/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

24 aprilie 2024, ora 22:43

Preşedintele Biden a spus că SUA va începe să trimită noi ajutoare militare în Ucraina peste numai câteva ore, după ce a promulgat o lege în acest sens aprobată de Congres. Pachetul de ajutoare valorează 61 de miliarde de dolari, scrie Rador. De asemenea, lege include livrarea de ajutoare suplimentare pentru Israel şi Taiwan, valorând la rândul lor miliarde de dolari. Mesajul preşedintelui Biden după ce a promulgat legea a fost că SUA va deveni mai sigură după ce va trimite ajutoare de miliarde de dolari în Ucraina. „Este o investiţie în propria noastră securitate”, a spus el, „pentru că atunci când aliaţi noştri sunt mai puternici, noi suntem mai puternici”.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au livrat în secret rachetele tactice cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta acesteia împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit săptămâna trecută pentru prima dată, a declarat miercuri un oficial american, potrivit Reuteres. Pe de altă parte, Rusia a anunţat miercuri, 24 aprilie, un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

UPDATE SUA au livrat Ucrainei la începutul acestei luni rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat anterior să le trimită, dar președintele american ar fi aprobat, conform unor surse, introducerea acestora în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat pe 12 martie, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că 16 copii ucraineni care au fost „transferaţi forţat în Rusia” au putut „să-şi regăsească familiile”, Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

UPDATE Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni apropiați.Presa de opoziție din Rusia a dezvăluit detalii despre viața luxoasă a lui Ivanov, care a cheltuit milioane de dolari pentru soția sa, deținea imobiliare extrem de scumpe și ducea o viață de lux în capitala Rusiei, scrie Ziare.com.

UPDATE Un tribal rus a dispus confiscarea unor fonduri ale JPMorgan în valoare de 439,5 milioane de dolari după ce banca de stat VTB a dat în jucată gigantul american pentru „recuperarea pierderilor”, scrie FT. Fondurile se află în nişte conturi îngheţate după începutul invaziei ruse în Ucraina. Instanţa a decis confiscarea tuturor banilor aparţinând JPMorgan din Rusia, exceptând de la confiscare alte active precum domeniul de internet.

UPDATE Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva Ucrainei, arată o analiză Deutsche Welle.

UPDATE Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Într-o întâlnire avută miercuri, premierul britanic Rishi Sunak şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domeniul apărării, arătând totodată că Europa trebuie să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia cât va fi nevoie, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, preconizat pentru 15-16 iunie, făcând manevre pentru a împiedica orice efort de realizare a acestuia într-o perspectivă mai îndepărtată, relatează EFE, conform Agerpres.

UPDATE Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari aprobat după îndelungi tergiversări, dar avertizează, într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, iar aliaţii trebuie să-şi crească producţia de armament pentru a putea face față Rusiei, scrie News.ro.

UPDATE Odată cu reluarea ajutorului SUA, și beneficiind și de sprijinul Europei, Ucraina are posibilitatea să întoarcă cursul războiului în favoarea sa. Nu va fi ușor, dar nici imposibil, scrie Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institution, într-un editorial pentru Washington Post.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz consideră că pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol, scrie HotNews.

UPDATE Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume. Raportul critică în special Israelul, SUA, Rusia şi China, transmit AFP şi dpa. Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, din Myanmar în Sudan şi Etiopia, unde se desfăşoară conflicte însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, „toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, consideră secretara generală a organizaţiei.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a pledat miercuri pentru o Uniune Europeană care să se transforme într-un „bastion” împotriva „agresiunilor, haosului şi dezordinii” foarte reale în contextul agresiunii ruse în Ucraina, relatează AFP conform Agerpres.

UPDATE Trupele ruse au bombardat miercuri dimineață centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov. O clădire cu două etaje abandonată a fost avariată, iar un incendiu a izbucnit pe o suprafață de 300 mp, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an. Ministrul ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

UPDATE O aliată apropiată a lui Putin a avertizat că Rusia este gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina. ”Europenii ştiu că va exista un răspuns foarte dur din partea noastră şi un răspuns adecvat”, a declarat Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a Parlamentului Rusiei. Matvienko, membră a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu că un proiect de lege privind măsurile de răspuns a fost deja pregătit. Ea nu a precizat care vor fi măsurile, dar a spus că Europa ”va pierde mai mult decât noi”.

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, o convorbire cu secretarul american al Apărării,  Lloyd J. Austin III. Discuţiile au vizat, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, fiind reiterată importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate, arată MApN.

UPDATE Publicația rusă „Povești importante” susține, citând două surse apropiate de Serviciul Federal Rus (FSB) că adevăratul motiv al arestării adjunctului ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost trădarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Statele Unite și Rusia se vor confrunta în cadrul dezbaterii de la ONU privitoare la armele nucleare în spațiu. Pe ordinea de zi figurează o rezoluție prin care se cere țărilor să prevină o nouă cursă a înarmărilor în spațiu. Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze proiectul de rezoluție întocmit de SUA, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pe care vrea să o lanseze în spațiu. Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin s-a declarat împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului apărării Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită, acesta fiind cel mai pregnant caz de corupţie de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP. "Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează AFP. "Le mulţumesc şefului majorităţii, Chuck Schumer, şi liderului republican Mitch McConnell pentru leadershipul lor puternic în promovarea acestei legislaţii bipartizane, precum şi tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat în favoarea acesteia", a scris el pe reţelele sociale la scurt timp adoptarea uriaşului pachet de asistenţă.

UPDATE Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului la primele ore ale zilei de miercuri, 24 aprilie, distrugând patru clădiri rezidențiale și rănind două persoane, a informat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Potrivit lui Terekhov, forțele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 lovind o clădire rezidențială din cartierul Shevchenkivskyi al orașului.

UPDATE Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, după un atac cu drone lansat de Ucraina, a anunțat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, citat de Reuters. „Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo”, a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu este clar ce instalaţii au luat foc. Reuters notează că nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

UPDATE Sistemele antiaeriene Patriot, care și-au arătat eficiența în fața rachetelor rusești, pot fi parțial fabricate și asamblate pe teritoriul ucrainean, susține ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Potrivit șefei misiunii diplomatice ucrainene din SUA, Kievul discută cu Washingtonul asupra posibilității de a transfera în Ucraina o parte din producția de sisteme Patriot.

UPDATE Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

UPDATE Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui "tratament corect" în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

UPDATE Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA. „Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

UPDATE Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

UPDATE ​Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta, scrie Hotnews. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de  copii
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de copii
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

06 mai 2024, ora 12:55

Armata rusă a lansat un atac aerian cu drone „Shahed” și bombe aeriene ghidate asupra regiunilor Herson și Sumî. Atacul aerian a fost respins în mare parte de apărarea ucraineană, care a anunțat că a distrus 12 din cele 13 drone trimise de forțele ruse asupra regiunii Sumî. Potrivit autorităților locale ucrainene, în orașul Sumî s-au auzit mai multe explozii, fiind vizată infrastructura civilă a localității. Atacul a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiune.

Agenţiile europene de informaţii au avertizat guvernele lor că Rusia pregăteşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul, scrie FT. Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi deteriorări ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. Totodată, ziarul La Repubblica notează că NATO va interveni, dacă Rusia decide să invadeze și Republica Moldova.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinpin, va purta luni discuţii la Paris cu omologul său francez şi cu preşedinta Comisiei Europene. Întâlnirea va fi dominată de războiul din Ucraina şi relaţiile comerciale. Preşedintele Emmanuel Macron va încerca să îl convingă pe domnul Xi să îi folosească influenţa în Rusia, pentru a determina Kremlinul să pună capăt invaziei, notează Rador.

UPDATE Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina ar trebui, după ce a început să primească asistența militară din SUA, să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil în acest an. Oficialii americani au anunțat sprijinul pentru noile operațiuni contraofensive ucrainene în 2025, deși ISW continuă să creadă că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil, deoarece inițiativa Federației Ruse pe front în 2024 îi oferă mai multe avantaje.

UPDATE Fosta câştigătoare ucraineană a concursului Eurovision, Jamala, a declarat că ţara sa „nu-şi poate permite” să boicoteze concursul de cântece, deoarece are nevoie de această ocazie pentru a reaminti Europei de invazia Rusiei, scrie The Guardian, citată de News.ro.

UPDATE Un fond de urgenţă al Uniunii Europene, creat în 2012 în contextul crizei financiare, ar putea fi răspunsul pentru decidenţii politici: un fond care ar putea fi investit în apărare. Franţa şi statele baltice vor fi probabil în prima linie a susţinerii acestei idei. Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru prima dată de la începutul războiului, NATO, într-o manieră foarte confidenţială şi fără comunicate oficiale, a stabilit cel puţin două linii roşii, dincolo de care ar putea exista o intervenţie directă în conflictul din Ucraina, scrie La Repubblica, citat de Mediafax. Ziarul subliniază că în acest moment nu există planuri operaţionale care să prevadă trimiterea de trupe, ci doar evaluări privind posibile planuri de urgenţă în cazul în care ar exista implicarea unor terţe părţi în război. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas.

Prima "linie roşie" este participarea directă sau indirectă a unei terţe părţi în conflictul din Ucraina. O eventualitate însoţită de temeri. Şi care se învârte în jurul posibilităţii ca Rusia să străpungă liniile de apărare ale Kievului. Graniţa ruso-ucraineană, la urma urmei, este foarte lungă şi vulnerabilă. Trupele lui Zelenski nu mai sunt capabile să o controleze în întregime. Dar adevăratul coşmar se referă la posibila pătrundere în nord-vest. De ce? Pentru că ar crea un coridor între Kiev şi Belarus. O opţiune tactică considerată recent plauzibilă de mai mulţi analişti aliaţi. Minskul ar fi astfel încorporat direct în competiţia militară. Trupele şi arsenalul său ar fi decisive pentru Moscova. Iar această împrejurare nu ar putea decât să activeze apărarea în favoarea Ucrainei, conform ziarului italian La Repubblica.

A doua linie roşie se referă la o provocare militară împotriva ţărilor baltice sau a Poloniei, sau la un atac ţintit împotriva Republicii Moldova. Nu este vorba neapărat de o invazie, care ar putea urma unei ofensive asupra Odesei, ci poate fi doar de un atac militar pentru a testa reacţia occidentală. O tentativă care ar putea fi făcută şi pentru a testa capacitatea de reacţie a frontului aliat într-o fază de posibilă confuzie: sezonul electoral din Europa şi SUA ar putea determina Kremlinul să creadă că NATO este distrasă. Cu toate acestea, Alianţa Nord-Atlantică nu ar fi dispusă să tolereze o astfel de agresiune.

Pentru a înţelege delicateţea momentului, trebuie îndreptată atenţia spre frontul estic. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas. Posibilitatea unui colaps militar al trupelor lui Zelenski nu mai este exclusă. De aceea, devine vital pentru liderii occidentali să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi în teritoriile estice, cu totul altceva este să cucereşti capitala sau să implici state terţe în război. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar NATO este pregătită să intervină direct pentru a împiedica prăbuşirea administraţiei de la Kiev.

La Repubblica relatează despre o strategie pregătită şi trupe desfăşurate în caz de urgenţă. De-a lungul flancului estic (ţările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România) NATO poate conta deja pe peste 100.000 de soldaţi, între cei deja desfăşuraţi şi cei care ar urma să fie mobilizaţi în câteva zile în cadrul "Forţei de Răspuns". Într-o lună, a explicat recent şeful Statului Major polonez, aceştia ar putea fi dublaţi, iar în şase luni triplaţi.

UPDATE Personalul militar rus a fost condamnat pentru 116 crime în 2023, a raportat Mediazona, un site de știri local. Este o creștere de aproape 900% față de anul precedent, când au existat 13 condamnări, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie pe X. Datele au provenit din statisticile publicate de Direcția Judiciară a Curții Supreme privind activitatea instanțelor pentru anul 2023, a spus Mediazona.

UPDATE Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război şi a început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor naţionale, în timp ce ţara nordică renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive, notează ZF.

UPDATE O măsură drastică luată de SUA împotriva băncilor care finanţează comerţul cu bunuri pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a îngreunat mult mai mult circulaţia banilor în şi din Rusia, potrivit unor înalţi oficiali occidentali şi finanţişti ruşi, scrie FT. Volumele schimburilor comerciale ale Moscovei cu parteneri-cheie precum Turcia şi China s-au prăbuşit în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaţionale care ajută Rusia să achiziţioneze produse esenţiale pentru a-şi ajuta efortul de război.

UPDATE În noaptea de duminică spre luni, trupele ruse au atacat regiunea Sumî cu 13 UAV-uri de atac Shahed-131/136, 12 drone inamice au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană. „Ca urmare a acțiunilor combinate de luptă, 12 UAV-uri de atac inamice au fost distruse în regiunea Sumî de către grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a transmis Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk.

UPDATE Rheinmetall a lansat recent ideea formării unui consorţiu european de arme pentru a concura mai bine cu rivalii americani, în timp ce grupul german de apărare şi-a expus ambiţiile globale într-o industrie în plină expansiune, transmite Reuters.

UPDATE Rușii au lansat un atac aerian asupra instalațiilor energetice din regiunea Sumî, a transmis Oleksiy Drozdenko, șeful administrației militare regionale, relatează Ukrainska Pravda. Ulterior, mai multe explozii s-au auzit în orașul Sumî. „Toate serviciile de urgență sunt pe teren. Lucrările de recuperare sunt în curs. Consecințele atacului urmează să fie clarificate”, a transmis Oleksiy Drozdenko.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a luat, într-o intervenție la postul Ren TV, peste picior mesajul de Paște al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că „Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr”.

UPDATE Forțele ruse au lovit duminică termocentrala Sloviansk din regiunea Donețk cu cinci rachete de artilerie grea, distrugând mai multe locații ale centralei electrice, a declarat șeful adjunct al Administrației militare a orașului Mikolaivka, Volodimir Proskunin. Nu au fost raportate victime și nu au fost oferite detalii cu privire la amploarea pagubelor. Nu este clar dacă centrala electrică, cu o capacitate de 830 de megawați și situată chiar în afara Sloviansk, este în prezent operațională și generează energie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî! Alertă: Rusia pregăteşte acte de sabotaj în toată Europa
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram