedicate liderilor comuniști ori evenimentelor istorice de atunci. Cele care-l reprezintă pe fostul lider bolșevic, Lenin, deși nu sunt protejate de stat, încă mai pot fi găsite nu doar în colecții private, ci chiar în fața centrelor raionale. 

Dar, există și monumente sovietice care sunt ocrotite de către stat, cum ar fi statuia ecvestră a fostului general comunist, Grigori Kotovski. În timp ce unii istorici cred că asemenea lucrări trebuie expuse într-un muzeu, oamenii de rând, în mare parte, sunt de părere că trebuie lăsate acolo unde au stat până acum. 

La trei decenii de la destrămarea Uniunii Sovietice, în Republica Moldova găsim o mulțime de monumente care glorifică acele vremuri și personalitățile de atunci. Însă, nu toate sunt de importanță națională, adică nu sunt incluse în Registrul monumentelor de for public și, respectiv, nu sunt protejate de către stat. 

Este și cazul celor care îl reprezintă pe fostul lider bolșevic, Vladimir Ilici Lenin. Nu există o bază de date exactă, dar de la istoricul Ion Ștefăniță aflăm că, acum circa 10 ani, în diferite localități din țară erau circa 16 monumente de acest fel.

Una dintre cele mai cunoscute monumente ale lui Lenin este cea pe care o găsim și astăzi pe teritoriul Centrului expozițional Moldexpo din Capitală. Comuniștii vin, ocazional, aici și depun flori. Au fost timpuri când în jurul monumentului au avut loc scandaluri, riscând chiar să fie demolată de un grup de veterani ai conflictului de pe Nistru. 

De altfel, această statuie a ajuns la Moldexpo, în anul 1991, după ce a stat ani la rând în centrul Capitalei, chiar în fața Guvernului Republicii Moldova. 

Fostul deputat, scriitorul Ion Hadârcă, a fost unul dintre cei care a participat la demontarea lui. Acțiunea a fost posibilă datorită unei legi emise de Parlamentul din acele vremuri, care a dispus demolarea tuturor monumentelor sovietice. 

Acest monument stă aici alături de alți doi comuniști, Karl Marx și Friedrich Engels. Un alt monument al lui Lenin găsim în orașul Anenii Noi. Și această construcție are o istorie zbuciumată. 

Monumentul din Anenii Noi a fost motiv de dispută atunci când, în anul 2012, s-a dorit demolarea acestuia, dar aleșii locali au renunțat la decizie, în urma unor proteste ale cetățenilor din oraș, în comun cu unii deputați comuniști. 

În orașul Căușeni, de pildă, statuia lui Lenin a fost luată din centrul localității. Dar, un funcționar comunist l-a luat și l-a ținut pe teritoriul unei întreprinderi locale, iar acum se află la elevatorul din oraș. 

Am reușit să facem rost de câteva fotografii cu statuia din Căușeni, care încă se afla în fața fostului executiv raional. Vedem că Lenin era un loc de pelerinaj și pentru cuplurile de miri, care depuneau flori la picioarele lui. Era sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut. Și dacă monumentele care îl înfățișează pe Lenin nu se regăsesc în Registrul Monumentelor de for Public, în listă oricum găsim câteva monumente sovietice, care celebrează unele evenimente din acele vremuri. În Capitală, sunt cinci astfel de monumente. Unul este statuia ecvestră care îl reprezintă pe fostul conducător miliar comunist, Grigorii Kotovski. 

Părerile despre meritele militare ale fostului general comunist sunt împărțite. Unii îl consideră un erou, alții - un criminal. 

„A început războiul ruso-nipon. A fost chemat la arme, dar a dezertat. A revenit în Basarabia, unde a fondat o ceată de haiduci. Jefuiau vile, magazine, bănci. Ca un atacator de bună credință, o parte din bani o împărțea săracilor, alta și-o lua lui, pentru necesitățile organizației ori ale sale personale”. 

Tot în Chișinău există și monumentul dedicat eliberării Moldovei de sub ocupația germano-fascistă, care stă la loc de cinste, pe bulevardul Constantin Negruzzi, chiar în fața Academiei de Științe a Moldovei. Și acesta se regăsește în Registrul monumentelor de for public, deci orice intervenție trebuie autorizată de Guvern. 

Acest monument a fost restaurat în anul 2019, la inițiativa Președinției și a președintelui socialist de atunci, Igor Dodon. Cu cinci ani mai devreme, în scuar urma să apară și un monument dedicat Limbii Române. O schiță sub formă de carte, elaborată de un artist plastic român, a acumulat cele mai multe voturi, dar proiectul nu a mai devenit realitate

Părerile istoricilor pe care i-am abordat referitor la aceste sculpturi și monumente sunt acelea de a le păstra, dar nu în locațiile actuale, ci într-un muzeu dedicat acelei epoci, unde doritorii le pot vizita ori de câte ori au dorință.

Un exemplu în acest sens este Ungaria, o fostă republică sovietică, care, în 1993, a reușit să adune toate aceste sculpturi, monumente, opere de artă din perioada sovietică, într-un parc tematic ce aduce în bugetul statului milioane de euro anual. Interesul pentru acest parc este imens. Aproape 40 de milioane de vizitatori vin să admire operele. 

Ucraina în schimb, țară în care se aflau peste o mie de sculpturi dedicate lui Lenin, a decis, după anul 2014, să le dea jos pe toate. 

De altfel, în Republica Moldova există un muzeu în aer liber, în care nostalgicii după vremurile sovietice pot contempla statui cu Lenin și alți dictatori ai regimurilor de atunci. Le-a adunat cu grijă un cunoscut colecționar de la noi, Petru Costin. 

Părerile cetățenilor sunt împărțite, referitor la aceste monumente. Cei care au avut de suferit din cauza regimului comunist sovietic ar dori înlăturarea lor de pe străzile Chișinăului, nu susțin însă distrugerea lor. Alții condamnă orice tentativă de a le muta locul și insistă că ele trebuie să stea în locuri vizibile. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Starea „buncărelor din Chișinău”: Câte sunt, unde se află și câte persoane se pot adăposti în caz de pericol
/VIDEO/ Giganții care devin ruine: Greșeala care a distrus uzine și fabrici uriașe din Moldova. Planul oficialilor de acum
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

Moldovagaz cere ANRE-ului să reducă prețul la gazele naturale. Tariful solicitat

05 iunie 2023, ora 08:19

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16, 49 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, menționează reprezentanții companiei.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. 

La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie - 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin. 

„Decizia respectivă este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, potrivit unui comunicat al SA „Moldovagaz”.

Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Anterior, prim-ministrului Dorin Recean, a anunțat că tariful la gaz ar putea scădea și Guvernul va propune reducerea tarifului la gaz. Premierul nu a precizat, totuși, de când ne-am putea aștepta la ieftiniri.

„Guvernul lucrează pentru a aduna sursele financiare necesare și începând cu săptămâna viitoare, va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de reducere a tarifelor. În curând, vom avea o reducere a tarifului”, a declarat Recean.

Pe 23 septembrie, a fost ultima oară când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, în prezent, consumatorii achită un tarif de 27 de lei și 10 bani fără TVA, adică 29 de lei și 27 de bani cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram