/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

16 aprilie 2024, ora 21:38

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. 

Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite, potrivit Știripesurse. 

UPDATE Raportul de activitate pe anul 2023 al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică drept principale amenințări la adresa securității naționale activitățile Rusiei în țările din flancul estic al NATO, precum încercări de infiltrare a instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice sau chiar risc ridicat de sabotaj al transporturilor militare care tranzitează România în drum spre Ucraina. De asemenea, activitățile Rusiei ar fi produs întârzieri ale reformelor în Republica Moldova, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou ambasador în România. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova, scrie Gândul.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în creștere, marți, previziunile de creștere pentru Rusia în 2024, estimând o creștere a PIB-ului de 3,2%, mai bună decât cea de 2,6% prognozată anterior, pe fondul unei economii rezistente, susținută de o creștere a comenzilor militare, transmite AFP. În pofida sancțiunilor occidentale severe și după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina, Rusia, bazându-se în special pe partenerii săi asiatici, a reușit să absoarbă șocul inițial al restricțiilor economice instituite de Occident ca represalii pentru asaltul său asupra Ucrainei. Țara este încă capabilă să se bazeze pe venituri bugetare substanțiale din hidrocarburi, în special datorită petrolului său, care este vândut peste prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de G7.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi soldaţi dispăruţi de la începutul invaziei ruseşti, un bilanţ care rămâne incomplet, în special din cauza faptului că aproape 20% din teritoriul ţării este sub ocupaţie rusă, relatează AFP, conform News.ro. La sfârşitul lunii februarie, Kievul a estimat că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în război. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a subliniat pe Facebook că „aceste cifre ar putea fi mult mai mari”, întrucât recensământul este încă în curs de desfăşurare. De la declanşarea invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili şi soldaţi – au murit, dar nu există o cifră globală fiabilă. Iar procedurile de identificare a celor morţi sau dispăruţi pot dura luni de zile.

UPDATE Rusia va fi invitată să participe la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) de la începutul lunii iunie. Din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, președintele Vladimir Putin a fost omis de pe lista organizatorilor, a anunţat marţi, 16 aprilie, Mission Liberation.

UPDATE Secretarul general al NATO a afirmat, marţi seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ucraineni și occidentali consideră bombardarea intensificată a orașului Harkov de către Rusia drept o modalitate de a forța evacuarea civililor. Harkovul, un oraș din nord-est situat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de granița rusă, a fost supus bombardamentelor din ce în ce mai intense cu rachete, drone și bombe ghidate grele în ultimul timp. Infrastructura energetică a fost afectată, iar casele au fost transformate în ruine, scrie Bloomberg. Orașul, ai cărui locuitori înainte de război numărau aproximativ 1,5 milioane de oameni, a fost supus atacurilor regulate începând cu februarie 2022, dar acțiunile recente ale Kremlinului par a fi eforturi coordonate pentru a opri aprovizionarea și a crea condiții care să facă orașul impropriu pentru viață, au spus oficialii sub acoperirea anonimatului. „Asediul Harkovului este una dintre principalele direcții ale operațiunii militare a Rusiei, care folosește epuizarea stocurilor de artilerie și slăbirea apărării antiaeriene ucrainene, precum și lipsa de forță vie. După mai mult de doi ani de la începutul războiului în toată regula, condițiile de viață în oraș devin tot mai periculoase. Daunele sunt destul de mari, iar atacurile continuă, astfel că autoritățile vor avea dificultăți în refacerea funcționării orașului până la venirea iernii viitoare, dacă, desigur, locuitorii vor mai rămâne acolo”, se arată în material. Aproape nimeni nu previzionează că forțele ruse vor reuși să captureze orașul în viitorul apropiat. Forțele armate ucrainene își întăresc apărarea, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski consideră că Rusia nu are resurse suficiente pentru o ofensivă serioasă. Potrivit lor, acest lucru i-a determinat să încerce să creeze sentimente de panică.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Cum a fost prima repetiție a Nataliei Barbu pe scena Eurovision 2024: Aripi, fluturi și explozie de culoare
/VIDEO/ Cum a fost prima repetiție a Nataliei Barbu pe scena Eurovision 2024: Aripi, fluturi și explozie de culoare
/LIVE/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
/LIVE/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
Începe Săptămâna Patimilor! Ce trebuie să faci de Lunea Mare și în celelalte zile până la Paște
Începe Săptămâna Patimilor! Ce trebuie să faci de Lunea Mare și în celelalte zile până la Paște
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
A plecat după ciuperci și nu s-a mai întors. O tânără din Cimișlia, căutată noaptea de polițiști
A plecat după ciuperci și nu s-a mai întors. O tânără din Cimișlia, căutată noaptea de polițiști

Sărbătoare în familia regală britanică: Prințul William și Kate Middleton aniversează 13 ani de căsătorie

missing
29 aprilie 2024, ora 21:30

Sărbătoare în familia regală a Marii Britanii. Prințesa Kate Middleton și prințul William aniversează 13 ani de căsătorie. Cuplul regal s-a căsătorit în cadrul unei ceremonii grandioase în Westminster Abbey, în anul 2011. 

Parteneri de viață de peste 20 de ani, William și Kate s-au cunoscut la Universitatea St Andrews din Fife, Scoția, și au fost mai întâi prieteni înainte de a începe o poveste de dragoste.

William a declarat în interviul de logodnă: „Evident, amândoi ne distrăm foarte bine împreună, amândoi avem simțul umorului".

La acel moment Kate a spus despre logodnicul său că este un „iubit iubitor” care „m-a sprijinit foarte mult în momentele bune, dar și în cele rele”, conform Independent.

La nuntă, mireasa a purtat o rochie de culoarea fildeșului, cu detalii florale aplicate din dantelă, creată de Sarah Burton de la Alexander McQueen, în timp ce mirele a fost îmbrăcat în tunica roșie a Gărzilor Irlandeze. Nunta regală a avut loc în prezența a 2.000 de invitați. Evenimentul a fost urmărit de peste 36 de milioane de oameni din întreaga lume.

Cuplul regal se confruntă cu cea mai mare provocare de când sunt căsătoriți, pe fondul diagnosticului de cancer al prințesei Kate, în vârstă de 42 de ani, care în prezent se află într-o perioadă de recuperare. 

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/LIVE/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
/LIVE/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram