/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul neagă retragerea tancurilor Abrams

/VIDEO/ Parcarea cu plată, una dintre soluțiile Primăriei Capitalei: „Noul regulament spre asta duce”. Ce alte propuneri mai sunt

missing
04 martie 2024, ora 11:00

De câte ori ați mers cu mașina, mai ales în zona din centru, și ați fost nevoit să înconjurați cartiere întregi în speranța că veți găsi un loc bun de parcare? Vi s-a întâmplat, probabil ca multor alții, să vă lăsați automobilul într-un loc mai puțin regulamentar, cu riscul de a lua o amendă și chiar o evacuare. Deși majoritatea șoferilor sunt de acord că încalcă, oricum se întreabă, practic într-un glas: unde să parcăm? 

Fostul viceprimar al Capitalei, urbanistul Victor Chironda susține că în zona istorică a orașului nu a apărut niciun loc NOU de parcare, dar este de părere că chiar dacă ar fi și 10 mii noi, peste doi ani, cererea se va dubla. Recunoaște problema și șeful Direcției municipale de mobilitate urbană, care e gata să prezinte un regulament privind parcările în Chișinău. Esența documentului constă în introducerea parcărilor cu plată. 

„Nu sunt făcute parcările, dar ne impun să... Aici este parcare, în altă parte nu. Eu de aceea mă și parchez aici, că în altă parte nu am unde”. 

Chișinăul a avut mereu probleme cu lipsa locurilor de parcare. Criza s-a accentuat în ultimii ani, odată cu creșterea tot mai rapidă a numărului automobilelor și a populației. Zilnic, circa 300 de mii de unități de transport se află în mișcare prin Chișinău. Și, bineînțeles, trebuie să parcheze undeva. 

Analizând Buletinul achizițiilor publice, în ultimii trei ani, am găsit mai multe proiecte lansate de subdiviziunile Primăriei Capitalei de organizare a locurilor de parcare. Cel mai scump proiect de acest fel a constat în amenajarea de parcări stradale în centrul istoric al orașului Chişinău. Aceste lucrări au fost împărțite în patru loturi, iar licitațiile au fost câștigate de trei companii. La etapa inițială, valoarea cumulativă a lucrărilor a fost de circa 117 milioane de lei. 

„Ei numesc aceste lucrări de amenajare „lucrări de reparație”, deși asta nu este adevărat. Pentru că, se schimbă de fapt configurația trotuarelor și respectiv acestea sunt lucrări de construcție. Dacă s-au instalat bordurile, dacă s-a schimbat dimensiunea trotuarelor, dacă s-au eliminat copacii, dacă s-au eliminat spațiile verzi, acestea sunt deja lucrări de construcție, reconstrucție a străzii, care trebuie proiectate și avizate așa cum prevede legea. Înțelegând că au încălcat legea, la etapa când noi am sesizat aceste încălcări, ei au oprit lucrările, pur și simplu. - Cam de cât timp? - Situația asta este de aproape un an și jumătate, iată așa. Ei au înțeles că au încălcat legea, ei au fost inclusiv amendați”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Lucrările s-au oprit pe toate loturile după ce Agenția de Supraveghere Tehnică a fost sesizată despre nereguli de pe șantiere. Victor Chironda, care a deținut și funcția de viceprimar pe domeniul mobilității urbane, este unul dintre autorii sesizărilor. Insistă că aceste locuri de parcare nu corespund normativelor în vigoare, ceea ce le face greu de utilizat. 

„Ele au dimensiuni mult mai mici decât prevăd normativele respectiv, fie o parte sau alta a mașinilor stă și ocupă fie o parte din trotuar, fie o parte din carosabil, care iarăși încurcă circulației. Problema de fapt nu a fost soluționată sub nici o formă, nici un loc nou de parcare nu a apărut, de fapt sa încercat a legaliza parcare pe trotuar care deja era. Oamenii oricum parcau pe aceste zone, acum s-a încercat să se legalizeze, prin faptul că se schimbă configurația. Apare această bordură de delimitare și spațiul de parcare ar trebui să fie semnalizat. Vedem că pe străzile pe care s-au făcut lucrări, spațiile de parcare nu sunt semnalizate și mai mult decât atât, practic pe străzile Sciusev, Bernardazzi, Kogălniceanu, altele, nu au fost recepționate aceste lucrări. Deci teoretic, lucrările nu s-au finalizat, deși companie de mult și-a strâns lucrurile și nu mai face lucrări aici”.

De cealaltă parte, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, afirmă că, în trecut, au mai fost desfășurate lucrări în centrul istoric al Capitalei, dar niciodată nu au fost reclamații. De aceea, se arată nedumerit.

„Dacă să fim sinceri, noi nu am avut niciodată o abordare specială pentru centrul istoric, altfel decât pentru restul orașului, necătând la faptul că au fost anterior executate lucrări pe Puskin, Bodoni și pe alte zone din centrul istoric al orașului Chișinău. Niciodată nu am avut o solicitare de abordare mai specială, acum am avut o solicitare și o intervenție a Ministerului Culturii cu CNMI și în condițiile date am demarat un proces de elaborare a unor soluții și elaborare a unor moduri de executare a lucrărilor pentru centrul istoric, în special pentru zonele pietonale și zonele verzi cu posibilitatea combinării zonelor de pe marginea drumurilor”.

„Suntem în sectorul Buiucani al Capitalei, într-o parcare publică cu aproximativ 140 de locuri, care a fost amenajată pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați, exact în vecinătatea parcului Dendrariu. Lucrările la această parcare au început în anul 2021 și au costat aproximativ 4.3 milioane de lei, bani alocați de către municipalitate. Această parcare a fost și este necesară, așa cum este necesar să se amenajeze astfel de parcări în cât mai multe zone ale municipiului Chișinău”.

Un alt proiect, început în 2022, este organizarea unei parcări pe strada Ghidighici, în preajma parcului „La Izvor”. Este vorba de o parcare de captare, cu alte cuvinte un loc în care să fie lăsate mașinile celor care vin în Capitală. De aici, șoferii ar trebui să ia un transport public și să-și continue deplasarea spre destinația finală. 

„Aici de doi ani de zile avem inițiat un proces de amenajare a unei parcări de capacitate, se planifică ca în această parcare să fie atrase autoturismele care vin din afara orașului, de pe zona celor care se deplasează pe Calea Ieșilor, având posibilitatea să-și lase aici mașina și în perpectivă vom analiza și organizarea transportului public, ca să fie posibilă preluarea pasagerilor și încadrarea lor în rutele municipale de transportare de pasageri. - Deocamdată e suficient de departe o stație de troleibuz de aici, da? - Nu este departe, este chiar în limita intersecției cu Calea Ieșilor inclusiv avem o rută de întoarcere și de încadrare în bandă pentru a intra în oraș a troleibuzelor la stația terminus și de aici vom dezvolta acea interacțiune în stațiile intermodale sub aspect de venirea și atragerea celor care se deplasează cu destinația orașul Chișinău, nu a celor care se află în tranzit, pentru a putea ulterior să se deplaseze pe teritoriul orașului cu transportul public municipal”.

Această parcare are aproximativ 350 de locuri de parcare și este amenajată pe un teren al municipalității. Lucrările, la prima etapă, au costat aproximativ un milion de lei, dar încă nu au ajuns la final. 

„Această parcare a fost dezvoltată inițial ca parcare pentru evenimentele care au loc în zona parcului „La izvor”. Noi vedem că pe parcursul zilei și pe parcursul săptămânii este foarte aglomerată și utilizată, ceea ce ne bucură și ne demonstrază că este un obiectiv care merită a fi dezvoltat. - Acum la etapa asta când e prundiș, pe urmă ce se mai întâmplă? - Noi suntem la etapa de acoperire a zonei respective, o să fie cu pavaj ecologic, iar zonele de deplasare a transportului o să fie din asfalt care ne va permite o utilizare îndelungată a acestei parcări”.

În calitate de urbanist, Chironda consideră că amplasarea acestei parcări aici nu este tocmai inspirată și nu e deloc comodă pentru potențialii utilizatori, ceea ce va duce la o ineficiență a acestui proiect. 

„Este prea departe de stația de transport public și oamenii care parchează acolo, dacă vorbim că asta e o parcare de captare, oamenii trebuie exact de acolo să ia transportul public, ei nu trebuie să meargă zece, cincisprezece minute pe jos până la cea mai apropiată stație”.

Tot pentru a soluționa criza parcărilor, mai ales în zona de centru a Capitalei, în 2019, Ministerul de Interne și Primăria Chișinău au lansat o colaborare, prin care ministerul a pus la dispoziția autorităților municipale două spații pentru parcare publică pe timp de zi. Cu timpul însă proiectul a încetat.

„Acele terenuri sunt terenuri protejate, cu statut special, între MAI și Primărie nu a fost semnat vreun acord pentru a oferi acele terenuri, pentru parcări. A fost doar o testare. Cunoaștem că cea de pe strada Testemițanu a funcționat doar 3 luni, nu și-a atins scopul. În prezent, după începerea războiului din Ucraina, acele teritorii sunt folosite pentru antrenarea angajaților MAI. Pe strada 31 august, noi desfășurăm conducerea defensivă a mijloacelor de transport”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Încă o parcare în centrul Capitalei, intens mediatizată și pomenită în discursurile publice este cea de lângă Biblioteca Națională. Lucrările au început în 2021, costul investiției fiind de circa 500 de mii de euro. Terenul a fost oferit de Universitatea de Stat, iar un agent economic a executat lucrările.

„Ea este funcțională, există o situație sau o incertitudine reieșind din faptul că avem strada 31 august care este declarată zonă pietonală și acea parcare era deservită prin strada 31 august, acum a rămas doar conexiunea prin drumul care intersectează spatele Guvernului și este mai limitată în acces și confort de deplasare către această parcare”.

L-am întrebat pe șeful Direcției mobilitate urbană câte locuri noi de parcare au fost construite sau amenajate, în Capitală, în ultimii de trei ani, mai exact de la introducerea serviciului de evacuare a mașinilor. 

„- În ăștia trei ani, există undeva cam câte locuri de parcare au fost amenajate suplimentar? - Vreau să explic o situație. Amenajarea sub toți parametrii tehnici ai unei parcări, nu numai decât implică majorarea numărului de locuri de parcare. Noi atunci revenim în legalitate cu zonele verzi, cu spațiile verzi, cu regret și ceea ce este amenajat și construit de către primărie nu este respectat și foarte deseori este vandalizat sau distrus și amenajarea acestor locuri de parcare, diminuează numărul lor în general în teren. Dar să spunem că vom asigura toate locurile necesare de parcare pe teritoriul centrului istoric, vă spun cu certitudine că nu vom putea asigura”.

În prezent, direcția pregătește un regulament privind parcările din Chișinău. În esență, acesta prevede introducerea plăților pentru parcare și dezvoltarea parcărilor de captare. 

„Parcările cu plată ar putea fi introduse în acest regulament? - Asta este și logica acestui regulament, duce spre parcările cu plată. În 2021, am avut un studiu cu compania BCI, care s-a expus asupra viziunii de posibilitate, de necesitate de amenajare a parcărilor. Astăzi, reieșind din faptul că am avut câțiva ani anevoioși, sub aspect de inflație, am solicitat revizuirea și oferirea unor abordări noi, reieșind din faptul că sunt și alte abordări pe exterior în alte țări, altfel se văd parcările, altfel se vede modul de plată, modul de interacțiune și cu primăria, sub aspect de formare a unor abonamente pe zonă, formarea unor parcări mixte, pe parcursul zilei parcare cu plată, pe parcursul nopții - parcare de reședință pentru cei care sunt, nemijlocit, în zona unde există o astfel de parcare amenajată. 

 - În condițiile în care vom dezvolta un regulament al parcărilor și parcajelor cu plată de pe teritoriul municipiului Chișinău, vom încerca să dezvoltăm această parcare și alte parcări pe care le avem amenajate, în condițiile acestui regulament cu control acces și cu posibilitatea încasării banilor pentru o oră utilizată sau în funcție de cât va dori fiecare. - Deja cred că va fi clar că dacă vii mai mult timp poți să obții o reducere. - Da”.

Introducerea taxei de parcare este o soluție pe care a menționat-o și Victor Chironda. 

„Nu există nici un oraș unde problema parcărilor s-a rezolvat în totalitate. Aici avem un complex întreg de soluții, de la construcția de parcări multietajate, până la amenajarea de astfel de parcaje pe carosabil, sau din contul carosabilului, pe anumite străzi unde nu circulă intens transportul public, de exemplu. Există soluția parcărilor de captare, care trebuie să capteze șoferii care vin în oraș din suburbii sau din raioanele țării și ar putea parca în marginea orașului și de acolo, cu costul biletului de parcare să poată folosi transportul public, să-l ia de acolo.

Cea mai importantă soluție este implementarea parcărilor cu plată în Chișinău. Asta este o soluție care de mult trebuia să fie implementată în oraș. - Aici ar însemna să construiești noi parcări, sau pe acestea care există să introduci o taxă. - Aici trebuia să fie parcare cu plată și cei care parchează aici să plătească o anumită plată pe oră, în funcție de perioada zilei. Pe timp de noapte să fie folosită de rezidenți, pe timp de zi să fie folosită de cei care vin în vizită, mă rog.

Dacă o să construim 10 mii de locuri de parcare, peste 2 ani va fi nevoie de 20 de mii. De asta multe orașe din lume au mers pe soluția inversă, pe descurajarea folosirii automobilului, mai ales pentru deplasarea în centru. Prin tot felul de stimulări, asigurarea unui transport public bun și calitativ, dezvoltarea infrastructurii alternative, dezvoltarea infrastructurii pietonale în primul rând și evident descurajarea folosirii prin metoda accesului cu plată în centru, sau a parcării cu plată. Pentru că eu vă asigur că dacă de mâine parcarea în centru ar fi cu plată, credeți-mă că numărul de mașini parcate ar scădea drastic”.

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția

/VIDEO/ Mărturiile unui medic de pe ambulanță, care resuscitează pacienți în stradă: „Am făcut și o oră manevre, dar nu l-am salvat”

missing
28 aprilie 2024, ora 12:00

Resuscitarea unei persoane care a suferit un stop cardiac poate începe cu masaj în zona pieptului. În aceste momente, fiecare secundă este prețioasă și poate face diferența între viață și moarte. Fără doar și poate, ajutorul medical profesionist este cel mai indicat. De aceea, trebuie de urgență chemată echipa salvării. Într-o discuție cu un medic de la o unitate mobilă de Terapie Intensivă, am aflat că lunar pot să efectueze două intervenții pentru aplicarea măsurilor de reanimare, pentru pacienți intrați în stop cardiac. În cele mai multe dintre cazuri, pacienții sunt readuși la viață. 

„Un caz reușit am avut cu o lună în urmă. Fiica cu mama în vârstă se ridicau la deal pe lângă Universitatea de medicină, noi am ajuns repede, în cinci minute, persoana era în fibrilație ventriculară. Noi imediat am dat trei șocuri, după aceste trei șocuri ritmul s-a stabilizat, pacienta a fost dusă la institutul cardiologic și a fost stentată. În timpul până am ajuns noi, cineva a inițiat măsurile de prim ajutor, le făcea cum le făcea, dar le făcea chiar în stradă. Cu acest sprijin, am hotărât cazul în șapte minute”, a spus medicul Victor Corciu.

Victor Corciu este medic de ambulanță de mai bine de 20 de ani, timp în care a salvat sute de vieți prin intervențiile sale. Face parte din echipele de terapie intensivă, care intervin, în special, la solicitările pentru pacienții aflați în stop cardio-respirator. Lunar, spune medicul, intervine în 1-3 cazuri în care este nevoie de măsuri complexe de reanimare, prin defibrilare. 

„De obicei, noi ne străduim să fim emoțional stabili, pentru că depinde de starea noastră să acordăm ajutor persoanei în nevoie. Cu cât suntem mai stabili și ne cunoaștem lucrul, cu atât mai bine ne facem meseria. Atunci când se încep emoțiile, de obicei se întâmplă ceva și nu reușești. După ce cazul pacientul este resuscitat cu succes, oricum este o satisfacție că am salvat pe cineva. Clar că totul depinde nu numai de dotarea noastră, dar depinde și de timp, de câte patologii mai are persoana, de mulți alți factori. Dar dacă persoana nu are patologii concomitente și este tânără sau aptă și s-a întâmplat o problemă cardiacă, atunci aceste metode trebuie să fie cu succes”.

În activitatea sa, a avut și momente când a pierdut lupta pentru viața pacienților.

„Când pierdem pacientul simțim un regret, poate se putea mai mult, mai bine. Cu timpul am început să nu mai reacționăm la asta, pur și simplu ne facem meseria, ca orice altă profesie, trebuie să acționăm în orice situație. La început erau emoții mai multe, dar după 20 de ani pe ambulanță sunt mai puține. Dar clar că satisfacția este atunci când salvezi pacientul și ai făcut tot ce ai putut pentru a-i salva viața”. 

Când o persoană intră în stop cardiac fiecare secundă este prețioasă. Medicul ne-a povestit despre o solicitare pentru o persoană de aproximativ 50 de ani. Timp de 40 de minute, echipa a luptat pentru a-i salva viața, dar nu i-a reușit. În acest caz, nimeni nu a ajutat pacientul până la venirea ambulanței, iar lipsa primului ajutor, în primele minute, a făcut diferența. 

„De multe ori mă gândesc cum se poate să facem mai bine, cu toate că suntem dotați cu tot felul de aparate, rapid ne deplasăm etc. Dar depinde și de cine solicită ambulanța, ce detalii dă, și populația să se implice, atunci vom avea rezultate mai bune”. 

Cea mai lungă perioadă de timp în care au efectuat măsurile complexe de reanimare a durat mai mult de o oră, de asemenea fără succes.

„Am avut un caz în care am dat zece, cincisprezece șocuri, iar pacientul nu reacționa în nici un fel. Noi, de obicei, trebuie să-l trecem dintr-o fază în alta, să-l aducem mai spre bine. Dacă se duce în jos, atunci...”

Începerea măsurilor de resuscitare, cât mai rapid, poate mări cu 75 la sută șansele de supraviețuire, arată un studiu. Raportul mai spune că fiecare minut de întârziere a defibrilării înseamnă că pacientul este cu 10 la sută mai aproape de moarte. Și, în timp ce resuscitarea o poate face inclusiv o persoană fără studii medicale, prin masajul cardiac, aplicarea șocurilor electrice este responsabilitatea specialiștilor, care urmează o anumită schemă. 

Numărul deceselor ar putea fi mai mic dacă și cei din jur ar cunoaște mai multe despre cum se acordă corect primul ajutor. 

„Cursurile de prim ajutor ar fi foarte importante, ar ajuta enorm medicii. Pur și simplu cum se face compresia, sau persoana ai întors-o pe-o parte, în poziția sigură, căile respiratorii să fie libere. Dacă stă cu fața în sus și nimeni câteva minute nu o întoarce, atunci... Cineva doar o întoarce pe o parte și i-a salvat viața, nu e nevoie de aparataj, de nimic. Când sună la ajutor la 112, să dea informații dacă persoana e conștientă sau nu, dacă are puls sau nu, dacă vorbește sau, asta trebuie”. 

Pentru că am vorbit despre importanța acordării unui prim ajutor elementar, dar care poate salva pacientul, medicul a făcut o demonstrație a masajului de cord. Manevrele pot dubla sau tripla supraviețuirea. 

Ambulanța în care activează Victor și colegii săi sunt de tip C, destinate pentru terapie intensivă. Sunt printre cele mai dotate, aici putem găsi defibrilator, ventilator, sursă de oxigen, absolut tot ce este necesar pentru resuscitarea pacientului sau pentru transportarea lui în stare stabilă de la o unitate medicală la alta. Acum trei luni, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit alte 17 ambulanțe de tip C, atât de necesare în intervențiile medicale de urgență. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram