/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Maraton de caritate: Un tânăr de 21 de ani are nevoie de peste un milion de lei pentru a învinge o boală cruntă
/VIDEO/ Maraton de caritate: Un tânăr de 21 de ani are nevoie de peste un milion de lei pentru a învinge o boală cruntă
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Cum a fost prima repetiție a Nataliei Barbu pe scena Eurovision 2024: Aripi, fluturi și explozie de culoare
/VIDEO/ Cum a fost prima repetiție a Nataliei Barbu pe scena Eurovision 2024: Aripi, fluturi și explozie de culoare

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall

29 aprilie 2024, ora 23:09

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită surpriză la Kiev. Stoltenberg  a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters. Între timp, războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE în favoarea unei noi extinderi, afirmă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Comandantul suprem al forțelor ucrainene a declarat că, având un număr inferior de trupe, acestea au fost retrase și s-au regrupat în noi poziții la vest de trei sate de pe frontul estic, unde Rusia a concentrat forțe semnificative. Generalul Oleksandr Sîrskîi a evidențiat deteriorarea situației din estul țării, cu speranța că se va putea stabiliza situația cu ajutorul armamentului american recent aprobat. Reuters notează că Sîrskîi a descris situația de pe front ca fiind tot mai tensionată, menționând că zonele cele mai problematice sunt la vest de Marinka, care este sub controlul rusesc, și la nord-vest de Avdiivka, oraș cucerit de ruși în februarie.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei, relatează News.ro.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Rusia, care câştigă teren în faţa forţelor ucrainene aflate în dificultate, a revendicat luni, 29 aprilie, ocuparea unui nou sat, Semenivka, situat pe frontul de est al Ucrainei unde avansează rapid, informează AFP.

UPDATE Kazahstan, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, a decis să vândă americanilor 81 de avioane de luptă din epoca sovietică, scrie Kyiv Post.

UPDATE Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, informează EFE.

UPDATE Procurorii germani au anunțat luni lansarea unei anchete penale pe numele unui cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat mortal doi soldați ucraineni în sudul Germaniei în cursul weekendului, relatează Reuters.

UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii Alianței Nord-Atlantice nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a precizat că fluxul de arme și muniții va crește de acum înainte, relatează Reuters. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al NATO a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și se va adresa şi parlamentului ucrainean, Rada.

UPDATE Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa. Avioanele F-16 vor fi staționate în buncăre subterane și hangare pentru a le proteja de atacurile rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș, scrie Newsweek.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni, 29 aprilie, că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse "un sprijin incalculabil" prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică, relatează agenţia EFE.

UPDATE Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters, scrie news.ro.

UPDATE ”Suntem încrezători că Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. Este important să fie pace și în Ucraina, dar și R.Moldova. De pacea din țara noastră va depinde pacea regională și poate pacea din întreaga lume”. Declarația a fost făcută de vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, aflată în prima sa vizită în R.Moldova. Oficialul ucrainean a solicitat Parlamentului să condamne Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni, scrie RFI.

UPDATE În timpul unei conferințe de presă, susținute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, președintele ucrainean a declarat că, deși SUA au început să livreze armament, procesul este unul lent și este nevoie de o accelerare a livrărilor pentru că Ucraina are nevoie de “sprijin în timp util pentru armată. Astăzi, nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat”, scrie Biziday.

UPDATE Victoria Spartz, prima și singura membră a Congresului născută în Ucraina, a apărut inițial ca o susținătoare naturală a sprijinirii țării sale natale în războiul cu Rusia. Dar, când recent, când s-a supus la vot în Cameră un sprijin suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru efortul de război, ea a votat împotrivă, scrie Associated Press.

UPDATE Fermierii polonezi au anulat luni protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care durează de luni în şir şi care a afectat atât relaţiile bilaterale, cât şi comerţul ucrainean, scrie Mediafax.

UPDATE Poliția moldovenească va amenda persoanele care, pe 9 mai, vor purta panglica Sfântului Gheorghe, a declarat în timpul unui briefing șeful Inspectoratului General de Poliție al republicii, Viorel Cernăuțeanu.

UPDATE Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de ceea ce a descris ca fiind un tratament nedrept pe care Moscova îl aplică cetăţenilor tadjici, o dispută rară între cei doi aliaţi post-sovietici, relatează Reuters

UPDATE Ucraina se află într-o situație dificilă pe front, iar Kievul și o parte a analiștilor susțin că acest lucru se întâmplă și din cauză că aliații nu i-au sprijinit suficient pe ucraineni. Există însă și alte voci, inclusiv generali importanți americani și din NATO, care atrag atenția că ucrainenii nu au ascultat sfaturile consilierilor occidentali și au folosit tactici greșite, scrie Adevărul.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete împotriva orașului Odesa în urma căruia au fost răniți opt oameni și a izbucnit un incendiu puternic la palatul studenților de la Universitatea de Drept din oraș, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu, scrie Newsweek.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat luni, 29 aprilie, de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei, transmite agenţia EFE.

UPDATE Ucraina a afirmat luni că a respins 55 de atacuri în est, în regiunea Donețk, după ce a recunoscut cu o zi înainte că situația de pe linia frontului s-a deteriorat. Armata ucraineană a transmis că a „respins 55 de atacuri” în mai multe sate la nord și la est de Novobakhmoutivka. Printre acestea se numără Otcheretyne, unde duminică au fost raportate lupte grele. Aceste sate se află la nord de orașul Adviivka, care a fost cucerit de soldații ruși în februarie. De atunci, forțele Moscovei au avansat pe frontul din regiunea Donețk, scrie AFP.

UPDATE Atacurile rusești din Ucraina au rănit șapte civili în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale la începutul zilei de luni, potrivit Kyiv Indepedent. Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Cernihiv, Nikolaev, Lugansk, Dnipropetrovsk, Sumî, Herson, Harkov, Zaporojie și Donețk. În ultimele trei regiuni au fost raportate victime.

UPDATE Emiratele Arabe Unite și Ucraina au finalizat negocierile pentru un acord comercial bilateral, potrivit unei declarații comune publicate luni, înainte de semnarea oficială a acestuia. Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) va elimina sau va reduce taxele pentru o serie de bunuri și produse, va înlătura barierele comerciale și va facilita accesul pe piață pentru exportatorii din ambele părți, se arată în declarație. În plus, CEPA va „sprijini, de asemenea, redresarea Ucrainei și reconstrucția industriilor și a infrastructurii cheie, contribuind totodată la consolidarea lanțurilor de aprovizionare în regiunea (Orientului Mijlociu și Africii de Nord) pentru exporturi importante, cum ar fi cereale, mașini și metale”. Forțele rusești au cucerit satul Semenivka din regiunea ucraineană Donețk, a afirmat luni Ministerul Apărării de la Moscova. Duminică, ministerul rus anunțase capturarea Novobakhmutivka, un alt sat din apropierea Ocheretyne, care a devenit un punct central al luptelor din ultimele zile.

UPDATE Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters. „Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”. El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei. El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.

UPDATE Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. „Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scurt. Continuarea stabilizării pozițiilor rusești la nord-vest de Avdiivka pune comandamentul rusesc în situația de a alege între a continua să împingă spre vest către obiectivul său operațional Pokrovsk sau a încerca să se îndrepte spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive complementare cu efortul rusesc din jurul Ceasov Iar”, a adăugat ISW.

UPDATE Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

UPDATE Marea Mediterană este „bântuită” de o flotă fantomă alcătuită din nave rusești care transportă arme și petrol, alimentând conflictul din Ucraina şi încălcând sancțiunile impuse Kremlinului. În ultimii doi ani, imediat după agresiunea împotriva Kievului, un grup de nave a început să facă naveta între portul sirian Tartus și portul rusesc Novorossisk, la Marea Neagră. Experţii de la Royal United Services Institute (RUSI), cel mai mare think-tank britanic pe probleme de apărare și securitate, le-a monitorizat mișcările și a împărtășit rezultatele cu publicaţia Il Corriere. Acea rută, redenumită „Sirian Express”, a fost folosită pentru recuperarea materialului de război rămas în Siria după intervenția rusă alături de regimul Assad, în războiul civil din țară, și direcționarea acesteia, prin intermediul căii ferate de la Novorossisk, către operațiunile de pe frontul ucrainean. În ultimele săptămâni însă ceva s-a schimbat. La sfârșitul lunii februarie, cu emițătoarele oprite, Sparta IV a părăsit portul Tartus: sub acest nume navighează o navă rusă care oficial este o navă de marfă civilă, dar care neoficial aparţine Ministerului Apărării de la Moscova. Sparta IV a ajuns în Bosfor, s-a îndreptat spre Marea Neagră, pentru ca apoi să facă stânga împrejur: un comportament a cărui singură explicație poate fi teama de a fi scufundată de marina ucraineană care navighează în acele ape.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram